Riscul în Procesul Decional

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 107 în total
Cuvinte : 34949
Mărime: 305.13KB (arhivat)
Publicat de: Veniamin Biro
Puncte necesare: 13

Cuprins

  1. NTRODUCERE 5
  2. Cap 1. Conceptul de investiţie 6
  3. 1.1. Investiţiile în economia contemporană 6
  4. 1.2. Definirea investiţiilor 8
  5. 1.3. Caracteristicile investiţiilor 10
  6. 1.4. Clasificarea investiţiilor 12
  7. 1.5. Tipuri de investitori 15
  8. 1.6. Rolul investiţiilor în economia naţională 15
  9. 1.7. Sursele de finanţare 17
  10. Cap. 2 Eficienţa economică - element hotărâtor în decizia de investiţii 21
  11. 2.1.Conceptul de eficienţă economică 21
  12. 2.2.Posibilităţi de cuantificare a eficienţei economice 23
  13. 2.3.Necesitatea calculării eficienţei economice a investiţiilor 25
  14. 2.4. Corelaţia economică între optim şi eficient 27
  15. 2.5. Indicatori de evaluare şi analiză a eficienţei economice a investiţiilor 28
  16. 2.5.1. Particularităţile indicatorilor de evaluare şi eficienţă economică a investiţiilor 28
  17. 2.5.2. Clasificarea indicatorilor de eficienţă economică a investiţiilor 30
  18. 2.5.3. Determinarea indicatorilor de bază ai evaluării şi analizei eficienţei economice a investiţiilor în economia de piaţă 33
  19. 2.6. Decizia de investiţii 41
  20. CAP 3. Conceptul de risc şi implicaţiile asupra procesului investiţional 43
  21. 3.1. Conceptul de risc 43
  22. 3.2. Tipologia riscului proiectelor 59
  23. 3.3. Structura riscurilorspecifice proiectelor 66
  24. 3.3.1. Riscuri specifice fazelor preinvestiţionale 67
  25. 3.3.2. Riscuri specifice fazelor de realizare 69
  26. 3.3.3. Riscuri specifice fazelor operaţionale 72
  27. 3.4. Direcţii de prevenire a riscurilor proiectelor 76
  28. Cap 4. Studiu de caz – SC.*******.SA 80
  29. 4.1. Prezentarea firmei 80
  30. 4.2. Analiza mediului de afaceri al firmei folosind matricea SWOT 82
  31. 4.3. Prezentarea situaţiei bilanţiere şi realizarea analizei diagnostic 83
  32. 4.4. Identificarea surselor de finanţare şi calcularea efectului de levier financiar 87
  33. 4.5. Evidenţierea şi calcularea indicatorilor cu caracter general 89
  34. 4.6. Fundamentarea variantelor de proiect de investiţii şi calculul indicatorilor statici de evidenţiere a efectelor economice a investitiei 91
  35. 4.7. Calculul indicatorilor imobilizărilor 93
  36. 4.8. Calcularea indicatorilor actualizaţi la momentul începerii lucrărilor de investiţii 96
  37. 4.9. Calculul indicatorilor propuşi de metodologia Băncii Mondiale 98
  38. 4.10. Centralizarea valorilor obţinute pentru indicatorii calculaţi 105
  39. CONCLUZII 106
  40. BIBLIOGRAFIE 107

Extras din proiect

INTRODUCERE

Incertitudinea şi riscul reprezintă două coordonate ale mediului economic în care agenţii economici îşi desfăşoară activitatea. Cuantificarea acestora şi determinarea influenţelor pe care le induc asupra fenomenelor economice reprezintă o problemă permanentă pentru factorii de decizie care coordonează activităţile în întreprinderi. Este evident că deciziile sunt fundamentate şi pertinente atunci când cel care le adoptă, precum şi cei care le aplică, sunt bine informaţi şi capabili să stăpânească efectele schimbării.

Ca formă de manifestare a incertitudinii, precum şi a riscului, apare schimbarea, care poate fi încătuşată şi supusă prin apelarea la strategii. Aşadar, managerii în activitatea lor pot apela la diagnosticul strategic pentru a elabora analize argumentate ale activităţii, pe baza cărora să-şi stabilească direcţiile viitoare de acţiune.

Strategia generală a unei întreprinderi presupune atingerea unor obiective (economice, sociale, financiare, de cercetare, de investiţii), pentru realizarea cărora este necesară mobilizarea unor resurse (umane, materiale, financiare, informaţionale) şi orientarea acestora în scopul asigurării viabilităţii activităţii. Pentru un agent economic, condiţia principală a supravieţuirii o constituie abordarea unei strategii general valabile, capabilă de adaptări operative şi îndrăzneţe. O asemenea strategie nu poate fi fundamentată decât pe baza unei analize dinamice a situaţiei prezente şi viitoare, prin introducerea elementelor de risc şi incertitudine în elaborarea previziunilor.

Riscul asociat condiţiilor de mediu în care întreprinderea îşi desfăşoară activitatea, pornind de la cele două componente ale acestuia (mediu extern şi mediu intern), poate fi analizat din două puncte de vedere, şi anume, ca risc al investitorului şi ca risc al întreprinderii. Pornind de la aceste forme de manifestare, faţetele sale fiind, altfel, multiple, pot fi identificate mai multe instrumente financiare care pot evalua riscul.

Prezenta lucrare este structurată pe cinci capitole: „Conceptul de investiţie” , „Eficienţa economică- element hotărâtor în decizia de investiţii” , „Conceptul de risc şi implicaţiile asupra procesului investiţional” , „Studiu de fezabilitate” , „Concluzii şi observaţii”.

Lucrarea de faţă se adresează tuturor celor care activează în mediul economic, constituind un util instrument pentru aceea care încearcă să stăpânească situaţia, controlând, atât cât este posibil, riscul. Ea nu îl ajută pe decident să găsească oportunităţi de investiţii, dar îl ajută pur şi simplu să analizeze în mod riguros proiectele pe care îşi propune să le întreprindă. Altfel spus, analiza riscului, furnizează instrumentele de sprijin pentru decizii aplicabile proiectelor de investiţii şi activităţi de dezvoltare a întreprinderii.

CAP. 1. CONCEPTUL DE INVESTIŢIE

1.1.Investiţiile în economia contemporană

In literatura şi practica economică noţiunea de investiţii îmbracă două forme. Astfel, există investiţiile financiare, reprezentate de orice plasament de capital cu scopul de a obţine un anumit profit (cumpărarea de acţiuni sau de alte titluri de valoare, plasamente de sume băneşti la bănci, alocarea unor fonduri pentru iniţierea de afaceri –in scopul de a obţine dividende, dobânzi şi respective profituri) şi investiţiile de capital (care se referă la achiziţia de active fixe sau modernizarea, dezvoltarea şi retehnologizarea celor deja existente). Practic, investiţiile de capital reprezintă totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpărarea de bunuri de capital sau pentru creşterea sau întreţinerea stocului de capital existent . Prima noţiune o include pe cea de-a doua, prin sfera de cuprindere.

Investiţiile de capital au loc in economia reala precum şi in domeniile social-culturale constituind, in fond, suportul material al creşterii economice şi al dezvoltării activităţilor social-culturale in orice ţara din lume. Analizând creşterea economică intr-o societate, se observă că ea este rezultatul unor factori de producţie care pot fi priviţi din punct de vedere cantitativ şi calitativ, şi anume:

-active fixe (mijloace fixe), pot fi analizate din punct de vedere cantitativ prin volumul acestora, iar din punct de vedere calitativ sub forma randamentului in utilizare;

-forţa de muncă, poate fi privită din punct de vedere cantitativ sub forma numărului de salariaţi, iar din punct de vedere calitativ sub forma productivităţii muncii;

-materiile prime, analizate din punct de vedere cantitativ sub forma volumului lor, iar din punct de vedere calitativ sub forma gradului de prelucrare;

-comerţul exterior, care poate fi analizat din punct de vedere cantitativ sub forma volumului bunurilor şi serviciilor tranzacţionate, iar din punct de vedere calitativ sub forma gradului de competitivitate.

Promovarea oricărui factor de producţie nu se poate realiza decât prin intermediul investiţiilor de capital, deoarece numai ele pot asigura suplimentarea factorilor folosiţi (aspectul calitativ) şi/sau creşterea eficienţei utilizării acestora (aspectul calitativ). Din această cauză consideră că investiţiile sunt suportul material al oricărei creşteri economice . În ansamblul factorilor de care depind creşterea si dezvoltarea economică, investiţiile ocupa un rol deosebit de important. Ca argument ce susţine acest fapt, trebuie precizat că nu există macromodel economic clasic sau modern, in care să nu apară investiţiile, cum este modelul lui Keynes ,,multiplicatorul investiţiilor ” sau modelul lui Harrod-Domar, care evidenţiază rolul investiţiilor ca acumulare de capital şi componentă a cererii agregate, funcţia simplă de accelerare a investiţiilor etc. Putem afirma că legătura dintre investiţii şi creşterea economică este ambivalenta:pe de o parte, investiţiile influenţează creşterea economică prin volumul lor; pe de altă parte, creşterea economică este influenţata de calitatea investiţiilor realizate, aspect ce se reflecta in eficienţa economică a investiţiilor.

Preview document

Riscul în Procesul Decional - Pagina 1
Riscul în Procesul Decional - Pagina 2
Riscul în Procesul Decional - Pagina 3
Riscul în Procesul Decional - Pagina 4
Riscul în Procesul Decional - Pagina 5
Riscul în Procesul Decional - Pagina 6
Riscul în Procesul Decional - Pagina 7
Riscul în Procesul Decional - Pagina 8
Riscul în Procesul Decional - Pagina 9
Riscul în Procesul Decional - Pagina 10
Riscul în Procesul Decional - Pagina 11
Riscul în Procesul Decional - Pagina 12
Riscul în Procesul Decional - Pagina 13
Riscul în Procesul Decional - Pagina 14
Riscul în Procesul Decional - Pagina 15
Riscul în Procesul Decional - Pagina 16
Riscul în Procesul Decional - Pagina 17
Riscul în Procesul Decional - Pagina 18
Riscul în Procesul Decional - Pagina 19
Riscul în Procesul Decional - Pagina 20
Riscul în Procesul Decional - Pagina 21
Riscul în Procesul Decional - Pagina 22
Riscul în Procesul Decional - Pagina 23
Riscul în Procesul Decional - Pagina 24
Riscul în Procesul Decional - Pagina 25
Riscul în Procesul Decional - Pagina 26
Riscul în Procesul Decional - Pagina 27
Riscul în Procesul Decional - Pagina 28
Riscul în Procesul Decional - Pagina 29
Riscul în Procesul Decional - Pagina 30
Riscul în Procesul Decional - Pagina 31
Riscul în Procesul Decional - Pagina 32
Riscul în Procesul Decional - Pagina 33
Riscul în Procesul Decional - Pagina 34
Riscul în Procesul Decional - Pagina 35
Riscul în Procesul Decional - Pagina 36
Riscul în Procesul Decional - Pagina 37
Riscul în Procesul Decional - Pagina 38
Riscul în Procesul Decional - Pagina 39
Riscul în Procesul Decional - Pagina 40
Riscul în Procesul Decional - Pagina 41
Riscul în Procesul Decional - Pagina 42
Riscul în Procesul Decional - Pagina 43
Riscul în Procesul Decional - Pagina 44
Riscul în Procesul Decional - Pagina 45
Riscul în Procesul Decional - Pagina 46
Riscul în Procesul Decional - Pagina 47
Riscul în Procesul Decional - Pagina 48
Riscul în Procesul Decional - Pagina 49
Riscul în Procesul Decional - Pagina 50
Riscul în Procesul Decional - Pagina 51
Riscul în Procesul Decional - Pagina 52
Riscul în Procesul Decional - Pagina 53
Riscul în Procesul Decional - Pagina 54
Riscul în Procesul Decional - Pagina 55
Riscul în Procesul Decional - Pagina 56
Riscul în Procesul Decional - Pagina 57
Riscul în Procesul Decional - Pagina 58
Riscul în Procesul Decional - Pagina 59
Riscul în Procesul Decional - Pagina 60
Riscul în Procesul Decional - Pagina 61
Riscul în Procesul Decional - Pagina 62
Riscul în Procesul Decional - Pagina 63
Riscul în Procesul Decional - Pagina 64
Riscul în Procesul Decional - Pagina 65
Riscul în Procesul Decional - Pagina 66
Riscul în Procesul Decional - Pagina 67
Riscul în Procesul Decional - Pagina 68
Riscul în Procesul Decional - Pagina 69
Riscul în Procesul Decional - Pagina 70
Riscul în Procesul Decional - Pagina 71
Riscul în Procesul Decional - Pagina 72
Riscul în Procesul Decional - Pagina 73
Riscul în Procesul Decional - Pagina 74
Riscul în Procesul Decional - Pagina 75
Riscul în Procesul Decional - Pagina 76
Riscul în Procesul Decional - Pagina 77
Riscul în Procesul Decional - Pagina 78
Riscul în Procesul Decional - Pagina 79
Riscul în Procesul Decional - Pagina 80
Riscul în Procesul Decional - Pagina 81
Riscul în Procesul Decional - Pagina 82
Riscul în Procesul Decional - Pagina 83
Riscul în Procesul Decional - Pagina 84
Riscul în Procesul Decional - Pagina 85
Riscul în Procesul Decional - Pagina 86
Riscul în Procesul Decional - Pagina 87
Riscul în Procesul Decional - Pagina 88
Riscul în Procesul Decional - Pagina 89
Riscul în Procesul Decional - Pagina 90
Riscul în Procesul Decional - Pagina 91
Riscul în Procesul Decional - Pagina 92
Riscul în Procesul Decional - Pagina 93
Riscul în Procesul Decional - Pagina 94
Riscul în Procesul Decional - Pagina 95
Riscul în Procesul Decional - Pagina 96
Riscul în Procesul Decional - Pagina 97
Riscul în Procesul Decional - Pagina 98
Riscul în Procesul Decional - Pagina 99
Riscul în Procesul Decional - Pagina 100
Riscul în Procesul Decional - Pagina 101
Riscul în Procesul Decional - Pagina 102
Riscul în Procesul Decional - Pagina 103
Riscul în Procesul Decional - Pagina 104
Riscul în Procesul Decional - Pagina 105
Riscul în Procesul Decional - Pagina 106
Riscul în Procesul Decional - Pagina 107

Conținut arhivă zip

  • Riscul in Procesul Decional.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Utilitatea modelului arborelui de decizie pentru îmbunătățirea procesului decizional în administrația publică din România

I.1 Consideratii generale. Activitatea administratiei publice, indifrent de nivelul sau, de domeniile sale, de autoritatiile ori de functiile...

Ai nevoie de altceva?