Sancționarea SC Elit SRL pentru încălcarea normelor privind concentrarea economică

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1762
Mărime: 10.76KB (arhivat)
Publicat de: Tinca Oros
Puncte necesare: 0
Academia de Studii Economice Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori

Extras din proiect

Cele 2 parti implicate in procesul de concentrare economica sunt

-SC Elit SRL societate achizitoare, cu sediul legal în Cugir, str. Victoriei nr. 16, jud. Alba, având obiectul principal de activitate prelucrarea şi conservarea cărnii - cod CAEN 1011

-SC Vericom 2001 SRL – societate achiziţionată, cu sediul legal în Bucureşti, str. Turnu Măgurele nr. 17, Complex I, sector 4, avand obiectul principal de activitate prepararea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre) - cod CAEN 1013

La data de 31.10.2008, SC Elit SRL a dobândit controlul unic asupra SC Vericom 2001 SRL, prin achiziţionarea a 8.000 de părţi sociale, reprezentând 80% din capitalul social al SC Vericom 2001 SRL, conform Contractului de Cesiune nr. 1206 încheiat la data de 31.10.2008 între dna Maria Dobre şi dl Mihai Braşoveanu (în calitate de cedenţi) şi SC Elit SRL (în calitate de cesionar).

Atât Vericom, cât şi Elit produc şi comercializează preparate din carne (mezeluri). Cu excepţia Elit, nicio societate din grupul achizitorului nu produce şi nu comercializează preparate din carne (mezeluri).

Produsele societăţii achizitionate, respectiv Vericom, se încadrează în categoria „premium”, iar produsele societăţii Elit se încadrează în categoria ’’economic’’15 şi ’’mediu’’16. Distribuţia produselor Vericom se face în Municipiul Bucureşti şi în împrejurimi, pe o rază de până la 300 km în jurul acestuia (judeţele Argeş, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Tulcea), iar distribuţia produselor Elit se realizează la nivelul întregii ţări.

În cazul operaţiunii de concentrare economică notificate, ţinând cont de activităţile generatoare de venituri pe teritoriul României ale societăţii Vericom, pieţele relevante ale produsului sunt: - piaţa producţiei şi comercializării en-gross de preparate din carne (mezeluri), - piaţa prestărilor de servicii (transport marfă).

Ţinând cont de faptul că mărcile comercializate de Vericom vor fi menţinute ulterior realizării concentrării, de faptul că prin reţeaua de distribuţie a societăţii Elit produsele societăţii Vericom pot fi disponibile clienţilor din întreaga ţară, dar şi de faptul că din analiza datelor estimate de părţi, atât la nivel regional (cea mai restrictivă definiţie a pieţei relevante geografice), cât şi la nivel naţional, s-a constatat că operaţiunea de concentrare economică nu conduce la îngrijorări de natură concurenţială, definiţia exactă a pieţei relevante geografice poate fi lăsată deschisă.

Potrivit art. 10 alin. (2) lit b) din Legea Concurentei nr 21/1996, aceasta operatiune este una de concentrare economica pentru ca „unul sau mai mulţi agenţi economici dobândesc, direct sau indirect, controlul asupra unuia sau mai multor alţi agenţi economici ori asupra unor părţi ale acestora, fie prin luare de participare la capital, fie prin cumpărare de elemente de activ, prin contract sau prin alte mijloace”.

Prin această operaţiune s-a realizat o concentrare pe orizontală, în sensul că cei doi concurenţi anterior independenţi, ulterior concentrării economice vor face parte din acelaşi grup.

Cifra de afaceri cumulată a agentilor economici implicati in operatiunea de concentrare economica, în exerciţiul financiar anterior (2007) depăşeşte echivalentul în lei a 10.000.000 euro, şi există, cel puţin, 2 agenţi economici implicaţi în operaţiune care să realizeze pe teritoriul României, fiecare în parte, în exercitiul financiar anterior (2007), o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4.000.000 euro. Astfel se respecta prevederile art. 14 din legea mentionata mai sus.

Intrucat aceasta operatiune depaseste pragurile prevazute in art. 14, conform art. 15 alin. (1), ea trebuia notificata Consiliului Concurentei pentru ca este supusa controlului. Conform alin. (2) al aceluiasi articol, notificarea trebuia facuta de „agentul economic sau agenţii economici care dobândesc controlul asupra unuia sau mai multor agenţi economici ori asupra unor părţi ale acestora”, in cazul de fata SC ELIT SRL.

Termenul de notificare este, conform Regulamentului privind autorizarea concentrărilor economice (pct. 126), de 30 de zile de la data semnării actului juridic în baza căruia se realizează dobândirea controlului (in acest caz, semnarea contractului de cesiune de părţi sociale prin care SC Elit SRL a dobândit controlul la SC Vericom 2001 SRL, contract semnat la data de 31.10.2008).

Desi scadenta celor 30 de zile era pe 30.11.2008, notificarea a fost trimisa catre Consiliul Concurentei pe 26.02.2009, cu o intarziere de 2 luni si 25 zile

Consiliul Concurenţei a solicitat punctul de vedere al agentului economic achizitor referitor la omisiunea notificării, în termenul legal, a operaţiunii de concentrare economică realizate. Astfel, acesta din urma a transmis catre Consiliul Concurentei urmatoarele:

„În legătură cu punctul de vedere solicitat privitor la termenul în care s-a depus notificarea arătăm că lipsa de experienţă în probleme de concentrare, faptul că suntem la prima operaţiune de acest gen, preocupările de a menţine activitatea în firma preluată, care după cum observaţi este pe pierderi, preocuparea de a menţine cele aproximativ 150 locuri de muncă de la SC Vericom 2001 SRL, faptul că nu am cunoscut criteriul în funcţie de care este obligatorie notificarea, sunt cauzele pentru care am depus mai tarziu notificarea concentrării. În momentul în care ne-am dat seama care este criteriul de notificare ne-am conformat şi v-am furnizat toate datele.”

Preview document

Sancționarea SC Elit SRL pentru încălcarea normelor privind concentrarea economică - Pagina 1
Sancționarea SC Elit SRL pentru încălcarea normelor privind concentrarea economică - Pagina 2
Sancționarea SC Elit SRL pentru încălcarea normelor privind concentrarea economică - Pagina 3
Sancționarea SC Elit SRL pentru încălcarea normelor privind concentrarea economică - Pagina 4
Sancționarea SC Elit SRL pentru încălcarea normelor privind concentrarea economică - Pagina 5
Sancționarea SC Elit SRL pentru încălcarea normelor privind concentrarea economică - Pagina 6
Sancționarea SC Elit SRL pentru încălcarea normelor privind concentrarea economică - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Sanctionarea Sc Elit SRL pentru Incalcarea Normelor privind Concentrarea Economica.doc

Ai nevoie de altceva?