Schimbări în managementul relațiilor organizaționale în ipoteza internaționalizării firmei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3577
Mărime: 94.21KB (arhivat)
Publicat de: Timotei Savin
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihnea Moisescu
FACULTATEA DE MANAGEMENT MASTERAT: DIMENSIUNEA EUROPEANA A MANAGEMENTULUI ORGANIZATIEI

Cuprins

  1. 1.Introducere Pag 3
  2. 2.Analiza mediului European al organizatiei Pag 4
  3. 3.Definirea schimbarilor propuse .Pag 5
  4. 4.Analiza schimbarii .Pag 7
  5. 5.Strategia Petrom Pag 9
  6. 6.Consecintele schimbarii pentru organizatie Pag 11
  7. 7.Concluzii si propuneri .Pag 12
  8. 8.Bibliografie .Pag 13
  9. Anexa 1 Pag 14

Extras din proiect

Introducere

Internationalizarea este un proces obiectiv,care se realizeaza in mod gradual. Realitatea istorica arata faptul ca, pe masura dezvoltarii sale, firma tinde sa depaseasca limitele locale, nationale si regionale ale mediului de afaceri, sa-si extinda activitatea in spatiul economic global, a carui formare este posibila prin chiar miscarea inspre exterior a firmei.

Caracterizarea naturii procesului internationalizarii se poate face prin evidentierea a ceea ce unii autori numesc dimensiunile internationalizarii si anume: metoda de operare (cum), obiectul vanzarilor (ce), pietele tinta (unde), capacitatea organizationala, personalul, finantele.

Metoda de operare se concretizeaza in diferitele forme de realizare a afacerilor internationale, care merg de la exportul simplu, pana la productia in strainatate.

Obiectul vanzarilor (bunurile si serviciile exportate) tinde sa se diversifice pe masura cresterii implicarii firmei in piata mondiala. Aceasta se poate realiza in două moduri: pe de o parte, prin comercializarea in exterior a unui produs care era oferit in mod curent pe piata interna, ori prin conceperea unui produs nou pentru export; pe de alta parte, prin schimbarea radicală a politicii de produs si crearea unui "pachet" cuprinzand bunul, plus servicii, tehnologie, know-how etc.

Piata-tinta rezulta in urma unor optiuni ale managementului privind selectarea debuseurilor si a partenerilor; de regula, in fazele initiale ale internationalizarii se abordează piete mai uşor accesibile în termeni de costuri, riscuri, concurenţa, distanta geografica si cultura.

Capacitatea organizatională se refera la masura in care sistemul de management al firmei - cadrul institutional pentru manifestarea functiilor managementului - este in măsură sa valorifice in mod eficient functiile firmei.

Astfel, in ceea ce priveste explicarea fortelor promotoare ale procesului internationalizarii, autorii se deosebesc dupa cum adopta principiul determinismului material sau principiul determinismului comportamental. In primul caz, procesul este interpretat ca fiind un produs al fortelor din afara firmei, al factorilor obiectivi, care actioneaza in mediul de afaceri si care obliga firma sa se adapteze in scopul supravietuirii si dezvoltarii sale. In al doilea caz, internationalizarea este considerata un rezultat al deciziilor pe care le adopta managementul firmei in dezvoltarea afacerilor, al strategiilor de valorificare a oportunitatilor din mediu si de adaptare la acesta. Cele doua abordari converg in evidentierea caracterului necesar al internationalizării, precum si a faptului ca la baza lui sta un complex de factori, de natura obiectiva si subiectiva; ele diverg, in funcţie de modul cum explica raportul dintre rolul factorilor materiali ( de mediu) si cei comportamentali (de decizie).

Analiza mediului European al organizatiei

Cu o experienta de peste 150 de ani, SC PETROM SA este cea mai importanta companie de petrol si gaze din Romzania.

In 1856 s-a inregistrat la Ploiesti, prima productie de petrol lampant, utilizat la iluminatul stradal in Bucuresti. 5 ani mai tarziu, in 1861,s-a sapat prima sonda in Romania, garnitura fiind din lemn si sapa tip burghiu, la o adancime de 150 m . Cel mai important an din evolutia PETROM a fost anul 2004 , cand s-au selectat 3 mari companii pentru negocierea privatizarii acestei mari companii romanesti si anume: OMV, Occidental si MOL, insa marea sansa a revenit companiei austrice OMV , companie ce a achizitionat 51,011% din capitalul social al Petromului, restul de actiuni impartindu-se astfel: 30,862%- apartine statului roman, 9,887% – Fondul Proprietatea SA, 2,026% - banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, si 6,214% apartin actionarilor minoritari.

Petrom a intrat deja pe piata de distributie din Serbia, Muntenegru, Bulgaria prin achizitia a 178 de benzinarii OMV care a inclus si dealul austriecilor pe piata autohtona.

Recent, Petrom a mai facut un pas extrem de important: a intrat prin intermediul a opt licente de explorare si una de explorare si productie pe piata ruseasca. Aceasta patrundere a Petromului pe piata petroliera strategica a Rusiei – una dintre cele mai bogate tari de petrol si gaze din lume - este asigurata de achizitia companiei Ring Oil Holding & Trading din Cipru, detinand un pachet de 74,9% din actiunile companiei cipriote. Mai mult, compania romaneasca pregateste noi achizitii pe piata din Rusia pentru a-si extinde portofoliul de explorare si productie. Pana in 2010, Petrom a extras 30.000 de barili zilnic din Rusia, iar aceasta achizitie este vazuta de companie ca un pas mic pe drumul achizitiilor care vor urma in acea regiune.Dorinta reprezentantilor Petrom este de a transforma Rusia si regiunea Caspica intr-o regiune de maxima importanta pentru explorare si productie. De asemenea, pana la jumatatea anului 2007 Petrom a obtinut de la OMV drepturile de explorare si productie asupra unuia dintre cele mai importante perimetre din Bulgaria, completandu-si astfel portofoliul de 74 de benzinarii. Petrom are activitati de explorare si productie in Kazahstan, unde a investit 190 de milioane de dolari (aproximativ 150 de milioane de euro) pana in 2008 in programul de dezvoltare a zacamantului - Komsomolskoe din Kazahstan -, care va genera un nivel al productiei zilnice de circa 10.000 bep in urmatorii ani. Si Ucraina a devenit recent o tinta pentru explorarea si productia Petrom, iar OMV a anuntat ca daca va intra pe distributie pe piata ucraineana o va face prin brandul Petrom.

Preview document

Schimbări în managementul relațiilor organizaționale în ipoteza internaționalizării firmei - Pagina 1
Schimbări în managementul relațiilor organizaționale în ipoteza internaționalizării firmei - Pagina 2
Schimbări în managementul relațiilor organizaționale în ipoteza internaționalizării firmei - Pagina 3
Schimbări în managementul relațiilor organizaționale în ipoteza internaționalizării firmei - Pagina 4
Schimbări în managementul relațiilor organizaționale în ipoteza internaționalizării firmei - Pagina 5
Schimbări în managementul relațiilor organizaționale în ipoteza internaționalizării firmei - Pagina 6
Schimbări în managementul relațiilor organizaționale în ipoteza internaționalizării firmei - Pagina 7
Schimbări în managementul relațiilor organizaționale în ipoteza internaționalizării firmei - Pagina 8
Schimbări în managementul relațiilor organizaționale în ipoteza internaționalizării firmei - Pagina 9
Schimbări în managementul relațiilor organizaționale în ipoteza internaționalizării firmei - Pagina 10
Schimbări în managementul relațiilor organizaționale în ipoteza internaționalizării firmei - Pagina 11
Schimbări în managementul relațiilor organizaționale în ipoteza internaționalizării firmei - Pagina 12
Schimbări în managementul relațiilor organizaționale în ipoteza internaționalizării firmei - Pagina 13
Schimbări în managementul relațiilor organizaționale în ipoteza internaționalizării firmei - Pagina 14
Schimbări în managementul relațiilor organizaționale în ipoteza internaționalizării firmei - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Schimbari in Managementul Relatiilor Organizationale in Ipoteza Internationalizarii Firmei.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu privind Strategia de Restructurare

INTRODUCERE Schimbarea este termenul care în momentul de faţă penetrează toate sferele activităţilor economico-sociale făcând obiectul de bază al...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?