Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 73 în total
Cuvinte : 23306
Mărime: 229.47KB (arhivat)
Publicat de: Teodora Simion
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marius Herbei
UNIVERSITATEA DE VEST „VASILE GOLDIŞ”ARAD FACULTATEA: MARKETING, MANAGEMENT, INFORMATICĂ SPECIALIZAREA: CONTABILITATE ŞI INFORMATICĂ DE GESTIUNE

Cuprins

  1. CAP.1. SELECTAREA CLIENTELEI BANCARE ŞI ANALIZA CERERII DE CREDITE . 1
  2. 1.1. Scurt istoric al Grupului Banca Comercială Română. 1
  3. 1.2. Activitatea de Corporate Banking. 2
  4. 1.3. Activitatea de Retail Banking. 4
  5. 1.4. Folosirea noilor tehnologii şi dezvoltarea canalelor de distribuţie moderne. 5
  6. 1.5. Selectarea clientelei bancare . 7
  7. 1.5.1 Criterii generale de selectare a clientelei bancare. 7
  8. 1.5.2 Criterii speciale de selectare a clientelei bancare. 7
  9. 1.5.3. Restricţii de creditare. 8
  10. 1.6. Analiza cererii de credite. 8
  11. 1.6.1. Analiza formală. 8
  12. 1.6.2. Analiza de fond. 9
  13. 1.6.3. Evaluarea creditelor. 9
  14. 1.6.4. Analiza managerială. 10
  15. CAP. 2. ANALIZA INDICATORILOR DE BONITATE ÎN VEDEREA ACORDĂRII CREDITELOR ŞI GARANTAREA ACESTORA LA SOCIETĂŢILECOMERCIALE. 12
  16. 2.1. Indicatorii economici financiari utilizaţi în analiză. 12
  17. 2.2. Garantarea creditelor la societăţile comerciale. 19
  18. 2.2.1. Scrisoarea de garanţie bancară. 19
  19. 2.2.2. Gajul. 20
  20. 2.2.3. Ipoteca. 21
  21. CAP. 3. TEHNOLOGII INFORMATICE UTILIZATE ÎN ACTIVITATEA BANCARĂ 23
  22. 3.1. Sisteme informatice bancare. 23
  23. 3.1.1 Sisteme informatice bancare bazate pe conectivitate locală. 24
  24. 3.1.2. Tehnologia client-server. 24
  25. 3.2. TEHNOLOGII DE AVANGARDĂ APLICABILE ÎN SFERA CREDITĂRII BANCARE. 26
  26. 3.2.1. Modernizarea activităţii de creditare bancară prin aplicarea noilor tehnologii. 26
  27. 3.2.2. Folosirea tehnologiilor informatice în activitatea de creditare bancară. 27
  28. 3.3. Sisteme de asistare a deciziilor pentru activitatea bancară. 28
  29. 3.3.1. Rolul şi necesitatea sistemelor informatice pentru management (SIM). 28
  30. 3.3.2. SSD (Sisteme suport pentru decizii). 29
  31. 3.2.3. SIAD (Sisteme interactive de asistare a deciziei). 31
  32. 3.3.4. Utilizarea tehnologiei sistemelor expert în asistarea deciziei de creditare bancară. 31
  33. 3.4. Studiu de caz privind acordarea unui credit pentru investiţii unei societăţi comerciale. 40
  34. BIBLIOGRAFIE 70

Extras din proiect

CAP.1.

SELECTAREA CLIENTELEI BANCARE ŞI

ANALIZA CERERII DE CREDITE

1.1. Scurt istoric al Grupului Banca Comercială Română

Fondată la 1 Decembrie 1990, în cadrul procesului de restructurare pe două niveluri a sistemului bancar românesc, Banca Comercială Română a început să funcţioneze prin preluarea portofoliului de credite pentru industrie, gestionat anterior de B.N.R., continuând astfel o tradiţie de peste 50 de ani de activitate comercială. La momentul respectiv, pe piaţa serviciilor financiare pentru persoane juridice acţionau deja trei bănci mari, cu capital de stat, specializate în finanţarea comerţului exterior, agriculturii şi industriei alimentare, investiţiilor. Serviciile financiare pentru populaţie, care se reduceau la fructificarea economiilor acesteia şi acordarea unor credite de consum, reprezentau apanajul Casei de Economii şi Consemnaţiuni.

Încă din primii ani de funcţionare, Banca Comercială Română şi-a propus sa se dezvolte ca o bancă universală, capabilă să satisfacă cerinţele unor segmente cat mai largi de clienţi. În condiţiile concurenţei băncilor de stat cu tradiţie, dar şi a celor cu capital privat autohton şi străin apărute ulterior, Banca Comercială Romană s-a impus treptat pe piaţa internă, prin seriozitate, eficienţă şi oferta diversificată de produse şi servicii. Managementul băncii a urmărit în mod consecvent obţinerea de profit şi creşterea acestuia pe baze conşistente, extinderea portofoliului de afaceri prin angajarea prudentă a resurselor, capitalizarea adecvată în raport cu obiectivele proprii de investiţii şi specificul economic de operare.

La peste un deceniu de activitate, Banca Comercială Română se prezintă astăzi ca lider de piaţă, cu o cotă de circa 30%, atât pentru creditele neguvernamentale, cât şi pentru depozitele atrase în sistem. Banca are peste 2,2 milioane de clienţi, societăţi comerciale şi persoane fizice, şi colaborează cu aproximativ 800 bănci corespondente aflate în principalele centre financiare ale lumii.

De la data înfiinţării şi până la atingerea acestor performanţe, evoluţia băncii nu a fost liniară, fiecare an caracterizându-se prin anumite particularităţi, care corespund de fapt etapelor parcurse într-un process continuu de acumulări şi maturizare.

Abordată retrospectiv, istoria de 16 ani de funcţionare a Băncii Comerciale Române poate fi împărţită în câteva perioade semnificative.

Între anii 1991-1993 s-a derulat perioada de definire şi consolidare a structurilor operaţionale ale băncii, concomitent cu ajustarea activităţilor tradiţionale la noile condiţii de funcţionare. În acest interval, reţeaua de unităţi teritoriale se dublează ca mărime, iar personalul creşte numeric. Baza de clienţi se extinde, fiind reprezentată aproape integral de agenţii economici, majoritatea firme industriale cu capital de stat.

Plasamentele băncii în această perioadă s-au concentrat în zona creditării economiei reale, pentru activitatea de producţie şi investiţii, îndeosebi în industria energetică, de construcţii de maşini, chimie şi petrochimie.

În perioada de început, Banca Comercială Română şi-a asigurat resursele necesare activităţii sale în principal pe seama depozitelor atrase de la agenţii economici şi a împrumuturilor de refinanţare de la B.N.R.. În acelaşi timp însă, s-au manifestat şi primele preocupări privind creşterea bazei de capital a băncii, obiectiv care, de altfel, va reprezenta şi ulterior o constantă a politicii manageriale.

La finele anului 1993, conducerea băncii a apreciat că sunt necesare unele măsuri pentru perfecţionarea activităţii bancare, printre care au fost considerate prioritare:

• completarea şi definitivarea profilului băncii şi abordarea în funcţie de acesta a pieţei şi clientelei;

• majorarea şi consolidarea capitalului şi fondurilor proprii pentru a se asigura un nivel corespunzător de solvabilitate al băncii, în conformitate cu standardele internaţionale şi prevederile normelor B.N.R.;

• creşterea volumului de resurse atrase atât de la persoanele fizice, cât şi de la persoanele juridice, pe seama promovării pe piaţă a certificatelor de depozit şi prin bonificarea de dobânzi stimulative la depozitele constituite;

• îmbunătăţirea structurii şi calităţii portofoliului de credite prin stimularea activităţilor de producţie, orientarea creditului spre sectoare viabile şi profitabile şi agenţi economici cu un standard financiar ridicat, indiferent de forma de proprietate a capitalului social;

• îmbunătăţirea sistemului de decontări, în vederea reducerii duratei de la iniţierea operaţiunilor până la finalizarea acestora prin introducerea unor instrumente financiare specifice economiei de piaţă;

• creşterea calităţii serviciilor oferite de unităţile sale prin perfecţionarea permanentă a pregătirii personalului.

1.2. Activitatea de Corporate Banking

Grupul Banca Comercială Română a conceput în permanenţă colaborarea cu clienţii ca pe o condiţie fundamentală a existenţei şi dezvoltării sale, consolidarea poziţiei actuale în domeniul “corporate banking” realizându-se în primul rând, prin adoptarea unei noi atitudini în relaţiile de afaceri, constând în personalizarea acestora.

La finele anului 2001, numărul firmelor care apelau la produse şi servicii bancare a fost de 249.369. Clienţii corporate sunt reprezentaţi de întreprinderi mari “blue chips” care desfăşoară activităţi complexe, cu pondere în comerţul exterior şi cote de piaţă semnificative, precum şi întreprinderi mici şi mijlocii care acţioneazå în sectoare economice cu perspective reale de dezvoltare (aproximativ 99% din clienţii corporate).

Structurarea afacerilor pe produse şi servicii bancare are în vedere, în principal, pachetele de produse şi servicii personalizate pe clienţi, care asigură o mai bună satisfacere a cerinţelor clienţilor şi o acoperire şi dispersie corespunzătoare a riscului, concomitent cu obţinerea de venituri substanţiale.

Creditul continuă să fie produsul de bază pe care îl solicită firmele româneşti, pentru asigurarea capitalului de lucru sau pentru realizarea de investiţii. Oferta de credite a Grupului s-a dezvoltat permanent, concomitent cu serviciile asociate acestora şi cu procedurile interne de lucru, care completează reglementările Băncii Naţionale a României.

Structura portofoliului de credite pe sectoare economice reflectă tendinţa de dispersare a riscului, prin orientarea către toate domeniile de activitate, accentul fiind pus pe susţinerea industriilor cu potenţial ridicat de dezvoltare şi care contribuie la susţinerea exporturilor de bunuri şi servicii.

Fig.1.1.

Grupul Banca Comercială Română acordă clienţilor săi credite de trezorerie, credite pentru export, credite pentru achiziţionarea de echipamente, credite ipotecare etc. Creditele în valută destinate, în principal, finanţării investiţiilor în cadrul proceselor de retehnologizare reprezentau, la sfârşitul anului 2001, 42,1% din total portofoliu de credite acordate clienţilor corporate. Pentru asigurarea fondurilor de acoperire a cererii de credite în valută, resursele interne atrase în valută se completează cu linii de finanţare externă contractate de la băncile de corespondente.

Ca tendinţă evidentă, se remarcă orientarea crescândă a activităţii de creditare spre finanţarea societăţilor comerciale cu capital privat, ponderea acestora ajungând la 73% din volumul total de credite.

Pe lângă produsele de creditare tradiţionale, Grupul Banca Comercială Română oferă clienţilor o gamă largă de servicii, cum ar fi cele de finanţare a comerţului exterior, factoring intern şi extern, leasing, servicii de cash-management, servicii electronice de tip Multicash. Totodată, sunt sprijinite firmele mari în atragerea de resurse de pe piaţa internaţională de capital, prin emişiune de obligaţiuni sau prin credite şindicalizate. Sunt oferite, de asemenea, garanţii bancare în lei şi valută pentru proiectele de investiţii, achiziţionarea de echipament de leasing, pentru creditul cumpărător sau furnizor, precum şi pentru activităţi de producţie.

O etapă superioară în structurarea afacerilor o reprezintă oferta de produse integrate, care cuprinde, pe lângă produsele şi serviciile bancare tradiţionale şi produse din domeniul asigurărilor, leasing-ului, pieţelor de capital, managementului activelor, fapt ce concretizează conceptul ONE STOP BANKING, ONE STOP SHOPPING.

Preview document

Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 1
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 2
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 3
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 4
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 5
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 6
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 7
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 8
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 9
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 10
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 11
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 12
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 13
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 14
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 15
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 16
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 17
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 18
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 19
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 20
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 21
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 22
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 23
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 24
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 25
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 26
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 27
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 28
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 29
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 30
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 31
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 32
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 33
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 34
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 35
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 36
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 37
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 38
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 39
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 40
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 41
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 42
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 43
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 44
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 45
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 46
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 47
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 48
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 49
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 50
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 51
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 52
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 53
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 54
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 55
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 56
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 57
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 58
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 59
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 60
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 61
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 62
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 63
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 64
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 65
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 66
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 67
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 68
Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA - Pagina 69

Conținut arhivă zip

  • pag1,2, cup.doc
  • Sistem de Asistare a Deciziilor Privind Activitatea de Creditare pe Exemplul BCR SA.doc

Alții au mai descărcat și

Optimizarea activității de aprovizionare - cale de creștere a competivității

Introducere Cea mai importantă verigă a economiei, Societatea comercială, este o structură cu organizare independentă şi patrimoniu propriu, este...

Sisteme Informatice de Asistare a Activității unui Cabinet Veterinar

1. Decizie, decidenţi 1.1. Concepte de bază Domeniul teoriei deciziei se caracterizează prin existenţa mai multor concepte de bază. În continuare...

Informatizarea producției - SC Impregnări SA Suceava

Cap1. Prezentarea generală a organizaţiei 1.1 Profil. Istoric. S.C. “Impregnări” S.A. Suceava s-a înfiinţat în anul 2002 în urma Hotărârii...

Sistemele Expert

Introducere Odată cu trecerea timpului, companiile se confruntă cu cantităţi tot mai mari de date. De fiecare dată când o persoană extrage numerar...

Sistem Expert de Asistare a Deciziei

CAPITOLUL I – SISTEME EXPERT. INTRODUCERE Sistemele expert se pot împărţi în trei mari categorii: a) sisteme expert de clasificare –...

Sisteme Expert de Asistare a Deciziei

1. Sisteme expert – definiţii. Comparaţii între expertul uman şi sistemul expert Elementul central al prelucrării inteligente îl constituie...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Sisteme Expert Financiar-Bancare

Capitolul 1. Clasificarea sistemelor informatice Clasificarea sistemelor informatice se face în funcţie de anumite criterii, şi anume: [Lungu &...

Te-ar putea interesa și

Tehnici și instrumente de plată utilizatate în activitatea bancară

INTRODUCERE Un moment important în desfășurarea schimburilor economice îl constituie încasarea contravalorii bunurilor economice care fac obiectul...

Tehnicile și Instrumentele de Plată Utilizate în Activitatea Bancară

CAPITOLUL 1. NOŢIUNI DE BAZĂ PRIVIND TEHNICILE ŞI INSTRUMENTELE DE PLATĂ UTILIZATE ÎN ACTIVITATEA BANCARĂ 1.1. Mecanismele de plăţi în perioada...

Ai nevoie de altceva?