Sisteme ERP-SAP

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 97 în total
Cuvinte : 31377
Mărime: 1.01MB (arhivat)
Publicat de: Marinel Marian
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andrei Paraschivescu
FAC UGB BACAU.

Cuprins

  1. CAPITOLUL I. NOŢIUNI INTRODUCTIVE - 7 -
  2. 1.1 Scurt istoric - 9 -
  3. 1.2 Metodologii eficiente de implementare a unei soluţii ERP/CRM - 10 -
  4. 1.3 Cât de profitabilă este o soluţie ERP/CRM? - 12 -
  5. 1.4 Piaţa ERP - 12 -
  6. 1.5 Scurtă descriere a principalilor furnizori de soluţii ERP - 17 -
  7. 1.5.1 SAP - 17 -
  8. 1.5.2 Oracle - 18 -
  9. 1.5.3 Baan - 19 -
  10. 1.5.4 Siveco România - 19 -
  11. 1.5.5 AIS - Advanced Integrated System - 21 -
  12. CAPITOLUL II. PREZENTARE S.C. ELECTRICA S.A. - 25 -
  13. 2.1 Scurt istoric al S.C. Electrica S.A. - 25 -
  14. 2.2 Cadrul general de organizare al sucursalei de distribuţie şi furnizare a energiei electrice - 26 -
  15. 2.3 Structura organizatorică a sucursalei de distribuţie şi furnizare a energiei electrice - 27 -
  16. 2.4 Obiectul de activitate al sucursalei de distribuţie şi furnizare a energiei electrice - 28 -
  17. 2.5 Indicatori economici - 31 -
  18. CAPITOLUL III. IMPLEMENTAREA SISTEMULUI ERP-SAP R/3 ÎN S.C. ELECTRICA S.A. - 34 -
  19. 3.1 Despre soluţia ERP -,,SAP R3” - 34 -
  20. 3.2 Premizele implementării SAP R/3 - 35 -
  21. 3.1.1 Etape în procesul de pregatire a datelor în vederea preluării lor în sistemul R/3 - 37 -
  22. 3.1.2 Procedura de curăţare a datelor - 39 -
  23. 3.1.3 Procedura de pregătire a datelor - 40 -
  24. 3.1.4 Procedura de verificare a datelor - 41 -
  25. 3.1.5 Procedura de validare a datelor - 41 -
  26. 3.3 Prezentare generală sistem SAP R/3 - 42 -
  27. 3.4 Prezentare generală modul FI - 58 -
  28. 3.5 Sistemul de module pe care le acoperă soluţia ERP SAP R3 - 60 -
  29. 3.6 Elemente de cost - 63 -
  30. CAPITOLUL. IV. PREZENTAREA MODULULUI GESTIUNEA MATERIALELOR - 65 -
  31. 4.1 Date de bază - 67 -
  32. 4.1.1 Înregistrări de bază - 67 -
  33. 4.1.1.1 Structura informaţiilor - 67 -
  34. 4.1.1.2 Codificarea materialelor - 68 -
  35. 4.1.1.3 Tip de material - 69 -
  36. 4.1.2 Date de bază de furnizor - 72 -
  37. 4.2 Aprovizionare - 74 -
  38. 4.2.1 Aprovizionarea cu materiale şi servicii externe - 74 -
  39. 4.2.1.1 Cerere de ofertă / Oferta - 77 -
  40. 4.2.1.2 Contracte de aprovizionare - 79 -
  41. 4.2.1.3 Intrări de bunuri - 82 -
  42. 4.2.1.4 Ieşiri de bunuri - 87 -
  43. 4.2.1.5 Transferul de stoc - 87 -
  44. 4.2.1.6 Verificarea facturii - 91 -
  45. 4.2.1.7 Inventarul fizic - 95 -
  46. CONCLUZII ŞI PROPUNERI - 98 -
  47. BIBLIOGRAFIE - 100 -

Extras din proiect

CAPITOLUL I. NOŢIUNI INTRODUCTIVE

1.1 Scurt istoric

Soluţiile ERP se referă la managementul resurselor de întreprindere, fiind centrate de diverse modele de afaceri care s-au dovedit de succes pe plan internaţional.

Din anul 1960, când a apârut pentru prima data conceptul de MRP (Material Resource Planning), cuprinzând doar un mecanism de calcul al necesarului de materiale, conceptul a suferit schimbari şi a evoluat în sistemul ERP de azi, precum şi în sistemele ERP de mâine. În anii 80 s-a incorporat planificarea la MRPII, iar în anii 90 s-a introdus ERP (Enterprise Resource Planning), care a fost extins în domeniul finantelor, resurselor umane şi previziunilor. În prezent ERP-urile se extind pentru a include şi supply chain management (SCM) - e-business şi managementul relaţiilor cu clienţii (MRC).

În zilele noastre, companiile sunt obligate sa gaseasca cele mai bune căi pentru a furniza produse şi servicii de cea mai buna calitate. Un ERP integreaza informaţiile utilizate de catre funcţiile şi departamentele unei companii: finanţe, distribuţie, resurse umane, gestiunea calitaţii, raportarea sau monitorizarea, structurându-le într-un sistem coerent şi unitar.

În anii ’90 tot mai mulţi manageri au înţeles necesitatea abordării unei soluţii unitare pentru administrarea eficientă a companiei. Soluţia pentru aceste cerinţe a fost software-ul ERP (Enterprise Resource Planning), care are rolul de a integra punctele cheie ale unei afaceri şi de a oferi o perspectivă globală a ceea ce se întîmplă în cadrul structurii organizaţionale. La fel, CRM (Customer Relationship Management), că strategie utilizată pentru dezvoltarea unei conexiuni strânse între producator şi client, constituie motorul unei afaceri de succes.

Este evident, asadar, că un business infloritor, care, prin cumulare, generează o stare economica prosperă, nu poate fi conceput fără o bună planificare şi organizare a resurselor interne ale intreprinderii sau a relaţiilor cu clienţii. ERP devine tot mai complex şi astfel au apârut noi abrevieri, derivate din ERP : SRM (Supplier Relationship Mangement)-managementul relaţiei cu distribuitorii, SCM (Supply Chain Management)-managementul lanţului de distribuţie sau PLM (Product Life-Cycle management)-managementul ciclului de viaţă al produsului.

ERP este o aplicaţie multi-modulară care integrează procesele economice şi optimizează resursele disponibile ale întreprinderii.

ERP nu este un instrument magic, care transformă totul peste noapte.

ERP nu se vinde cu garanţia succesului (se pot citi destule istorii de implementări eşuate).

Chiar dacă piaţa romanească a soluţiilor ERP nu este foarte dezvoltată, aşa cum reiese şi din studiul IDC, este indubitabil interesul crescând al companiilor, indiferent de mârimea acestora, pentru administrarea riguroasa, analitică şi eficienta a tot ceea ce înseamna resursă a intreprinderii - producţie, resursă umană, volum de vânzări, contabilizarea finanţelor, dar şi tot ceea ce implica relaţia cu clienţii, cu furnizorii, marketing, imagine. Aceasta deoarece managerii au inţeles că succesul afacerii depinde, aşa cum este firesc, de folosirea metodelor moderne de administrare a resurselor companiei, ecuatie în care pionul principal este calculatorul, prin facilitaţile pe care le oferă un software adecvat.

Pentru a se oferi o imagine a ceea ce înseamnă abordarea eficientă a unei soluţii ERP, a modului în care se poate recupera investiţia într-o astfel de aplicaţie software, dar şi care este rolul departamentului IT în reuşita implementării soluţiei, s-a apelat la experienţa în domeniu a unora dintre principalii furnizori de soluţii ERP/CRM pe piaţa românească.

1.2 Metodologii eficiente de implementare a unei soluţii ERP/CRM

Ceea ce urmăreşte oricare dintre firmele furnizoare de soluţii ERP/CRM este, firesc, să caştige de partea sa cât mai mulţi clienţi şi dacă se poate, cât mai importanţi. Pentru aceasta, la fel de firesc, trebuie câştigată încrederea beneficiarilor şi acest lucru începe cu procesul de implementare a soluţiei.

Managerii înteleg cu uşurinţa că abordarea unei soluţii ERP este o investiţie în creşterea eficienţei, dar nu toţi realizează schimbarea organizaţională pe care o implică această implementare, atât la nivelul top-managementului, cât şi al departamentelor vitale ale companiei. Acesta este motivul pentru care Scala Business Solutions acordă o importanţă deosebită momentului implementării, utilizând o metodologie special creată pentru a susţine companiile în această tranziţie: ''Pentru că o soluţie ERP/CRM să fie implementată rapid şi să ruleze eficient este necesar ca furnizorul să poată oferi un ritm al implementării personalizat, urmărind în acelaşi timp, pe baza unei metodologii ce şi-a dovedit valoarea în timp şi în sute de alte proiecte, nişte obiective bine definite şi comensurabile. Şi, poate cel mai important aspect ce trebuie luat în calcul, echipa de consultantă a furnizorului trebuie să fie alcatuita din profesionişti cu experienţă îndelungată care, în afară de cunoasterea profundă a produsului, este necesar să aiba şi cunoştinţe despre mediul de afaceri, care să le permită să înţeleagă specificul fiecărui client în parte şi sa ofere soluţii personalizate unor cerinţe speciale''.

Foarte asemănător este şi punctul de vedere al managementului de la LLP Bucharest, care consideră că succesul implementării unei soluţii ERP/CRM rezidă în capacitatea de a răspunde în cunoştinţă de cauză întrebarea multiplă: ''Ce, cum, cu cine implementez?''. Dintre aceste elemente, ponderea în succesul implementării este de 40% pentru soluţia propriu-zisă şi caracteristicile sale pur tehnice şi funcţionale, în timp ce integratorului îi revin 60%. Cu alte cuvinte, ''implementatorul şi experienţa acestuia (sau, dimpotrivă, lipsa ei) reprezinta factorul determinant al succesului unui proiect, cu accentul pus pe următoarele aspecte: urmărirea a cel putin doua proiecte realizate de acesta şi discuţii directe cu beneficiarii, gradul de specializare pe respectiva soluţie ERP a implementatorului, experienţa consultanţilor de implementare''

Suita de aplicaţii ERP continută în pachetul integrat SIVECO Applications inglobeaza expertiza acumulata în cei 10 de ani de activitate de către specialiştii din cadrul companiei: produsul este permanent actualizat, ţinând cont de solicitarile clienţilor, de modificările ce intervin în legislatia internă şi internatională, precum şi de mediul de afaceri din România. Flexibilitatea produsului este pusă în evidentă de posibilitatea de reproiectare rapidă a fluxurilor informatice la implementare, ceea ce permite punerea la dispoziţia clienţilor de soluţii ''croite'' pe condiţiile concrete ce ţin cont de derularea proceselor interne şi a relaţiilor cu partenerii lor de afaceri. Aşadar, respectarea condiţiilor specifice ale clienţilor la implementarea unei soluţii ERP face parte din politica de companie a SIVECO România.

Iată însă că pe o cu totul altă poziţie se situează o companie multinaţională, cu o experienţă de 30 de ani în dezvoltarea de soluţii pentru e-business, cum este SAP: ''Dacă se doreşte ca o soluţie ERP/CRM să fie implementată rapid, atunci trebuie evitată parcurgerea unor paşi aşa-zişi standard ca, de exemplu, definirea cerinţelor, proiectarea soluţiei, dezvoltarea specificaţiilor etc. Toate aceste etape sunt mari consumatoare de timp şi, în plus, conduc la o soluţie extrem de personalizată, dificil de întretinut ulterior''. Totuşi, practicile moderne de afaceri oferite de SAP pentru fiecare domeniu de activitate fac posibil ca implementarea unei soluţii SAP sa garanteze o rulare eficientă şi la standarde internaţionale.

Metodologia de implementare ''fast-forward'' oferită de Oracle este bazată pe instalarea unor module sau pachete de aplicaţii pentru arhitecturi care permit standardizarea şi soluţii cu caracteristici repetitive. Politica companiei de implementare a unei soluţii ERP/CRM constă în integrarea tuturor proceselor de business într-un sistem unitar, bazat pe o arhitectură robustă şi o bază de date centralizată, scopul fiind obţinerea unei cote ridicate de profitabilitate.

În ceea ce priveşte rapiditatea implementării unui sistem ERP/CRM, ''durata de implementare poate varia de la câteva săptămâni la câţiva ani, în funcţie de complexitatea proiectului, existenţa unui sistem anterior, numarul de module alese pentru implementare, interoperabilitatea cu alte sisteme, experienţa echipei, tipul şi calitatea serviciilor asigurate de furnizorul software sau de integrator''. Cu o experienţă de 8 ani în implementarea de soluţii ERP, Crescendo International apreciază că este vorba, în primul rând, de un transfer de tehnologie şi de ''know-how''. Acest din urmă element constituie valoarea adăugată, conţinând analiza de business, modelarea proceselor de intreprindere, definirea, realizarea şi testarea solutiilor.

Preview document

Sisteme ERP-SAP - Pagina 1
Sisteme ERP-SAP - Pagina 2
Sisteme ERP-SAP - Pagina 3
Sisteme ERP-SAP - Pagina 4
Sisteme ERP-SAP - Pagina 5
Sisteme ERP-SAP - Pagina 6
Sisteme ERP-SAP - Pagina 7
Sisteme ERP-SAP - Pagina 8
Sisteme ERP-SAP - Pagina 9
Sisteme ERP-SAP - Pagina 10
Sisteme ERP-SAP - Pagina 11
Sisteme ERP-SAP - Pagina 12
Sisteme ERP-SAP - Pagina 13
Sisteme ERP-SAP - Pagina 14
Sisteme ERP-SAP - Pagina 15
Sisteme ERP-SAP - Pagina 16
Sisteme ERP-SAP - Pagina 17
Sisteme ERP-SAP - Pagina 18
Sisteme ERP-SAP - Pagina 19
Sisteme ERP-SAP - Pagina 20
Sisteme ERP-SAP - Pagina 21
Sisteme ERP-SAP - Pagina 22
Sisteme ERP-SAP - Pagina 23
Sisteme ERP-SAP - Pagina 24
Sisteme ERP-SAP - Pagina 25
Sisteme ERP-SAP - Pagina 26
Sisteme ERP-SAP - Pagina 27
Sisteme ERP-SAP - Pagina 28
Sisteme ERP-SAP - Pagina 29
Sisteme ERP-SAP - Pagina 30
Sisteme ERP-SAP - Pagina 31
Sisteme ERP-SAP - Pagina 32
Sisteme ERP-SAP - Pagina 33
Sisteme ERP-SAP - Pagina 34
Sisteme ERP-SAP - Pagina 35
Sisteme ERP-SAP - Pagina 36
Sisteme ERP-SAP - Pagina 37
Sisteme ERP-SAP - Pagina 38
Sisteme ERP-SAP - Pagina 39
Sisteme ERP-SAP - Pagina 40
Sisteme ERP-SAP - Pagina 41
Sisteme ERP-SAP - Pagina 42
Sisteme ERP-SAP - Pagina 43
Sisteme ERP-SAP - Pagina 44
Sisteme ERP-SAP - Pagina 45
Sisteme ERP-SAP - Pagina 46
Sisteme ERP-SAP - Pagina 47
Sisteme ERP-SAP - Pagina 48
Sisteme ERP-SAP - Pagina 49
Sisteme ERP-SAP - Pagina 50
Sisteme ERP-SAP - Pagina 51
Sisteme ERP-SAP - Pagina 52
Sisteme ERP-SAP - Pagina 53
Sisteme ERP-SAP - Pagina 54
Sisteme ERP-SAP - Pagina 55
Sisteme ERP-SAP - Pagina 56
Sisteme ERP-SAP - Pagina 57
Sisteme ERP-SAP - Pagina 58
Sisteme ERP-SAP - Pagina 59
Sisteme ERP-SAP - Pagina 60
Sisteme ERP-SAP - Pagina 61
Sisteme ERP-SAP - Pagina 62
Sisteme ERP-SAP - Pagina 63
Sisteme ERP-SAP - Pagina 64
Sisteme ERP-SAP - Pagina 65
Sisteme ERP-SAP - Pagina 66
Sisteme ERP-SAP - Pagina 67
Sisteme ERP-SAP - Pagina 68
Sisteme ERP-SAP - Pagina 69
Sisteme ERP-SAP - Pagina 70
Sisteme ERP-SAP - Pagina 71
Sisteme ERP-SAP - Pagina 72
Sisteme ERP-SAP - Pagina 73
Sisteme ERP-SAP - Pagina 74
Sisteme ERP-SAP - Pagina 75
Sisteme ERP-SAP - Pagina 76
Sisteme ERP-SAP - Pagina 77
Sisteme ERP-SAP - Pagina 78
Sisteme ERP-SAP - Pagina 79
Sisteme ERP-SAP - Pagina 80
Sisteme ERP-SAP - Pagina 81
Sisteme ERP-SAP - Pagina 82
Sisteme ERP-SAP - Pagina 83
Sisteme ERP-SAP - Pagina 84
Sisteme ERP-SAP - Pagina 85
Sisteme ERP-SAP - Pagina 86
Sisteme ERP-SAP - Pagina 87
Sisteme ERP-SAP - Pagina 88
Sisteme ERP-SAP - Pagina 89
Sisteme ERP-SAP - Pagina 90
Sisteme ERP-SAP - Pagina 91
Sisteme ERP-SAP - Pagina 92
Sisteme ERP-SAP - Pagina 93
Sisteme ERP-SAP - Pagina 94
Sisteme ERP-SAP - Pagina 95
Sisteme ERP-SAP - Pagina 96
Sisteme ERP-SAP - Pagina 97

Conținut arhivă zip

  • Sisteme ERP-SAP.doc

Alții au mai descărcat și

Integrarea Sistemelor ERP în Managementul Firmei

INTRODUCERE În prezent se manifestă o creştere semnificativă a cantităţii de informaţii, obţinute şi manipulate în firme, tendinţă accentuată şi...

Implementarea și Utilizarea Sistemului SAP în Cadrul Companiei Tornado Sistems SRL

I. Prezentare generală a SC TORNADO SISTEMS SRL 1.1. Scurtă prezentare a firmei Societatea Tornado Sistems SRL s-a înfiinţat în anul 1991,în urma...

Analiza sistemului logistic la compania Artera

Capitolul 1. Prezentarea firmei 1.1. Aspecte generale 1.1.1.Localizare: „Grup Artera” deţine mai multe firme având locaţia în diferite oraşe ale...

Proiectarea unui Sistem Informatic

1.Prezentarea sistemului economic 1.1 Prezentare generala SC.ORIGAMI.SRL Denumire firma: SC.ORIGAMI.SRL Obiectul de activitate: Confectionarea...

Supply chain management - tipuri de lanțuri logistice

Tipuri de lanturi logistice Descoperita de economie din cele mai vechi timpuri si confirmata de economia moderna, logistica pare a fi nu numai...

O analiza comparativă a sistemelor de tip ERP

Un ERP este un sistem software complex multi-modular care integrează procesele economice ale întreprinderii cu scopul optimizării şi creşterii...

Soluțiile Business Intelligence și Impactul Lor în Stabilitatea Economică a Întreprinderilor

Rezumat: Cu scopul de a obține un avantaj competitiv, o companie trebuie să identifice rapid oportunitățile pieței și să profite de aceste...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Te-ar putea interesa și

Sisteme integrate de management - securitatea sistemelor informaționale

CAPITOLUL 1 1.1 INTRODUCERE După jumătate de secol de progrese tehnologice si de informatizare, societatea omeneasca isi pune, in mod logic,...

Utilizarea tehnologiilor informaționale în scopul informatizării

Introducere Prin elaborarea acestei lucrări mi-am propus să evidențiez impactul tehonologiilor moderne în alcătuirea analizelor...

Rețelistică

Societatea umană a înregistrat un traseu evolutiv marcat de trecerea de la era agricola la era industrială şi acum la societatea informaţională,...

Sisteme Informatice pentru Managementul Afacerilor în Comerț și Turism

Abstract Pe o piață tot mai dinamică și exigentă, intreprinderile românești își îndreaptă atenția în direcția acelor soluții care să le aducă...

SAP business intelligence

Introducere Compania SAP este fondata in 1972 si este cea mai mare companie de software pentru afaceri si al treilea producator independent de...

Program de marketing pentru lansarea unui produs românesc pe o piața străină

Cu peste 15 ani de experiență în domeniul software, TotalSoft este unul dintre liderii industriei locale de IT, având în portofoliu peste 400 de...

Viitorul Sistemelor ERP

Tendinte ale ERP Suitele de management de business, cunoscute sub numele de ERP (Enterprise resource planning) au devenit un instrument...

Contribuții la conceperea,proiectarea și implementarea unui sistem informatic integrat de tip ERP, în cadrul unei firme din domeniul industrial

În prezent se manifestă o creștere semnificativă a canității de informații,obținute și manipulate în firme,tendință accentuată și de formularea...

Ai nevoie de altceva?