Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar

Proiect
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 9539
Mărime: 1.25MB (arhivat)
Publicat de: Iuliu Biro
Puncte necesare: 11

Extras din proiect

Cap. I Prezentarea societatii “S.C. VEL PITAR S.A.”

Scurt istoric

Denumirea societăţii este Societatea Comercială “Vel Pitar“ S.A. Este o persoană juridică română, având forma juridică de societate deschisă pe acţiuni şi s-a constituit în baza Hotărârii Adunării Generale Extraordinare din data de 14 decembrie 2001, prin fuziunea următoarelor societăţi : S.C.Mopariv S.A. Rm.Vâlcea (societate absorbantă), S.C.Berceni S.A. Bucureşti şi S.C.Granpan Tecuci S.R.L. (societăţi absorbite). A fost înregistrată în Registrul Comerţului J38/96/1991 şi işi desfăşoară activitatea în conformitate cu legile române şi actul constitutiv. In octombrie 2002 Vel Pitar SA fuzionează prin absorbţie cu compania Spicul Argeş Piteşti, deţinând la momentul respectiv peste 2000 de angajaţi. In 2003 procesul de extindere a continuat cu preluarea altor două companii: Pangran Iaşi şi Gorjpan Târgu Jiu, iar in 2004 Vel Pitar a achizionat o unitate de producţie in oraşul Balş. Anul 2005 a marcat marirea grupului, prin fuziunea cu societăţile Postăvarul din Braşov şi Panem din Giurgiu. Sediul societăţii este în România, judeţul Vâlcea,localitatea Rm.Vâlcea, strada Timiş, nr. 22. Sediul local se poate schimba în orice alt loc din ţară, pe baza Hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor (AGA). S.C.Vel Pitar S.A. îşi poate constitui filiale, sucursale, reprezentanţe, agenţii, birouri, depozite, magazine, puncte de lucru şi orice alte sedii de lucru secundare, situate în ţară şi în străinătate, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare. Societatea a fost constituită pe durată de timp nelimitată.

Capitalul social este în valoare de 7045255.10 RON, divizat în 70452551 acţiuni cu valoarea de 0.10 RON pe acţiune. Vel Pitar este liderul pietei de morarit si panificatie din Romania, avand centre de productie in 11 judete ale tarii (Valcea, Bucuresti, Arges, Cluj, Galati, Iasi, Gorj, Olt, Brasov,Giurgiu si Dambovita) si un partener de grup, societatea Libertatea Bucuresti. Actionarul majoritar la Vel Pitar SA este fondul american de investitii Broadhurst Investments Limited, administrat in Romania de New Century Holdings.

Grupul Vel Pitar este liderul pieţei româneşti a produselor de panificaţie şi un jucător important în domeniul producţiei şi distribuţiei de biscuiţi, napolitane, specialităţi de cofetărie şi patiserie. Anul 2007 a reprezentat trecerea la un nou tip de organizare. Compania Vel Pitar S.A. s-a divizat în trei societăţi autonome care au ca obiect de activitate panificaţia - S.C. Vel Pitar S.A., morăritul - S.C. Şapte Spice S.A. şi retailul - S.C. VP Magassin S.A.. Aceste activităţi s-au dezvoltat continuu în ultimii ani, astfel încât acum beneficiază de condiţiile necesare pentru a funcţiona autonom. Prin procesul de divizare noile companii fructifică mai bine oportunităţile oferite de piaţă în domeniile lor, gestionează mai bine resursele şi utilizează în mod direct veniturile obţinute.

Fondul de investiţii Broadhurst Investments Ltd., administrat în România de compania New Century Holdings (NCH), deţine aproximativ 80% din toate cele trei firme rezultate în urma divizării.

În prezent Grupul Vel Pitar deţine centre de producţie în Bucureşti (două) şi în 10 judeţe din România (Vâlcea, Argeş, Braşov, Cluj, Galaţi, Iaşi, Giurgiu, Gorj, Olt şi Dâmboviţa), unităţi de morarit şi o reţea de magazine în marile oraşe din România.

Evolutia sociatii “VEL PITAR SA”

1. 1999 - 2000 Fondul de investiţii Broadhurst Investments Limited, administrat în România de către New Century Holdings (NCH), achiziţionează trei companii de morărit şi panificaţie: Mopariv Vâlcea, Berceni Bucureşti, Granpan Tecuci. În 2000 Mopariv Vâlcea cumpără Panegrano Cluj.

2. 2001 În decembrie 2001 se formează S.C. Vel Pitar S.A., prin fuziunea celor patru fabrici din industria de morărit şi panificaţie cumpărate de Broadhurst. Sediul noii companii este stabilit la Râmnicu Vâlcea.

3. 2002 - 2006 Vel Pitar S.A. se măreşte prin achiziţia unor noi companii: Spicul Argeş Piteşti (2002), Pangran Iaşi şi Gorjpan Târgu Jiu (2003), iar în 2004 Vel Pitar cumpără o unitate de producţie în oraşul Balş, arondată punctului de lucru din Râmnicu Vâlcea. Anul 2005 a marcat mărirea grupului, prin fuziunea cu societăţile Postăvarul Braşov şi Panem Giurgiu.

4. 2007 Compania Vel Pitar se divide în trei societăţi autonome care au ca obiect de activitate panificaţia - S.C. Vel Pitar S.A., morăritul - S.C. Şapte Spice S.A. şi retailul - S.C. VP Magassin S.A. La începutul anului 2007, grupul Vel Pitar îşi extinde reţeaua de centre de producţie şi în judeţul Dâmboviţa, în oraşul Târgovişte.

Povestea numelui VEL PITAR

La sfarsit de secol XIV este atestat documentar dregatorul Vel Pitar, care era "pus peste pitari si ingrijea sa se gaseasca faina si sa se coaca in fiecare zi paine proaspata pentru domn, curteni si ostire" ( Dimitrie Cantemir, Descriptio Moldaviae) Atributiile sale le completau pe cele ale jitnicerului, responsabil cu strangerea si depozitarea granelor, dar si pe cele ale stolnicului, care degusta bucatele inainte de a le trimite la masa domneasca. In acele vremuri domnitorii Tarilor Romane erau inconjurati de boieri cu roluri importante in buna desfasurare a activitatii Curtii Domnesti si a ostirii, pitarul avand grija ca painea sa fie indestulatoare si pe placul familiei domnitoare.

De dimineata pana seara pitarul aproviziona Palatul Voievodal cu paine proaspata, care era adusa inaintea lui Voda pe talgere si farfurii numai de aur si argint, acoperita cu servete pentru a nu se raci. Cand se infatisa la domnie, pitarul venea imbracat in haine scumpe si se incingea cu brau de matase, semn al preturirii de care se bucura.

Grupul Vel Pitar preia aceste traditii ale painii bine facute, ale satisfacerii gusturilor celor mai pretentioase pentru a aduce bucate alese la mesele romanilor.

Obiectul principal de activitate

Socieatea desfasoara activitati conform cu obiectul de activitate aprobat de catre actionari, respectiv:

a) Producerea si comercializarea produselor de morarit;

b) Producerea si comercializarea produselor de panificatie;

c) Comercializarea en-gross si en-detail a marfurilor;

d) Prestarea de servicii.

Principalele produse, marfuri si servicii prestate sunt:

- produse de morarit;

- produse de panificatie;

- marfuri diverse (dulciuri, bauturi nealcoolice, bauturi alcoolice, cafea, lactate, conserve din carne);

- prestari servicii ( morarit, revizii tehnice periodice, reparatii mecanice).

Avand un obiect de activitate bazat in principal pe productia de paine, S.C. Vel Pitar S.A. a inregistrat o crestere semnificativa a vanzarilor de paine in ultimii 4 ani.

Gradul de implicare in activitati logistice

Societatea Comerciala Vel Pitar S.A. nu recurge la servicii de logistică furnizate de vreo firmă specializată in domeniu . Activitatea de logistică se realizează in cadrul firmei. Directorul de logistică este cel care organizează şi permanent ia măsuri pentru asigurarea completă şi la timp a societăţii cu bunuri materiale şi servicii de transport folosind judicios fondurile financiare puse la dispoziţie şi mijloacele de transport existente . Tot directorul de logistică planifică, îndrumă şi controlează activitatea de contractare (unde se pretează), aprovizionare, recepţie, distribuţie şi consum a materialelor, obiectelor de inventar şi mijloacelor fixe necesare societăţii urmărind legalitatea documentelor întocmite.

Prin urmare societatea isi organizeaza si planifica si controleaza cursurile de marfuri impreuna cu cele de informatii legate de acestea incepand de la achizitionarea produselor pana la livrarea acestora catre clienti.

Gradul de implicare in activitati logistice este ridicat avand in vedere ca nu apeleaza la nici o firma de furnizare de servicii logistice. Activitatea logistica a societatii incepe odata cu primirea unei comenzii din partea clientului si continua cu procesarea comenzii (pregatirea facturilor şi trimiterea de informaţii cu privire la comandă), transmiterea de instrucţiuni către depozit, depozitarea materialelor de construcţii în halele de depozitare aparţinând firmei şi expedierea mărfurilor solicitate.

Preview document

Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 1
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 2
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 3
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 4
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 5
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 6
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 7
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 8
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 9
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 10
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 11
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 12
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 13
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 14
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 15
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 16
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 17
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 18
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 19
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 20
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 21
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 22
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 23
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 24
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 25
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 26
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 27
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 28
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 29
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 30
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 31
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 32
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 33
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 34
Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Logistic al unei Intretrinderi Agroalimentare - Vel Pitar.doc

Alții au mai descărcat și

Logistica fabricii de pâine Lujerul SA

I. Prezentarea intreprinderii 1.1 Istoric Fabrica de paine “Lujerul SA” a fost construita in perioada 1988-1989 in cadrul Intreprinderii de...

Sistemul Logistic al Unei Întreprinderi Agroalimentare

CAP.1 – Prezentarea SC LACTA SA Giurgiu Scurt istoric: Societatea comerciala S.C. LACTA S.A. GIURGIU s-a constituit ca societate pe acţiuni în...

Sistemul Logistic al SC Dobrogea SA

Cap I. Prezentarea societăţii comerciale S.C. Dobrogea Grup S.A. este o societate pe actiuni cu capital privat 100% romanesc, prezinta o carte de...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Caiet de probleme - modelare economică a fenomenelor și proceselor din agricultură

Problema nr 1 Dualitatea problemelor de optimizare Sa presupunem ca o problema de optimizare care se poate rezolva cu ajutorul programarii...

Conținutul logisticii

Definitii ale LOGISTICII procesul prin care se gestionează într-o manieră strategică transferul şi stocarea materialelor, componentelor şi...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Sistemul logistic al unei întreprinderi agroalimentare - Vel Pitar

Sistemul logistic al unei întreprinderi agroalimentare CAPITOLUL 1 Despre grupul VEL PITAR: Grupul Vel Pitar este liderul pieţei româneşti a...

Supply Chain Management

Grupul Vel Pitar este liderul pieței românești a produselor de panificație și un jucător important în domeniul producției și distribuției de...

Ai nevoie de altceva?