Sportul in Uniunea Europeana

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Sportul in Uniunea Europeana.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

1. Sportul şi importanţa sa în cadrul Uniunii Europene
2. Promovarea sportului
3. Proiecte
4. Etica în domeniul sportului, forme de criminalitate financiară şi dopaj

Extras din document

1. Sportul și importanța sa în cadrul Uniunii EuropeneSportul este considerat a fi un fenomen atât social, cât și economic, care a cunoscut o dezvoltare continuă și a fost una din prioritățile Uniunii Europene în ceea ce privește solidaritatea și prosperitatea comunității. Practic, sportul a fost cunoscut și promovat pentru prima dată în Europa având ca obiectiv susținerea păcii, asigurarea unei bune colaborări între state și încurajarea tinerilor prin diversele programe și proiecte de dezvotare sprijinite de către Comitetul Olimpic Internațional și de Forul Olimpic European, organisme specializate ale Uniunii Europene.

Desigur, se știe că sportul a devenit o disciplină care aduce un aport semnificativ în ceea ce privește domeniul educațional și cu precădere educarea tinerilor, deoarece practicând un anumit sport, persoana în cauză își va dori să afle mai multe despre organismul său, despre cum ajută sportul în menținerea unei stări favorabile atât psihic, cât și din punct de vedere fizic, iar acesta este un prim demers care duce spre cunoaștere și care antrenează mintea spre acumularea a cât mai multe cunoștințe. Pe lângă aceasta, această activitate generează și valori esențiale în viața oamenilor cum ar fi dezvoltarea spiritului de echipă, toleranța, solidaritatea sau loialitatea ( fair play-ul) care ajută atât în dezvoltarea personală, cât și în realizarea pe plan profesional.

Fie că vorbim de activități sportive realizate profesionist sau non-profesionist, Uniunea Europeană prin Comisia Europeană care se ocupă de reprezentarea intereselor tuturor țărilor membre, promovează contribuția activă a cetățenilor și recunoaște rolul deosebit de important pe care sportul îl are în interiorul comunității datorită faptului că acesta ajută oamenii, indiferent de vârstă sau origine, să se apropie, să se cunoscă mai bine prin colaborările ce au loc, dar și să sprijine activitățile de voluntariat ce se realizează în domenii precum sănătatea, educația, cultura și nu în ultimul rând mediul social.

Că tot vorbeam de cele două structuri distincte ale sportului, și anume profesionist și non-profesionist, observăm cu de-a lungul timpului ele au dobândit un rol foare important și din ce în ce mai sporit atât în ceea ce privește incluziunea socială, dimensiunea educațională, dar și practicile de recreere. Putem spune de altfel că el susține și consolidează și relațiile în plan extern pe care Uniunea Europeană le are cu statele membre.

Pe lângă toate acestea Uniunea Europeană sprijină activitățile sportive datorită faptului că prin sport, pe lângă faptul că se asigură o dezvoltare armonioasă a organismului, se și ajunge la o îmbunătățire a sănătății publice, ceea ce înseamnă mai puține probleme ale economiei, dacă luăm în considerare faptul că o populație care suferă de obezitate sau diverse afecțiuni precum bolile cardiovasculare, diabet, va avea nevoie de resurse financiare pentru tratarea acestora fie din bugetul alocat sănătății, fie din bugetul propriu al fiecărui cetățean.

Pentru a evidenția rolul important pe care sportul îl are în viața cetățenilor, Comisia Europeană a adoptat în cadrul ”Cărții albe privind sportul in Uniunea Europeană” diferite teme majore și o serie de măsuri privind problemele de sănătate ale cetățenilor și soluționarea lor. S-a luat în vedere faptul că sportul are o contribuție semnificativă la legătura dintre mediul economic și cel social, dar totodată și la formarea unor societăți mai integrate. Pe lângă aceasta se iau în considerare numeroase aspecte cum ar fi integrarea imigranților în societatea care îi găzduiește, combaterea rasismului, ceea ce ar însemna că practicând un anumit sport acesta ar veni în întampinarea indivizilor și ar ajuta la susținerea sentimentului de apartenență comună , diminuând discriminările ce ar putea apărea.

Ca instrument de sprijinire a activităţilor fizice menite să îmbunătăţească sănătatea, mişcarea sportivă exercită o influenţă mai importantă decât oricare altă mişcare socială. Sportul reprezintă o activitate atractivă pentru oameni şi beneficiază de o imagine pozitivă. Cu toate acestea, potenţialul recunoscut al mişcării sportive de sprijinire a activităţilor fizice menite să îmbunătăţească sănătatea adesea nu este folosit pe deplin şi trebuie să fie dezvoltat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sportul in Uniunea Europeana.docx

Bibliografie

Nogueria A., Sportul, Parlamentul European, 2014, disponibil la: http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/ro/displayFtu.html?ftuId=FTU_5.13.7.html
Solomon G., Idei inedite pentru promovarea si finanatarea sportului in Uniunea Europeana, Ianuarie 2013, disponibil la: http://www.gabrielsolomon.ro/idei-inedite-pentru-promovarea-si-finanatarea-sportului-in-uniunea-europeana/