Stiluri de Negociere pe Plan Mondial

Proiect
8.7/10 (7 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 20779
Mărime: 125.71KB (arhivat)
Publicat de: Cantemir Soare
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Constanta Chitiba
Proiectul a fost prezentat in cadrul Facultatii de Relatii economice internationale a Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir" la cursul de "Negociere comeciala intenationala

Cuprins

  1. INTRODUCERE 1
  2. CAPITOLUL I 4
  3. NEGOCIEREA COMERCIALĂ INTERNAȚIONALĂ 4
  4. 1.1 Definiție, caracteristici 4
  5. CAPITOLUL II 9
  6. DIFERENȚE ȘI AFINITĂȚI CULTURALE 9
  7. CAPITOLUL III 14
  8. STILURI DE NEGOCIERE PE PLAN MONDIAL 14
  9. 3.1 Stilul de negociere American 14
  10. 3.2 Stilul de negociere Asiatic 17
  11. 3.2.1 Coreenii 18
  12. 3.2.2 Chinezii 19
  13. 3.2.3 Japonezii 22
  14. 3.3 Stilul de negociere al Țărilor din Orientul Mijlociu 25
  15. 3.4 Stilul de negociere Rus 27
  16. 3.5 Stilul de negociere Indian 28
  17. 3.6 Stilul de negociere Englez 30
  18. 3.7 Stilul de negociere Francez 31
  19. 3.8 Stilul de negociere German 32
  20. Capitolul IV 33
  21. STUDII DE CAZ 33
  22. 4.1 Enron în India 33
  23. 4.2 Negocierile cu chinezii 43
  24. CONCLUZII 46
  25. BIBLIOGRAFIE 4

Extras din proiect

ntroducere

Negocierea este o componentă importantă a realității, ea face parte din viața noastră. Negociem zilnic și peste tot, situându-ne pe diverse poziții. Negociem cu polițistul care vrea să ne dea amendă, cu proprietarul care furnizează serviciile esențiale sau vrea să ne mărească chiria, prețul unui produs sau al unui serviciu și cu agentul de vânzări care vrea să ne convingă că produsul lui este cel mai bun când nu e chiar așa. Din acest motiv situațiile de negociere sunt de o varietate extraordinară, se întâlnesc diverse roluri, statusuri, culturi, cunoștințe, motivații, scopuri și dorințe diferite, și toate acestea într-un amalgam care se schimbă de la o zi la alta, de la un caz la altul.

De foarte mult timp s-a manifestat un interes deosebit in ceea ce privește negocierea comercială internațională cu toate că frecvența acesteia a crescut rapid în ultimii 20 de ani. Oamenii călătoresc mai mult și mai departe de casă în zilele noastre și afacerile sunt internaționalizate. Pe masură ce crește proporția comerțului extern față de cel intern, crește și frecvența negocierilor de afaceri între oameni care provin din țări și culturi diferite. Eșecul în negociere poate anula o planificare inițială atentă, afacerile în afara granițelor în general pun mai multă presiune pe negociatorii participanți, datorită diferențelor culturale care apar. Atunci când doi oameni comunică, rar se întâmplă ca ei să vorbească despre același lucru deoarece fiecare persoană percepe diferit, această percepție fiind influențată de factori culturali și nu numai. De aceea, atunci când participă la o negociere comercială internațională negociatorii trebuie să fie foarte bine pregătiți, pentru a putea anticipa aceste diferențe culturale care apar, și pentru a reacționa în concordanță.

Lucrarea de față este structurată în cinci capitole în care voi încerca să prezint pe rând diferențele culturale care apar la nivelul diferitelor state ale lumii. Primul capitol asigură fundamentul înțelegerii întregii lucrări, deorece conține diferențele care apar între negocierea comercială și negocierea comercială internațională.

Cel de-al doilea și cel de-al treilea capitol prezintă diferențele între culturi la nivel național. Cel de-al doilea capitol prezintă teoriile lui J.M.Brett, cele trei dimensiuni descoperite empiric prin cercetări, acestea fiind: egalitarism - ierarhie, colectivism în raport cu individualism, comunicarea directă – comunicarea indirectă și implicațiile pe care acestea le au în procesul de negociere. Cel de-al treilea capitol prezintă unele dintre cele mai importante stiluri de negociere întâlnite pe plan mondial printre ele fiind stilul american, cel japonez, cel întâlnit în țările din Orientul Mijlociu, stilurile europene de negociere, stilul indian și stilul rus.

Cel de-al patrulea capitol include două studii de caz aplicate unor negocieri comerciale internaționale. Primul dintre ele tratează intrarea pe piața indiană a companiei Enron și pune accentul pe atmosfera pieței internaționale și pe comportamentul politic - în mod special, pe dinamica și coexistența corporațiilor și a statului - regulamentul național și impactul pe care îl au întreprinderile multinaționale asupra țărilor în dezvoltare. Cel de-al doilea studiu de caz prezintă negocierile dintre o firmă americană și oficialii chinezi. Aceste studii de caz prezintă pe rând dificultățile pe care le-au avut cele două firme atunci când au vrut să pătrundă pe piețe străine, atât din punct de vedere cultural cât și din cauza reglementărilor ridicate întâlnite în unele țări slab dezvoltate la India. Ultimul capitol prezintă concluziile lucrării.

Capitolul I : Negocierea comercială internațională

1.1 Definiție și caracteristici

Negocierea este un proces dinamic de ajustare prin care două părți, fiecare cu obiectivele sale, discută împreună pentru a ajunge la o înțelegere mutual satisfăcătoare pe baza interesului comun.

Negocierile între agenți economici sunt acțiuni în care se confruntă cererea cu oferta în vederea ajungerii la o înțelegere reciproc avantajoasă, respectiv la semnarea unui contract de vânzare-cumpărare. În sens mai larg negocierile se referă la toate acțiunile vizând încheierea de contracte economice externe privind schimbul de mărfuri, prestații de servicii, efectuarea de lucrări de investiții, schimburi valutare etc.

Comparativ cu piața internă, negocierile purtate cu partenerii străini se caracterizează printr-o mai mare complexitate, întrucât confruntarea cererii cu oferta pe piața externă e mai complicată, determinată de o multitudine de factori cum ar fi uzanțele internaționale, legislațiile naționale ale părților care intră în negociere, nivelul prețurilor interne, diversitatea cursurilor valutare, exigența mărită față de nivelul tehnico-calitativ. Negocierea internațională încorporează toate aspectele complice ale negocierilor interne, adăugându-se dimensiunea diversității culturale. Ne vom referi la cultură ca la un set de valori și credințe împărțite de un grup de oameni. Țările pot avea mai mult de o cultură așa cum o cultură poate depăși granițele unei țări.

Aspectul negocierii internaționale care este cel mai des studiat este reprezentat de cultură. Există diferite interpretări asupra conceptului de cultură, cu toate acestea toate definițiile au două aspecte în comun. Primul prezintă cultura ca fiind un fenomen de grup, asta înseamnă că un grup definit de oameni împarte aceleași valori și credințe, având același comportament în societate, iar cel de-al doilea aspect se referă la faptul că aceste valori și credințe sunt învățate și transmise mai departe altor oameni.

Phatak și Habib (1996), doi profesori ai Universității de Management și Afaceri din Philadelphia sugerează faptul că există două contexte globale care au o influență asupra negocierilor internaționale spre deosebire de negocierile comerciale interne : mediul și contextul imediat.

Contextul mediului include forțele de mediu pe care niciunul dintre negociatori nu îi poate schimba sau influența, așadar contextul de mediu este independent de acțiunile negociatorilor. Cel de-al doilea context însă, include factori asupra cărora negociatorii au un anumit control.

I. Contextul mediului

Salacuse (1988) a identificat șase factori care aparțin mediului și care fac negocierea internațională mai interesantă decât cea care are loc între persoane din aceeași țară: pluralismul politic și juridic, diversitatea cursurilor valutare de schimb, sisteme diferite de guvernare, instabilitatea, ideologiile diferite și cultura. Acești factori pot constrânge companiile care acționează la nivel internațional, de aceea este important ca negociatorii să înțeleagă efectele pe care le pot avea.

Preview document

Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 1
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 2
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 3
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 4
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 5
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 6
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 7
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 8
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 9
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 10
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 11
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 12
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 13
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 14
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 15
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 16
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 17
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 18
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 19
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 20
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 21
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 22
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 23
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 24
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 25
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 26
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 27
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 28
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 29
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 30
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 31
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 32
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 33
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 34
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 35
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 36
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 37
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 38
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 39
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 40
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 41
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 42
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 43
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 44
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 45
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 46
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 47
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 48
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 49
Stiluri de Negociere pe Plan Mondial - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Stiluri de Negociere pe Plan Mondial.docx

Alții au mai descărcat și

Strategii în Negocieri Globale

CAPITOLUL 1 NEGOCIERI 1.1. NEGOCIERILE ÎN TRANZACŢIILE INTERNAŢIONALE ASPECTE GENERALE În principiu se ştie că nici o economie naţională nu...

Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor

Introducere Pentru că în viaţă şi în afaceri avem parte nu de ceea ce merităm, ci doar de ceea ce negociem, trebuie să ne dezvoltăm capacităţile...

Plan de Afaceri - Cultivarea Legumelor

I.DESCRIEREA AFACERII Misiunea firmei Firma S.C. AGRO ECOLOGIC S.R.L este o firmă care are ca obiectiv de activitate producţia de legume în...

Stiluri de Negociere în Funcție de Cultura

INTRODUCERE În situaţia în care suntem confruntaţi cu parteneri de afaceri provenind din alte medii culturale, pentru a deveni competitivi trebuie...

Piața și Mediul Concurențial

Capitolul 1 Piata – locul de manifestare al concurentei 1.1 Continutul general al pietei Piaţa-concept economic, a fost definită în literatura...

Analiza concurenței - modalități de evaluare a ofertei de produse și servicii a concurenței

1. Coordonatele mediului concurenţial în economia de piaţă 1.1. Concurenţa – obiect şi conţinut O trăsătură de bază a economiei de piaţă o...

Practici Anticoncurentiale

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Practicile anticoncurentiale sunt foarte diversivicate in lume si pot adesea sa nu fie recunoscute la semnarea unui...

Extinderea Uniunii Europene cu Turcia

1. Turcia - scurt istoric si date generale Turcia este o ţară în sud-estul Europei şi Peninsula Anatolia din Asia. Este continuatoarea statului...

Te-ar putea interesa și

Stiluri și tactici de negociere eficiente

INTRODUCERE Negocierea este o activitate des întâlnitã în practica socialã, astfel încât adesea se considerã cã negocierea reprezintã o...

Stiluri de Negociere Internațională

Negociatorii se deosebesc unii de altii dupa modul cum abordeaza negocierile, poarta tratativele si urmaresc obtinerea rezultatului; adica dupa...

Prezentarea țării Honduras

Ţara- Honduras denumirea oficială în spaniolă,este o țară independentă și suverană, o republică din America Centrală. Țara a fost cunoscută...

Suriname - Analiza Management Intercultural

Stema Cap 1. Prezentarea ţării Surinam, nume oficial Republica Suriname, (în limba Sranan Tongo, Sranan) este o ţară situată în partea de nord...

Personalitatea Negociatorului

Cand negocierea este caracterizata, in literatura de specialitate, ca fiind “stiinta si arta” se au in vedere doua componente principale ale...

Management internațional - Chile

Republica Chile este situată în America de Sud, ocupând o porțiune lungă și îngustă de coastă între Munții Anzi și Oceanul Pacific. Adesea este...

Sursele cumpărării

1. Sursele de cumparare In cazul in care are nevoie de un anumit produs, firma evalueaza oportunitatea de a-1 cumpara de la furnizori externi sau...

Negociatorul internațional

Când negocierea este caracterizată, în literatura de specialitate, ca fiind “ştiinţă şi artă” se au în vedere două componente principale ale...

Ai nevoie de altceva?