Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 84 în total
Cuvinte : 24361
Mărime: 2.91MB (arhivat)
Publicat de: Anghel Busuioc
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nitu Renate
Fac. de Economie si de Adm. Afacerilor Timisoara, Master Management si Integrare Europeana, Disciplina Firme Multinationale

Extras din proiect

1. Evoluţia industriei de încălţăminte sportivă pe plan mondial

Pantofii au avut întotdeauna o importanţă deosebită pentru oameni. Istoria pantofilor a început acum câteva zeci de mii de ani.

Conform cercetărilor ştiinţifice, strămoşii noştri, primii oameni moderni, au plecat din Africa cu 100.000-200.000 de ani în urmă spre nord, spre un climat mai rece din Europa şi Asia şi astfel a apărut nevoia acoperirii şi protejării picioarelor. Oamenii de ştiinţă consideră că primii pantofi au fost concepuţi în timpul Epocii de Gheaţă, cu toate că învelirea picioarelor ar fi fost folosită cu 500.000 de ani în urmă în climatele nordice de către Neanderthalieni şi homo erectus.

Ideea încălţămintei cu rol de protecţie a venit mult mai târziu şi pantofii nu erau larg răspândiţi până acum aproximativ 26.000-40.000 de ani.

Inițial, pantofii au fost fabricați din iarbă împletită sau piele netăbăcită legată de picior cu curele. Oamenii influenți și bogați au început să se deosebească prin arta cu care erau decorați pantofii lor. Astăzi, industria încălțămintei produce o gamă largă de pantofi fabricați din piele, cauciuc și alte materiale sintetice, adresându-se diferitelor stiluri, de stradă, formal, de serviciu și de sport.

Termenul “pantofi de sport” defineşte pantofii formaţi din talpă solidă de cauciuc şi partea superioară, din pânză. Aceasta reprezintă o denumire generică utilizată pentru a desemna articolele de încălţăminte destinate unor activităţi sportive sau fizice.

În timp ce pantofii de pânză cu talpa din cauciuc au fost folosiţi de ceva timp pentru sporturile pe gazon ale aristocraţilor, Regele Henry al VIII-lea se pare că ar fi purtat astfel de pantofi pentru a juca tenis. Totuşi, cel care a dat naştere pantofilor de sport a fost inventatorul american Charles Goodyear, care a brevetat procesul de vulcanizare a cauciucului. Până atunci, pantofii de sport aşa cum îi cunoaştem acum nu au existat.

Chiar dacă majoritatea criticilor consideră că primii pantofi sport folosiţi pentru baschet au fost faimoşii Converse All Stars (produşi pentru prima dată în 1917), acest lucru este greşit. Această greşeală s-a făcut din cauza faptului că pantofii produşi sub această marcă au fost cei mai bine vânduţi pantofi de la începutul secolului XX. Compania Spalding a produs pantofi în special pentru jocul de baschet de la începutul anilor 1907. Cu toate acestea nu este vorba de primii pantofi sport. Experţii în domeniul pantofilor au descoperit la o licitaţie de bunuri faptul că primii pantofi au fost produşi de către Colchester Rubber Company din Colchester, Connecticut.

1800 Au fost fabricaţi primii pantofi de pânză cu talpă de cauciuc („plimsolls”).

La începutul anilor 1900, pantofii sport au fost produşi de companii mici specializate în producţia cauciucurilor pentru biciclete. Fabricaţi din materiale precum cauciucul vulcanizat şi folosind metode de producţie noi, metode care folosesc căldura pentru a topi cauciucul şi a-l modela apoi, pantofii pot fi manufacturaţi mai ieftin şi mai eficient decât atunci când erau produşi manual.

1908 Marchizul M. Converse a înfiinţat compania de pantofi Converse, revoluţionând baschetul pentru mai mult de jumătate de secol şi devenind un simbol american.

U.S. Rubber a introdus Keds în 1916, cam în aceeaşi perioadă în care Converse a lansat primii pantofi performanţi pentru baschet din lume, Converse All Stars. Keds au devenit primii pantofii sport mediatizaţi la nivel mondial. Aceşti pantofi sunt denumiţi mai târziu pantofi sport („sneakers”), termen atribuit lui Henry Nelson McKinney, un agent de publicitate al N.Y.Ayer & Son, deoarece talpa de cauciuc făcea ca pantofii să nu facă nici un zgomot indiferent de suprafaţă.

Alte companii, precum B.F. Goodrich şi Spalding Co., produceau pantofi de tenis şi micile companii de familie fabricau pantofii cu cataramă. La început, piaţa pantofilor sport a fost redusă şi aproape invizibilă, dar după Primul Război Mondial, SUA a încurajat sporturile şi sănătatea fizică şi a susţinut atleţii. Piaţa pantofilor sport a crescut în mod susţinut în SUA, adolescenţii cumpărând acest tip de pantofi încurajaţi de jucătorul de fotbal Jim Thorpe şi pantofii Converse All Stars încurajaţi de jucătorul de baschet Chuck Taylor.

În perioada anilor 1920-1930, companiile producătoare au adăugat tracţiune la talpa pantofilor sport şi au început să îşi facă publicitate prin intermediul diferitelor sporturi. Un progres semnificativ al acestei perioade a fost diferenţierea modelelor pentru bărbaţi şi femei. În această perioadă, pantofii sport erau cunoscuţi ca fiind cei mai comozi pantofi şi erau folosiţi aproape numai la evenimente sportive. Reînvierea Jocurilor Olimpice a determinat creşterea interesului pentru pantofii sport şi sporturi în general şi implicit creşterea vânzărilor.

În anul 1920 Adi Dassler, fondatorul companiei Adidas, a început să producă pantofi sport lucraţi manual în spălătoria mamei sale, fără curent electric. Producătorul german de pantofi sport a dominat piaţa până la sfârşitul anilor 1960, când a fost fondată compania Nike, liderul de piaţă actual în industria încălţămintei sportive.

1923 Sunt creaţi pantofii Chuck Taylor All Star, un simbol al jucătorilor de baschet, adolescenţilor şi rebelilor pentru mai mult de 50 de ani. Cunoscuţi şi ca Chucks, Cons, Connies, aceşti pantofi s-au vândut în mai mult de 750 exemplare în 144 de ţări.

În 1924 Adi şi Rudolph Dassler, ajutaţi de membrii familiei şi-au înregistrat afacerea sub numele de Gebr der Dassler Scuhfabrik în Herzogenaurach, Germania, iar în 1931 Adidas a produs primii pantofi sport.

1935 Converse lansează pantofii sport purtând semnătura Jack Purcell. Ei au devenit un simbol al Hollywood-ului şi al băieţilor răi, rămânând faimoşi mult timp după campionul de badminton/tenis din 1930.

În 1936, marca franceză numită Spring Court a dat naştere primilor pantofi sport din pânză caracterizaţi prin însemnul mărcii şi cele opt canale de ventilaţie pe talpa din cauciuc natural.

1948 S-a înfiinţat Puma Scuhfabrik Rudolf Dassler şi sunt lansaţi PUMA Atom, primii pantofi de fotbal purtaţi de membrii echipei de fotbal ai Germaniei de Vest.

În perioada anilor 1950, familiile americane au beneficiat de mai mult timp liber, tinerele mame au îmbrăcat copiii în ţinute sport şi pantofi sport, renunţându-se la uniforma şcolară obligatorie. Pantofii sport devin astfel pantofii preferaţi ai adolescenţilor şi simbolul nonconformismului. În SUA, majoretele poartă bluze, fuste scurte şi ciorapi lungi cu tenişi (keds). Hollywood-ul a adus o nouă modă atunci când idolul adolescenţilor, James Dean, a fost fotografiat purtând jeanşi, un tricou şi tenişi. Începând de atunci, aceşti pantofi ieftini, rezistenţi au devenit o parte a uniformei oficiale a copiilor şi adolescenţilor din întreaga lume.

Vânzările de încălţăminte sport au atins 600 milioane de perechi în anul 1957, determinând îngrijorarea producătorilor de pantofi din piele, care au afirmat că „pantofii sport afectează în mod negativ picioarele copiilor”, producătorii de pantofi sport susţinând că dimpotrivă „pantofii sport vindecă sindromul picioarelor oprite din creştere”.

La mijlocul secolului al XX-lea, pantofii sport devin un fenomen cultural comun, punându-se accent pe noile tehnologii de fabricare a pantofilor pentru atleţi. Legendele sportului precum Joe Namath şi Steve Prefontaine au devenit cunoscuţi atât pentru performanţele lor, cât şi pentru pantofii purtaţi. Cu toate acestea, prima linie de pantofi sport a fost susţinută de jucătorul de la Chicago Bulls, Michael Jordan. Linia Jordan din acea perioadă, a numărat 19 modele Air Jordans, mult aşteptatul Jordan XX şi numeroase modele Team Jordan.

La începutul anilor 1960, pantofii sport au fost importanţi din Japonia, până când fondatorii companiei Nike, Phil Knight, un talentat alergător pe distanţă medie de la Universitatea din Oregon şi antrenorul său, Bill Bowerman, au pus bazele unei afaceri pentru a produce pantofi sport la costuri scăzute şi la o înaltă tehnologie sub numele Blue Ribbon Sports (BRS).

1968 BRS a început să creeze noi modele şi să folosească noi tehnologii. Şi-au schimbat numele după Zeiţa greacă a Victoriei, Nike.

PUMA este primul producător de pantofi sport cu fermoar Velcro.

În 1970, pantofii sport câştigă un rol important odată cu creşterea popularităţii joggingului şi a apariţiei necesităţii de a deţine o pereche de pantofi pentru acest sport. Până acum, fabricile se concentrau pe producţia la un nivel înalt, însă acum companiile încep să-şi comercializeze produsele ţinând cont de stilul de viaţă al consumatorilor. În scurt timp, au apărut pantofi pentru fotbal, jogging, baschet, alergat, mers pe jos- fiecare sport necesita pantofi speciali care trebuiau purtaţi şi încă o pereche de pantofi sport pentru a-i asorta la îmbrăcămintea de zi cu zi.

Preview document

Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 1
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 2
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 3
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 4
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 5
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 6
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 7
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 8
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 9
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 10
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 11
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 12
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 13
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 14
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 15
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 16
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 17
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 18
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 19
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 20
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 21
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 22
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 23
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 24
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 25
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 26
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 27
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 28
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 29
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 30
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 31
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 32
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 33
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 34
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 35
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 36
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 37
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 38
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 39
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 40
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 41
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 42
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 43
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 44
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 45
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 46
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 47
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 48
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 49
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 50
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 51
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 52
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 53
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 54
Strategia de afaceri a firmelor multinaționale Adidas și Nike - Pagina 55

Conținut arhivă zip

  • Strategia de Afaceri a Firmelor Multinationale Adidas si Nike.doc
  • Strategia de Afaceri a Firmelor Multinationale Adidas si Nike.ppt

Alții au mai descărcat și

Analiza strategiei de investiții a unei companii transnaționale - Nike

Cap. I. Prezentarea generala a companiei 1. Nike – domeniul de activitate Activitatea principală de afaceri a lui Nike este proiectarea,...

Firmele multinaționale - Unilever

Cap.I. Multinationalele I.1. Ce sunt firmele multinaţionale (FMN)? O FMN sau FTN este o companie care se angajează în investiţii străine directe...

Inițierea unei Afaceri

I.TIPUL AFACERII a)Tipul societatii comericiale: Societatea se va constitui în forma juridică de societate cu răspundere limitată. 1.Denumirea...

Plan Afaceri Nike

1.Scurt istoric 1.1Prezentare afirmei Nike Inc. este o companie americana care comercializeaza diverse articole sportive si vestimentare. Sediul...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Plan Marketing Adidas ClimaCOOL

I. Informaţii generale despre firma aleasa Nume : ADIDAS Sigla: Domeniu de activitate: Producerea si comercializarea articolelor sportive....

Corporațiile multinaționale și globalizarea

“ Forţele cu caracter multinaţional sunt în bună măsură anonime şi de aceea, greu de identificat. Ele nu formează un sistem uniform sau o ordine,...

Economia Comerțului

Adidas 1.Prezentarea firmei Denumirea si localizarea firmei Adidas este o companie multinaţională cu sediul în Germania, ce produce diverse...

Studiu de piață

1.Descrierea Companiei S.C ELMEC NIKE ROMANIA S.R.L. Date de identificare Adresa: Sediu:Bucuresti ,Sectorul 1 ,Str. Take Ionescu 8 BUCURESTI SC...

Ai nevoie de altceva?