Strategia de Atragere a Investițiilor

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 22971
Mărime: 120.05KB (arhivat)
Publicat de: Betina Bejan
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bakara Andrei

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. I. Analiza comerţului exterior şi fluxurilor de capital în Republica Moldova 6
  3. 1.1 Analiza comerţului exterior şi proceselor investiţionale 6
  4. 1.2 Acţiunile Guvernului în vederea perfecţionării cadrului juridic în domeniul atragerii investiţiilor şi promovării exporturilor 16
  5. 1.3 Relevarea interdependenţei între atragerea investiţiilor şi promovarea exporturilor 19
  6. II. Obiectivele Strategiei 22
  7. III. Direcţiile prioritare ale Strategiei 23
  8. 3.1 Direcţiile strategice pe anii 2006-2010 24
  9. 3.2 Direcţiile strategice pe anii 2010-2015 53
  10. IV. Implementarea şi monitorizarea Strategiei 57
  11. V. Plan de măsuri privind realizarea Strategiei de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor pentru anii 2006-2015 59

Extras din proiect

INTRODUCERE

Atragerea investiţiilor şi promovarea exporturilor este o prioritate strategică a Guvernului Republicii Moldova la etapa actuală.

Pentru soluţionarea sarcinilor strategice de dezvoltare a economiei ţării este necesară mobilizareai resurselor investiţionale considerabile. Creşterea investiţiilor este unul din factorii de bază, care contribuie la creşterea nivelului producţiei industriale, ameliorarea complexă a economiei naţionale, soluţionarea problemelor ce ţin de retehnologizarea întreprinderilor.

Însă, pentru atragerea investiţiilor este necesar un climat investiţional mai favorabil, care include stabilitatea macroeconomică pe termen lung, stabilitatea legislaţiei ce va asigura drepturile investitorilor şi reguli clare privind activitatea investiţională, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, inclusiv serviciile financiare, juridice etc., precum şi alte componente, printre care transparenţa în activitatea organelor de stat, încrederea în mediul de afaceri etc.

În ansamblu, Moldova ar putea fi examinată ca o ţară atractivă din punct de vedere economic. Însă, volumul real de investiţii atrase în economia ţării nu corespund nici potenţialului ţării, nici cerinţelor dezvoltării economiei naţionale. Ameliorarea situaţiei e posibilă doar în cazul desfăşurării unei politici raţionale de stimulare a activităţii investiţionale. Experienţa demonstrează, că crearea regimului favorabil pentru activitatea investiţională nu numai stimulează fluxul de investiţii în ţară, dar şi contribuie considerabil la creşterea exporturilor.

Actualmente, acţiunile multor organe ale administraţiei publice în acest domeniu deseori sînt neconsecutive şi necoordonate, priorităţile în politica investiţională nu sînt bine determinate, ceea ce contribuie la scăderea calităţii investiţiilor atrase. Fără elaborarea şi efectuarea unei politici investiţionale unice de stat, eficienţa eforturilor întreprinse va fi scăzută, iar scopurile şi obiectivele puse - nu vor fi atinse.

Astfel, se impune necesitatea asigurării unei creşteri calitative a investiţiilor. Un „salt investiţional” calitativ va contribui la dezvoltarea sectorului de producere a mărfurilor şi prestare a servicii şi, drept rezultat, creşterea exporturilor din Republica Moldova.

Necesitatea unei viziuni noi în politicile de atragere a investiţiilor şi promovare a exportului este mai mult decât actuală fiind dictată de mai mulţi factori, principalii din care sunt după cum urmează:

- Lipsa unei viziuni consistente şi a unei abordării bine-structurate referitor la sarcinile politicii actuale de promovare a exportului şi investiţiilor. Totodată lipseşte şi o viziune clară referitor la instrumentele ce trebuiesc a fi folosite în vederea realizării acestor sarcini.

- Guvernul şi donatorii străini duc lipsa unei abordări comune a componentelor politicii de promovare a exportului şi investiţiilor. Deseori se întâmplă când donatorii străini au o viziune proprie asupra priorităţilor politicii de promovare pe care le abordează în cadrul proiectelor lansate. Aceste abordări ale donatorilor deseori se contrapun (generând dublări şi incoerenţe) şi nu tot timpul corespund anticipărilor iniţiale ale Guvernului.

- Eficienţa redusă a utilizării instrumentelor de promovare de care actualmente dispune Guvernul şi pe care le aplică.

- Intensitatea descrescătoare a activităţii Organizaţiei de promovare a exporturilor din Moldova (OPEM) şi lipsa unei viziuni definite şi unice asupra locului său în implementarea politicii de promovare a exportului şi investiţiilor.

Îmbinarea politicii de atragere a investiţiilor cu politica de promovare a exporturilor creează o premisă puternică pentru generarea creşterii economice şi ridicarea bunăstării poporului. Astfel, o atenţie deosebită urmează a fi acordată atragerii investiţiilor în sectoarele economiei naţionale cu orientare la export, care sunt capabile să asigure inovaţii şi transfer de know-how, valoare adăugată înaltă şi crearea unei infrastructuri tehnice şi economice eficiente.

În acest context urmează a fi examinate şi aspectele prioritare în dependenţă de dinamica pieţei mondiale. Determinarea scopului Strategiei şi modului de promovare a producţiei naţionale trebuie să se axeze în continuare pe dezvoltarea pieţei şi pe optimizarea instrumentelor tradiţionale de promovare a exportului (participarea la târguri internaţionale, misiuni economice, servicii de reprezentare comercială pe pieţele externe) sau dacă este necesar, să se axeze pe furnizarea unor servicii de orientare a potenţialului exportator către cumpărarea de informaţii de afaceri în stabilirea unor contacte iniţiale cu parteneri străini, explorării costurilor sau investiţiilor în inovaţia tehnologică.

Având în vedere imperativul conformării la standardele internaţionale de competitivitate, însăşi planul Strategiei naţionale de atragere a investiţiilor şi promovare a exportului trebuie să fie extins astfel, încât să includă toţi factorii relevanţi cum ar fi: înlăturarea barierelor în activitatea antreprenorială, stimularea domeniilor de activitate prioritare, reducerea costului tranzacţiilor de export, generarea capacităţilor de producţie cu valoarea adăugată mai ridicată, crearea noilor competenţe orientate spre export.

Una din tentative de coordonare a activităţii diferitor organe de stat a fost adoptarea Strategiei de investiţii a Republicii Moldova pentru perioada 2000-2005 şi Strategiei de promovare a exporturilor pentru perioada 2000-2005. Luînd în consideraţie, că o parte din acţiuni prevăzute în Strategiile respective, în mare parte, nu au fost realizate din motive obiective şi subiective, a apărut necesitatea unei abordări mai minuţiose şi chibzuite la elaborarea Strategii noi de atragere a investiţiilor şi promovare a exportului.

Obiectivul primordial al noii Strategii este o continuitate logică a Strategiilor precedente cu o abordare nouă şi complexă, reieşind din politicile prioritare promovate, actualmente, de Guvernul Republicii Moldova.

Preview document

Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 1
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 2
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 3
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 4
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 5
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 6
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 7
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 8
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 9
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 10
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 11
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 12
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 13
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 14
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 15
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 16
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 17
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 18
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 19
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 20
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 21
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 22
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 23
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 24
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 25
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 26
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 27
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 28
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 29
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 30
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 31
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 32
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 33
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 34
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 35
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 36
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 37
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 38
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 39
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 40
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 41
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 42
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 43
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 44
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 45
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 46
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 47
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 48
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 49
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 50
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 51
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 52
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 53
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 54
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 55
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 56
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 57
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 58
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 59
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 60
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 61
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 62
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 63
Strategia de Atragere a Investițiilor - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Strategia de Atragere a Investitiilor.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Analiza Eficienței Procesului de Demonopolizare și Privatizare a Sistemului Energetic în Republica Moldova

Centrale termice Tehnologii. Centralele termice de diferite tipuri produc agent termic - apa calda si abur, -pentru toate sectoarele economiei...

Analiza Eficienței Procesului de Demonopolizare și Privatizare a Sistemului Energetic în Republica Moldova

Prefaţă Importanţa energiei în activitatea omului în general, cît şi a economiei tării în particular este incontestabilă. Valorile umane s-au...

Investițiile în Economia României Contemporane

ÎNTRODUCERE Investiţiile reprezintă totalitatea cheltuielilor prin care se crează sau se achiziţionează noi mijloace fixe, productive şi...

Investițiile Străine în România

INTRODUCERE Investiţiile străine directe trebuiesc abordate în strânsă legătură cu creşterea economică, cu dezvoltarea, întrucât indiferent de...

Investițiile străine în România după 1989

INTRODUCERE Dezvoltarea economiilor naţionale contemporane nu poate să aibă loc în afara cadrului internaţional,resursele interne ale fiecărei...

Mecanismele Economice de Atragere a Investițiilor Străine

INTRODUCERE Actualitatea cercetării. Constituirea unui stat de drept cu o economie prosperă de piaţăşi social orientată este de neconceput fără...

Strategii de atragere a investițiilor străine direct în România

Introducere Investiţiile străine directe au devenit, în prezent cea mai importantă sursă de finanţare externă pentru toate ţările lumii indiferent...

Turismul - stimulator al investițiilor

INTRODUCERE Începutul secolului XXI a fost caracterizat în plan economic de o adâncire accelerată a procesului de globalizare, fluxurile mondiale...

Ai nevoie de altceva?