Strategia Dezvoltarii Relatiilor Economice ale Romaniei cu Tarile din Spatiul Europei de Sud–Est

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Strategia Dezvoltarii Relatiilor Economice ale Romaniei cu Tarile din Spatiul Europei de Sud–Est.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Maria Ioncica

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Economie, Alte Domenii

Extras din document

Prezentarea zonei Europa de Sud-Est

Evolutiile politice ce au urmat disolutiei fostei Iugoslavii au determinat aparitia unor state noi in regiunea Europei de Sud-Est, caracterizate printr-o dezvoltare economica inegala. Din regiunea Europei de Sud – Est fac parte in prezent Albania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Republica Iugoslavia si Macedonia. Relatiile comerciale ale Romaniei cu tarile apartinand acestui spatiu s-au caracterizat, pana in 1990, prin ponderea operatiunilor de compensatii sau barter (in cazul fostei Iugoslavii) sau a operatiunilor in cliring (in cazul Albaniei). Mutatiile intervenite dupa 1990, nu numai in economia Romaniei, dar si in economiile tarilor din Europa de Sud-Est, a determinat o reasezare a relatiilor economice cu aceste state avand la baza principiile economiei de piata.

Noile state constituite in aceasta regiune au avut obiective prioritare stabilirea unor relatii cu organizatiile si organismele internationale., relatii ce au evoluat pe masura mentinerii unor stabilitati politice interne, ridicarii actiunilor impuse de comunitatea internationala in cazul Iugoslaviei, precum si datorita parcurgerii unor etape privind tratativele de asociere sau aderare in funtie de indeplinirea individuala a cerintelor impuse de aceste organisme.

Insemnatatea zonei Europa Sud-Est pentru relatiile comerciale ale Romaniei

Zona Europei Sud-Est este caracterizata prin faptul ca ea detine o serie de materii prime ce prezinta interes pentru tara noastra, din care am putea mentiona: cuprul, bauxite, carbunele energetic, minereul de crom, bitum etc.

Apropierea geografica de aceasta regiune este un alt element ce trebuie subliniat, folosirea Dunarii sau a unor trasee rutiere si feriviare marind competitivitatea exporturilor romanesti catre aceasta zona. Ridicarea embargoului si sanctiunilor impuse de comunitatea internationala Iugoslaviei va determina o relansare a relatiilor comerciale cu aceasta tara si in special a exporturilor romanesti. Participarea Romaniei la o serie de proiecte economice zonale specifice Europei de Est, are de asemenea o importanta deosebita. In cadrul acestora, in primul rand trebuie mentionat Pactul de Stabilitate, care prin donatiile internationale ale tarilor dezvoltate va asigura finantarea externa pentru o serie de proeicte pe termen scurt, mediu sau lung. Mentinandu-ne in aria proectelor zonale trebuie sa mentionam si importanta acestei regiuni pentru Romania prin prisma posibilitatii participarii operatorilor economici romani la actiunile de reconstructie ale Bosniei si Hertegovinei, Croatiei, Iugoslaviei, inclusiv a provinciei Kosovo, si intr-un viitor apropiat a Macedoniei.

Actiuni de promovare a exporturilor romanesti pe aceasta zona

Printre actiunile ce trebuie avute in vedere pot fi mentionate:

- Organizarea vizitelor unor misiuni economice romanesti in tarile din zona, in functie de oportunitatile de afaceri specifice oferite de fiecare tara in parte. Este necesar sa fie incurajata organizarea unor astfel de actiuni de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Camerele judetene, in functie de apropierea geografica sau interesul specific de a promova anumite produse la exportul romanesc, de catre Romexpo cu ocazia organizarii unor participari colective romanesti la targuri si expozitii internationale;

- Participarea la targuri si expozitii internationale, care sa aiba in vedere manifestarile expozitionale de referinta din aceasta zona;

- Organizarea sesiunilor Comisiilor mixte prin care se pot stabili in mod concret modalitatile de facilitare si majorare a schimburilor comerciale si de dezvoltare a cooperarii economice bilaterale;

- Relansarea colaborarii intre Camerele de Comert si Industrie, asociatiile patronale, intreprinzatorii mici si mijlocii, inclusiv la nivel local;

- Dezvoltarea cooperarii transfrontaliere, in cazul relatiilor cu Iugoslavia prin analizarea infiintarii unei noi euroregiuni in zona Portile de Fier, impreuna cu Bulgaria, si continuarea colaborarii in cadrul euroregiunii Dunare-Mures-Tisa.

Fisiere in arhiva (1):

  • Strategia Dezvoltarii Relatiilor Economice ale Romaniei cu Tarile din Spatiul Europei de Sud-Est.doc

Alte informatii

Respectivul proiect a fost sustinut in cadrul ASE-ului