Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 14737
Mărime: 1.87MB (arhivat)
Publicat de: Marin Tudorache
Puncte necesare: 11

Extras din proiect

Capitolul I. Caracterizarea generală a oraşului Otopeni

I.1. Capitalul natural

A. Date geografice

Oraşul Otopeni este aşezat în zona limitrofă de nord a capitalei României - Bucureşti, între km. 12,800 şi 17,900 pe drumul national nr.1 (DN 1), la intersectia dintre paralela 44o32' latitudine nordică şi meridianul 26o6' longitudine estica, la o distanta de 4943 km nord fată de Ecuator.

Din punct de vedere fizico-geografic, oraşul Otopeni este aşezat pe interfluviul Colentina - Pasărea, în Câmpia Vlăsiei, subdiviziune a Câmpiei Române, iar din punct de vedere administrativ - teritorial este situat în judetul Ilfov.

Suprafata administrativ-teritoriala actuala a orasului Otopeni este de 31,52 km2.

Oraşul Otopeni se învecinează: la sud cu linia de Centura a Bucureştiului, care îl separă de cartierul Băneasa, din sectorul 1; la nord cu calea ferată Bucureşti - Urziceni, care reprezinta hotarul dintre oras şi comunele Corbeanca şi Balotesti din judetul Ilfov; la vest cu comuna Mogoşoaia din judetul Ilfov; la est cu comuna Tunari din judetul Ilfov.

Localitatea se află în zona temperat - continentală, la interferenţa influenţelor climatice specifice părţii de vest a ţării cu cele caracteristice părţii estice a Câmpiei Române, trasătura principala fiind data de succesiunea celor patru anotimpuri, diferenţiate din punct de vedere al elementelor meteorologice.

Temperatura medie multianuala este de 10,6°C, conform datelor de la Institutul National de Meteorologie şi Hidrologie - staţia Bucuresti- Băneasa.

Regimul anual al temperaturilor medii oscileaza între un minim de -3,1°C înregistrat în luna ianuarie şi un maxim de +22,5°C înregistrat în luna iulie, rezultând o amplitudine medie anuala de 25,6°C, ceea ce dovedeste, o data în plus, caracterul temperat-continental al climei.

Temperaturile extreme absolute au fost cuprinse intre +41,1°C (înregistrata la 20 august 1945) şi - 32,2 °C ( înregistrata la 25 ianuarie 1942).

B. Repere istorice

Asezările omeneşti din regiunea în care se află localitatea Otopeni datează din comuna primitivă. Cu prilejul săpăturilor efectuate în anul 1966 pentru construirea Aeroportului International Bucuresti - Otopeni, arheologul Margareta Constantiniu de la Muzeul de Istorie al municipiului Bucureşti a identificat fragmente de ceramica veche si alte obiecte care au apartinut unei importante asezări omeneşti existentă înca din prima perioada a epocii fierului (epoca fierului: 800 î.e.n. - finele secolului î.e.n.). Într-un strat suprapus a fost descoperită o alta aşezare, mai noua, din secolul al X-lea e.n. (Urseanu F.- 1966).

Prin hrisovul din 14 februarie 1587, Mihnea Turcitu - voievodul Ţării Româneşti - dăruieste mânăstirii Sfinta Troiţa jumătate din satul Islazul, jumatate din satul Hodopeni (azi Otopeni) cu mori si tigani, toate daruite de Dobromir ban, jupinita Vilaia şi fiul lor Mihai postelnicul (Documente privind istoria Romaniei veacul XVII, 1960).

În secolul al XVIII - lea apare denumirea de Otopeni. În anul 1778, generalul Bawr, care a servit în armata rusă în timpul râzboiului ruso-turc din 1768-1774, publica sub semnatura Monsieur de B (Bawr) o carte intitulata "Memoires historique et geographique sur la Valachie a Francfort et Leipsic". În acestă lucrare, autorul, printre alte sate din apropierea Bucureştiului, aminteste şi de Otopeni: "Otopen - petit village avec un etang at un moulin sur la riviere de Pasere" Otopeni - un sat mic, cu un eleşteu şi o moara pe râul Pasărea). Această precizare indică locul primei vetre a localităţii Otopeni, pe râul Pasărea, aproape de obârşia lui. Atunci era un râu viguros, în prezent dispărut.

Pe harta austriacă "General Karte des Furstentums Walachei" din 1867 sunt menţionate satele Otopenii de Sus si Otopenii de Jos care formau comuna Otopeni. Pe harta stau scrise exact aceste denumiri, deci putem concluziona că în a doua jumatate a secolului al XIX - lea vetrele celor doua sate ocupau o parte din teritoriul de astăzi al localităţii Otopeni.

Din documentele de arhiva reiese că în anul 1886 populaţia localitătii Otopeni, fară satul Odăi pe vremea aceea, era de 851 persoane, iar în anul 1911 ajunsese la 1775 persoane.

Pe acesta harta, satul Odăi, care în prezent face parte din localitatea Otopeni, apare sub denumirea de "Odaile Brâncoveanului". Pe vremea aceea, Odaia Brâncoveanului aparţinea comunei Bucoveni, care era alcătuită din Buftea, Buciumeni, Mogoşoaia si Odaia Brâncoveanului. Acesta numai până în anul 1908, când satul Odaia Brâncoveanului trece în administrarea comunei Otopeni. In zilele noastre comuna Bucoveni nu mai exista, Mogosoaia formeaza o singura comuna, iar satul Buciumeni este inclus în orasul Buftea, judetul Ilfov. Satul Odaia Brâncoveanului s-a numit şi Odăile Brâncoveneşti (împreuna cu Mogoşoaia făcuse parte din moşia lui Constantin Vodă Brâncoveanu). Dupa anul 1900, s-au folosit denumirile Odaia, Odăile, Odăi, cea din urma fiind forma oficiala actuala.

Pâna în anul 1908, comuna Otopeni a fost alcatuită din doua sate: Otopenii de Jos si Otopenii de Sus. Din anul 1908 pâna în anul 1960, comuna a fost compusa din trei sate: Otopenii de Jos, Otopenii de Sus si Odăile.

Până în anul 1950 localitatea Otopeni a facut parte din judetul Ilfov, plăsile Dâmbovita, Dâmbovita - Mostistea, Băneasa şi Căciulai. In urma reorganizarii administrative din 06 septembrie 1950, localitatea Otopeni a fost trecută din subordinea judetului Ilfov în subordinea municipiului Bucureşti - capitala României.

În perioada 24 decembrie 1960 - 27 mai 1968, potrivit celor doua legi privind reorganizarea administrativ - teritoriala a tării, satul Dimieni, apartinator comunei Tunari, a fost în administrarea comunei Otopeni. La data de 27 mai 1968, toti cetatenii situaţi în zona de pe partea stângă a şoselei Bucuresti-Ploiesti, între km.16,5 si km.18,0, inclusiv teritoriul, au fost trecuti de la comuna Corbeanca la comuna Otopeni.

În documentele istorice din epoca contemporană localitatea Otopeni este menţionată pentru luptele grele care au avut loc pe teritoriul sau pentru apărarea capitalei României - Bucuresti - în timpul celor două râzboaie mondiale, în cinstea eroilor căzuti în lupte ridicându - se un monument comemorativ.

Datorita aşezării sale geografice - în imediata apropiere a capitalei României şi in special datorită profilului conferit de existenta pe teritoriul său a Aeroportului International Bucuresti - Otopeni - localitatea Otopeni a cunoscut o continua dezvoltare economico-sociala, care a luat o amploare deosebita dupa anul 1990, conducând la obţinerea statutului de oras în anul 2000.

Preview document

Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 1
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 2
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 3
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 4
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 5
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 6
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 7
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 8
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 9
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 10
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 11
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 12
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 13
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 14
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 15
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 16
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 17
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 18
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 19
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 20
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 21
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 22
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 23
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 24
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 25
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 26
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 27
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 28
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 29
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 30
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 31
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 32
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 33
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 34
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 35
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 36
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 37
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 38
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 39
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 40
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 41
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 42
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 43
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 44
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 45
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 46
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 47
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 48
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 49
Strategie de dezvoltare a orașului Otopeni - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Strategie de Dezvoltare a Orasului Otopeni.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Strategii de dezvoltare durabilă a serviciilor în economia modernă

CAPITOLUL 1 Importanţa serviciilor în economia modernă 1.1 Serviciile – sector distinct al economiei Concepţia modernă referitoare la sistemele...

Managementul în Transportul Aerian Internațional

Introducere Transporturile internationale sunt numite metaforic „aparatul circulator al întregii economii mondiale”, fiind mijloc efectiv de...

Lansarea unui Nou Produs pe Piață - Mini Încărcătorul pe Șenile MT52

I. PREZENTAREA COMPANIEI SI A MINI ÎNCARCATORULUI PE SENILE MT52 I.1 Prezentarea companiei Firma Gedai Company s-a înfiintat în februarie 1990....

Racordarea sistemului de transporturi al României la cel european

INTRODUCERE In cadrul dezvoltarii relatiilor economice internationale, a largirii si dezvoltarii schimburilor comerciale din state, un rol de...

Prezentare generală a firmei SC Urban SA

I. Introducere Domeniul salubrităţii, privit în implicaţiile mai largi pe care le are asupra protecţiei mediului şi a creşterii calităţii vieţii,...

Brand Audit - Head&Shoulders

Introducere De mai bine de 40 de ani Head & Shoulders este o marcă cunoscută la nivel mondial. Peste 90 de milioane de oameni din 45 de ţări...

Zona Metropolitană București

Zona Metropolitană Bucureşti I.Elemente introductive Lucrarea de faţă este o privire generală asupra fenomenului metropolitan – zona...

Registru agricol și asistența socială - Primăria Orașului Otopeni

Informaţii generale ale oraşului Otopeni Oraşul Otopeni este aşezat în zona limfitrofă de Nord a capitalei României – Bucureşti. Suprafaţa...

Ai nevoie de altceva?