Strategii concurențiale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 7491
Mărime: 317.18KB (arhivat)
Publicat de: Raul Voinea
Puncte necesare: 8
Identificati si analizati nivelul si intensitatea fortelor concurentiale care se manifesta la nivelul sectorului de activitate al telefoanelor mobile

Extras din proiect

1.Amenintarea din partea noilor intrati:

a)barierele in calea patrunderii intr-un anumit sector de activitate

Istoria companiei Nokia este o poveste aproape neverosimila despre afaceri cu lemn, cauciuc, electrocasnice si, mai recent, telecomunicatii, derulate in Finlanda incepand din anii ’60 ai secolului al XIX-lea. Astazi, despre Nokia se stie ca este o poveste de succes in zona comunicatiilor mobile

In anul 1992, la carma companiei a fost instalat Jorma Ollila, care s-a dovedit a fi un adevarat manager vizionar si care a hotarat ca destinul companiei va fi legat de cel al telefoniei mobile. Catre sfarsitul anilor ’90, Nokia a devenit lider mondial in productia de telefoane mobile, depasind in scurt timp companii ca Ericsson si Motorola.

In 1987, toate telefoanele mobile erau mari si grele, iar Nokia reuseste sa produca primul telefon compact si cu greutate mica. Jorma Ollila este numit director general iar incepand cu anul 1996, telecomunicatiile devin domeniul principal de activitate al grupului Nokia. Compania incheie contracte de furnizare a infrastructurii pentru retele GSM cu noua tari, iar in august 1997, Nokia incepe livrarea de echipamente catre circa 59 de operatori de telefonie mobila din 31 de tari. Practic, in 1997, Nokia producea telefoane mobile conforme tuturor standardelor GSM existente la acea ora: GSM 900, GSM 1800, GSM 1900, TDMA, CDMA si Japan Digital. In 1998, Nokia a anuntat cresterea profitului cu 70%, in timp ce concurentii sai Ericsson si Motorola au declarat reducerea ritmului de productie.

O alta decizie care a contribuit mult la cresterea companiei a fost promovarea numelui de brand. Managementul Nokia a decis ca, pentru o dezvoltare puternica, compania are nevoie de propriul brand – anterior, aparatele Nokia erau vandute sub marca operatorilor locali de telefonie mobila. Nokia a anticipat faptul ca telefoanele celulare vor deveni produse de larg consum.

Pe trimestrul al patrulea al anului 2009, vanzarile de telefoane mobile la nivel mondial au scazut cu 12,6%, criza economica fiind resimtita din plin. Singura veste buna ar fi ca vanzarile de telefoane inteligente (smartphones) continua sa creasca, iar aici tot Nokia este lider. Pe tot anul 2008, vanzarile de telefoane mobile inteligente au crescut cu 22,5%, cu mult peste media industriei. In zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), regiunea care inglobeaza si Romania, vanzarile de smartphones au crescut cu 25% anul trecut.

Chiar si in Statele Unite, zona cea mai afectata practic de criza economica, vanzarile de telefoane inteligente au sporit pe finalul anului trecut, cresterea fiind una „double digit“, peste 10%. Operatorii au intrat in joc cu abonamente care includ trafic nelimitat de date.

Daca in Europa Nokia este lider in domeniul smartphones,in Statele Unite ,Apple anunta lansarea pe piata a iPhone - ului care este un telefon mobil, multimedia player şi un dispozitiv de comunicaţie fără fir, anunţat de către Steve Jobs, CEO Apple, Inc., în timpul discursului său de la Macworld Conference & Expo pe 9 ianuarie 2007. iPhone are suport pentru push e-mail, telefonie mobilă, SMS, navigare web. În plus, dispozitivul dotat cu touchscreen include funcţiile regăsite la playerele media iPod şi rulează o variantă a sistemului de operare Mac OS X.Dispozitivul este un telefon mobil de generaţie 2.5G, quad band, GSM, EDGE. Este echipat cu Wi-Fi (802.11b/g/n) şi Bluetooth 2.0, precum şi cu o cameră foto de 2-megapixeli. Are suport pentru rotire veritcală sau orizontală. iPhone nu are tastatură incorporată; intoducerea informaţiei se realizează prin intermediul interfeţei software de tip grafic implementată prin funcţionalitatea de sensibilitate la atingere a ecranului iPhone-ului .

Economiile de scara

Economiile de scara se refara la reducerea costurilor unitare ale produsului(ale operatiei sau functiei implicate in realizarea produsului) pe masura sporirii volumului absolut al productiei realizate intr-o anumita perioada.Economiile de scara il obliga pe noul intrat sa patrunda pe piata fie pe scara mare ,caz in care este posibila o reactie puternica din partea firmelor existente ,fie pe scara redusa ,caz in care el ar fi nevoit sa accepte un dejavantaj de cost ,ambele variante fiind indezirabile.

Apple , a intrat cu un singur produs pe piata ,iPhone-ul , pe o scara foarte redusa ,telefonul fiind greu accesibil clientilor ,a suferit un dezavantaj de cost semnificativ. cu renume pe plan mondial in domeniul IT Apple a intampinat multe dificultati la ,lansarea iPhone –ului pe piata europeana de telecomunicatii ,in acest domeniu fiind la inceput de drum chiar si in Statele Unite ,neavand parte de incredere din partea consumatorilor si dealerilor din Europa . Pretul de intrare pe piata Europeana a fost ridicat in comparatie cu preturile practicate de ceilalti producatori de smartphones ,un iPhone fiind estimat undeva la 999 de euro si o lista de asteptare de 14 zile pana sa intri in posesia lui,in timp ce Nokia avea deja plasate mai multe produse hi-tech pe pietele europene ,oferind cumparatorilor o gama variata de produse si foarte accesibile .

Diferentierea prin produs

Diferentierea prin produs reflecta faptul ca o firma care opereaza pe piata dispune de o marca bine cunoscuta si se bucura de loialitatea clientiilor ,ca urmare a campaniilor de publicitate realizate in trecut,a modului de servire a clientiilor ,a particularitatilor care le prezinta propriul produs in raport cu produsele concurente sau pur si simpul datorita faptului ca firma a patruns pe piata prima.

In comparatie cu Apple , compania Nokia detine cea mai diversificata gama de telefoane mobile din lume,la capitolul smartphnoe-uri fiind indiscutabili cei mai mari producatori pe acest segment de piata cu o gama larga de produse printre care ,Nokia E52 ,Nokia E72 ,Nokia 5800 ,Nokia n97,toate functionand cu sistemul de operare patentat pentru telefoane nokia , Symbian OS ,camere foto ultra performante de la 5 la 8 megapixeli,wireless,radio,mp3 si o autonomie de 100 pana la 150 ore .O noua realizare a inginerilor finlandezi este capacitatea de stocare a noilor smartphone-uri care poate ajunge la 32 de giga memorie interna ,acesta putand fi urcata pana la 48 de giga cu ajutorul memory-cardurilor. Apple a optat sa intre pe piata cu un singur model de telefon ,iPhone-ul,acesta avand o camera foto media ca si performante ,capacitate de stocare a datelor mai mica fata de noile telefoane de la Nokia ,dar acesta foloseste un sistem de operare propriu creeat de compania Apple ,lucru care se si vede fiind superior celui de la Nokia .Un lucru revolutionar care care soseste pe piata europeana odata cu iPhone-ul este ecranul Touch-screen si Multi-touch,desi unele modele de la Nokia au aceasta functie ,intodeauna ecranul touch-screen va fi asimilat cu telefoanele iPhone.

Nevoile de capital:

Necesitatea de a investi resurse financiare considerabile pentru a concura eficient pe piata creeaza o bariera in calea noilor intrati,in special in cazul in care capitalul este folosit pentru intreprinderea unor actiuni riscante sau ale caror costuri de publicitate sau cercetare-dezvoltare nu mai pot fi recuperate .Capitalul poate fi necesar nu numai pentru unitatile de productie ,ci si pentru creditarea clientilor ,destiunea stocurilor sau pentru acoperirea pierderilor de incepere a acativitatii pe respectiva piata .Fiind un domeniu in care know-how-ul si publicitatea conteaza cel mai mult ,aceste mari companii sunt gata sa investeasca o gramada de bani ca sa se mentina primii pe piata ,fiind constienti ca cea mai mica descoperire poate schimba complect lucruril, clentii avand mari asteptari ,daca tinem cont de viteza descoperirilor si inventiilor,acuma 14 ani vorbeam la un telefon de 2 kg si 30 de cm lungime cu un accumulator care tinea maxim 10 ore la telefoane cu wireless,touch-screen ,camera foto-video si autonomie de 150 de ore .

Costrui de schimbare a partenerului de afaceri

Costurile de schimbare a partenerului de afaceri reprezinta costurile cu care se confruntă cumpărătorul atunci când trece de la produsul unui furnizor la produsul altui furnizor.

Preview document

Strategii concurențiale - Pagina 1
Strategii concurențiale - Pagina 2
Strategii concurențiale - Pagina 3
Strategii concurențiale - Pagina 4
Strategii concurențiale - Pagina 5
Strategii concurențiale - Pagina 6
Strategii concurențiale - Pagina 7
Strategii concurențiale - Pagina 8
Strategii concurențiale - Pagina 9
Strategii concurențiale - Pagina 10
Strategii concurențiale - Pagina 11
Strategii concurențiale - Pagina 12
Strategii concurențiale - Pagina 13
Strategii concurențiale - Pagina 14
Strategii concurențiale - Pagina 15
Strategii concurențiale - Pagina 16
Strategii concurențiale - Pagina 17
Strategii concurențiale - Pagina 18
Strategii concurențiale - Pagina 19
Strategii concurențiale - Pagina 20
Strategii concurențiale - Pagina 21
Strategii concurențiale - Pagina 22
Strategii concurențiale - Pagina 23
Strategii concurențiale - Pagina 24
Strategii concurențiale - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Strategii Concurentiale.doc

Te-ar putea interesa și

Conceptul de Strategie Concurențială

CAPITOLUL I – NOŢIUNI GENERALE 1.1.Definirea conceptului de concurenţă Orice întreprindere îşi desfăşoară activitatea într-un mediu determinat,...

Rolul concurenței în economia de piață

INTRODUCERE Succesul organizaţiilor contemporane, indiferent de natura şi mărimea lor, îşi are sorginta în calitatea strategiilor pe care le...

Strategie Concurențială

Lucrarea de fata prezinta o analiza a industriei petroliere din România din punct de vedere a pozitionarilor strategice alese de companiile din...

Strategia și Avantajul Concurențial

CAPITOLUL I – NOŢIUNI GENERALE 1.1. CONCURENŢA ŞI CONCEPUL DE STRATEGIE CONCURENŢIALĂ Atât din perspectiva conceptelor şi modelelor teoretice,...

Rolul concurenței în dezvoltarea produselor și serviciilor bancare

Cuvinte cheie • Produse bancare • Servicii bancare • Concurenta economica • Comportament concurential • Strategia concurentiala •...

Strategii de Marketing în Mediul Concurențial

Capitolul I Coordonatele mediului concurential în economia de piata 1.1. Concurenta – obiect si continut O trasatura de baza a economiei de...

Strategii Concurențiale

INTRODUCERE Marketingul reprezinta „procesul managerial si social prin care indivizii si grupurile obtin ceea ce au nevoie prin crearea si...

Strategia concurențială - Ferrari

Ferrari este un producator italian de masini sport si are sediul la Maranello, Italia. Societatea a fost infiintata de catre Enzo Ferrari in anul...

Ai nevoie de altceva?