Strategii de Dezvoltare in Regiunea Nord-Est a Romaniei

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Strategii de Dezvoltare in Regiunea Nord-Est a Romaniei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Introducere
Ce este dezvoltarea regionala la nivelul Uniunii Europene?
Dezvoltarea regionala la nivelul Romaniei
Regiunea de dezvoltare Nord-Est – situatia curenta
Principalele orase din regiunea de dezvoltare Nord-Est
Puncte tari si puncte slabe pe care le prezinta regiunea de dezvoltare Nord-Est
Optiuni privind strategiile pentru dezvoltarea regiunii Nord-Est
Dezvoltarea infrastructurii de transport
O mai buna calificare a resurselor umane
Dezvoltarea turismului
Concluzii
Biblografie

Extras din document

INTRODUCERE

Probabil cã marea realizare a economistilor din ultimii cincizeci de ani, cea care asigurã poate singurul element de unitate în marea diversitate a economiei dezvoltãrii, este întelegerea faptului cã dezvoltarea economicã este posibilã, însã nu si inevitabilã. Întrebarea „De ce unele tãri sunt mai bogate decât altele?” este problema crucialã la care si-au propus sã rãspundã mai toti economistii.

Atata timp cat la nivel continental vorbim de o “Europa a regiunilor” consideram ca dezvoltarea regionala este un concept important de discutat. Daca acceptam ca statul devine “prea mic pentru a rezolva marile probleme si prea mare pentru a le rezolva pe cele mici” atunci credem ca trebuie acordata mai multa atentie, si in Romania, unitatilor administrative regionale care au luat nastere prin legea 151/1998 privitoare la dezvoltarea regionala.

Datorita faptului ca incearca sa ofere solutii privind cresterea calitatii vietii si dezvoltarea comunitatilor din interiorul Uniunii Europene consideram conceptul de dezvoltare regionala ca facand parte din marea familie a problematicilor care privesc economia dezvoltarii.

Astfel, prin aceasta lucrarea ne punem intrebarea “De ce unele regiuni din Uniunea Europeana sun mai sarace decat altele?” si incercam sa dam macar in parte solutia pentru ca regiunea de dezvoltare Nord-Est din Romania, considerata cea mai saraca regiune din Uniunea Europeana, sa cunoasca dezvoltarea.

In demersul nostru incercam sa ne ferim de conceptiile deterministe care privesc factorii geografici ca principali determinanti ai nivelului dezvoltarii economice a unui teritoriu. Daca luam exemplele Japoniei si a Venezuelei de exemplu observam cum o tara cu resurse putine ca Japonia a atins un inalt nivel al dezvoltarii economice, in timp ce o tara cu vaste resurse de subsol ca Venezuela are un nivel de dezvoltare mult mai scazut. Astfel, chiar daca se afla la periferia Uniunii Europene, consideram ca regiunea de dezvoltare Nord-Est va castiga sau va pierde “in functie de cum va raspunde la stimulii mondiali” Consideram ca trebuie trecut mai usor peste vocatia istorica de “cea mai saraca regiune a Romaniei” si sa gasim solutiile sa punem in valoare conditiilor naturale, umane si sociale de care dispune zona.

Astfel prin tema ,,Strategii de dezvoltare in regiunea Nord-Est a Romaniei” am urmarit sa evidentiem starea si evolutia problemelor economice din aceasta regiune a Romaniei si de asemenea sa propunem solutii pentru dezvoltarea acestei regiuni in urmatoii ani.

Ce este dezvoltarea regionala la nivelul Uniunii Europene?

Dezvoltarea regionala, a dobandit, astazi, o mare insemnatate in evolutia generala a teritoriilor statelor nationale. Preocuparile pentru dezvoltarea regionala sunt tot mai numeroase, mai cuprinzatoare, realiste si orientate spre obiective strategice bine conturate. Principiile unei politici de dezvoltare regională au fost avute în vedere la nivel European încă din 1957, odată cu semnarea Tratatului de la Roma, când cele 6 ţări semnatare (Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda) au căzut de acord asupra nevoii reducerii diferenţelor existente între diferitele regiuni şi sprijinirii celor mai puţin favorizate, în scopul realizării unei economii comunitare solide şi unitare. Aceasta nevoie a fost concretizata de-a lungul anilor prin infiintarea Fondurilor structurale (Fondului Social European, Fondului European pentru Orientare si Garantare Agricola, Fondului European de Dezvoltare Regionala, Instrumentul Financiar de Orientare in domeniul Pescuitului), a fondului Phare si a Fondului de coeziune. De asemenea prin adoptarea Actului Unic European in 1986 se introduce ideea eliminarii diferentelor economice existente la nivelul diferitelor regiuni.

Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii de Dezvoltare in Regiunea Nord-Est a Romaniei.doc

Alte informatii

Universitatea Alexandru Ioan Cuza,Facultatea de Geografie si Geologie Turism si Dezvoltare Regionala