Studiu Comparativ Romania-Bulgaria

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Studiu Comparativ Romania-Bulgaria.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 25 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1. Scurtă prezentare

Republica Bulgaria este situată în sud-estul Europei, în partea de nord-est a Peninsulei Balcanice. Lungimea totală a granițelor Bulgare este de 2.245 km. Dintre aceste frontiere 1.181 km sunt pe uscat, 686 km sunt pe râuri și 378 km sunt pe mare. Bulgarie se învecinează la nord cu România, la est cu Marea Neagră, la sud cu Turcia și Grecia iar la vest cu Macedonia și Serbia. Distanțele dintre Sofia și celelalte capitale ale țărilor vecine sunt următoarele: Skopje – 239 km; Belgrad – 374 km; București – 395 km; Atena – 837 km; Ancara – 1.012 km.

Timpul oficial în Bulgaria este Est European Time, care este cu două ore înainte de ora Greenwich EET (UTC+2).

Din punct de vedere geografic și al climei, Bulgaria prezintă o diversitate notabilă, cu peisaje variind de la vârfurile alpine acoperite cu zăpadă, în Rila, Pirin și Munții Balcani, la vremea temperată și însorită de pe coasta Mării Negre, la Câmpia Danubiană tipic continentală (antica Moesie), în nord, până la puternica influență mediteraneană pe văile macedoniene și zonele joase din sudul Traciei. Bulgaria este formată din regiuni ale provinciilor antice Tracia, Moesia și Macedonia. Sud-vestul muntos al țării prezintă două lanțuri alpine - Rila și Pirin - iar mai la est sunt munții Rodopului, mai scunzi, dar mai extinși. Muntele Rila include și cel mai înalt vârf din Peninsula Balcanică, Musala, cu 2.925 m; întinsul lanț al Munților Balcani este orientat pe direcția vest-est de-a lungul țării, la nord de faimoasa Vale a Rozelor. Dealuri și coline se pot găsi, de-a lungul coastei Mării Negre în est, și de-a lungul principalului râu al Bulgariei, Dunărea, în nord. Alte râuri importante sunt Struma și Marița, în sud. Există aproximativ 260 de lacuri glaciare în Rila și Pirin. Izvoarele minerale sunt abundente, localizate în special în sud-vestul și centrul țării.

Bulgaria are o climă temperată, cu ierni reci (cu multe precipitații) și veri calde și uscate, precum și cu o influență mediteraneană de-a lungul coastei Mării Negre. Efectul de barieră a Munților Balcani influențează clima de-a lungul țării : nordul Bulgariei este ceva mai răcoros și ploios decât regiunile sudice. Precipitațiile medii din Bulgaria sunt de aproximativ 630 mm pe an. Cela mai aride regiuni sunt Dobrogea și partea nordică de coastă, în timp ce părțile cele mai înalte ale munților Rila și Stara Planina prezintă cele mai mari cantități de precipitații. În timpul verii, temperaturile din sudul Bulgariei depășesc de obicei 40 de grade, dar rămân mai scăzute pe coastă. Cea mai mare temperatură de până acum a fost 46,7 grade Celsius, înregistrată lângă Plovdiv.

Țara deține zăcăminte de minerale relativ importante, incluzând rezerve vaste de lignit și antracit, sau minerale neferoase precum cuprul, plumbul,zincul și aurul. Există depozite mari de mangan în nord-est. Depozite mai mici de fier, argint, cromit și nichel sunt de asemenea prezente. Bulgaria este bogată în sare, gips, caolin și marmură.

Conform Constituţiei sale, Bulgaria este o republică parlamentară. Președintele Bulgariei este ales pentru un mandat de cinci ani, conform scrutinului din octombrie 2011 acesta este Rosen Plevneliev. Bulgaria are un parlament unicameral, format din Adunarea Națională, sau Narodno Sabranie. Adunarea Națională are 240 de mebrii aleși pentru termeni de patru ani. Partidele politice trebuie să primească minimum 4% din votul total național pentru a fi reprezentate în Parlament. Adunarea Națională este responsabilă pentru formarea legilor, aprobarea bugetului de stat, selecția primului ministru, declarații de război, trimiterea trupelor în angajamente internaționale, ratificarea tratatelor internaționale etc.

Teritoriul Republicii Bulgaria este împărțit în municipii și județe. În acest moment există 264 municipii (LAU 1), 28de zone administrative (NUTS 3) și 6 regiuni de dezvoltare (NUTS 2).

Limba oficială în Republica Bulgaria este limba bulgară, circa 85% din populație este creștin ortodoxă, iar 13% musulmană. Din punct de vedere etnic, 10% din cetăţeni au origine turcă, 3% sunt rromi iar restul bulgari. Moneda oficială este leva bulgărească ( 1 leva ̴̳ 2.3 RON ̴̳ 0.51€ ).

Steagul Republicii Bulgaria este compus din trei culori: alb,verde și roșu în poziție orizontală de sus în jos. Ziua națională este pe 3 martie.

Mila Rodino (Scumpă Patrie) este imnul național al Bulgariei. A fost scris și compus de Țvetan Țvetkov Radoslavov când a plecat să lupte în Războiul Sârbo-Bulgar din 1885. Imnul a fost adoptat în 1964.

Prefixul pentru Bulgarie este 00359

Internet TLD: .bg

Republica Bulgaria este membră NATO din 2004, iar în UE din 2007.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Comparativ Romania-Bulgaria.docx

Bibliografie

1. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/
2. http://faostat.fao.org/
3. http://bulgariatravel.org/en
4. http://ro.wikipedia.org
5. http://www.ziare.com

Alte informatii

Academia de Studii Economice Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului