Studiu comparativ România - Marea Britanie

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 6737
Mărime: 119.09KB (arhivat)
Publicat de: Ilarion Teodorescu
Puncte necesare: 8
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREȘTI FACULTATEA DE ECONOMIE AGROALIMENTARĂ ȘI A MEDIULUI

Cuprins

  1. 1.Scurtă prezentare a tărilor 3
  2. România 3
  3. Marea Britanie 4
  4. 2.Indicatori la nivelul economiei nationale 6
  5. Suprafata 6
  6. Populatia 6
  7. PIB/locuitor 8
  8. Rata inflatiei 9
  9. Rata somajului 10
  10. Importuri,Exporturi, Balanta comercială 11
  11. 3.Indicatori la nivelul agriculturii 15
  12. Potential agricol 15
  13. Suprafata agricolă pe categorii de folosintă 15
  14. Suprafete irigate 18
  15. Mecanizarea 18
  16. Chimizare 19
  17. Efective de animale 20
  18. Animale la 100 ha 21
  19. Rezultate economice 22
  20. Productii medii la principalele culturi vegetale 22
  21. Productii totale/locuitor la principalele culturi vegetale 23
  22. Productii medii la principalele produse de origine animală 25
  23. Producţii totale/locuitor la principalele produse de origine animală 26
  24. 3.Principalele reglementări pe pietele agricole 28
  25. Reglementări privind pieţele produselor agricole şi agroalimentare 28
  26. Eco-conditionalitate 30
  27. Noile reglementari UE le dau agricultorilor libertatea de a răspunde cererii în crestere 31

Extras din proiect

1.Scurtă prezentare a tărilor

România

România este situată în partea de sud-est a Europei, în Peninsula Balcanică, pe tărmul vestic al Mării Negre. Vecinii României sunt Ucraina (la nord si est), Republica Moldova (la est), Marea Neagra (la sud-est), Bulgaria (la sud), Serbia (la sud-vest) si Ungaria (la vest).

Din punct de vedere administrativ, teritoriul tării este împărtit în 41 de judete, plus municipiul Bucuresti. La nivel local, fiecare judet este administrat de către un prefect si un consiliu judetean. Împărtirea teritoriului pe judete este dublată de o împărtire pe 8 regiuni de dezvoltare, folosite pentru o mai bună coordonare a proiectelor de dezvoltare regională.

Relieful tării noastre este foarte variat si se caracterizează prin patru elemente: varietate, proportionalitate, complementaritate si dispunere simetrică. Câmpiile, dealurile si muntii sunt răspândite în proportii aproape egale pe teritoriul României - 35% munti, 35% dealuri si podisuri, 30% câmpii.

Partea muntoasă a tării este reprezentată de Muntii Carpati, care formează un "arc" având în centru Depresiunea Transilvaniei. Pe teritoriul României, din punct de vedere al modului de formare, Carpatii se împart în 3 mari grupe muntoase si anume: Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali si Carpatii Occidentali. Altitudinea maximă este de 2544 m (Vârful Moldoneanu) situat în grupa Făgăras, parte a Carpatilor Meridionali.

La exteriorul arcului carpatic se întind Subcarpatii si Dealurile de Vest, zone în care si concentrarea populatiei este mai mare datorită conditiilor favorabile cultivării pomilor fructiferi si a vitei de vie, cresterii animalelor si concentrării resurselor minerale de subsol: sare, petrol, cărbuni. În afară de cele 2 formatiuni de podis, în partea estică a tării se mai află Podisul Moldovei, în sud-est Podisul Dobrogei.

După "etajul" reprezentat de dealuri si podisuri, urmează câmpiile, dintre care cele mai cunoscute sunt Cîmpia Română, în partea de sud a tării si Câmpia de Vest, o fâsie de verdeată în partea occidentală a teritoriului.

Reteaua hidrografică a tării este extrem de variată, râurile cu numerosi afluenti si lacurile putând fi întâlnite în toate colturile tării. Dunarea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, străbate Romania pe o portiune de 1075 km, între Bazias si Sulina. Fluviul izvorăste din Muntii Pădurea Neagră (Germania) si străbate 10 tări europene si 4 capitale: Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad. La vărsarea în Marea Neagră, Dunărea ne-a "răsfătat" cu una dintre cele mai frumoase delte de pe glob, o bogatie inestimabilă a naturii - Delta Dunării. Dunarea formează în zona Portile de Fier un defileu superb.

Alte râuri importante care izvorăsc sau tranzitează teritoriul României sunt: Somesul, Prutul, Muresul, Oltul, Tisa, Jiul, Bega, Cerna. Caracteristic celor mai multe dintre râuri este faptul că ele străbat în general toate zonele de relief, oferind peisaje deosebite si defilee superbe - în zona muntoasă, firul de apa este îngust si apa curge cu viteze mari printre stânci si pietre, în zonele deluroase, cursul este mai lin, în timp ce în zona de câmpie lătimea este mult mai mare, iar solul este fertil, excelent pentru culturi agricole.

În România, putem întâlni o sumedenie de lacuri. Carpatii Meridionali (în special grupele Făgăras Retezat si Godeanu), dar si Carpatii Orientali (Muntii Rodnei) sunt cunoscuti pentru lacurile glaciare care s-au format în decursul timpului. Amintim aici Lacul Bâlea, Lacul Bucura - cel mai mare lac glaciar din România, Lacul Zănoaga, Lacul Gâlcescu, Lacul Capra si multe altele.

Clima tării este deterimantă de pozitia pe glob si pe continentul european. Clima este temperat continentală, caracteristice fiind cele 4 anotimpuri si temperaturi medii anuale de circa 11 grade Celsius. Relieful influentează într-o măsură importantă temperaturile si precipitatiile. Zona Dobrogei este cunoscută ca zona cu cele mai sărace precipitatii de pe teritoriul tării, aproximativ 400 mm anual. Urmează Câmpia Română cu 500 mm anual, însă o dată cu cresterea în altitudine, precipitatiile sunt mai frecvente, ajungând la peste 1000 mm anual în zona muntoasă.

Fauna si flora sunt foarte variate, fiind determinate într-o mare măsură de varietatea reliefului. Dintre cele aproximativ 3700 de specii de plante identificate pe teritoriul României, 23 au fost declarate monumente ale naturii.

Capitala tării este municipiul Bucuresti, situat în partea centrală a Câmpiei Române. În functie de numărul de locuitori, următoarele orase importante ale tării sunt Iasi, Cluj Napoca, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, Brasov, Ploiesti, Brăila si Oradea, toate având peste 200.000 de locuitori.

Ceea ce este însă important în această descriere este valoarea inestimabilă a bogătiilor de care dispune tara noastră. Pe lângă multitudinea de resurse naturale de care dispunem (dar care nu sunt exploatate eficient), avem zone în care peisajele încântă cu adevarat privirile celor care le pătrund. Natura este cea mai mare bogătie pe care o avem si de care trebuie sa ne îngijim asa cum se cuvine. Multe zone ale tării sunt extrem de rar pătrunse de turisti, iar promovarea lor este o problemă care trebuie să-si găsească o solutie cât mai rapidă.

Marea Britanie

Regatul Unit al Marii Britanii este format din Marea Britanie (Anglia, Scotia si Tara Galilor) si Irlanda de Nord, si este unul dintre cele 27 state membre ale Uniunii Europene.

Marea Britanie este situată în vecinătatea coastei de nord-vest a Continentului European. Teritoriul său este compus din Insula Marea Britanie, partea de nord a Insulei Irlanda şi un număr de mici insule aflate în mările înconjurătoare (circa 1000 de insule). Marea Britanie este mărginită de Oceanul Atlantic şi mările adiacente acestuia - Marea Nordului, Canalul Mânecii, Marea Celtică şi Marea Irlandei. În Insula Irlanda, provincia Irlanda de Nord are o graniţă terestră cu Republica Irlanda.

Preview document

Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 1
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 2
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 3
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 4
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 5
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 6
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 7
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 8
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 9
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 10
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 11
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 12
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 13
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 14
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 15
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 16
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 17
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 18
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 19
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 20
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 21
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 22
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 23
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 24
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 25
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 26
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 27
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 28
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 29
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 30
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 31
Studiu comparativ România - Marea Britanie - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Studiu Comparativ Romania - Marea Britanie.docx

Alții au mai descărcat și

Studiu comparativ privind raportarea financiară în Franța, Belgia, Olanda

1. Aspecte generale ale sistemelor contabile In multe tari se utilizeaza limbaje contabile diferite, dar mai mult decat atat si interpretarea...

Indicatorii Economico-Financiari

reprezintă expresia eficienţei şi performanţei activităţilor economico-financiare previzionate şi/sau realizate. Acesti indicatori se pot calcula...

Studiu Comparativ România - Bulgaria

I. Scurtă prezentare a ţărilor comparate 1.1. Scurtă prezentare a Romaniei Anul aderării la UE: 2007 Capitala: Bucureşti Suprafaţa totală: 237...

Politica agricolă comună a UE

CAPITOLUL 1 : SCURT ISTORIC Conceptul de integrare, care a fost vehiculat pe parcursul a aproape două secole este foarte complex, permiţând o...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Studiu Comparativ - Romania-Marea Britanie

1.Scurtă prezentare România Denumire: România Acest nume a fost adoptat în 1862, după fondarea statului-naţiune prin unirea celor două...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Recunoașterea și Derecunoașterea Imobilizărilor Corporale

Introducere Conform normelor legale româneşti, în vigoare la momentul prezent, persoanele juridice din România (cu şi fără scop lucrativ), precum...

Bursele din Europa de Est

I N T R O D U C E R E Tema acestei lucrări de licenţă se intitulează:”BURSELE DE VALORI DIN EUROPA DE EST”. Prin tema aleasa mi-am propus să...

Abordare comparativă privind dimensiunea resurselor financiare în țări membre ale Uniunii Europene

Capitolul 1. Consideraţii generale privind resursele financiare în statele membre ale Uniunii Europene 1.1.Resurse financiare publice Pentru o...

Contabilitatea decontărilor fără numerar

Argument Lucrarea cu titlul "Contabilitatea decontarilor fara numerar" a fost sugerata de problemele complexe teoretice si practice din cadrul...

Antreprenoriatul social - studiu de caz România și Marea Britanie

INTRODUCERE În context actual și avându-se în vedere dinamicile sistemice și caracteristicle societăților contemporane, antreprenoriatul social...

Studiu comparativ contabilitate. România - Marea Britanie

Introducere Spre deosebire de multe alte profesii moderne, contabilitatea are o istorie care este, de obicei, discutată în termenii unui eveniment...

Sisteme contabile - România - SUA - Marea Britanie

Contabilitatea este una dintre cele mai sublime creatii ale spiritului omenesc pe care fiecare bun gospodar ar trebui s-o foloseasca in gospodaria...

Guvernul României și cabinetul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Am ales ca temă, pentru lucrarea de licenţă “Guvernul României şi Cabinetul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord” fiind abordată în...

Ai nevoie de altceva?