Studiu Comparativ Romania - Marea Britanie

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Studiu Comparativ Romania - Marea Britanie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ppt de 65 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Economie, Agronomie, Merceologie

Extras din document

Scurta prezentare geopolitica

Pozitia geografica a Romaniei trebuie privita sub doua aspecte:

- ca pozitie pe Glob, in raport de coordonatele geografice

- ca pozitie pe continent, in raport de principalele componente geografice ( munti, fluvii, mari )

Pe Glob, Romania se afla situata la intersectia paralelei de 45 grade latitudine nordica cu meridianul de 25 grade longitudine estica, aratand ca se afla atat in Emisfera Nordica si cea Estica.

Pe continentul european, Romania se afla situat in nordul Peninsulei Balcanice, pe Dunarea Inferioara, cu iesire la Marea Neagra, la distante aproximativ egale ( 2900 km) fata de limitele de est, nord si vest si la o departare mai mica ( 900 km ) de limita sudica ( Marea Mediterana ). Ca urmare, prin pozitia geografica, Romania este un stat central european. Prin aceasta este un stat de marime mijlocie in cadrul continentului european si mica in raport cu cele mai multe tari cu desfasurare mare pe celelalte continente

Din punct de vedere climatic, tara noastra are pe ansamblu un climat temperat - continental - moderat, dar ca urmare a pozitiei pe continent, pe teritoriul Romaniei se interfereaza influente climatice din vestul Europei ( cu fronturi de ploi si moderat termic ) cu cele din estul continentului ( climat accentuat, cu ierni geroase si veri secetoase ), cu cele din sudul continentului ( mediteraneene, cu veri secetoase si ierni ploioase ) si mai putin din nordul continentului ( scandinavo-baltice ). Se inregistreaza totusi o medie anuala de peste 2 grade C mai scazuta in N fata de Campia Romana in S. Marea Neagra exercita o influenta climatica redusa, ce se manifesta prin ierni relativ blande si veri lipsite de canicula.

Poziţia geografică a Marii Britanii

M Britanie este situată în vecinătatea coastei de nord-vest a Continentului European. Teritoriul său este compus din Insula Marea Britanie, partea de nord a Insulei Irlanda şi un număr de mici insule aflate în mările înconjurătoare (circa 1000 de insule). Marea Britanie este mărginită de Oceanul Atlantic şi mările adiacente acestuia - Marea Nordului, Canalul Mânecii, Marea Celtică şi Marea Irlandei. În Insula Irlanda, provincia Irlanda de Nord are o graniţă terestră cu Republica Irlanda.

Marea Britanie are o clima moderata oceanica ,puternic influentat de curentul Golfului.Desele schimbari de vreme,ploile sunt cauzate de campuri ciclonice de joasa presiune ce se formeaza in Oceanul Atlantic.Campurile anticiclonice de inalta presiune aduc o vreme stabila fara precipitatii.Lunile cele mai reci sunt ianuarie si februarie(cu temperatura medie de 4 C),iar cele mai calde sunt iulie si august(16 C). Precipitatiile medii anuale in campiile din sud-estul tarii sunt de 650mm in vest 1000mm.

Marea Britanie colaboreaza strans cu SUA dupa al Doilea Razboi Mondial reprezentand principiul de baza al politicii externe britanice si in ziua de astazi.Dupa o pozitie de expectative fata de procesul integrarii vest-europene, Marea Britanie devine, la 1 ianuarie 1973, membru al Comunitatii Economice Europene(actuala Uniune Europeana).

La inceputul mileniului III, in ciuda pierderilor si a caderilor suferite, Marea Britanie ramane o mare putere, gratie mai multor atribute: putere economica (apropiata de Franta), maritime, nucleara, membru permanent al Consiliului de Securitate, nucleu si dirijor al Commonwealthului.Ramane totodata cel mai fidel aliat al celei mai mari puteri mondiale, SUA.

Indicatori la nivelul economiei nationale

Suprafata

Romania are o suprafata de 238391 km2 ocupand locul 12 in Europa cu cca 4,8% din suprafata continentului si al 80-lea pe Glob, pe cand Marea Britanie detine locul 76 cu 243610 km2

Populatia

Populatie M Britanii este in jur de 60mil loc si are densitate de 243loc/km² in comparatie cu Romania a carei populatie este de 3 ori mai mica, 21mil loc, de asemenea si densitatea 94loc/km².

Evolutia populatiei tarilor pe perioada 2007-2009

Specificare 2007 2008 2009

Romania 21565119 21528627 21496664

Marea Britanie 60816701 61185981 61612255

Moneda nationala a M Britanii: lira sterlina; a Romaniei: leul

PIB/locuitor

Produsul intern brut principalul agregat macroeconomic al contabilităţii

naţionale, reprezintă rezultatul final al activităţii de producţie a unităţilor producătoare rezidente. Acesta se poate calcula în forma definitivă prin trei metode descrise mai jos (metoda de producţie, metoda cheltuielilor şi metoda veniturilor), obţinându-se o singură estimare de PIB, indiferent de abordare.

Fisiere in arhiva (2):

  • Studiu Comparativ Romania - Marea Britanie.doc
  • Studiu Comparativ Romania - Marea Britanie.ppt

Alte informatii

Academia de Studii Economice din Bucuresti Facultatea de Economia Agroalimentara si a Mediului