Studiu de caz - economie bancară

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 16324
Mărime: 398.21KB (arhivat)
Publicat de: Pamfil Dumitrache
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Capitolul 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie. 3
  2. 1.1. Istoria înființării Raiffeisen Bank 3
  3. 1.2. Forma şi structura capitalului şi a acţionariatului 5
  4. 1.3.Principalele funcţii, activităţi şi operaţiuni bancare desfăşurate de Raiffeisen Bank 6
  5. 1.3.1.Structura organizatorică a agenției. Agenția Raiffeisen Iași 11
  6. Capitolul 2. Gestiunea conturilor bancare 12
  7. 2.1.Moneda electronică. 12
  8. 2.1.1. Carduri Raiffeisen 13
  9. 2.1.2. Rețeaua de bancomate 18
  10. 2.2. Proceduri pentru deschidere conturilor bancare. 19
  11. 2.2.1. Conturi bancare pentru persoane fizice. 20
  12. 2.2.2. Conturi bancare pentru IMM-uri (persoane juridice). 23
  13. 2.3. Incidente în funcționarea conturilor 24
  14. 2.4. Închiderea conturilor bancare 24
  15. 2.5. Operațiuni curente și speciale 24
  16. 2.6. Instrumentele de plată utilizate. 25
  17. 2.6.1. Banca la domiciliu 26
  18. Capitolul 3. Creditarea bancară. Persoane fizice. 27
  19. 3.1. Particularităţi promovate de Raiffeisen Bank în legătură cu decizia de creditare 27
  20. 3.2. Jaloane ale creditării 30
  21. 3.3.Creditarea persoanelor fizice (doua tipuri de credit) 38
  22. Capitolul 4.. Deontologia bancară și secretul profesional 44
  23. 4.1. Obligațiile băncii 44
  24. 4.1.1. Răspunderea față de client (obligație de administrare corectă a conturilor, secretul bancar, obligații de monitorizare, de raportare, etc) 44
  25. 4.1.2. Răspunderea față de terți (obligația de verificare a identității, a adresei titularului contului, etc) 45
  26. 4.2. Implicarea băncilor în prevenirea și spălarea banilor 46
  27. 4.2.1. Fazele spălării banilor din venituri provenite din activități criminale 46
  28. 4.2.2. Obligațiile băncilor (obligația de vigilenţă, obligația de organizare, obligația de declarație); 48
  29. 4.2.3. Organisme de control 48
  30. Bibliografie 49

Extras din proiect

Capitolul 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie.

1.1. Istoria înființării Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank își începe existența încă din 1862, când Friedrich Wilhelm Raiffeisen, primar al mai multor orașe germane, a deschis o uniune de credit în Anhäusen, Germania. Mai târziu, în 1886 apare prima uniune de credit în Mühldorf, Austria. Astfel, Grupul Raiffeisen a devenit cel mai mare grup bancar privat din Austria, care are o structură repartizată pe trei niveluri:

• primul nivel- este format din 680 de bănci locale, care au un total de 1.680 de sucursale.;

• cel de-al doilea nivel- este format din băncile regionale (Landesbanks), care se numără și printre principalii acționari ai Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB-Austria);

• cel de-al treilea nivel-este reprezentat de RZB Austria, acesta fiind acționarul principal al rețelei de bănci din Europa Centrală și de Est și care reprezintă instituția centrală a grupului bancar.

În 1927, a fost fondata RZB - Austria (Raiffeisen Zentralbank Österreich AG), care astăzi este acționarul principal al rețelei de bănci din Europa Centrală și de Est. RZB Austria coordonează activitățile și politicile financiare ale întregului grup bancar Raiffeisen și este responsabilă cu tranzacțiile și operațiunile efectuate în numele grupului la nivel național și internațional.

Principalele etape și evoluția băncii în România

Istoria Raiffeisen Zentralbank Oesterreich în România începe în anul 1994, când a fost deschisă prima reprezentanță la București. În anul 1998, reprezentanța dată a fost transformată într-o subsidiară a RZB, având drept scop oferirea de servicii și produse pentru companii. Tot în acea perioadă una dintre cele mai mari bănci din România, și anume Banca Agricolă se afla într-o situație financiară foarte dificilă. În condițiile date, datorită intervenției statului roman, Banca Agricolă a fost pregătită pentru privatizare. Astfel în februarie 2001, RZB, împreună cu Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) au achiziționat pachetul majoritar de acțiuni ale Băncii Agricole. Contractul de achiziție a fost semnat la sfârșitul lunii iulie 2002. Valoarea totală a tranzacției date a fost de circa 52 de milioane USD, care erau constituite din: 37 milioane USD reprezentau investiții de capital, iar restul 15 milioane de USD reprezentau prețul care fusese plătit pentru achiziționare acțiunilor.

După privatizare, Raiffeisen Bank a cunoscut o creștere radicală, astfel, în anul 2003 a reușit să obțină un profit de circa 4, 6 milioane EURO. Anul următor s-a soldat cu un succes și mai mare pentru bancă, datorită faptului că profitul net al băncii a crescut la 28,3 milioane EURO, acestea fiind de șase ori mai mari față de anul precedent.

În anul 2005 a fost continuat procesul de implementare a unui plan de investiții foarte semnificativ, care era destinat în cea mai mare parte infrastructurii și sistemelor IT&C, modernizării rețelei de unități și extinderii rețelelor de ATM și POS. Datorită rezultatelor excelente pe care le-a obținut Raiffeisen Bank, ea a fost recunoscută de cele mai prestigioase publicații românești și străine. Tot în acest an, banca a realizat o majorare de capital social, prin emisiunea de acțiuni noi de către acționarii băncii.

Prin activitatea pe care a desfășurat-o Raiffeisen Bank, ea a fost desemnată “Banca Anului 2007” atât de publicația ”Piața financiară”, cât și de către Business Press.

Raiffeisen Bank este subsidiara Raiffeisen Bank International AG (RBI), cu sediul la Viena, fiind unul dintre cei mai mari furnizori de servicii bancare corporate și de investiții din Austria și o bancă universală de top în Europa Centrală și de Est (ECE).

Astăzi, Raiffeisen Bank deține o rețea de 540 agenții în România, care deservesc aproximativ 2 milioane de clienți, dintre care aproape 105.000 de IMM-uri și 8.000 de clienți corporate. Banca are 6.104 de angajați, ceea ce arată o mică scădere față de 6.138 la finele lui 2010.

Raiffeisen Bank este o bancă universală de top pe piața românească, care oferă o gamă largă de produse și servicii de calitate superioară persoanelor fizice, IMM-urilor și corporațiilor mari, prin diferite canale de distribuție, cum ar fi: unități bancare, rețele de ATM și EPOS(1000 ATM-uri și 8600 de terminale POS), phone-banking (Raiffeisen Direct), mobile banking (myBanking) și internet banking (Raiffeisen Online). retele de ATM si EPOS, phone-banking (Raiffeisen Direct) si mobile banking (myBanking).

Raiffeisen Bank este una dintre cele mai puternice bănci din România, fiind al treilea jucător din sistemul bancar românesc, deținând active de puțin peste 3 miliarde de euro la jumătatea anului 2011, corespunzător unei cote de piață de 7,9%.

În prezent, Raiffeisen Bank deține diferite unități specializate ca “agenții de retail” care se adresează persoanelor fizice și IMM-urilor. Friedrich Wilhelm Raiffeisen reprezintă marca pentru serviciile de private banking destinată clienților bancari de top. Banca oferă pachete de produse pentru o gamă largă de investiții, în spații dedicate celor mai mari orașe ale țării, oferind totodată și o notă personală serviciilor de calitate pe care le oferă, fiecare client avand bancherul sau personal.

Referindu-ne la segmentul corporatist, putem spune că Raiffeisen Bank deservește companii cu o cifră anuală de afaceri de pestem5 milioane de EURO, dintre care entități publice și instituții financiare. În același timp, banca deține reprezentanți în 8 centre regionale corporatiste, oferind clienților săi marele avantaj de a beneficia de soluții bancare adaptate cerințelor acestora în orice zonă a țării.

Raiffeisen Bank este și un jucător important pe piața cardurilor, deoarece anume această bancă a lansat primul card de credit co-branded, primul card de credit cu cip și oferă clienților săi toata gama de carduri: de debit și de credit, pentru persoane fizice și juridice, în lei sau în valută, cu utilizare națională sau internațională, de tip Visa sau Mastercard.

Raiffeisen Bank prelucrează date cu caracter personal pentru atingerea diverselor scopuri, cum ar fi: pentru desfășurarea activității bancare ( în Registrul de evidență ANSPDCP al prelucrărilor de date sub numărul 1967, conform Legii nr. 677/2001); pentru atingerea scopului de marketing, reclama și publicitate ( în Registrul de evidență ANSPDCP al prelucrărilor de date sub numărul 189, conform Legii nr. 677/2001); precum și pentru monitorizarea/securitatea persoanelor, spațiilor și/sau bunurilor publice/private (în Registrul de evidență ANSPDCP al prelucrărilor de date sub numărul 14623, conform Legii nr. 677/2001).

Banca respectă Legea nr. 677/2001, prin care se conferă drepturile persoanei fizice vizate, printre care: dreptul de informare și acces la date, dreptul de intervenție asupra datelor cu caracter personal, dreptul de opoziție la colectarea și prelucrarea datelor personale, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale, dreptul de a se adresa justiției, precum și modalitățile de exercitare ale acestora.

Bibliografie

1. Sorin V. Mihăiescu ”Control financiar-bancar”, ediția a II-a revăzută și adăugită, Editura Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2008

2. Vasile Cocriș, Dan Chirleșan ”Economie bancară-Repere teoretice și studiu monografic”, Editura Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, Iași 2009.

3. www.raiffeisen.ro

4. www.bnr.ro

5. http://www.transportservices.ro/stireRaiffeisen_Bank_noul_nume_al_Bancii_Agricole___Raiffeisen-742-175.html

6. http://www.finzoom.ro/Info/art/Promotions/Raiffeisen-Bank-A-Pu~1f3c8bba13ac4394b3235661193c7957/

7. http://avocatura.lexignat.ro/avocatura-articole/-Secretul-profesional-in-Dreptul-Bancar-1

8. http://www.pinzaru.ro/drept/drept-bancar-drept/modalitati-de-spalare-a-banilor-prin-intermediul-insitutiilor-bancare/

9. http://www.birouldecredit.ro/

10. http://www.raiffeisen.ro/persoane-fizice/credite

11. http://www.business24.ro/finantare/imprumut/vezi-noile-modalitati-de-rambursare-a-creditelor-la-banca-1484098

12. http://antreprenor.money.ro/dictionar/risc_de_nerambursare-583.html

13. http://www.robanks.ro/biroul-de-credit-si-centrala-riscurilor-bancare.html

14. http://www.sfin.ro/articol_5025/asigurarea_creditului_sau_creditul_asigurarii.html

Preview document

Studiu de caz - economie bancară - Pagina 1
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 2
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 3
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 4
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 5
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 6
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 7
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 8
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 9
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 10
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 11
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 12
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 13
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 14
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 15
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 16
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 17
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 18
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 19
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 20
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 21
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 22
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 23
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 24
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 25
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 26
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 27
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 28
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 29
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 30
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 31
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 32
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 33
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 34
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 35
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 36
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 37
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 38
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 39
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 40
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 41
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 42
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 43
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 44
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 45
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 46
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 47
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 48
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 49
Studiu de caz - economie bancară - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz - Economie Bancara.doc

Te-ar putea interesa și

Creditarea persoanelor fizice la BRD

În activitatea bancară o importanţă deosebită o are relaţia de încredere care se stabileşte între bancă şi clienţii ei. Când se vorbeşte de...

Creditul Pentru Persoane Fizice cu Studiu de Caz pe Raiffeisen Bank

Capitolul 1 Rolul şi funcţiile instituţiilor de credit în economia de piaţă 1.1. Banca - definiţie 1.2.Rolul şi funcţiile instituţiilor de credit...

Piața cardurilor bancare în România - studiu de caz pe BCR

INTRODUCERE În condiţiile crizei economice şi chiar a amplificării fluxurilor comerciale, a tendinţei de globalizare şi a accentuării concurenţei,...

Creditul bancar - sursă de finanțare a unei societăți comerciale

CAPITOLUL 1 POLITICA DE FINANŢARE A FIRMEI ŞI CREDITAREA BANCARĂ În orice economie modernă există agenţi economici care au un excedent de resurse...

Caracteristici ale Activității de Creditare a Persoanelor Juridice la Banca Transilvania Sucursala Medias

INTRODUCERE Activitatea bancară se întrepătrunde cu activitatea economică, penetrând mecanismul complex al acesteia, având totodată, rolul de a...

Sisteme bancare contemporane - Tendințe și perspective la nivelul UE-27

INTRODUCERE Crizele financiar-bancare reprezintă una dintre cele mai complexe provocări cu care se confruntă economia globală în era globalizării....

Creditarea Bancară pe Termen Lung

INTRODUCERE Acordarea de împrumuturi bancare este aproape generală pentru firme întrucât de cele mai multe ori este mai bine ca firmele să lucreze...

Sistemul Bancar Contemporan în România

Sistemul bancar in Romania in perioada contemporana 1. Rolul bancilor in economia romaneasca Ideea infiintarii unei banci de credit si de...

Ai nevoie de altceva?