Studiu de Caz in Contextul Dezvoltarii Turismului Montan

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Studiu de Caz in Contextul Dezvoltarii Turismului Montan.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Elisabeta Rosca

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Economie, Turism

Extras din document

Potentialul turistic costituie conditia esentiala a dezvoltarii turismului intr-un anumit perimetru si se defineste, intr-o abordare generala, prin ansamblul elementelor ce se constituie ca atractii turistice si care se preteaza unei amenajari pentru vizitare si primirea calatorilor. Varietatea potentialului turistic si rolul diferit al componentelor asupra fenomenului turismului a facut necesara structurarea si ierarhizarea acestora dupa diferite criterii. Cel mai important criteriu se refera la continutul componentelor dupa care potentialul turistic se structureaza in doua categorii principale: potential turistic natural si potential turistic antropic.

Potentialul turistic natural cuprinde ansamblul conditiilor pe care le ofera cadrul natural prin componentele sale: relief, clima, hidrografie, vegetatie, fauna, monumente naturale, rezervatii etc.

Potentialul turistic antropic cuprinde creatiile omului de-a lungul timpului concretizate in elemente de cultura, istorie, arta si civilizatie, economico si socio-demografice, care prin caracteristicile lor atrag fluxurile turistice.

Statiunea Sinaia

Localizarea statiunii

Pozitionata central in cadrul Romaniei, Sinaia este o statiune montana foarte cunoscuta si apreciata situata intre orasele Ploiesti si Brasov, distanta fata de Aeroportul International “Henri Coanda” fiind de 100 km iar fata de Brasov 40 km.

Statiunea Sinaia este asezata pe Valea superioara a raului Prahova, in plina zona carpatica, la poalele Muntilor Virful cu Dor si Piatra Arsa. Sinaia se afla la o distanta de 122 km de Bucuresti, la 49 km de Brasov, la 340 Km de Constanta.

Altitudinea variaza de la un capat la altul al orasului: 767 m in cartierul Izvor, 798 m in zona Garii, 845 m in Parcul Dimitrie Ghica, 860 m la Manastirea Sinaia, 970 m la Castelul Peles, 980 m la Foisor.

Localitatea este dispusa sub forma unui larg amfiteatru la poalele Bucegilor si se intinde, in partea de nord, pana la locul numit Gura Padurii, unde se afla Hanul Vadul Cerbului, iar spre sud, pana dincolo de Valea Izvorul Dorului, unde in deceniul al noulea al acestui secol s-a ridicat cartierul Platoul Izvor.

Sinaia isi concentreaza vatra pe partea dreapta a raului Prahova. Muntii Bucegi, situati la vestul asezarii, domina Sinaia printr-un abrupt de peste 1000 m. In est, Muntii Garbova se intind catre sud pana la Izvorul lui Bogdan. Celelalte doua masive muntoase, Bucegii si Garbova inconjoara localitatea pe o lungime de 9 km.

Vilele cochete si originale prin arhitectura lor ca si numeroasele hoteluri moderne, dau localitatii infatisarea unei adevarate statiuni turistice de interes national si international.

In anul 1901 Sinaia a fost conceputa ca o statiune de lux pentru vacante, punand la dispozitia vilegiaturistilor 10 hoteluri, 55 vile mari, 50 vile mijlocii si 60 case taranesti, doua cazinouri, bai de hidroterapie, o gradina zoologica, trasuri pentru plimbari, 3 centre cu cai de calarie, manej si scoala de calarie, restaurante, berarii, cofetarii si magazine (majoritatea sezoniere), un parc de promenade, statiunea fiind supranumita "Perla-Carpatilor".

Dezvoltarea orasului Sinaia ca statiune turistica a luat amploare incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX - lea, odata cu construirea soselei Sinaia - Brasov (1847), a caii ferate Bucuresti - Sinaia (1879), si, mai ales, a castelului Peles, care a transformat Sinaia intr-un centru al vietii politice si o zona rezidentiala privilegiata.

In oras a fost construit un numar mare de resedinte private, amplasate in zone pitoresti si beneficiind de o arhitectura (exterioara si interioara) deosebita. Dotarile de patrimoniu muzeistic si arhitectural al orasului Sinaia se situeaza la un nivel de exceptie.

Intre anii 1875 - 1883, este construit Castelul Peles, devenit la vremea respectiva, resedinta de vara a familiei lui Carol I, primul rege al Romaniei. Sinaia este prin excelenta o statiune in care primordiala este activitatea turistica. Valentele de statiune cu sezon permanent si dezvoltarea sa social-economica au contribuit la inzestrarea Sinaiei cu o baza materiala importanta: hoteluri, restaurante, pensiuni, telecabina, case de odihna, spatii culturale, tabere scolare, s.a. toate acestea contribuind la afirmarea puternica a turismului montan in zona. La zestrea edilitara a orasului s-au adaugat, in ultimile decenii, noi constructii scolare , obiective sociale, amenajari sportive, cartiere de locuinte, spatii comerciale, modernizari ale retelei de drumuri, s.a. Capacitatea actuala de cazare este de 4273 de paturi, din care 2590 in 16 hoteluri clasificate intre 1 si 4 stele.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz in Contextul Dezvoltarii Turismului Montan.doc

Alte informatii

Studiu de caz realizat la disciplina Economia Turismului