Studiu de caz SNGN Romgaz SA

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Studiu de caz SNGN Romgaz SA.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Scurtă prezentare
1.Care este cota efectivă de impozitare suportată de întreprindere în fiecare din cei 6 ani (impozit pe profit plătit/profit brut)? Comentați evoluția acesteia.
2. Care este ponderea tuturor obligațiilor fiscal în cifra de afaceri a companiei? Comentați.
3. Care sunt elementele care au determinat diferențe între profitul impozabil si profitul brut (contabil) in fiecare din cei 7 ani?
4. Există pierderi fiscale pe care întreprinderea le-a utilizat de-a lungul timpului? În caz afirmativ, cum au influențat aceste pierderi fiscale cota efectivă de impozitare?
5. Verificati dacă compania a utilizat modalități alternative remunerare a salariaților în scopul reducerii taxelor (employee stock options, scheme de pensii si asigurări private, tichete de masă).
6. Evaluați economiile fiscale pe care întreprinderea le-a obținut prin apelul la fonduri
7. Verificați dacă compania a platit impozitul minim alternativ în anii 2009 si 2010 și evaluați modul în care acesta a influențat cash-flow-ul companiei.
Concluzii
Bibliografie

Extras din document

Scurtă prezentare

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA (SNGN Romgaz SA), cu sediul central în Mediaș, este cel mai mare producător de gaze naturale din România. Principalul obiect de activitate al societății este extracția hidrocarburilor.

Această companie este admisă la tranzacționare din anul 2013 pe piața Bursei de Valori din Bucuresti și a Bursei din Londra (LSE). Principalul acționar este statul, care are o participație de 70%.

Figura nr. 1 Structura acționariatului

Sursa: prelucrare proprie

Compania are o experiență vastă în domeniul explorării și producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani în 1909, când a fost descoperit primul zăcământ de gaze naturale în Bazinul Transilvaniei la Sarmasel.

Romgaz investește permanent în cercetarea geologică pentru a descoperiri noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale și asigură servicii profesioniste de transport tehnologic .

Începând cu anul 2013 ROMGAZ și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.

Figura nr. 2 Pozitia Romgaz pe Piața Gazelor din România

Sursa: http://www.romgaz.ro/profil/profil-companie.html

Compania s-a dezvoltat prin implementarea de tehnologii de ultimă generație în domeniul explorării geologice, producției, precum și a înmagazinării subterane a gazelor, finanțate din surse proprii sau externe. În ce privește poziția economică și financiară a companiei este caracterizată prin stabilitatea profitului și lichiditate. Astfel, Romgaz se numară printre companiile deținute de stat care au indeplinit toate condițiile de creștere economică devenind una dintre cele mai mari companii din România.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de caz SNGN Romgaz SA.docx

Bibliografie

1. Lazăr Sebastian, Incidenţa bugetelor publice asupra gestiunii financiare a întreprinderii, Edit. Univ. Al. I. Cuza, Iași 2009
2. Lazăr Sebastian, Sisteme fiscale comparate, Editura Wolters Kluwer România, București, 2010
3. Musgrave Richard : Public finance in theory and practice , Mc-Graw Hill Inc, 1989
4.Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal din România
5. Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă actualizată în iunie 2015
Webografie
1. http://www.romgaz.ro
2. http://www.bvb.ro
3. http://www.cnvmr.ro
4. http://www.anaf.ro
5. http://www.wall-street.ro
6. http://doingbusiness.ro

Alte informatii

UNIVERSITATEA ,,ALEXANDRU IOAN CUZA” IAȘI FACULTATEA DE ECONOMIE ȘI ADMINISTRAREA AFACERILOR MASTER ,,FINANȚE-ASIGURĂRI”