Studiu de Fezabilitate al unei Idei de Afaceri

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Studiu de Fezabilitate al unei Idei de Afaceri.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Nestian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

I. Descrierea afacerii pag 3
II. Descrierea produsului pag 5
III. Estimarea pieţei pag 7
1. Mărimea şi tendinţele pieţei pag 7
2. Evaluarea concurenţei pag 9
3. Tactici de marketing pag 10
IV. Evaluarea procesului de producţie pag 13
V. Evaluarea factorului uman pag 15
VI. Evaluarea financiară pag 16
VII.Riscuri şi probleme majore pag 17
I. DESCRIEREA AFACERII

Extras din document

În ultima vreme, deşi nivelul de trai al populaţiei scade din ce în ce mai mult, totuşi putem observa că în majoritatea oraşelor se ridică clădiri şi case tot mai frumoase. Deci firmele de costrucţii devin din ce în ce mai puternice şi odată cu ele şi firmele producătoare de materiale de costrucţii.

Având totuşi o piaţă cu potenţial ridicat, ideea de afacere în care doresc să intru se referă la o întreprindere producătoare de materiale de construcţii din lemn şi în special parchet. Ideea de afacere nu este nici nouă, nici originală, însă cred că în regiunea în care doresc să încep afacerea ea va prinde foarte bine. Spun asta deoarece în zonă există foarte puţine astfel de fabrici (2 –3), care deservesc o zonă destul de întinsă formată din judeţele : Galaţi, Vrancea, Vaslui şi Brăila.

Firma se va numi :

Produsul sau produsele care urmează a fi realizate nu se adresează numai firmelor de construcţie sau persoanelor juridice, ci şi populaţiei, în general, acelor consumatori individuali care doresc să dispună de un confort sporit, fie că este vorba de apartamente la bloc sau case particulare. Este bine cunoscut faptul că un parchet foarte bine lustruit şi asortat cu mobila din încăpere creează un design mult mai plăcut decât o duşumea sau un linoleum.

De asemenea, produsele din lemn realizate pot fi utilizate în construcţii fie sub forma produselor brute (scânduri, dulapi), fie sub forma unor produse finite (parchet, lambriuri).

Motivele pentru care cred că aceste produse vor fi cumpărate se leagă de avantajele acestora : mai ieftine, mai confortabile, mai uşor de manevrat şi mai estetice.

Părerile consumatorilor despre acest tip de produse sunt, în general, împărţite. Unii consideră că materialele de construcţie din lemn sunt foarte utile şi foarte bune în construcţii. Alţii, deşi recunosc avantajele oferite de aceste produse, consideră că ele sunt oarecum depăşite, în ultima vreme apărând noi materiale de construcţie sau noi metode de construcţie (construcţii pe cadre metalice, tâmplărie din aluminiu).

Părerea mea este că, deşi aceste noi materiale sunt foarte eficiente şi reduc mult timpul de construcţie, totuşi ele sunt foarte costisitoare, motiv pentru care apreciez că populaţia va opta în cele din urmă pentru cele din lemn.

II. DESCRIEREA PRODUSULUI

Deşi ideea de afaceri presupune realizarea mai multor tipuri de produse din lemn, în acest capitol mă voi opri numai asupra parchetului ca principal produs ce urmează a fi fabricat.

Parchetul nu este un produs nou pe piaţă şi prin urmare nici ideea de afacere nu este originală. Însă aplicată într-un context de factori favorabili (concurenţă foarte mică, piaţă potenţială foarte mare, metode moderne de producţie) poate reprezentă un succes.

Parchetul ce urmează a fi fabricat este realizat din două esenţe lemnoase : stejar şi fag. Firma va opta pentru aceste două variante din dorinţa de a satisface în mod corespunzător cerinţele consumatorilor, punându-le la dispoziţie posibilitatea de a alege între un parchet de stejar de o calitate superioară şi un preţ ridicat şi un parchet de fag de o calitate foarte bună, dar la un preţ mai scăzut.

Dimensiunile ambelor produse (stejar şi fag) sunt fixe, având următoarele valori :

300 x 50 x 16 mm - ceea ce înseamnă 30 cm lungime, 5 cm lăţime şi 1,6 cm grosime.

În cazul în care clientul doreşte o modificare a acestor dimensiuni, aceasta poate fi realizată deoarece instalaţia de producţie permite acest lucru (la operaţiunea de tăiere se pot modifica atât lungimea, cât şi lăţimea). Deoarece această operaţiune este foarte costisitoare, condiţia pentru realizarea ei este să fie o comandă suficient de mare.

Pentru produs sunt prevăzute patru calităţi, ceea ce impune un preţ corespunător fiecărei calităţi, astfel :

Calitatea I - nu se admit nici un fel de defecte de calitate (rupturi ale canturilor de îmbinare, defecte cauzate de cuţite pe feţe);

Calitatea II - parchetul are o culoare alb – roziu şi nu se admit defecte de fabricaţie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Fezabilitate al unei Idei de Afaceri.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA „AL.I.CUZA” IAŞI FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR SPECIALIZAREA COMERT