Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4759
Mărime: 333.29KB (arhivat)
Publicat de: Eftimia Tudor
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf.univ.dr.ing. Bogdan Rusu
FACULTATEA DE TEXTILE PIELARIE SI MANAGEMENT INDUSTRIAL Specializarea INOVARE si ANTREPRENORIAT

Cuprins

  1. Introducere
  2. I. Descrierea generală a afacerii
  3. Descrierea afacerii în care se doreşte să se intre;
  4. Descrierea generală a produselor-serviciilor care se vor vinde:
  5. a. Utilizări ale produselor
  6. b. Motive pentru care clienţii vor cumpăra produsele
  7. c. Părerile unor consumatori despre produsele propuse
  8. II. Descrierea detaliată a produselor (fezabilitatea produselor)
  9. Stadiul de elaborare (idee, prototip, licenţă sau comercializare)
  10. Fotografii şi specificaţii aferente
  11. Puncte tari şi slabe
  12. III. Evaluarea preliminară a pieţei (fezabilitatea pe piata vizata)
  13. Mărimea şi tendinţele pieţei
  14. Determinarea cotei de piaţă
  15. Evaluarea concurenţei
  16. Tactici de marketing
  17. IV. Evaluarea financiară (fezabilitatea financiară)
  18. Estimarea mărimii fondurilor necesare
  19. Compararea cu alternativa cumpărării unei afaceri
  20. Estimarea surselor posibile de finanţare
  21. V. Evaluarea factorului uman (fezabilitatea organizationala/manageriala)
  22. Fondatorii firmei, pregătirea şi experienţa lor
  23. Situaţia principalelor calificări necesare
  24. Cerinţele manageriale necesare şi responsabilităţile managerilor
  25. Relaţiile organizaţionale şi potenţialul de dezvoltare organizaţională
  26. VI. Concluzii
  27. VII. Stabilirea modului in care urmeaza sa se dezvolte afacerea

Extras din proiect

Introducere

Pentru a înţelege mai bine ideea acestui proiect vom începe prin definirea „fezabilităţii” şi prin explicarea câtorva lucruri generale pentru a lămuri acest termen.

Studiul de fezabilitate presupune problema definită şi încearcă să estimeze un cost şi o durată pentru fiecare variantă rezistentă de rezolvarea problemei. Soluţia este de obicei o contrucţie bazată pe module sau părţi cunoscute, care facilitează estimarea costului de realizare a fiecărei variante prin compararea cu soluţiile anterioare acceptate pentru problemele similare.

Studiul de fezabilitate presupune existenţa mai multor variante de soluţionare a problemei, iar alegerea variantei de realizare a proiectului de sistem se face pe baza unor unor factori de fezabilitate, cum ar fi:

• fezabilitatea temporală a proiectului, în sensul de a exista timp suficient pentru a realiza varianta de proiect selectată;

• fezabilitate tehnică, presupune existenţa şi disponibilitatea calificărilor necesare şi a tehnologiilor cerute pentru realizarea proiectului;

• fezabilitatea economică, în sensul de a dispune de resurse financiare suficiente pentru construirea şi punerea în funcţiune a proiectului

Studiile de fezabilitate sunt utile când problemele şi oportunităţile sunt bine înţelese şi cunoscute, astfel prognosticarea fezabilităţii după aceşti factori devine incertă şi riscantă.

O propunere de proiect după ce a fost testată şi acceptată preferenţial altor alternative, va fi evaluată în detaliu în cadrul studiului de fezabilitate.

Scopul studiului de fezabilitate este de a evalua un proiect în funcţie de gradul de satisfacere a cerinţelor utilizatorilor, de eficienţa folosirii resurselor implicate şi de impactul produs de implementarea noului sistem asupra performanţelor unităţii beneficiare.

Dar inainte de asta sa vedem care este importanta legumelor si fructelor in alimentatia noastra zilnica, ce anume ar trebui sa contina o alimentatie sanatoasa si care este rolul si aportul lor pentru o viata si un regim alimentar cat mai sanatos posibil.

Specia umana este intr-o continua evolutie, dar cel putin din punct de vedere al mancarii am pastrat in genele noastre reminescentele alimentatiei primelor antropoide, bazata pe vegetatie si mici animale. In vremurile in care primele maimute traiau in Africa si apoi in Asia, "meniul" lor era compus in principal din frunze, muguri, flori, radacini, polen, plante diverse, legume si fructe salbatice.

Atunci exista o mai mare variatie in acest domeniu decat astazi, dar treptat, prin experienta, primii oameni au invatat sa evite acele plante, legume si fructe salbatice care aveau gust neplacut sau erau toxice. Paradoxal sau nu, pe masura ce am evoluat, rolul vegetalelor in alimentatie a scazut tot mai mult, gama s-a restrans, iar carnea si alte produse au devenit esentiale.

Legumele si fructele au un rol important in alimentatie, fiind surse de vitamina A, C, acid folic, minerale, reusind sa protejeze corpul si sa il apere de diverse maladii.

Nu s-au pastrat prea multe informatii despre cat de toxice sau dimpotriva sanatoase erau legumele si fructele pe care le mancau primii oameni, iar dupa milioane de ani este de presupus ca cea mai mare parte dintre acestea au disparut sau nu mai sunt folosite. In schimb, astazi cunoastem tone de informatii despre fructele si legumele care fac parte din dieta noastra, de la vitamine si minerale, la istoricul plantei si cele mai bune conditii pentru a o intretine si creste. Suntem mai interesati ca oricand de efectele pozitive ale legumelor, de retete, de gust, de agricultura ecologica si sanatate, insa numarul legumelor si fructelor consumate in mod obisnuit este in scadere.

Cele mai cunoscute si cele mai gustate legume sunt spanacul, varza, broccoli, morcovii, cartofii, ardeii, ceapa, mazarea, conservate sau proaspete, preparate intr-un fel sau altul, fiecare cu gustul si calitatile specifice, multe insotite de adevarate povesti. Sunt legume importante, dar si altele, in functie de zona, climat si preferinta, se pot dovedi cel putin la fel de populare. Clar este ca in special popoarele occidentale au facut o greseala reducand cantitatea si variatia legumelor din alimentatia zilnica, lipsindu-se astfel de protectia oferita de acestea. Este o adevarata alienare culinara.

Dar de ce mancam legume ? In privinta fructelor, raspunsul este clar : pentru ca sunt dulci (cel putin majoritatea). Ne place sa mancam fructe, cam orice fel de fructe, chiar daca le acceptam pe cele straine sau exotice cu oarecare ezitare la inceput. Dar legumele pot fi amare, iuti, pot avea crude un gust destul de neplacut, dincolo de vitamine, asa ca de ce sa le mancam ? In buna parte mancam legume pentru ca suntem constienti de rolul pe care il joaca in alimentatie si pentru ca unele chiar ne plac.

In esenta, omul de astazi este rezultatul unei lungi evolutii si pas cu pas si-a diversificat hrana. In urma cu aproximativ 50 de milioane de ani primii stramosi ai omului incepusera sa manance frunze, fructe, legume salbatice, seminte, vegetatie diversa. Chiar daca nu stia inca sa cultive toate acestea, le putea lua direct din natura, din locurile unde ajungea tribul. Dar insectele ramasesera o parte importanta a dietei.

In special gorilele din regiunile de munte mananca foarte multe frunze, flori, tulpini, muguri, mladite. Dar cum astfel de delicatese nu sunt prea hranitoare, gorilele sunt nevoite sa consume cantitati foarte mari de vegetale pentru a se satura. Dar cei mai apropiati de obiceiurile oamenilor de altadata sunt cimpanzeii, al caror "meniu" este apropiat de cel al oamenilor preistorici. Cimpanzeii nu sunt prea incantati de frunze si crengute, spre deosebire de gorile. Prefera mai curand sa adune mai multe frunze, pe care le mesteca sugandu-le sucul si partile gustoase, pentru a scuipa apoi fibrele ramase. Cand mediul le permite, cimpanzeii aleg intotdeauna insectele sau carnea in locul vegetalelor, dar cea mai mare parte a dietei lor este alcatuita din vegetale : muguri, fructe, maldite, frunze diverse, completate cu insecte, oua si carne, atunci cand le gasesc.

Asa ca se poate spune ca noi, in timp ce aveam ferme, culturi intinse, surse de proteine variate, pastram genetic aceasta pasiune pentru vegetale, pentru plante, legume. Unii cercetatori sustin chiar ca similitudinile genetice sunt atat de mari, incat cimpanzeul ar putea fi considerat o specie umana.

Omnivori prin definitie, in pofida preferintei multora pentru carne, ne intoarcem la legume si mai ales la fructe pentru ca le dorim. Numai ca inca de la inceput nu am avut conformatia dentara necesara pentru a sfarama si rupe fibrele vegetale mai dense, asa ca a trebuit sa ne adaptam. Oamenii preistorici aveau un maxilar suficient de puternic pentru a mesteca legumele si mancarurile moderat de tari, inclusiv insecte, pui de pasari sau soparle, in afara plantelor, ciupercilor sau fructelor.

Preview document

Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 1
Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 2
Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 3
Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 4
Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 5
Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 6
Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 7
Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 8
Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 9
Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 10
Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 11
Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 12
Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 13
Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 14
Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 15
Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 16
Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 17
Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Fezabilitate - Magazin Legume-fructe.docx

Alții au mai descărcat și

Plan de afaceri - societatea Agro-Dany SRL întocmit în scopul extinderii activității firmei

SUMAR Planul de afaceri intocmit serveste pentru estimarea posibilitatilor de dezvoltare si extindere a firmei Agro-Dany S.R.L., ce se doreste a...

Plan de afacere - fermă de ovine în mediul rural - SC Eco Rustic SRL

INTRODUCERE Diversitatea produselor, valoarea biologică deosebită şi economicitatea obţinerii acestora au făcut ca din toate timpurile speciile de...

Modul de determinare și de impozitare a profitului în România. studiu de caz - consecințe ale relaxării fiscale - reducerea impozitului pe profit

Capitolul I 1.1. Noţiunea de profit şi calculul impozabil Modul în care a fost şi este definit impozitul diferă în funcţie de modul cum s-a...

Diagnosticul Financiar al Firmei SC Transali Company SRL

DIAGNOSTICUL FINANCIAR AL FIRMEI Capitolul 1 – Cadrul organizatoric al sistemului financiar şi contabil al întreprinderii 1.1. Prezentarea...

Eficientizarea Costurilor în Industria Construcțiilor

EFICIENTIZAREA COSTURILOR ÎN INDUSTRIA CONSTRUCȚIILOR Lucrarea de fată a descris cele mai des probleme întalnite în industria construcțiilor și...

Managementul resurselor umane și adaptarea la schimbări a organizației - studiu de caz realizat la SC CEC Bank SA

INTRODUCERE În zilele noastre se remarcă o preocupare deosebită pentru performanţa şi în special pentru performanţa resurselor umane. În contextul...

Australia

2. Viata culturala si influenta sa asupra practicilor de cumparare 21 IV.Concluzii 23 I. Prezentarea pe scurt a Australiei: Australia este a...

Strategia de Dezvoltare în Cadrul Firmei SC Bit Industries SRL

CAPITOLUL I 1. PREZENTAREA SC. BIT INDUSTRIES SRL Fondată în 1995, SC BIT INDUSTRIES SRL s-a dezvoltat în ultimii ani ajungand astăzi unul dintre...

Ai nevoie de altceva?