Studiu Fezabilitate Petrom

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 11368
Mărime: 207.20KB (arhivat)
Publicat de: Ilarie Dumitru
Puncte necesare: 9
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE FINANTE, ASIGURARI, BANCI SI BURSE DE VALORI

Cuprins

  1. 1. Prezentarea generala a agentului economic
  2. 2. Diagnosticul global al intreprinderii
  3. 2.1. Juridic
  4. 2.2. Comercial
  5. 2.3. Resurse umane
  6. 2.4. Tehnologic
  7. 2.5. Financiar
  8. 2.6. Diagnosticul rentabilităţii
  9. 2.7. Diagnosticul riscului
  10. 3. Fundamentarea cheltuielilor de investitii
  11. 4. Evaluarea investitiei în mediu cert
  12. 4.1. Prezentarea investitiei
  13. 4.2. Estimarea preţului petrolului
  14. 4.3. Estimarea ratei de actualizare (K)
  15. 4.4. Rezultatul modelului
  16. 4.5. Criterii de evaluare a proiectelor de investiţii în mediu cert
  17. 5. Analiza proiectului de investitii în mediu incert
  18. 5.1. Analiza de sensitivitate
  19. 5.2. Tehnica scenariilor
  20. 5.3. Arborele de decizii
  21. 6. Finantarea proiectului de investii - conceptul deciziei de finantare asupra valorii de investitie
  22. 7. Bibliografie

Extras din proiect

1.PREZENTAREA GENERALA A AGENTULUI ECONOMIC

Petrom este cea mai mare companie de titei si gaze din Romania si cel mai mare producator de petrol si gaze din Europa de Sud-est.

Cu activităţi în domenile: Explorare şi Producţie, Rafinare, Marketing si Gaze naturale, Petrom are rezerve dovedite de petrol şi de gaz de 940 mil. bep, o capacitate maximă de rafinare de 8 milioane tone metrice pe an, aproximativ 550 benzinării în România şi 269 în Moldova, Bulgaria şi Serbia. În 2008, cifra de afaceri a companiei a inregistarat o suma de 4,552 mil. Euro iar EBITDA a fost de 969 mil. Euro.

Compania a avut o evoluţie spectaculoasă după privatizarea din 2004. Procesul de modernizare iniţiat în 2005 este în curs de desfăşurare, conform strategiei de dezvoltare Petrom până în anul curent.

În România Petrom este singurul producător de ţiţei şi furnizează circa jumătate din producţia internă de gaze. Petrom deţine două rafinării, Arpechim şi Petrobrazi, care împreună au o capacitate maximă de rafinare de 8 milioane de tone pe an. Petrom este cel mai mare operator de prelucrare ţiţei din România cu o cotă de piaţă pe acest segment de 40%.

Grupul Petrom este lider pe piaţa românească de vânzări cu amănuntul, având o reţea de circa 550 de staţii de distribuţie si o reţea internaţională de circa 269 staţii în Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova.

Petrom comercializează gaze prin intermediul diviziei de gaze naturale.În anul 2006 Petrom a înfiinţat divizia de energie, care administrează toate proiectele energetice.Doljchim este cel mai mare furnizor de produse petrochimice din România, care respecta standardele Uniunii Europene.

Petrom este administrată într-un sistem dualist, de către un Directorat, sub supravegherea unui Consiliu de Supraveghere.

Responsabilitatea socială corporatistă este parte integrantă a strategiei Petrom. Fiind cea mai mare companie din România, Petrom este angajată activ pentru a contribui la dezvoltarea societăţii româneşti. Petrom doreşte să asigure accesul egal şi permanent al investitorilor la informaţiile privind rezultatele companiei iar acest document vine sa intareasca pozitia companiei.

2. DIAGNOSTICUL GLOBAL AL INTREPRINDERII

2.1 DIAGNOSTICUL JURIDIC

S.N.P. Petrom S.A. a luat fiinţă prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 49/15.09.1997 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr. 70/1998 şi a început să opereze din punct de vedere comercial la data de 01.11.1997. În Adunarea Generală a Acţionarilor din 14.09.2004 s-a aprobat modificarea numelui companiei din SNP Petrom S.A. în S.C. Petrom S.A. Fiind organizată ca o societate integrată pe verticală, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul industriei petroliere, Petrom are în componenţa sa pe lângă sucursalele de explorare şi exploatare a zăcămintelor de hidrocarburi ale fostei Regii Autonome a Petrolului, pe structura căreia s-a constituit, sucursale de prelucrare a ţiţeiului (rafinăriile Petrobrazi Ploieşti şi Arpechim Piteşti), o sucursală pentru transportul produselor petroliere, sucursale de distribuţie ale acestor produse (sistemul Peco), atât en-gros, cât şi en-detail, sucursale de servicii, precum şi sucursale de cercetare.

Pe data de 23 iulie 2004, OMV, grupul lider de petrol şi gaze din Europa Centrală şi de Est, a semnat un contract prin care a achiziţionat 51,011% din acţiunile Petrom (OMV a plătit statului român suma de 669 milioane euro, restul de 830 milioane euro reprezentând contribuţia OMV la majorarea de capital a societăţii). Tranzacţia a fost încheiată în decembrie 2004 prin plata acţiunilor şi creşterea de capital în valoare de 830 milioane euro, ce urmează a fi utilizat pentru investiţiile viitoare ale Petrom.

OMV Aktiengesellschaft este cea mai mare companie industrială listată din Austria, lucru dovedit de vânzările în valoare de 18,97 miliarde de euro şi un număr de 40.993 angajaţi în 2006 şi o capitalizare a pieţei de aproximativ 14 miliarde de euro. Lider în industria de petrol şi gaze din Europa Centrală, OMV desfăşoară activităţi de rafinare şi marketing în 13 ţări.

Cu OMV în calitate de acţionar majoritar, Petrom face parte din cel mai mare grup de petrol şi gaze din Europa Centrală, care are rezerve dovedite de petrol şi gaze de circa 1,3 miliarde de barili echivalent petrol (bep), o producţie zilnică de aproximativ 324.000 bep şi o capacitate de rafinare de 26,4 milioane tone pe an. În prezent, OMV deţine peste 2.540 de staţii de distribuţie în 13 ţări. Cota de piaţă a grupului în segmentul de Rafinare şi Marketing în regiunea Dunării este acum de aproximativ 20%.

În ceea ce priveşte activităţile de Explorare şi Producţie, OMV este prezent în 20 ţări de pe cinci continente. În domeniul gazelor naturale, OMV deţine depozite şi un sistem de conducte de 2.000 de km prin care se transportă 47 de miliarde m³ de gaze naturale pe an în ţări precum Germania şi Italia. OMV deţine acţiuni în combinate de produse chimice şi petrochimice integrate – 50% în AMI Agrolinz International GmbH şi 35% din acţiunile Borealis A/S, unul dintre cei mai mari producători de poliolefină din lume. OMV mai deţine acţiuni şi la alte companii importante precum: Petrom SA – 51%, EconGas GmbH - 50%, reţeaua de rafinării BAYERNOIL - 45% şi la compania ungară MOL - 10%.

Preview document

Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 1
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 2
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 3
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 4
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 5
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 6
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 7
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 8
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 9
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 10
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 11
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 12
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 13
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 14
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 15
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 16
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 17
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 18
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 19
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 20
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 21
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 22
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 23
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 24
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 25
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 26
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 27
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 28
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 29
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 30
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 31
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 32
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 33
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 34
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 35
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 36
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 37
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 38
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 39
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 40
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 41
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 42
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 43
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 44
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 45
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 46
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 47
Studiu Fezabilitate Petrom - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Studiu Fezabilitate Petrom.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de fezabilitate pentru acordare credit de investiții

CAP. I FUNDAMENTELE INVESTITIEI 1. Notiunea de investitie. 2. Clasificarea investitiilor. 3. Strategii investitionale si rolul lor in...

Studiu de Fezabilitate Petrom SA

Cu lucrarea de faţă ne dorim să analizam fezabilitatea unei investiţii la PETROM S.A., investiţie ce constă ȋn construirea unui depozit de...

Pregătirea unui studiu de fezabilitate în vederea unui proiect de investiții

INTRODUCERE Obiectivul acestei lucrări de diplomă este de a trata într-o manieră profesională importanţa investiţiilor in contextual dezvoltării...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Aplicație la SC Petrom SA București - membru OMV Group

CAP. I. PREZENTAREA GENERALA A SOCIETATII 1.1. Tipul societatii si obiectul de activitate S.C. Petrom S.A. Bucuresti a functionat pâna la...

Eficiența și evaluarea investițiilor pentru modernizarea capacității de producție în cadrul SC Petrom SA București

Introducere În practica economică investiţia este privită ca o cheltuială făcută de persoane fizice sau juridice cu scopul de a obţine bunuri si...

Studiu de Fezabilitate Petrom SA

Cu lucrarea de faţă ne dorim să analizam fezabilitatea unei investiţii la PETROM S.A., investiţie ce constă ȋn construirea unui depozit de...

Plan de Afaceri Petrom SA

I. Partea nefinanciară 1. Sinteza Petrom este cea mai importantă companie petrolieră din România, cu activităţi de Explorare și Producţie,...

Evaluarea Companiei SC OMV Petrom SA

Rezumat Acest proiect dezvolta un subiect de a carui aplicare depinde atingerea performantelor in rezultatele oricarei companii. Garantarea...

Analiza performanței și evaluarea unui proiect de investiții OMV Petrom

INTRODUCERE Lucrarea are drept obiectiv realizarea unui studiu de fezabilitate a societă.ii comerciale “S.C. OMV PETROM S.A.” în vederea...

Studiu de fezabilitate privind instalarea stațiilor pentru mașini hibrid în benzinăriile Petrom

I. Introducere Proiectul nostru are drept obiectiv realizarea unui studiu de fezabilitate a companiei petroliere OMV Petrom S.A în vederea...

Negocierea Afacerilor

Capitolul I. Conceptul de negociere Complexitatea vietii social-economice si politice contemporane, diversitatea relatiilor si activitatilor de...

Ai nevoie de altceva?