Studiu Monografic Realizat la Bancpost

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 69 în total
Cuvinte : 27987
Mărime: 692.47KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dan Chirlesan

Extras din proiect

Cap.1 PREZENTAREA SOCIETĂŢII BANCARE. ISTORIC

ŞI EVOLUŢIE

1.1 Momentul istoric al înfiinţării

În procesul restructurării Sistemului Bancar Românesc, proces demarat în 1989, la 1 iulie 1991 a fost înfiinţată Societatea Comercială Bancpost S.A., pe baza unei hotărâri a Guvernului României (H.G. nr. 448/27.06.1991). Bancpost S.A. a fost creată împreună cu 4 regii autonome (POŞTA ROMÂNĂ,ROMTELECOM, RADIOCOMUNICAŢII, INSPECTORATUL GENERAL AL RADIOCOMUNICAŢIILOR), prin desprinderea lor din fosta regie de interes naţional ROM POST TELECOM, fiindu-i atribuită o parte din patrimonial acesteia. Bancpost S.A. se constituie ca societate comercială pe acţiuni, organizată în conformitate cu legile în vigoare şi funcţionează ca persoană juridică.

De la început Bancpost S.A. a primit de la Banca Naţională a României licenţa pentru operaţiuni caracteristice unei bănci cu profil universal. Plecând de la principiul care guvernează activitatea bancară curentă a României, dar şi pentru a-şi ajuta şi proteja clienţii de la început, Bancpost S.A. şi-a stabilit ca scop dezvoltarea dinamică şi diversificarea activităţilor sale. Principala opţiune a Bancpost S.A. a fost să se asigure că banca are baze solide şi că produsele şi serviciile oferite se adresează tuturor tipurilor de clienţi.

1.2 Principalele etape şi evoluţia sa în cadru sistemului bancar românesc

Privatizarea Bancpost a început în 1990, când General Electric Corporation din S.U.A şi Banco Portugues de Investimento din Lisabona au achiziţionat 35%, respectiv 10% din acţiuni. Activitatea „ Bancpost” a început efectiv în ianuarie 1992 cu un capital de numai 226 de milioane lei, o reţea de 20 de calculatoare, prima sucursală fiind deschisă în Bucureşti. Bancpost a obţinut profit încă din primul an, înfiinţându-se în scurt timp sucursale în fiecare reşedinţă de judeţ.

Anul 1995 a fost un an de activitate decisiv pentru Bancpost S.A. în definirea operaţiunilor majore ale strategiei menite să plaseze banca pe o poziţie de frunte pe piaţa financiar-bancară românească. Pe parcursul anului 1995, Bancpost S.A. a reuşit în mare măsură să-şi îndeplinească obiectivele, în pofida efectelor distructive ale inflaţiei. Bunurile băncii au sporit cu aproape 80% în termeni reali. De asemenea s-a obţinut şi un profit în conformitate cu Standardele Contabile Internaţionale şi cu prevederile prudenţei bancare (care nu iau în considerare taxele) referitoare la împrumuturile neperformante sau riscante după evaluarea efectelor hiperinflaţiei asupra bazei de capital. A existat o creştere semnificativă şi constantă a bazei de depozite care practic s-a dublat. Introducerea conturilor deschise prin oficiile poştale a generat o creştere încurajatoare a numărului de depozite. Drept urmare, activitatea derulată în tot cursul anului a avut ca obiective minimizarea riscurilor şi asigurarea unui nivel de prudenţă, în corelaţie cu maximizarea profitului, în condiţiile reglementărilor actualizate permanent de Banca Naţională a României.

În scurta sa existenţă de 5 ani de activitate, banca a reuşit să devină o prezenţă activă pe piaţa financiar-bancară românească, fiind recunoscută ca o bancă modernă, dinamică şi credibilă, cu o reţea eficientă şi echilibrat repartizată la nivelul întregului teritoriu al României. Acest fapt a fost confirmat şi prin nominalizarea Bancpost S.A. pentru premiul “Cea mai bună bancă din România” de către publicaţia Central European. Încercând să răspundă permanent mesajelor recepţionate de pe piaţa financiar-bancară şi adaptându-se permanent cerinţelor clienţilor, în anul 1996, banca a adoptat o politică de deschidere pentru lansarea de noi produse, atât în domeniul acumulării de noi resurse (Contul curent pentru pensii, Contul de economii şi împrumuturi pentru tineret), cât şi în domeniul sistemelor moderne de plată: Cardurile ULTRA şi SUPREMA precum şi Cecul de călătorie în lei.

Astfel în decembrie 1996 a fost certificată de VISA, reţeaua pilot pentru ATM-uri şi POS-uri, iar în ianuarie 1997 Bancpost a fost autorizată de Banca Naţională a României să desfăşoare această activitate, reuşind până la finele trimestrului I 1997 să emită aproape 2000 de carduri.

Tot în 1996, Bancpost a făcut eforturi pe linia înfiinţării de unităţi noi şi dotării corespunzătoare a acestora. Consecventă ideii că investiţia umană este cea mai rentabilă investiţie, Bancpost a reuşit să finalizeze şi a inaugurat în luna iulie 1996 un modern centru de instruire şi perfecţionare propriu, cu o capacitate de 50 cursanţi/serie, în staţiunea Slanic Moldova - Judeţul Bacău. Prin politica promovată de bancă la sfârşitul anului 1996 s-a înregistrat o creştere a resurselor atrase de 122% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi o creştere de 105,9% a numărului total de conturi, iar volumul creditelor în lei a crescut cu 88,2% faţă de 1995.

Şi în anul 1997, Bancpost a reuşit să pună la dispoziţia clienţilor săi o gamă largă de produse şi servicii, multe dintre ele noi sau modernizate. Printre produsele şi serviciile care s-au bucurat de succes în rândul clienţilor s-au regăsit: cardurile Bancpost emise în sistem VISA International (ULTRA, PROSPERA, SUPREMA), certificatul de depozit în lei pe termen opţional (7 zile, 15 zile, 30 zile, 60 zile, 90 zile), certificatul de depozit în valută (produs oferit în premieră pe piaţa românească), precum şi contul de economii şi împrumuturi pentru tineret. Acestora li s-au adaugat produsele şi serviciile devenite tradiţionale pentru Bancpost.

În scopul de a răspunde la cerinţele beneficiarilor, Bancpost a încheiat convenţii de lucru cu anumite societăţi prin care, utilizând reţeaua sa teritorială compusă la acel moment din 113 unităţi a asigurat colectarea şi transferal sumelor rezultate din activităţile respectivelor societăţi, în condiţii de maximă operativitate, în contul principal al societăţii deschis la Bancpost.

Astfel de convenţii au fost încheiate în anul 1997 cu societăţile:

- Oriflame Cosmetics România;

- Henkel Romanien SRL;

- Mc Donald’s;

- Mol Romania SRL;

- Pagini Aurii;

- Mobifon;

- Mobil Rom (ORANGE).

Un alt obiectiv distinct în activitatea desfăşurată de Bancpost în anul 1997 l-a constituit şi îmbunătăţirea activităţii pe linie organizatorică. Printre activităţile mai importante concretizate pe această linie s-au înscris cele privind:

- deschiderea de noi unităţi operative (agenţii);

- alinierea structurii reţelei teritoriale la sistemul internaţional, prin încadrarea unităţilor pe trei niveluri: sucursală, reprezentanţă, agenţie;

- realizarea gradării sucursalelor (gr. O, gr. I) şi agenţiilor (gr. I, gr. II) în funcţie de aportul economic al acestora la rezultatele generale ale băncii.

Preview document

Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 1
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 2
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 3
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 4
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 5
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 6
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 7
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 8
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 9
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 10
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 11
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 12
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 13
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 14
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 15
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 16
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 17
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 18
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 19
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 20
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 21
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 22
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 23
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 24
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 25
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 26
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 27
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 28
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 29
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 30
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 31
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 32
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 33
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 34
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 35
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 36
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 37
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 38
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 39
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 40
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 41
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 42
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 43
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 44
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 45
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 46
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 47
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 48
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 49
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 50
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 51
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 52
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 53
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 54
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 55
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 56
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 57
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 58
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 59
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 60
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 61
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 62
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 63
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 64
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 65
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 66
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 67
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 68
Studiu Monografic Realizat la Bancpost - Pagina 69

Conținut arhivă zip

  • Studiu Monografic Realizat la Bancpost.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Sistemului Economico-ingineresc - SC Greenforest SRL

“S.C. GREENFOREST S.R.L.” GREENFOREST este o companie românească producătoare de mobilier pentru piaţa internă şi externă, fiind înfiinţată în...

Plan de Afaceri - Auto Solutions

Cum a apărut ideea afacerii Observând unele aspecte referitoare la timpul pierdut de un client, care are probleme de funcţionare cu automobilul...

Plan de Afaceri - SC Natural Start SRL

Capitolul 1: SUMAR În ultimii ani, în România puterea de cumpărare a consumatorilor a înregistrat o creştere evidentă şi, odată cu aceasta, s-a...

Proiecte Economice - SC Donatric SA

PREZENTAREA FIRMEI DE COMERŢ S.C.” DONATRIC” S.A. CAPITOLUL I DENUMIRE, FORMA JURIDICĂ, OBIECT DE ACTIVITATE, SEDIUL ŞI DENUMIREA SOCIETĂŢII...

Fundamentarea și Finanțarea Cheltuielilor Bugetare la Direcția de Muncă și Protecție Socială Iași

CAPITOLUL 1. ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONALITATE LA DIRECŢIA DE MUNCĂ ŞI PROTECŢIE SOCIALĂ A JUDEŢULUI IAŞI 1.1. Scurt istoric - după 1989 - În anul...

Rolul Incubatoarelor de Afaceri în Sustinerea Economiilor Locale

In ultimii anii, in special de cand avem posibilitatea de a accesa finantari europene, a aparut in Romania un nou tip de afacere: faci bani...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?