Studiu privind activitatea de creditare în practica BT

Proiect
9/10 (5 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 100 în total
Cuvinte : 39070
Mărime: 394.20KB (arhivat)
Publicat de: Eric Nica
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sabau Cornel
conţinutul reformei sistemului bancar din România Administrarea sesurselor şi plasamentelor in sistemul bancar Politica de creditare a Băncii Transilvania Activitatea de creditare în practica Băncii Transilvania

Cuprins

  1. CAP. I Necesitatea şi conţinutul reformei sistemului bancar din România
  2. 1.1. Descrierea sistemului bancar l
  3. 1.2. Reforma sistemului bancar din România. 4
  4. 1.3. Problemele şi obiectivele sistemului bancar din România în contextul procesului de reformă. 6
  5. CAP. II Administrarea sesurselor şi plasamentelor in sistemul bancar
  6. 2.1. Resursele de creditare - operaţiuni pasive 8
  7. 2.1.1. Resursele proprii 8
  8. 2.1.2. Resursele atrease 9
  9. 2.2. Plasamentele băncii -operaţiuni active 11
  10. 2.2.1. Investiţia şi nevoia de informare 11
  11. 2.2.2. Principiile plasamentelor 12
  12. CAP. III Politica de creditare a Băncii Transilvania
  13. 3.1. Definirea creditului bancar şi a elementelor sale 15
  14. 3.2. Principii şi reguli generale privind activitatea de creditare 16
  15. 3.3. Procesul de creditare 17
  16. 3.3.1. Analiza cererii de creditare şi a documentaţiei necesare 17
  17. 3.3.2. Analiza garanţiilor creditului bancar 21
  18. 3.3.3. Argumentarea activelor luate în garanţie 27
  19. 3.3.4. Costul creditelor. Dobânzi şi comisioane ce se încasează de bancă. 29
  20. 3.3.5. Contractul decredit.Principii şi clauze generale 32
  21. 3.3.6. Controlul utilizării creditelor şi verificarea garanţiilor 33
  22. 3.4. Riscul în activitatea de creditare 34
  23. 3.5. Analiza şi clasificarea portofoliului de credite, determinarea, constituirea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc 37
  24. 3.5.1. Analizaşi clasificarea portofoliului de credite 37
  25. 3.5.2. Determinarea, constituirea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc 43
  26. CAP. IV Activitatea de creditare în practica Băncii Transilvania
  27. 4. l. Prezentarea Băncii Transilvania
  28. 4.1.1. Scurt istoric
  29. 4.1.2. Prezentarea activităţii sucursalei Baia Mare 47
  30. 4.2. Categorii de credite acordate de Banca Transilvania 48
  31. 4.2.1.Credite acordate persoanelor fizice 48
  32. 4.2.2. Credite pentru persoanele juridice 50
  33. 4.2.3 Studiul de caz privind acordarea unei linii de credit 52
  34. Concluzii şi propuneri 58
  35. Bibliografie 60

Extras din proiect

NECESITATEA ŞI CONŢINUTUL REFORMEI SISTEMULUI BANCAR

DIN ROMÂNIA

1.1. Descrierea sistemului bancar

în perioada anterioară reformei, sistemul bancar monobank al ţărilor socialiste era „custodele" echilibrului economic. Practic, sistemul prezida un regim caracterizat aproape în permanenţă de excedentul cererii asupra ofertei, atât pe plan intern cât şi extern. Aceasta era rezultatul planurilor grandioase întocmite la toate nivelurile de activitate şi al rigidităţii preţurilor. Sistemele bancare din această perioadă cuprindeau, pe lângă banca centrală, câteva bănci comerciale şi câteva bănci specializate. Problemele instituţionale cărora trebuia să li se găsească o soluţie erau următoarele: un sistem de plăţi ineficient; lipsa unui cadru legislativ adaptat cerinţelor economiei; un volum mare de credite neperformante ce gravau balanţele băncilor.

De pe la mijlocul anilor 1960 au apărut repetate încercări de restructurare a economiilor centralizate de tip socialist. Primele reforme însă au fost doar schimbări formale, nereuşind să schimbe modul de funcţionare a sistemului, s-a păstrat modul predominant al planului centralizat şi rolul doar suplimentar al sistemului bancar. Frecvenţa acestor încercări şi reversiunea lor arată atât intensitatea nevoii de reformă cât şi dificultatea implementării cu succes a reformei.

A

In România reforma sistemului bancar a început la finele anului 1990, când a fost proiectat un sistem bancar pe două nivele. Banca Naţională a României (BNR) este banca centrală a României. BNR este o Bancă Centrală independentă, având ca obiectiv principal menţinerea stabilităţii pentru a asigura astfel stabilitatea preţurilor. Totodată, BNR are funcţiile de formulare şi aplicare a politicii monetare, precum şi a politicilor: valutară, a creditului şi de plăţi. De asemenea BNR are atribuţiile de autorizare şi supraveghere în sistemul bancar.

în anul 2002, în România erau înregistrate 39 de bănci comerciale dintre care 31 persoane juridice române şi 8 sucursale ale unor bănci străine. Dintre băncile româneşti, trei erau proprietate de stat, patru erau bănci private cu capital românesc, iar 24 erau cu capital privat străin şi/sau autohton. O poziţie aparte este deţinută de Casa de Economii şi Consemnaţiuni, aceasta fiind organizată ca societate pe acţiuni cu capital de stat, activitatea ei fiind reglementată prin Legea 66/1996. Deşi CEC este abilitată să presteze întreaga gamă de activităţi bancare, ea are un grad sporit de autonomie faţă de capacitatea de supraveghere şi control a BNR.

Deşi numărul băncilor a crescut de aproximativ şase ori în opt ani, diversitatea şi calitatea produselor bancare sunt inferioare în comparaţie cu practicile occidentale. Având în vedere că România are o populaţie de aproximativ 22,5 milioane persoane reiese că, în medie, o entitate bancară furnizează servicii pentru 15.000 locuitori.

Diversitatea mică a produselor bancare este explicată de mai mulţi factori:

1. permanent, gradul de concentrare şi segmentare s-a menţinut la un nivel ridicat.

2. slăbiciunile unor bănci de stat şi ezitările autorităţilor în rezolvarea falimentelor

bancare a menţinut pentru bănci oportunităţi excelente de a obţine profit prin creditarea

băncilor cu probleme cronice de lichiditate.

3. guvernul a asigurat, în principal după anul 1996, alte oportunităţi de profit pentru

bănci emiţând un volum mare de titluri de stat cu rate ridicate ale dobânzii.

4. lipsa de maturitate a pieţei financiare româneşti. Băncile nu sunt semnificativ implicate pe piaţa asigurărilor sau pe piaţa de capital şi, până în prezent, nu există o piaţă ipotecară.

Toţi aceşti factori explică gradul scăzut de concurenţă în sistemul bancar şi arată de ce băncile nu sunt încă orientate către client. Plăţile prin cârduri sunt noi în România, ele demarând în anul 1992.în anul 1997, un număr mic de bănci comerciale au început să emită cârduri în monedă naţională, în regim VISA sau Europay. De asemenea, în România nu există o reţea interbancară, iar până acum, cârdurile au doar funcţie de eliberare de numerar. Recent, unele bănci comerciale şi-au îmbunătăţit activitatea prin introducerea unor instrumente moderne precum tranzacţiile bancare pe Internet. De la câteva sute de cârduri existente în 1996, numărul acestora a crescut, ajungând la începutul anului 2003 la 0,9 milioane. Reţeaua de ATM numără 900 de aparate, în timp ce reţeaua POS s-a răspândit la 6.220. în 1999 a fost lansat şi în România Internet Bankingul şi în prezent 11 bănci oferă astfel de servicii.

Concentrarea şi segmentarea

Piaţa bancară este supusă unei puternice concentrări, existând practic patru-cinci bănci mari care constituie principalele surse de creditare ale economiei, care deţin marea pondere a activelor bancare şi care dispun de o vastă infrastructură teritorială. Principalele societăţi bancare, cu capital majoritar de stat, au fost reorganizate ca societăţi comerciale în baza Legii nr. 15/1990, capitalul lor fiind ulterior repartizat conform Legii nr.58/1991 privind privatizarea societăţilor comerciale, între Fondul Proprietăţii de Stat (70%) şi Fondurile Proprietăţii Private (30%). Privatizarea acestor societăţi nu s-a realizat însă prin Programul de Privatizare în Masă, ceea ce a făcut ca trecerea lor în proprietate privată să înceapă abia în anul 1998.

Segmentarea sistemului bancar românesc este evidentă. Se identifică trei segmente principale:

- mari bănci de stat;

- bănci străine;

- bănci private cu capital străin şi românesc.

Segmentarea sistemului bancar românesc

Tabel l Număr de bănci

Decembrie 2003 Decembrie 2004

Bănci cu capital integral sau majoritar de stat 3 3

Bănci cu capital integral sau majoritar privat 6 4

Bănci cu capital integral sau majoritar străin 24 24

Sucursale ale unor bănci străine 8 8

Luna noiembrie 1998 marchează primul pas în procesul privatizării bancare, care a început cu Banca Română de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Următorul pas a fost privatizarea BancPost în 1999. Următorul pas mult aşteptat a fost privatizarea Băncii Agricole în 2001, căreia ar trebui să-i urmeze Banca Comercială Română, cea mai mare bancă românească cu un capital de 33,13% din capitalul bancar românesc şi 32,21% din totalul activelor.

Pe parcursul ultimilor ani infuzia de capital străin pe piaţa bancară românească a crescut considerabil. La sfârşitul anului 2004 un număr de 24 de bănci cu capital majoritar străin au atins 56,3% din totalul activelor din sistem şi 64,8% din totalul capitalului înregistrat, în comparaţie cu anul 1998, când un număr de 16 bănci similare au atins 15,12% din totalul activelor şi 27,47% din capital.

în anul 2004 în structura sistemului bancar au avut loc o serie de modificări. Pe de o parte au fost retrase autorizaţiile de funcţionare a trei societăţi bancare: Banca Română de

Scont, Banca de Investiţii şi Dezvoltare şi Banca Turco-Română, pe de altă parte a fost înfiinţată o nouă bancă, Banca de Microfmanţare-Mirobank, în vreme ce alte societăţi bancare şi-au schimbat denumirea ca urmare a modificării acţionarului majoritar (cazul Demirbank România devenită UniCredit România şi al Băncii Comerciale Unirea devenită Nova Banc), sau ca urmare a fuziunii (cazul Raiffeisen Bank rezultată prin fuzionarea Reiffeisenbank România cu Banca Agricolă-Reiffeisen). De asemenea trebuie menţionată definitivarea privatizării Banc Post prin vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de AP APS către banca elenă EFG Eurobank Ergasias (17% din capitalul social).

Preview document

Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 1
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 2
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 3
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 4
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 5
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 6
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 7
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 8
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 9
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 10
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 11
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 12
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 13
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 14
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 15
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 16
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 17
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 18
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 19
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 20
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 21
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 22
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 23
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 24
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 25
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 26
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 27
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 28
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 29
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 30
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 31
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 32
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 33
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 34
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 35
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 36
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 37
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 38
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 39
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 40
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 41
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 42
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 43
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 44
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 45
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 46
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 47
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 48
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 49
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 50
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 51
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 52
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 53
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 54
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 55
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 56
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 57
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 58
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 59
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 60
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 61
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 62
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 63
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 64
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 65
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 66
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 67
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 68
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 69
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 70
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 71
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 72
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 73
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 74
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 75
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 76
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 77
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 78
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 79
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 80
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 81
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 82
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 83
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 84
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 85
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 86
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 87
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 88
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 89
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 90
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 91
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 92
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 93
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 94
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 95
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 96
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 97
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 98
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 99
Studiu privind activitatea de creditare în practica BT - Pagina 100

Conținut arhivă zip

  • Studiu Privind Activitatea de Creditare in Practica BT.doc

Alții au mai descărcat și

Linia de credit, finanțare și refinanțare

INTRODUCERE În cadrul acestei lucrări subiectul tratat este intitulat „Linia de credit - finanțare și refinanțare”. Am ales această temă fiindcă...

Studiu privind Creditarea Societăților Comerciale

Capitolul I Creditul - conţinut şi forme de manifestare în economia de piaţa 1.1. Creditul – definire; elemente şi trăsături caracteristice;...

Lucrare de practică Unicredit Țiriac Bank - operațiuni de creditare

1.1. Principii şi condiţii generale de creditare Prudenţa bancară este principiul fundamental de politică bancară ce caracterizează întreaga...

Acordarea și garantarea creditelor de către Eximbank România

CAPITOLUL I BANCA DE EXPORT - IMPORT A ROMÂNIEI (EXIMBANK) Eximbank a apărut în anul 1992, sub forma unei societăți comerciale pe acțiuni, al...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Creditul

ACTIVITATEA BANCARA SI SISTEMUL BANCAR DIN ROMÂNIA 1.1. ASPECTE GENERALE PRIVIND CONCEPTUL DE “BANCA” SI EVOLUTIA LUI ÎN TIMP Originea...

Managementul Finanțării și Creditării Comerțului Exterior Românesc

CAPITOLUL 1. ROLUL STATULUI ÎN FINANŢAREA ŞI SPRIJINIREA ACCESULUI FIRMELOR ROMÂNEŞTI PE PIEŢELE INTERNAŢIONALE DE BUNURI ŞI SERVICII La nivelul...

Creditul bancar - sursă de finanțare a unei societăți comerciale

CAPITOLUL 1 POLITICA DE FINANŢARE A FIRMEI ŞI CREDITAREA BANCARĂ În orice economie modernă există agenţi economici care au un excedent de resurse...

Rolul Băncii Europene de Investiții în Dezvoltarea Statelor Comunitare

Banca Europeană de Investiţii (BEI), instituţia finanţatoare a Uniunii Europene (UE), a fost creată în anul 1958 prin Tratatul de la Roma, ca o...

Management Bancar

Bǎncile de emisiune, ca bǎnci centrale, sunt amplu implicate în emisiunea monetarǎ, în procesul de creditare şi de influenţare a economiei prin...

Activitățile bancare și rolul lor în economie

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND ORGANIZAREA ŞI CONDUCEREA SISTEMULUI ŞI APARATULUI BANCAR ÎN PERIOADA ACTUALĂ I.1. Organizarea şi...

Studiul privind activitatea de creditare la BCR sucursala Drobeta Turnu Severin

CAPITOLUL I. PRINCIPII GENERALE ÎN ACTIVITATEA DE CREDITARE ; ANALIZA ACTIVITĂŢII CLIENŢILOR BĂNCII 1.1. UTILIZAREA NORMELOR ŞI A PRINCIPIILOR DE...

Creditarea persoanelor juridice la Banc Post, Sucursala Reșita

CAPITOLUL I. NECESITATEA ŞI CONŢINUTUL REFORMEI SISTEMULUI BANCAR DIN ROMÂNIA 1.1. CONTEXTUL POLITIC ŞI ECONOMIC DIN EUROPA CENTRALĂ ŞI DE EST...

Ai nevoie de altceva?