Studiu Privind Gestiunea Financiara a Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Studiu Privind Gestiunea Financiara a Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 78 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Viorel Beju

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

INTRODUCERE
CAPITOLUL I
SCURT ISTORIC A EVOLUŢIEI INSTITUTULUI DE BOLI CARDIOVASCULARE ŞI TRANSPLANT.1
CAPITOLUL II
ORGANIZAREA, FINANŢAREA ŞI MANAGEMENTUL INSTITUTULUI DE BOLI CARDIOVASCULARE ŞI TRANSPLANT.5
2.1. Prezentarea şi structura organizatorică.5
2.1.1. Prezentarea generala a Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant.5
2.1.2 Organizarea pe compartimente.6
2.2. Finanţarea la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant.16
2.2.1 Surse de finanţare.16
2.2.2. Finanţarea prin DRG.18
2.2.3. Creşterea veniturilor la nivelul spitalului .23
2.2.4. Îmbunătăţirea mecanismelor de finanţare a spitalelor.26
2.3. Managementul la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplat.28
2.3.1 Obiective şi indicatori urmăriţi prin management.28
2.3.2. Activităţi şi acţiuni ale managementului.33
CAPITOLUL III
PLANIFICAREA BUGETARĂ ÎN INSTITUT.37
3.1. Elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli.37
3.1.1. Elaborarea şi fundamentarea bugetului de venituri şi cheltuieli la spitalele publice.37
3.1.2. Structura bugetului de venituri şi cheltuieli la spitalele publice.40
3.1.3. Aprobarea şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli.44
3.2. Elaborarea bugetului în Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant.46
3.3.Analiza veniturilor şi cheltuielilor în Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant.49
3.3.1. Veniturile si cheltuielile institutului.49
3.3.2. Analiza veniturilor şi cheltuielilor comparativă pe ultimii 5 ani.58
3.4. Analiza comparativă cu alte Centre de Boli Cardiovasculare din România.62
CAPITOLUL IV
CONTROLUL PREVENTIV, AUDIT FINANCIAR.64
4.1. Controlul preventiv.64
4.2. Audit financiar.70
CONCLUZII.72
BIBLIOGRAFIE
ANEXE

Extras din document

INTRODUCERE

Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş unitate sanitară de categoria I este înfiinţat în anul 1995 în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Institut medical clinic este unitate de asistenţă medicală de specialitate în care se desfăşoara activitate de îngrijire a bolnavului cu afecţiuni cardiovasculare, activitate de învăţământ, cercetare ştiinţifică medicală, activitate de îndrumare şi coordonare metodologică pe domeniul său de activitate .

În cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant sunt trataţi bolnavi de pe tot teritoriul României, Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant fiind institut medical clinic.

Lucrând în cadrul institutului, am ales tema de analiză pentru a sublinia rolul foarte important sistemului financiar în cadrul medicinei şi necesitatea de a cunoaşte de unde provin fondurile şi care sunt cheltuielile institutului de către public.

Consider că acestă analiză asupra veniturilor şi cheltuielilor alocate institutului ne va ajuta la o mai bună împărţire a bugetului în anii viitori.

CAPITOLUL I

“Singura misiune a medicului este să vindece rapid, cu blândeţe şi definitiv.”

SCURT ISTORIC A EVOLUŢIEI INSTITUTULUI DE BOLI CARDIOVASCULARE ŞI TRANSPLANT

Începuturile chirurgiei cardiovasculare în România sunt legate de primele operaţii de comisuroliza digitală mitrala pentru pacienţi cu stenoză mitrală care au fost efectuate la Bucureşti de profesorul doctor Hortolomei şi de echipa sa începând din anul 1953. Ulterior acest gen de operaţie începe să fie practicat în majoritatea centrelor universitare din ţară încât în 1962 numărul total de operaţii se apropia de o sută.

Primele acţivităţi organizate de chirurgie cardiovasculară din centrul universitar Târgu Mureş datează din martie 1959 când o echipă de chirurgi compusă din profesorul Papai Zoltan, profesorul Maroş Tiberiu, profesorul Nicolae Hortolomei şi profesorul Dan Setlacek, alături de medic primar cardiolog doctor Coman Kund Wilhelm, doctorul Bradu Fotiade, profesorul doctor George Litarcek, doctorul Kestenbaum Ervin şi doctorul Haveli au efectuat în Clinica Chirurgie I prima operaţie pe cord închis pentru stenoza mitrală. În aprilie 1962 se alătură echipei de chirurgie cardiovasculară de la Târgu Mureş, şef lucr. Doctorul Ioan Pop D. Popa, de la I.M.F. Cluj, după un stagiu de specializare la Clinica de Chirurgie a Spitalului Fundeni. În noiembrie 1962 se transferă la Târgu Mureş doctorul Radu Deac, de la I.M.F. Cluj. După un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni (1963-1964) sub îndrumarea profesorului Dan Setlacek şi doctorului Marian Ionescu efectuează primele operaţii de canal arterial persistent, coarctacţie de aortă şi by-pass vascular în colectivul profesorului doctor Papai Zoltan. Activitatea de cardiologie este continuată de doctorul Coman Kund Wilhelm şi de doctorul Haldenwag Maria. Din 1964 la Staţia Experimentală a I.M.F. Târgu Mureş se efectuează primele operaţii pe cord deschis cu circulaţie extracorporeală şi primele transplante cardiace ortopedice pe animale (Revista Medicală 1964). În 1966 ia fiinţă Clinica Chirurgie II şi Chirurgie Cardiovasculară sub conducerea conferenţiarului doctor Ioan Pop D. Popa în care pe lângă activitatea de chirurgie generală se dezvoltă distinct specialitatea şi colectivul de chirurgie cardiovasculară, crescând progresiv numărul de operaţii de cord-închis şi vase periferice.

După o pregătire de câţiva ani, cu stagii de perfecţionare efectuate în străinătate şi după testări experimentale pe animale, la 5 aprilie 1973 se efectuează prima operaţie pe cord deschis în Târgu Mureş de către un colectiv alcătuit din profesorul doctor Pop D. Popa, doctorul Radu Deac, doctorul Mihail Liebhart, doctorul Paul Ilnickz, doctorul Istvan Aczel şi anestezistul doctor Istvan Kerek urmate de alte 16 asemenea operaţii. Din octombrie 1974 profesorul doctor Pop D. Popa se transferă la Spitalul Clinic Fundeni Bucureşti unde preia Clinica de Chirurgie Cardiovasculară.

La 1 ianuarie 1975 este decizionată Secţia de Chirurgie Cardiovasculară ca unitate distinctă în cadrul Clinicii Chirurgie II, iar din 1976 devine Clinica de Chirurgie Cardiovasculară prin separare ca disciplină distinctă în cadrul I.M.F. Târgu Mureş, la conducerea ei fiind numit doctorul Radu Deac. Prin apariţia celui de al doilea centru de operaţii pe cord deschis din România, la Târgu Mureş se crează condiţiile creşterii numărului de operaţii cardiovasculare. Începând cu anul 1973 activitatea de cardiologie este asigurată de doctorul Dan C. Bratu (viitorul profesor de medicină internă şi cardiologie).

După repetate vizite iniţial ale profesorului Cristian Barnard (1971), ulterior ale profesorului Marius Barnard (Spitalul Grote Schuur, Cape Town, Africa de Sud) (1976-1978), se diversifică intervenţiile pe cord-deschis, prin abordarea chirurgiei malformaţiilor congenitale, a cardiopatiilor valvulare. Se înfiinţează un laborator de producţie şi testarea a valvelor cardiace tisulare, precum şi patentarea unei valve tisulare de pericard bovin. Se dezvoltă chirurgia coronariană prin efectuarea primelor operaţii de by-pass aortocoronarian cu grefe venoase şi arteriale.

Din 12 septembrie 1983 Clinica de Chirurgie Cardiovasculară funcţionează în noul sediu al Spitalului Clinic Judeţean, cu 100 de paturi de spitalizare, bloc operator, terapie intensiva, laborator de cateterism cardiac şi angiocardiografie separate, condiţii în care numărul de operaţii se diversifică şi cresc până la 500 operaţii de cord

deschis anual. Între anii 1990 şi 1992 profesorul doctor Radu Deac efectuează o specializare în transplantarea cardiacă la Departamentul de Chirurgie Cardio-Toracică al Universităţii din Pensylvania Philadelphia U.S.A. sub îndrumarea profesorului Henry Edmunds şi doctorului Verdi DiSesa.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Privind Gestiunea Financiara a Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant.doc