Studiul Merceologic asupra Cafelei

Proiect
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 6658
Mărime: 79.79KB (arhivat)
Publicat de: Iacob Iancu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Talmaciu Mihai

Cuprins

  1. Scurt istoric .1
  2. Tipuri de cafea.3
  3. Productia, consumul si comertul international de cafea.5
  4. Importanta cafelei în alimentatia umana.7
  5. Tehnologia de fabricatie.9
  6. Aprecierea calitatii si analiza prin metode organoleptice.14
  7. Studiul de piata.17
  8. Bibliografie .19

Extras din proiect

Banuiesc ca în fiecare dimineata când deschideti ochii va gânditi la prima cafea. Ei bine mirosul si gustul cafelei au devenit pentru muti o obisnuinta. Iata câte ceva despre cafea.

Scurt istoric

Se spune ca primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Rosii din Africa. La început cafeaua era considerata aliment si nu bautura. Triburile est-africane macinau boabele crude de cafea si prin amestecarea cu grasime animala obtineau o pasta pe care o modelau sub forma de bile. Acestea erau consumate de razboinicii tribului pentru a avea mai multa energie în timpul luptelor. Mai târziu, prin anul 1000, etiopienii obtineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea în apa a boabelor uscate. Cafeaua crestea în mod natural si în Peninsula Arabiei si din secolul XI aici cafeaua a fost preparata ca bautura calda.

Asa-numitele proprietati stimulative ale cafelei au fost considerate de multi în acele timpuri stravechi, generatoarele unui fel de extaz religios, iar cafeaua ca bautura si-a câstigat o reputatie mistica, învaluita în mister si asociatia cu preotii si doctorii. De aceea nu este surprinzator ca doua legende puternice au aparut pentru a explica descoperirea acestei boabe magice.

Potrivit uneia din povesti, un crescator de capre din Etiopia a observat ca acestea deveneau mai agitate ca de obicei dupa ce consumau fructele dintr-o tufa de cafea salbatica. Curios a încercat si el acest fruct si încântat de efectele lui revigorante a început sa "danseze" împreuna cu caprele sale. Întregul incident a fost urmarit de un grup de calugari din apropiere care la scurt timp dupa aceea au adunat fructe de cafea, le-au fiert si lichidul rezultat l-au folosit pentru a nu adormi în timpul ceremoniilor din timpul noptii. Bautura avea sa se numeasca Kaffa dupa numele unei localitati din apropiere.

Cealalta poveste este aceea a unui dervis musulman care a fost condamnat de dusmanii lui sa rataceasca prin desert si astfel sa moara de foame. În delirul sau, tânarul a auzit o voce care îi spunea sa manânce fructele dintr-un arbore de cafea din apropiere. Dervisul a încercat sa înmoaie fructele în apa si când nu a reusit, pur si simplu a baut lichidul acela. Interpretând supravietuirea si energia sa ca pe un semn de la Dumnezeu, s-a întors la ai sai si a raspândit credinta si reteta acestei bauturi.

Cultivarea cafelei a început în secolul al-XV-lea si pentru multe secole Peninsula Arabiei a devenit sursa principala de cafea a lumii. Cererea de cafea în Orientul Apropiat era extrem de mare si toate transporturile de cafea care paraseau Yemenul cu destinatia Alexandria si Constantinopol erau foarte bine controlate si pazite pentru ca nici o planta sa nu iasa din tara. În ciuda acestor restrictii, musulmanii în timpul pelerinajului lor la Mecca, au reusit sa ascunda si sa ia cu ei plante de cafea si sa le cultive în tarile lor. Astfel, a început cultivarea cafelei în India.

Acum 450 de ani guvernatorul Yemenului, Ozdemir Pasa, îi aduce lui Soleiman magnificul o bautura specifica locului: cafea.

Cafeaua a intrat în Europa la acea vreme prin portul Venetia, unde aveau loc schimburile comerciale cu negustorii arabi. Bautura a devenit obisnuita în rândul populatiei în momentul în care vânzatorii ambulanti de limonada au inclus-o în oferta lor ca alternativa la bauturile reci. De asemeni, multi dintre negustorii europeni au început sa bea cafea în calatoriile lor si au adus acest obicei în Europa.

Pe la mijlocul secolului XVII, olandezii dominau comertul naval si au introdus cultivarea la scara mare a cafelei în coloniile lor din Indonezia, pe insulele Java, Sumatra, Sulawesi si Bali. Cafeaua a ajuns în America Latina câteva decenii mai târziu când francezii au adus o planta de cafea în Martinica. La jumatatea secolului XIX, o boala rara plantelor s-a raspândit prin plantatiile de cafea din Asia de sud-est si culturile au fost compromise. Astfel, Brazilia a devenit cea mai mare producatoare de cafea, onoare pe care o detine si astazi.

Preview document

Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 1
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 2
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 3
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 4
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 5
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 6
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 7
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 8
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 9
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 10
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 11
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 12
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 13
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 14
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 15
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 16
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 17
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 18
Studiul Merceologic asupra Cafelei - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Studiul Merceologic asupra Cafelei.doc

Te-ar putea interesa și

Studiul de Marketing privind Oferta de Cafea și Implicațiile Sale în Consumul Alimentar

Cap. I De ce consumăm cafea? Cei mai mulţi dintre noi ne trezim dimineaţa cu gândul la cafea. Mulţi oameni sunt dependenţi de această băutură....

Ai nevoie de altceva?