Supply Chain Management - TAROM

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3277
Mărime: 133.71KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iasi Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor

Cuprins

  1. I. Prezentarea companiei
  2. I.1. Scurt istoric al TAROM
  3. I.2. Istoricul aviaţiei în România
  4. I.3. Scopul companiei
  5. I.4. Flota
  6. I.5. Destinaţii
  7. II. Servicii oferite
  8. III. Supply management chain
  9. - O comparatie intre anii 2007-2008

Extras din proiect

I. Prezentarea companiei

I.1. Scurt istoric al TAROM

Compania TAROM - Transporturile Aeriene Române - a fost înfiinţată la 18 septembrie 1954. La câţiva ani după lansare, TAROM opera deja către aproape toate ţările europene. În 1966 TAROM a efectuat primul zbor peste Atlantic. Începând cu anul 1974 a realizat primul zbor către Sydney via Calcutta şi a introdus zboruri regulate spre New York şi Beijing.

În anul 1990, în vederea alinierii la criteriile de performanţă ale economiei libere de piaţă, TAROM a dat startul unui nou program strategic. Competiţia mondială a reprezentat un real stimulent pentru TAROM, fapt ce a determinat alinierea serviciilor oferite de TAROM la nivelul standardelor internaţionale având în vedere faptul că unele din cele mai importante companii aeriene din lume operau deja zboruri spre Bucureşti.

I.2. Istoricul aviaţiei în România

Se poate afirma că istoria aeronauticii româneşti se confundă cu însăşi istoria zborului.

1906

- la Paris, Traian Vuia a fost primul care a proiectat şi a pilotat un vehicul zburător mai greu decât aerul, capabil să decoleze prin mijloace proprii, fără a fi catapultat.

1910

- pe câmpul Cotroceni de lângă Bucureşti, Aurel Vlaicu a făcut prima demonstraţie publică zburând cu un avion de proiectare şi fabricaţie proprie.

1912

- un alt talentat inginer român, Henri Coandă, a proiectat primul avion cu jet reactiv, prin aceasta anticipând cu mai bine de 30 de ani primele aplicaţii comerciale ale motorului cu reacţie.

1920

- a luat fiinţă Compania de Navigaţie Aeriană Franco-Română (CFRNA). Dispunând de avioane POTEZ de producţie franceză, compania oferea servicii de transport aerian de pasageri, mărfuri şi poştă, de la Paris la Bucureşti, via Strasbourg, Praga, Viena şi Budapesta. Prin urmare, CFRNA a fost prima companie aeriană din istoria aviaţiei care a operat zboruri trans-continentale.

1923

- a operat primul zbor internaţional de pasageri, pe timp de noapte, între Belgrad şi Bucureşti,

1925

- CFRNA şi-a schimbat numele, aceasta devenind "Compania Internaţională de Navigaţie Aeriană" (CIDNA).

1926

- CIDNA a inaugurat prima rută aeriană internă Bucureşti - Galaţi.

1930

- a luat fiinţă LARES (Liniile Aeriene Române). Şapte ani mai târziu, LARES a fuzionat cu SARTA (Societatea Română de Transporturi Aeriene).

1945

- a luat fiinţă compania TARS (Transporturile Aeriene Româno-Sovietice).

1954

- TARS şi-a încetat activitatea şi a luat fiinţă la 18 septembrie Compania TAROM (Transporturile Aeriene Române).

I.3. Scopul companiei

Prin lege, TAROM este Compania Nationala de Transporturi Aeriene a Romaniei, o societate comerciala cu capital majoritar de stat, avand ca obiect principal de activitate transporturi aeriene dupa grafic (transporturi aeriene interne si internationale de calatori, bagaje, marfuri si posta prin curse regulate si charter).

Capitalul social al Companiei TAROM este detinut dupa cum urmeaza:

95% din actiuni sunt detinute de Statul Roman - prin Ministerul Transporturilor;

2,58% de Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti;

2,18% de ROMATSA R.A.;

0.15% de Societatea de Investitii Financiare "Muntenia";

0.09% de Autoritatea Aeronautica Civila Romana.

I.4. Flota

Datorită tendinţelor predominante manifestate la nivelul transportului aerian internaţional: întârzieri, liberalizări, competiţie liberă, fuziuni ale companiilor aeriene etc, TAROM se confruntă cu o competiţie acerbă, atât pe plan local cât şi pe plan internaţional.

De aceea, în procesul restructurării, TAROM a avut în vedere şi alte aspecte în afară de modernizarea flotei. Compania a adoptat o nouă strategie de marketing, având ca obiectiv prioritar dezvoltarea şi diversificarea serviciilor aeriene.

De asemenea, TAROM a luat o serie de măsuri pentru a reduce în mod drastic costurile şi pentru a spori utilizarea flotei. Flexibilitatea, dinamismul, continuitatea, intensificarea planificării zborurilor prin păstrarea destinaţiilor deja tradiţionale şi prin atragerea de noi pieţe constituie principalele obiective ale strategiei de marketing TAROM. O schimbarea în structura rutelor a fost deja demarată, atât în ceea ce priveşte traficul înspre România, cât şi cel din România. Având în vedere schimbările rapide la nivelul traficului aerian internaţional, TAROM şi-a adoptat strategia în funcţie de cerinţele pasagerilor în particular şi în funcţie de cerinţele pieţei în general.

Preview document

Supply Chain Management - TAROM - Pagina 1
Supply Chain Management - TAROM - Pagina 2
Supply Chain Management - TAROM - Pagina 3
Supply Chain Management - TAROM - Pagina 4
Supply Chain Management - TAROM - Pagina 5
Supply Chain Management - TAROM - Pagina 6
Supply Chain Management - TAROM - Pagina 7
Supply Chain Management - TAROM - Pagina 8
Supply Chain Management - TAROM - Pagina 9
Supply Chain Management - TAROM - Pagina 10
Supply Chain Management - TAROM - Pagina 11
Supply Chain Management - TAROM - Pagina 12
Supply Chain Management - TAROM - Pagina 13
Supply Chain Management - TAROM - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Supply Chain Management - TAROM.doc

Alții au mai descărcat și

Plan de Afaceri pentru Evaluarea Ideii de Afaceri SC Fly High SA

1. Sinteza planului de afaceri Prezentul plan de afaceri a fost realizat in vederea evaluarii unei idei de afaceri, respectiv deschiderea unui...

Supply chain management Gillette

1. Descrierea firmei Gillette 1.1. INTRODUCERE În literatura de specialitate costul este definit în esenţa sa ca o cheltuială: ˝costul de...

Raport de țară - Franța

I. Informatii generale Franţa, cea mai mare ţară a Uniunii Europene, se întinde de la Marea Nordului până la Marea Mediterană. Peisajul său este...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?