Sursele de finanțare a SA Plovdiv

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 22751
Mărime: 156.48KB (arhivat)
Publicat de: Antonie Șerban
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Scripliuc Eugenia
facultatea economie si finante

Cuprins

  1. Introducere 4
  2. Capitolul 1: Concept de resurse financiare a întreprinderii 7
  3. 1.1 Noţiune de resurse financiare şi structură financiară.
  4. Diversitatea şi clasificarea surselor de finanţare 7
  5. 1.2 Sursele de finanţare pe termen lung 13
  6. 1.3 Sursele de finanţare pe termen scurt 22
  7. Capitolul 2: Analiza situaţiei economico-financiare a întreprinderii
  8. S.A. „Plovdiv” 27
  9. 2.1 Diagnosticul financiar a întreprinderii S.A. „Plovdiv” 27
  10. 2.2 Determinarea părţilor forte şi părţilor slabe din activitatea întreprinderii şi propuneri la îmbunăţirea ei 44
  11. Capitolul 3: Selectarea optimă a resurselor de finanţare la întreprindere şi
  12. posibilităţile de îmbunătăţire 48
  13. 3.1 Selectarea optimă a surselor de finanţare la întreprinderea S.A. „Plovdiv” 48
  14. 3.2 Principalii factori de influenţă asupra deciziei de finanţare la etapa
  15. actuală în Republica Moldova.. 53
  16. 3.3 Măsuri de îmbunătăţire a activităţii de finanţare a întreprinderii 58
  17. Concluzii 60
  18. Bibliografie 63

Extras din proiect

INTRODUCERE

Orice întreprindere este obligată să se adapteze mediului în care funcţionează, menţinându-şi în acelaşi timp coeziunea internă şi reducând la minimum incertitudinea care caracterizează transformările mediului intern si extern. Pentru ca o întreprindere să funcţioneze ea are nevoie să fie finanţată. Finanţarea reprezintă procesul de asigurare a unor fonduri băneşti necesare desfăşurării unor activităţi ale unei întreprinderi, ea este abordată ca alocare de resurse băneşti, cu titlu rambursabil sau nerambursabil în condiţii determinate, unor persoane fizice sau juridice în scopul acoperirii unor nevoi economice sau sociale. În sens mai restrîns sau mai larg, finanţarea reprezintă un transfer de fonduri băneşti de la bugetul de stat sau alte surse cu titlu nerambursabil pentru subvenţii ş.a.

Alegerea surselor de finanţare a activităţii ocupă locul central în activitatea întreprinderii, deorece capitalul atît cel propriu cît şi cel împrumutat comportă costuri, care se reflectă, în mod direct, asupra rezultatului financiar al întreprinderii, diminuîndu-l. Raportul dintre capitalul propriu şi cel împrumutat determină, mare măsură, nivelul rentabilităţii obţinute de întreprindere, fiindcă aceste surse au costuri diferite, fiind diferită şi ordinea în care se face remunerarea capitalurilor utilizate (creditorii au prioritate faţă de acţionari).

Diferite întreprinderi, în funcţie de forma de proprietate, folosesc căi diferite în utilizarea unora sau altora din sursele de capital posibile. Experienţa, observarea şi analiza sistematică a pieţelor financiare şi de credit au un rol deosebit de important în stabilirea diferitelor surse de capital, deoarece costul atragerii fiecărei componente şi riscul pe care-l implică utilizarea ei diferă foarte mult de la o sursă la alta.

Pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii unei întreprinderi o importanţă majoră o are stabilirea modului de finanţare. Examinarea structurii pasivului bilanţului demonstrează că majoritatea întreprinderilor apelează la forme de finanţare variate: finanţare prin fonduri proprii (autofinanţare), emisiune de acţiuni (ordinare, preferenţiale), finanţare prin împrumuturi (credite bancare, creditele de la organisme financiare, împrumuturi obligatare).

Finanţarea poate fi realizată apelând la surse proprii sau la surse externe. Sursele interne de finanţare pot fi: contribuţiile proprietarilor sau ale membrilor organizaţiei; resursele excedentare generate de activitatea întreprinderii. Sursele externe de finanţare pot fi: creditele şi finanţarea nerambursabilă. În practica financiară gama surselor interne de formare a capitalurilor întreprinderilor este mult mai redusă comparativ cu cea a surselor externe de finanţare.

Avantajele surselor interne de finanţare sunt următoarele:

1. menţinerea independenţei şi autonomiei financiare, deoarece nu se creează obligaţii suplimentare (dobânzi, garanţii);

2. păstrarea capacităţii întreprinderii de a contracta credite.

Dezavantajele surselor interne de finanţare sunt:

1. proprietarii dispun de fonduri mai reduse pentru a investi în alte activităţi mai profitabile decât activitatea care a generat excedentul financiar.

Avantajele surselor externe de finanţare sunt următoarele:

1. timp scurt de acces la resursele financiare necesare;

2. este accesibil în orice moment;

3. poate fi obţinut un volum variabil de resurse financiare, în funcţie de necesităţi;

4. posibilitatea de negociere a condiţiilor de rambursare.

Dezavantajele surselor externe de finanţare sunt:

1. apariţia unor obligaţii suplimentare (dobânda, garanţii);

2. existenta unor formalităţi obligatorii de îndeplinit (documentaţii, rapoarte periodice etc.).

Rare sunt întreprinderile care se finanţează 100% prin capitaluri proprii; de asemenea, nici o întreprindere nu poate recurge la o îndatorare de 100%. Se pune problema de a şti dacă utilizarea unui mijloc de finanţare are un impact asupra costului capitalului respectiv, de a aprecia efectul de îndatorare asupra costului capitalului unei întreprinderi.

Sursele permanente de finanţare trebuie să fie combinate într-un mod care să asigure maximizarea valorii întreprinderii. Orice alegere a unei surse de finanţare trebuie să fie analizată în raport cu alte finanţări, asupra cărora poate avea consecinţe semnificative. Dacă un investitor financiar nu-şi asumă riscul dat, sunt alţi investitori care îl vor asuma. Apare astfel problema pusă de alegerea între nivelul de îndatorare şi finanţarea din capitaluri proprii. Această problemă este de departe cea mai importantă, chiar dacă subsită, o dată structura definită, problema alegerii duratei datoriei (pe termen scurt, mediu sau lung).

Activitatea financiară se prezintă ca o practică organizaţională ,ca un ansamblu de activităţi ce se desfasoară prin intermediul serviciilor sau direcţiilor financiare şi care se exprimă în valori.

Indiferent cine iniţiază şi coordonează activitatea financiară la nivelul întreprinderii,esenţial este faptul că această activitate presupune existenţa permanentă a unor fluxuri financiare ,pozitive şi negative,organizate şi programate a avea loc în condiţii care să servească interesele întreprinderii.În mod deosebit finanţele întreprinderii sunt organizate pentru a satisface realizarea obiectului activităţii,în condiţii de rentabilitate .Aceasta înseamnă dimensionarea riguroasă a nevoilor de fonduri pentru exerciţii financiare date şi procurarea la timp şi în cuantumul necesar al resurselor acoperitoare,în condiţiile cele mai avantajoase posibil pentru întreprindere.

Dacă dimensionarea nevoilor de finanţat reprezintă o operaţiune cu pronunţat caracter tehnic,în sensul că atît activele imobilizate cît şi cele circulante ţin în ultimă instanţa, de cifra de afaceri previzionata, formarea sau procurarea resurselor financiare acoperitoare implica decizia de finantare si care nu se pote lua decit corelînd costurile capitalului cu rentabilitatea proiectelor avute în vedere.

La un moment dat în cadrul economiei naţionale coexistă trei tipuri de situaţii.

Anumiţi operatori, particulari, întreprinderi sau diverse instituţii asigură un echilibru riguros între resursele şi cheltuielile lor imediate şi viitoare. Ei îşi acoperă nevoile de finanţare prin resurse din auto-finanţare şi sunt deci total independenţi de finanţarea externă.

Unii agenţi economici prevăd resurse care depăşesc cheltuielile prevăzute. Ei vor dispune deci. de un excedent de resurse care ar putea rămâne nefolosit, dacă nu găsesc un mijloc de a-1 pune la dispoziţia altor agenţi care să-1 utilizeze. Este vorba deci, de agenţi care dispun de capacitate de finanţare, de resurse care ar putea fi avansate altor agenţi economici.

Alţi agenţi au, dimpotrivă, pentru perioada viitoare, prevăzute cheltuieli, a căror mărime o depăşeşte pe cea a veniturilor şi a disponibilităţilor lor previzibile. E vorba în special de întreprinderi care au proiecte de investiţii sau de extindere a producţiei lor. Toţi aceşti agenţi se află deci în situaţia de deficit previzibil şi vor trebui să renunţe la unele din proiectele lor, dacă nu îşi procură fonduri care să le acopere lipsa resurselor. Dacă reuşesc acest lucru vom spune că au reuşit să-şi finanţeze deficitul sau să-şi acopere nevoile de finanţare.

În momentul de faţă, rezultă că întreprinderile au acces teoretic la multiple surse de finanţare. Principala recomandare este ca acestea să se informeze, pentru că lipsa de informare este singura piedică în calea accesului la finanţare.

Viitorul nu este cel în care întreprinderile folosesc fondurile proprii pentru a se dezvolta, ci unul în care mai importante sunt finanţările de diverse tipuri, cu alte cuvinte, varianta mai convenabilă a utilizării fondurilor altora. Sigur, acestea trebuie rambersate într-un mod sau altul, dar o societate nu se poate dezvolta decît pe seama ajutorului înaintat de instituţii financiare abilitate. De fapt, acesta ar trebui să fie rolul lor cel mai important : sprijinirea economiei reale, care, prin activitatea ei, aduce bunăstare tuturor.

CAPITOLUL 1

Conceptul de resurse financiare a întreprinderii

§1.1 Noţiune de resurse financiare şi structură financiară.

Diversitatea şi clasificarea surselor de finanţare

Ciclurile de exploatare şi de investiţii implică un decalaj de fluxuri de trezorerie. Trebuie plătiţi lucrători şi furnizori înainte ca să ne plătească clienţii şi de asemenea trebuie realizate investiţiile înainte ca ele să genereze încasări. În mod natural, un deficit de trezorerie trebuie să fie acoperit. Acesta este rolul resurselor financiare.[30, pag.318] Resursele financiare au ca simplu obiectiv de a acoperi dificitele care rezultă din aceste decalaje, aducînd resurse suficiente întreprinderii pentru a echilibra trezoreria.

Resurse financiare – constituie mijloacele de care dispune întreprinderea şi care sunt destinate pentru executarea cheltuielilor curente şi a cheltuielilor privind reproducţia lărgită, pentru îndeplinirea angajamentelor financiare şi stimularea economică a lucrătorilor.[32, pag.141]

Preview document

Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 1
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 2
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 3
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 4
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 5
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 6
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 7
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 8
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 9
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 10
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 11
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 12
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 13
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 14
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 15
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 16
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 17
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 18
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 19
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 20
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 21
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 22
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 23
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 24
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 25
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 26
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 27
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 28
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 29
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 30
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 31
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 32
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 33
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 34
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 35
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 36
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 37
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 38
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 39
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 40
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 41
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 42
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 43
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 44
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 45
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 46
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 47
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 48
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 49
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 50
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 51
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 52
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 53
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 54
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 55
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 56
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 57
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 58
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 59
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 60
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 61
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 62
Sursele de finanțare a SA Plovdiv - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • adnotarea.doc
  • cuprinsul.doc
  • teza.doc

Alții au mai descărcat și

Finanțarea activității economice și costurile de capital

CAPITOLUL I GENERALITATI PRIVIND FINANTAREA UNEI SOCIETATI 1.1 Consideratii generale Finantarea reprezinta procesul de asigurare a unor fonduri...

Evaluarea Ofertei de Produse și Servicii a Concurenților

Argument Concurenţii sunt întreprinderi similare care urmaresc să satisfacă aceleaşi nevoi ale clienţilor, fiind percepute de către consumatori ca...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Servicii de transport public Brăila-București

1. Introducere 1.1. Transportul public Transportul reprezinta un domeniu al activitatii social-economice prin care se realizeaza deplasarea...

Ai nevoie de altceva?