Sursele de Informare și Metodologia de Executare a Controlului Financiar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4202
Mărime: 43.27KB (arhivat)
Publicat de: Romina Istrate
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Carmen Sandu
Al. I. Cuza Finante Banci

Cuprins

  1. CUPRINS 1
  2. I. CONCEPTUL DE CONTROL 2
  3. II. METODOLOGIA DE EXECUTARE A CONTROLULUI FINANCIAR 3
  4. III. SURSELE DE INFORMARE PENTRU EXECUTAREA CONTROLULUI FINANCIAR 8
  5. IV. CONCLUZIE 12
  6. V.BIBLIOGRAFIE 13

Extras din proiect

I. Conceptul de control

În condiţiile economiei libere, piaţa constituie locul şi modalitatea prin care se dovedeşte, se verifică şi se realizează profitul scontat, dar acest deziderat depinde de inteligenţa întreprinzătorului, de gradul dezvoltării cercetării în domeniile respective, de priceperea cu care este organizată şi desfăşurată activitatea economică propriu-zisă şi alte elemente ale activităţii tehnice şi tehnologice care să permită, în jocul liberei concurenţe, realizarea profitului maxim.

Urmărind cu atenţie evoluţia relaţiilor socio - umane, se poate observa cu uşurinţă pleiada încercărilor la care este supusă societatea umană în urma tuturor evenimentelor legate de existenţa acesteia.

Aşadar, în raza oricărui câmp de activitate umană, a existat, ce-i drept la început sub formă autoritară, o anumită formă de control, devenită indispensabilă în cadrul tuturor ramurilor dezvoltării societăţii.

Acest fenomen s-a datorat nevoii acute manifestată de către societate prin reprezentanţii săi, de a cunoaşte în fiecare moment situaţia în detaliu, a unei ramuri a existenţei sociale, atât faptic cât şi scriptic.

Latura economică a unei societăţi a reprezentat, de la bun început, criteriul stabilirii unei viabilităţi solide a entităţii în cauză, manifestându-se astfel un vădit interes în această direcţie. Astfel, controlul sub toate formele sale s-a dezvoltat extrem de mult şi a luat amploare fenomenul de participare activă la restructurarea sistemului economic, din partea elementelor abilitate ce activează în subsistemele de control.

Periodicitatea efectuării controlului, sub toate formele sale, fie intern sau extern, fie financiar sau fiscal, a determinat apariţia momentelor de stabilire a concluziilor necesare derulării activităţilor imediat următoare. De asemenea, tot controlul are menirea de a concretiza paleta de criterii luate în considerare la fundamentarea programelor şi prognozelor.

În cadrul reformei instituţionale, un element important îl constituie ameliorarea sistemului de control financiar public existent, în care să prevaleze principiile recunoscute conform bunei practici europene în domeniul constituirii, gestionării şi utilizării unei terminologii adecvate în consens cu definiţiile şi recomandările formulate de către instituţiile europene care evaluează sistemul de control financiar din România. Trebuie amintit şi faptul că o condiţie prealabilă funcţionării unui sistem de control financiar adecvat o reprezintă existenţa unui cadru juridic ( sistemul legislativ şi reglementările secundare) coerent şi exhaustiv care să definească principiile, structurile şi funcţionarea sistemului de control.

Măsurile ce trebuiesc luate în acest domeniu, vizează, în mod evident o mai bună funcţionare a sistemului, către o finalitate de bun augur pentru o mai bună păstrare a patrimoniului entităţii naţionale.

Activitatea de control financiar constituie una dintre cele mai importante discipline de realizare a procesului de cunoaştere a unui fenomen, a unui proces sau a unei activităţi economice.

Prin activitatea de control se stabileşte dacă activitatea economică şi financiară este organizată conform principiilor sau regulilor stabilite. „Cunoaşterea şi perfecţionarea activităţii economice şi financiare presupune o cale ştiinţifică de cercetare şi acţiune, un sistem metodologic, cu ajutorul căruia să se oglindească realitatea, legalitatea şi eficienţa”

Realizarea practică a procesului de cunoaştere a realităţii faptice în legătură cu starea la un moment dat a unor fenomene şi activităţii economice presupune derularea mai multor etape succesive şi independente, care în ansamblu formează metodologia de exercitare a controlului financiar.

II. Metodologia de executare a controlului financiar

Noţiunea de metodologie îşi are originea în cuvântul ”methodus”, care în traducere liberă din limba latină semnifică “un mod de acţiune”.

Metodologia de exercitare a controlului financiar reprezintă “intercondiţionarea cu caracter ştiinţific şi normativ a procedeelor şi modalităţilor, principiilor şi mijloacelor care fac posibilă acţiunea de control” şi are drept scop realizarea procesului de cunoaştere a unui fenomen, a unui proces sau a unei activităţi economice prin raportarea modului concret de manifestare a acestora la prevederile legale, normele sau instrucţiunile prin care au fost definite.

Procesul metodologic de exercitare a controlului financiar utilizează atât căi şi modalităţi proprii de cercetare şi acţiune, cât şi realizarea altor activităţi, adiacente, ca şi a unor analize şi judecăţi de valoare sau de conformitate şi chiar aplicarea şi utilizarea unor rutine de calcul.

Preview document

Sursele de Informare și Metodologia de Executare a Controlului Financiar - Pagina 1
Sursele de Informare și Metodologia de Executare a Controlului Financiar - Pagina 2
Sursele de Informare și Metodologia de Executare a Controlului Financiar - Pagina 3
Sursele de Informare și Metodologia de Executare a Controlului Financiar - Pagina 4
Sursele de Informare și Metodologia de Executare a Controlului Financiar - Pagina 5
Sursele de Informare și Metodologia de Executare a Controlului Financiar - Pagina 6
Sursele de Informare și Metodologia de Executare a Controlului Financiar - Pagina 7
Sursele de Informare și Metodologia de Executare a Controlului Financiar - Pagina 8
Sursele de Informare și Metodologia de Executare a Controlului Financiar - Pagina 9
Sursele de Informare și Metodologia de Executare a Controlului Financiar - Pagina 10
Sursele de Informare și Metodologia de Executare a Controlului Financiar - Pagina 11
Sursele de Informare și Metodologia de Executare a Controlului Financiar - Pagina 12
Sursele de Informare și Metodologia de Executare a Controlului Financiar - Pagina 13
Sursele de Informare și Metodologia de Executare a Controlului Financiar - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Sursele de Informare si Metodologia de Executare a Controlului Financiar
    • coperta.doc
    • proiectul.doc

Te-ar putea interesa și

Organizarea și exercitarea controlului financiar contabil privind veniturile, cheltuielile și rezultatul, la o societate comercială

INTRODUCERE Prin tema pe care am ales-o, „Organizarea şi exercitarea controlului financiar-contabil privind veniturile, cheltuielile şi rezultatul...

Influența structurii financiare a SC Bread Star SRL asupra rezultatului economico-financiar

CAP 1. PREZENTAREA DOCUMENTELOR DE SINTEZĂ 1.1 Bilanţul şi conceptul juridic al patrimoniului Studiul financiar al bilanţului, evidenţiază...

Monografie Primăria Iași

CAPITOLUL 1 ORGANIZAREA ŞI FUNCŢIONAREA PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI IAŞI 1.1. Metodele si principiile ce sunt folosite pentru organizarea si...

Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare

Introducere Controlul este un atribut al conducerii, o funcție a conducerii și în același timp este o activitate independentă. În calitate de...

Control Fiscal - SC Metrorex SA

CAPITOLUL I : METODOLOGIA DE CONTROL FISCAL A TAXEI PE VALOAREA ADĂUGATĂ 1.1 PRECIZĂRI DE ORDIN GENERAL Inspecţia fiscală a taxei pe valoarea...

Direcția Regională de Statistică a Municipiului București - proiect practică

Denumirea institutiei: Directia Regionala de Statistica a Municipiului Bucuresti (D.R.S.M.B) Istoric: Primul Birou de Statistica in Municipiul...

Controlul financiar - conexiuni teorie și practică

CAPITOLUL I ABORDAREA TEORETICĂ A CONTROLULUI FINANCIAR 1.1. Delimitări privind conceptul de control financiar Conform datelor istorice,...

Rolul controlului operativ executat de Garda Financiară

CAPITOLUL 1 NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND APARIŢIA GĂRZII FINANCIARE ÎN ROMÂNIA 1.1 APARIŢIA CONTROLULUI FINANCIAR ÎN ROMÂNIA Reglementarea...

Ai nevoie de altceva?