Teoriile relațiilor economice internaționale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 19296
Mărime: 173.08KB (arhivat)
Publicat de: Adi Nechita
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: condrea marina

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul I. Aspectele teoretico-metodologice privind relaţiile economice internaţionale 5
  3. 1.1 Conceptul şi interdependenţele relaţiilor economice internaţionale......................................5
  4. 1.2 Istoricul apariţiei teoriilor şi modelelor privind relaţiile economice internaţionale 10
  5. 1.3 Deosebirile teoriilor clasice şi neoclasice ale comerţului internaţional 17
  6. Capitolul II. Teoria şi practica relaţiilor economice internaţionale la etapa contemporană 23
  7. 2.1 Specificul şi caracteristicile relaţiilor economice internaţionale 23
  8. 2.2 Relaţii economice internaţionale – conţinut şi formă 29
  9. 2.3 Activitatea economică externă a Republicii Moldova 33
  10. Încheiere 39
  11. Bibliografie 40

Extras din proiect

INTRODUCERE

Actualitatea temei. În condiţiile moderne, lumea fiind împărţită în ţări dezvoltate şi slab dezvoltate, unul din cei mai valoroşi factori ai dezvoltării economice îl constituie eliminarea decalajelor de dezvoltare şi crearea condiţiilor pentru ca fiecare economie naţională să dispună de propriile bogăţii, de programe de dezvoltare care să garanteze forţei de muncă stabilitate şi siguranţă. Libera circulaţie a mărfurilor, a tehnologiilor, a capitalului, şi fluidizarea întregului circuit economic mondial se pot constitui în factori ai progresului general şi, deci, ai liniştii la scară internaţională. Punctele forte ale unei ţări reprezintă, de fapt, oportunităţile acesteia pentru înregistrarea unui avantaj competitiv: anume recunoaşterea şi exploatarea acestor puncte forte reprezintă cheia spre creşterea şi dezvoltarea relaţiilor export - import. În condiţiile economiei de piaţă, necesitatea realizării de către stat a anumitor funcţii în vederea reglementării relaţiilor economice externe este indiscutabilă. Dezvoltarea economiilor naţionale nu poate avea loc în afara economiei mondiale. Care nu ar fi potenţialul economic al unui stat, el nu poate supravieţui în afara circuitului economic mondial.

Relaţiile economice internaţionale reprezintă o totalitate de legături economice dintre economiile naţionale ale diferitelor ţări, bazate pe diviziunea mondială a muncii şi internaţionalizarea producţiei.

Astăzi în lume nu poate exista nici un popor civilizat fără a intra în schimburi comerciale cu alte economii naţionale, adică fără a primi sau a da ceva în relaţia cu celelalte economii naţionale. Ceea ce se dă sau se ia nu are întotdeauna o formă materială. Uneori, ca şi între agenţii economici de pe aceeaşi piaţă, se fac transferuri de diverse bunuri: materii prime, produse fabricate sau create, precum şi anumite servicii, adică utilităţi ce nu au o formă materială, dar au un efect dorit şi solicitat de consumator şi produs de realizator sau producător.

Totalitatea acestor schimburi de valori materiale şi spirituale, ce au loc între economiile naţionale sau între agenţii economici din diverse economii naţionale şi care se transferă dintr-o parte în alta pe baza vânzării-cumpărării, formează comerţul internaţional. Referindu-ne la comerţ, acesta a devenit elementul principal al economiei de piaţă, indiferent de forma pe care o îmbracă.

Comerţul constituie o preocupare străveche a oamenilor. În cadrul acestuia comerţul exterior sau internaţional a fost întotdeauna un domeniu privilegiat de activitate. Adâncirea şi diversificarea interdependenţelor economice între ţările lumii, mai ales după cel de-al doilea război mondial, au readus problema relaţiilor economice internaţionale în prim plan, atât pentru specialişti, cât şi pentru marele public. Aceste schimbări au reactivat interesul specialiştilor pentru teoriile despre comerţul internaţional şi, implicit, pentru istoria controverselor teoretice referitoare la această problemă. De asemenea, pe fondul impactului crescând al mijloacelor moderne de comunicare în masă asupra opiniei publice contemporane şi în legătură cu importanţa crescândă a relaţiilor economice internaţionale, se pun tot mai frecvent întrebări cum ar fi: care sunt criteriile specializării diferitelor ţări în producţie, care sunt avantajele şi dezavantajele comerţului exterior pentru partenerii implicaţi în schimburile internaţionale, care sunt rezultatele pe termen lung ale acestei activităţi pentru diferite categorii de ţări etc. Răspunsurile date de diferiţi autori la aceste întrebări diferă foarte mult, atât în funcţie de contextul istoric în care au abordat problemele, cât şi de optica şi interesele urmărite de fiecare gânditor. De o deosebită importanţă este cunoaşterea esenţei conţinutului termenului relaţii economice internaţionale, şi teoriile prin care se definesc aceste relaţii, precum şi a aspectelor referitoare la definirea comerţului, în special, a celui internaţional. Toate acestea, în opinia noastră, confirmă actualitatea temei de cercetare.

Scopul şi sarcinile lucrării. În acord cu aspectele expuse mai sus scopul prezentului studiu este cercetarea teoriilor privind relaţiile economice internaţionale şi semnificaţia lor în sistemul economic internaţional.

În elaborarea acestui studiu ne propunem să urmărim următoarele sarcini:

- cercetarea generală privind conceptul de relaţii economice internaţionale şi interdependenţele cu care se intercalează;

- analiza şi semnificaţia teoriilor privind relaţiile economice internaţionale;

- determinarea deosebirilor dintre teoriile clasice şi neoclasice ale comerţului internaţional;

- identificarea caracteristicilor şi specificul relaţiilor economice internaţionale;

- cercetarea relaţii economice internaţionale ca conţinut şi formă;

- prezentarea evoluţiei activităţii economice externe a Republicii Moldova.

Realizarea acestor sarcini este importantă atât din punct de vedere teoretic, deoarece asigură o complexitate sporită a investigaţiilor efectuate, cât şi din punct de vedere aplicativ, deoarece contribuie la extinderea arealului de soluţii pentru problemele cu care se confruntă relaţiile economice internaţionale.

Obiectul cercetării îl constituie teoriile economice internaţionale, specificul şi caracteristicile lor.

Suportul metodologic şi teoretico-ştiinţific al tezei îl constituie lucrările fundamentale ale cercetătorilor şi practicienilor din Republica Moldova şi străinătate ce ţin de dezvoltarea şi creşterea economică prin intermediul teoriilor economice internaţionale.

Volumul şi structura tezei. Scopul şi sarcinile cercetării au determinat structura tezei, care cuprinde introducerea, două capitole, care redau conţinutul de bază al tezei, concluziile, şi bibliografia.

CAPITOLUL I. ASPECTELE TEORETICO-METODOLOGICE PRIVIND RELAŢIILE ECONOMICE INTERNAŢIONALE

1.1 Conceptul şi interdependenţele relaţiilor economice internaţionale

Creşterea economică şi dezvoltarea economică a oricărui stat sunt factori inseparabili care se întrepătrund permanent şi stau la baza întregului progres al omenirii. Societatea umană nu s-a dezvoltat uniform, pe tot globul pământesc, datorită diferenţelor în ceea ce priveşte abundenţa sau lipsa de resurse naturale, dar şi diferenţelor de organizare a comunităţilor umane.

Dezvoltarea economică a diferitelor teritorii a condus, în cele din urmă, la apariţia unor forme economice organizate în mod unitar, în cadrul unor teritorii delimitate, respectiv în cadrul statelor naţionale formate şi extinse odată cu apariţia şi dezvoltarea capitalismului.

Relaţiile economice internaţionale reprezintă legăturile dintre economiile naţionale, dintre agenţii economici de pe glob, legături care se formează în virtutea diviziunii mondiale a muncii. În practică, schimbul reciproc de activităţi dintre agenţii economici, la scara economiei mondiale, se desfăşoară într-un cadru economico - juridic determinat.

Preview document

Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 1
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 2
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 3
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 4
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 5
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 6
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 7
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 8
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 9
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 10
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 11
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 12
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 13
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 14
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 15
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 16
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 17
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 18
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 19
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 20
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 21
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 22
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 23
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 24
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 25
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 26
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 27
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 28
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 29
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 30
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 31
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 32
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 33
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 34
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 35
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 36
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 37
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 38
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 39
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 40
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 41
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 42
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 43
Teoriile relațiilor economice internaționale - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Teoriile Relatiilor Economice Internationale.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Politica vamală, componentă complexă a politicilor economice

CAPITOLUL 1 REDEFINIRI ALE POLITICII COMERCIALE ROMANESTI IN CONTEXTUL GLOBALIZARII 1.1 ROLUL SI OBIECTIVELE POLITICII COMERCIALE IN...

Teoria Comerțului Internațional

Cap.1 TEORIA CLASICĂ A COMERŢULUI INTERNAŢIONAL Privind retrospectiv evoluţia teoriei comerţului internaţional, bazele ei se regăsesc în lucrările...

Promovarea Afacerilor Economice Internaționale

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII NOŢIONALE I.1. Noţiunea de afaceri internaţionale Niciodata în istoria sa, omenirea nu a fost atât de mult implicată în...

Teoriile Competitivității

CAPITOLUL I. ASPECTE TEORETICE PRIVIND CONTINUTUL SI EVALUAREA COMPETITIVITATII Restructurarile care au loc în prezent la nivelul economiei...

Dezvoltarea Serviciilor de Comerț Electronic în România

CAP. I – Noţiuni introductive privind comerţul electronic şi afacerile electronice Lucrarea tratează o problemă de mare actualitate, şi anume, cea...

Plan logistic la firma SC Romtrans SA

Capitolul I Teorie 1.1 Logistica Logistica - este definita oficial ca fiind procesul de planificare, implementare si controlare eficienta a...

Subproducția

Înţelegerea fenomenului de subcontractare/subproducţie în diferite culturi primeste o importanţă din ce în ce mai mare. Obiectivele principale ale...

Teorii privind comerțul internațional

Comertul constituie o preocupare straveche a oamenilor. În cadrul acestuia comertul exterior sau international a fost întotdeauna un domeniu...

Ai nevoie de altceva?