Tranziția la Economia de Piață

Proiect
8/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 90 în total
Cuvinte : 33275
Mărime: 440.15KB (arhivat)
Publicat de: Doru Iliescu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioan Amariei,Mihai Airinei

Extras din proiect

A trecut mai bine de un deceniu si jumÎtate de tranzitie postcomunistÎ. Starea tranzitiei obligÎ la o analizÎ mai atentÎ a procesului de transformare, mergând dincolo de stereotipuri, mituri si simplificÎri exagerate. DupÎ cum declara, în urmÎ cu câtiva ani, un official al BÎncii Mondiale, implicat în problemele tÎrilor postcomuniste, ar trebui sÎ judecÎm politica economicÎ pe baza propriilor sale merite, lÎsând la o parte prejudecÎtile intelectuale. Astfel, el remarcÎ faptul cÎ esecul reformelor “nu se datoreazÎ numai deficitarei implimentÎri a unor politici sÎnÎtoase…esecurile au o explicatie mai profundÎ în proasta întelegere a fundamentelor unei economii de piatÎ, ca si a bazelor unui proces de reformÎ institutionalΔ.

Evenimentele istorice din decembrie 1989 au adus pe prim plan problema schimbÎrii ordinii sociale existente pânÎ atunci, respectiv înlocuirea dictaturii cu democratia. În economie – o componentÎ de bazÎ a orânduirii sociale – a devenit de mare actualitate tranzitia de la economia centralizatÎ la economia de piatÎ. AceastÎ tranzitie, vizeazÎ, în primul rând, schimbarea formei de proprietate asupra mijloacelor de productie, ceea ce încÎ nu s-a enumtat cu destulÎ claritate nici pânÎ astÎzi. Initial cu oarecare timiditate, apoi din ce în ce mai pronuntat, a început sÎ se vorbeascÎ de privatizarea si de economia de piatÎ.

Despre perioada de tranzitie la economia de piatÎ se poate mentiona cÎ se obisnuia a se spune “tranzitia la economia de piatΔ, folosind mai rar notiunea de “perioada de tranzitie”, care, dealtfel, pare a fi mai adecvatÎ în cazul dat. PânÎ nu demult se considera cÎ perioada de tranzitie începe cu înfÎptuirea revolutiei politice si se terminÎ cu crearea în economie a unui sector privat dominant.

Astfel, transformarea sistematicÎ presupune efectuarea a trei categorii principale de modificÎri:

1. modificÎri institutionale si structurale – cel mai important era instituirea dreptului de proprietate privatÎ, care la rândul ei era urmatÎ de concurentÎ, iar apoi instituirea relatiei de tip contractual între agentii economici si aceasta, deoarece contractul este suportul juridic de manifestare a libertÎtii agentilor economici. Proprietatea particularÎ creazÎ premisele unei alocÎri eficiente a resurselor prin corelarea stimulentelor cu rezultatele activitÎtii economice

2. dereglementarea economiei si crearea pietelor concurentiale prin mÎsuri de liberalizare a preturilor, a cursurilor de schimb, dar si a comertului exterior. Edificarea unor piete concurentiale presupune:

- o negociere liberÎ a preturilor mÎrfurilor sau a serviciilor pe diferite piete

- crearea si protejarea concurentei. Aceste conditii garanteazÎ stabilirea de preturi corecte: remuneratorii pentru producÎtori si echitabile pentru cumpÎrÎtori

- în ceea ce priveste revizuirea rolului statului, functia acestuia este sÎ instituie regulile de joc din economie si sÎ vegheze ca ele sÎ fie respectate:

- este necesarÎ restrângerea treptatÎ a rolului statului de principal agent economic si a celui de agent unic de coordonare a raporturilor economice

- totodatÎ, statul trebuie sÎ asigure oferta de bunuri colective (educatie, sÎnÎtate, securitate internÎ)

- deci, economiile în tranzitie sunt reconstruite prin actiunea simultanÎ a fortelor pietei (actiunea liberÎ a agentilor economici), dar si prin interventia statalÎ

3. realizarea macrostabilitÎtii economice: construirea institutiilor economiei de piatÎ însemnÎ si construirea raporturilor sociale, care sÎ asigure sau nu un echilibru în tÎrile în tranzitie.

Startul tranzitiei a fost mai deficil în România decât în alte state ex-socialiste central-europene. Economia era aproape integral etatizatÎ; în formarea produsului intern brut, aportul sectorului privat era în 1989 de numai 12,8%. Sistemul de conducere, hipercentralizat si în conflict cu criteriile de rationalitate, devine complet inert la semnalele realitÎtii. Realizarea productiei în unitÎti supradimensionate confereau economiei un grad ridicat de rigiditate. Ineficienta acesteia a fost agravatÎ în anii 80, atât de continuarea investitiilor în ramuri puternic energointensive, cât si de stoparea influxului tehnologic occidental ca effect al politicii de rambursare anticipatÎ, fortatÎ a datoriei externe. Slaba motivatie a muncii, dublatÎ de politica artificialÎ a “ocupÎrii depline”, altera si mai mult competitivitatea productiei nationale. Efectul cumulate al acestor factori la constituit deteriorarea standardului de viatÎ a populutiei, pauperizarea acesteia, blocarea României într-un perimetru de subdezvoltare, compromiterea sanselor sale de a se recorda la noile evolutii ale civilizatiei.

Demontarea bruscÎ, dupÎ decembrie 1989, a sistemului de comandÎ s-a soldat într-o primÎ etapÎ cu adâncirea efectelor perturbatoare ale dezechilibrelor structurale, exacerbate de insuficienta pregÎtire a clasei politice, managerilor si în general a populatiei, pentru a actiona în conditiile democratiei si mecanismelor de piatÎ. Circumstantele neprielnice, în care a debutat în România procesul tranzitiei, explica într-o mÎsurÎ importantÎ disfunctionalitÎtile evidente ce le-au însotit. Nu însÎ integral, deoarece acestea sunt imputabile si modului cum a fost gestionatÎ reforma.

1.1 ScÎderea productiei si perioada inflatiei crescute (1990-1993): “Prima recesiune transformationalΔ

Primii ani ai post-comunismului în Romania au fost tulburati e dificultÎti economice severe, inclusiv de o scÎdere masivÎ a productiei, un interregn international si o incoerentÎ ‘sistematicÎ’ a politicilor.Interregnul international se referÎ la disparitia majoritÎtii structurilor institutionale vechi, fÎrÎ o construire rapidÎ a unor istitutii ale economiei de piatÎ. Acestea au contribuit, evident, la sporirea incertitudinii, ambiguitÎtii si volatilitÎtii din mediul economic intern.

În ciuda drumului întortocheat, s-a produs un anumit grad de schimbare institutionalÎ în acei ani; prin procese spontane, ca de exemplu privatizarea funciarÎ în masÎ si aparitia unui sector privat (care a precedat Legea 54/1990 reglementând crearea societÎtilor private – în 1991 numÎrul sociatÎtilor private a crescut rapid la 72277, având ca domenii de activitate comertul si serviciile; pânÎ la sfârsitul anului 1995 numÎrul acestora crescuse pâna la aproape jumÎtate de million), precum si prin mÎsuri “de sus”, initiate de Guvern (initierea sistemului bancar pe douÎ nivele în 1990, vânzarea întreprinderilor de stat, reglementatÎ prin Legea 15/1990 si Legea 58/1991 a

Preview document

Tranziția la Economia de Piață - Pagina 1
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 2
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 3
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 4
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 5
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 6
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 7
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 8
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 9
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 10
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 11
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 12
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 13
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 14
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 15
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 16
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 17
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 18
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 19
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 20
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 21
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 22
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 23
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 24
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 25
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 26
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 27
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 28
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 29
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 30
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 31
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 32
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 33
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 34
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 35
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 36
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 37
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 38
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 39
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 40
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 41
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 42
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 43
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 44
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 45
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 46
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 47
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 48
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 49
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 50
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 51
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 52
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 53
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 54
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 55
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 56
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 57
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 58
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 59
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 60
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 61
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 62
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 63
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 64
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 65
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 66
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 67
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 68
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 69
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 70
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 71
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 72
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 73
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 74
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 75
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 76
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 77
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 78
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 79
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 80
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 81
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 82
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 83
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 84
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 85
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 86
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 87
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 88
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 89
Tranziția la Economia de Piață - Pagina 90

Conținut arhivă zip

  • Tranzitia la Economia de Piata
    • ProiectMoneda.doc
    • Studiu monografic.doc

Alții au mai descărcat și

Tranziția economică de piață

Tranzitia la economia de piata a Republicii Moldova a scos in vileag o serie de probleme, acuitatea carora a reliefat tot mai mult criza economica...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Factori de influență asupra firmelor de afaceri românești

1. FACTORII DE INFLUENTA ASUPRA FIRMELOR DE AFACERI ROMÂNESTI IN PERIOADA DE TRANZITIE Aceasta perioada, de o mare complexitate, are influente...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Concurență și Prețuri

CAP 1. MECANISMUL PREŢURILOR 1.1. Mecanismul autonom al preţurilor şi interdependenţa acestuia în raport cu celelalte segmente ale economiei...

Te-ar putea interesa și

Redefiniri ale Politicii Valutare în România în Condițiile Tranziției la Economia de Piață

CAPITOLUL I. CONSIDERAŢII GENERALE ASUPRA CURSULUI DE SCHIMB VALUTAR ÎN ECONOMIA DE TRANZIŢIE I.1.Caracteristicile cursului valutar I.2....

Aspectele ale Activității Pieței Muncii din Republica Moldova în Condițiile de Tranziție la Economia de Piață

INTRODUCERE Sfîrşitul seculului XX începutul mileniului trei în Europa centrală şi de est a fost marcat profunde schimbari care au avut loc în...

Filosofiile FMI

INTRODUCERE Odata cu destramarea comunismului, o serie de tari se gaseau în fata unor noi perspective, în cautarea unei noi identitati economice,...

Rolurile FMI și ale politicilor de tranziție la economia de piață în Europa

INTRODUCERE Odata cu destramarea comunismului, o serie de tari se gaseau in fata unor noi perspective, in cautarea unei noi identitati economice,...

Banca de Emisiune și tranziția la economia de piață

Banca de emisiune si tranzitia la economia de piata. 1. Introducere Pentru a porni în abordarea acestei teme este necesara o scurta clasificare a...

Tranziția la economia de piață

Cap. 1. Ce este si care este scopul tranzitiei? Termenul tranzitie , ca si cel de reforma, a fost folosit deseori în ultimii ani, fara a se...

Tranziția la economia de piață și Bursa de Valori București

Capitolul 1 Tranzitia la economia de piaţa 1.1 Contextul economic-social-politic Cu mult înainte de anul 1989 ţările din Europa Centrală şi de...

Tranziția la Economia de Piață în Țările Central și est-europene

Introducere Trecerea la economia bazată pe cunoştinţe, integrarea României în Uniunea Europeană, construirea unei economii de piaţă moderne,...

Ai nevoie de altceva?