Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 47 în total
Cuvinte : 14303
Mărime: 289.88KB (arhivat)
Publicat de: Mioara Radu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andreea Zamfir

Cuprins

  1. 1. Rolul sectorului tehnologiei informaţiei în construirea societăţii bazate pe
  2. cunoaştere
  3. 2. Parametri tehnico-economici iniţiali necesari întocmirii lucrării 9
  4. 3. Calculul creşterii capacităţii de regim anuale 13
  5. 4. Alegerea variantei economice de modernizare a societăţilor comerciale
  6. existente
  7. 5. Distribuirea producţiei către beneficiari 26
  8. 6. Calculul costului comercial mediu la nivelul fiecărei societăţi comerciale şi pe
  9. total cluster
  10. 7. Determinarea eficienţei economice a investiţiilor noi şi modernizării
  11. societăţilor comerciale din cadrul clusterului 38
  12. Bibliografie 47

Extras din proiect

1. ROLUL SECTORULUI TEHNOLOGIEI INFORMAŢIEI ŞI COMUNICAŢIILOR ÎN CONSTRUIREA SOCIETĂŢII BAZATE PE CUNOAŞTERE

Societatea contemporană se deosebeşte sensibil de cele care au precedat-o prin rapiditatea procesului de înnoire, de schimbare. Procesul inovaţional, de introducere permanentă a noului, a rezultatelor creaţiei ştiinţifice şi tehnice în viaţa economică, de acceptare şi aplicare a ideilor sub forma proceselor, sistemelor sau serviciilor constituie o condiţie esenţială a progresului economico- social. Pe măsură ce creşte vârsta omenirii se reduce durata de viaţă a conceptelor şi categoriilor economice, a produselor şi serviciilor care contribuie la satisfacerea nevoilor sociale. Procesul inovaţional nu numai că se accelerează, dar se produce într-o lume din ce în ce mai complexă, cu un grad ridicat de interdependenţă, în care noutăţile se difuzează rapid. În zilele noastre schimbările se intensifică permanent şi au un impact din ce în ce mai profund asupra organizaţiilor din toate domeniile de activitate. Stabilirea comportamentului acestora devine tot mai dificilă în condiţiile accentuării caracterului imprevizibil şi ale ritmului accelerat al schimbărilor.

Progresele semnificative înregistrate în ultimii ani susţin tranziţia de la era industrială la cea post-industrială, adică trecerea la noua societate bazată pe cunoaştere, în care procesul de inovare devine determinant. Noua economie presupune încurajarea creării şi dezvoltării întreprinderilor inovative cu o structură de cunoaştere proprie. În contextul noii economii, inovarea este capacitatea de a asimila şi de a converti cunoaşterea nouă pentru a îmbunătăţi productivitatea (productivitatea resurselor, a energiei, a materialelor înaintea productivităţii muncii) şi pentru a crea noi produse şi servicii (Drăgănescu, n.d.: 48).

Creşterea cantităţii şi calităţii produselor şi serviciilor realizate, ridicarea nivelului eficienţei economice, organizarea superioară a producţiei şi circulaţiei bunurilor etc. sunt de neconceput fără introducerea pe scară largă a noutăţilor ştiinţifice şi tehnologice în viaţa economică. În mediul economic global competiţia devine mai acută şi mai complexă, iar schimbările tehnologice rapide scurtează ciclurile de viaţă ale produselor. Tocmai de aceea, capacitatea unei firme de a genera noi bunuri şi/sau servicii sau de a le îmbunătăţi şi a le distribui cât mai rapid dobândeşte o importanţă vitală pentru asigurarea competitivităţii ei.

Azi se poate considera, fără teama de a greşi, că singura sursă a avantajului competitiv este inovarea, în sensul cel mai larg al noţiunii. Ea se poate referi la înnoirea produsului sau serviciului, tehnologiei, echipamentelor, proprietarului, managementului, comercializării, finanţării, personalului, informaţiilor etc., iar prin opţiunea strategică a firmei se prevede tocmai modalitatea de inovare prin care se realizează de facto avantajul competitiv. În unele sectoare de activitate inovarea este singura cale de asigurare a supravieţuirii firmei pe piaţă şi nu un mijloc de a-şi asigura o poziţie privilegiată (cum este cazul industriei de calculatoare), în timp ce în alte sectoare gradul de inovare este în mod tradiţional foarte scăzut, firmele utilizând alte mijloace pentru obţinerea competitivităţii economice.

Cercetarea ştiinţifică şi inovarea reprezintă pârghii esenţiale pentru ridicarea nivelului

economic al fiecărei naţiuni şi influenţează în mod decisiv adaptarea întreprinderilor dintr-o ţară la schimbările care au loc pe plan mondial. De aceea, managementul oricărei organizaţii trebuie să stimuleze activitatea creativă, iar schimburile economice să aibă ca obiect atât produse şi servicii, cât şi noi idei, noi rezultate ale activităţii inovatoare. În contextul actual, cercetarea ştiinţifică, inovarea şi schimbările tehnologice devin surse importante de modernizare structurală a industriei româneşti şi a economiei naţionale în ansamblul său.

În istoria societăţii industriale dezvoltarea maşinii de calcul este unică. Nici o altă realizare tehnică nu a înregistrat progrese atât de rapide după inventarea sa. Azi calculatoarele se utilizează pe scară largă: la birou, la domiciliu, în gări, în bănci, în şcoli, spitale, parcuri de distracţii etc. Cu o generaţie în urmă nu existau CD-uri, DVD-uri, cabluri TV, ATM-uri sau calculatoare personale portabile. Calculatoarele erau aparate, maşini de dimensiuni mari şi era necesar să fie plasate într-un spaţiu climatizat pentru a funcţiona în condiţii optime. Dintre toate tehnologiile importante apărute după revoluţia industrială (maşina cu aburi, electricitatea, produsele chimice de sinteză şi motorul

cu ardere internă) tehnologiile informatice sunt cele care au cele mai vaste ramificaţii. Ele au pătruns în toate domeniile de activitate mai rapid decât s-a întâmplat acest lucru cu oricare dintre vechile tehnologii.

Este unanim recunoscut faptul că informaţia este omniprezentă în activităţile umane,

tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor fiind în plină dezvoltare, transformând profund modul de a munci şi de a trăi al oamenilor. Utilizarea calculatoarelor în toate domeniile de activitate şi ritmul rapid de evoluţie tehnologică a acestora sunt aspecte semnificative ale actualei revoluţii informatice. Convergenţa dintre calculatoare, internet şi telecomunicaţii constituie un vector important al societăţii informaţionale, în care colectarea, stocarea, prelucrarea şi utilizarea cunoştinţelor şi informaţiilor joacă un rol decisiv. Motorul societăţii informaţionale este infrastructura informaţională şi de comunicaţii, care înglobează în sens larg calculatoarele şi software-ul de bază, infrastructura de comunicaţii, resursele informaţionale de interes general (nomenclatoare, registre generale, bănci de date de interes public), susţinute de cadrul normativ şi instituţional necesar pentru construirea infrastructurii şi asigurarea accesului larg la aceasta în condiţii de maximă performanţă, securitate, confidenţialitate şi la preţuri accesibile.

Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a devenit parte integrantă a vieţii cotidiene, a activităţilor economice şi sociale. Dezvoltarea microprocesoarelor, memoriilor, a software-ului, a tehnologiilor de comunicaţii permit construirea de reţele de calculatoare capabile să conecteze pe oricine în orice loc, prin intermediul internetului şi tehnologiilor specifice.

Utilizarea tehnologiei informaţiei conduce la diseminarea rapidă a informaţiilor, a

cunoştinţelor, la implementarea mai rapidă a inovaţiilor şi la progres social şi implică luarea în considerare a multiplelor aspecte ce o caracterizează:

- tehnice, referitoare la hardware şi software, la vulnerabilitatea sistemelor informatice;

- manageriale, de mare utilitate în stabilirea strategiilor de afaceri;

- legale, concretizate în reglementări noi şi în impunerea aplicării eficiente a prevederilor

legale;

- educaţionale, în sensul că utilizatorii tehnologiei informaţiei trebuie să devină conştienţi de funcţiile şi efectele potenţiale generate de mijloacele tehnice utilizate şi să înveţe cum şi când le pot folosi în siguranţă;

- etice (etica informaticienilor);

- de piaţă, competiţia şi cererea utilizatorilor de mijloace tehnice generând o serie de

perfecţionări tehnice, atât în domeniul hardware-ului, cât şi în cel al software-ului.

Trecerea de la economia bazată pe capital la cea bazată pe informaţie şi mai mult, pe cunoaştere, implică utilizarea unor instrumente informatice adecvate, care să permită accesul rapid la informaţii şi valorificarea corespunzătoare a acestora. Ansamblul acestor instrumente (hardware şi software), împreună cu infrastructura de comunicaţii prin cablu este cunoscut în literatura de specialitate sub numele de tehnologia informaţiei (IT). Produsele IT sunt un rezultat al folosirii tehnologiei informaţiei şi pot fi tangibile, intangibile sau o combinaţie tangibil-intangibil. Nu de puţine ori, un produs IT este o combinaţie de hardware, sisteme software, aplicaţii software (care pot fi comandate separat sau sub formă de pachete de programe), software şi echipamente de comunicaţii, livrări de servicii de instruire şi de susţinere, în conformitate cu procedurile aplicabile, precum şi materiale consumabile (suport material şi suport magnetic) (Johnson et al., 1994).

Produsul software este o creaţie intelectuală care cuprinde programe, proceduri, reguli şi orice documentaţie asociată referitoare la funcţionarea unui sistem de prelucrare a datelor (ISO

9000-3:1997). El este un ansamblu de programe, proceduri şi documentaţie asociată pentru calculator, precum şi date destinate livrării către utilizator. Produsul software include documentaţia de instalare şi operare, documentaţia de utilizare şi întreţinere, procedurile de utilizare şi materialele de instruire.

Preview document

Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 1
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 2
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 3
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 4
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 5
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 6
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 7
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 8
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 9
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 10
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 11
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 12
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 13
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 14
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 15
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 16
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 17
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 18
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 19
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 20
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 21
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 22
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 23
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 24
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 25
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 26
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 27
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 28
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 29
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 30
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 31
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 32
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 33
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 34
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 35
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 36
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 37
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 38
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 39
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 40
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 41
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 42
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 43
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 44
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 45
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 46
Valorificarea Rezultatelor Activității de cercetare-dezvoltare-inovare în Sectorul Tehnologiei Informației - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • Valorificarea Rezultatelor Activitatii de Cercetare-Dezvoltare-Inovare in Sectorul Tehnologiei Informatiei.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Investițiile și Creșterea Economică

Introducere Fiecare om se confruntă cu probleme care-i afectează direct existenţa. El poate consuma o mare parte din timp incercând să asigure...

Competitivitate economică

Programul operational sectorial „Cresterea competitivitatii economice” (POS CCE) este unul dintre cele sapte programe operationale sectoriale...

Finanțarea cercetării în România

Prezentare ţinută în cadrul mesei rotunde „Noi politici în domeniul învăţământului superior şi cercetării ştiinţifice din România”, UNESCO-CEPES,...

Fonduri ale Uniunii Europene - definiție și caracteristici

CAPITOLUL I FONDURI ALE UNIUNII EUROPENE-DEFINITIE SI CARACTERISTICI 1.1. Contextul european Pentru a putea avea o privire de ansamblu si a putea...

Impactul aderării României la Uniunea Europeană asupra marketingului întreprinderilor românești

Cap. 1 Efectele si pretul real al aderarii asupra IMM Marketingul intreprinderilor din Romania prezinta anumite probleme structurale, derivate din...

Analiza Managementului Strategic în Cadrul Primăriei Municipiului Iași

INTRODUCERE În lucrarea de faţă ne-am propus să analizăm situaţia managementului strategic al primăriei Municipiului Iaşi, pentru că „managementul...

Creșterea competitivității economice

1. ANALIZA SOCIO-ECONOMICA SECTORUL PRODUCTIV 1.1 Factori de competitivitate Cresterea economica durabila si îmbunatatirea standardului de viata...

Fonduri Europene pentru Dezvoltarea Turismului

A. INTRODUCERE Ce sunt fondurile europene ? Fondurile europene, sunt acele instrumente financiare elaborate de Uniunea Europena, pentru România...

Ai nevoie de altceva?