Viitorul Economiei Mondiale din Diverse Perspective

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Viitorul Economiei Mondiale din Diverse Perspective.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 47 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si cuprins iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Viitorul economiei mondiale slide 3
Viitorul economiei UE slide 7
Viitorul econimiei Statelor Unite ale Americii slide 16
Viitorul economiei japoneze slide 23
Viitorul economiei chineze slide 29
Viitorul economiei Balcanilor si a Romaniei slide 37

Extras din document

Globalizarea, sub aspect economic, este definita prin interdependenta economiei

dintre state, ca urmare a cresterii coeficientului de dependenta fata de economia

mondiala.

Procesul de globalizare a economiei mondiale, a început la mijlocul anilor '80, a

capatat noi valente si adepti în deceniul '90 si continua în prezent sa se manifeste cu putere desi are de înfruntat conceptii regionaliste si nationaliste. Într-un sens larg, globalizarea economiei mondiale poate fi definita ca fiind procesul deosebit de dinamic al cresterii interdependentei dintre statele nationale, ca urmare a extinderii si adâncirii legaturilor transnationale în tot mai largi si variate sfere ale vietii economice, politice, sociale si culturale si având drept implicatie faptul ca problemele devin mai curând globale decât nationale, cerând la rândul lor o solutionare mai curând globala decât nationala.

In raportul sau intitulat "Raportul de monitorizare globala 2008", publicat pe pagina sa de internet, Banca Mondiala a confirmat, citand rapoarte ale FMI, ca rata de crestere a economiei mondiale va cobori la 3,7% in 2008, de la 4,9% in 2007, urmand sa urce usor la 3,8% in 2009.

Potrivit raportului, cresterea economica din zona euro va fi de 1,4% in 2008 si de aproximativ 1,2% in 2009, dupa un avans de 2,6% in 2007. Ritmul de crestere al economiei Statelor Unite ale Americii va fi de 0,5% in 2008, urcand la 0,6% in 2009, dupa 2,2% in 2007.

Experţii Băncii Mondiale au enumerat riscurile asupra economiei mondiale: "deprecierea dolarului, posibilitatea unei recesiuni în Statele Unite ale Americii şi volatilitatea în creştere a pieţelor financiare". Potrivit acestora, "turbulenţele vor persista pe piaţa internaţională a creditelor până la sfârşitul anului 2008. La nivel global, creşterea economică în ţările cu economii emergente este aşteptată să scadă moderat în cursul următorilor doi ani. Pe plan comercial, creşterea importurilor în ţările în curs de dezvoltare susţine creşterea economică mondială. Cum dolarul scade, exporturile americane explodează, ceea ce contribuie la eliminarea deficitului curent al Statelor Unite ale Americii şi la atenuarea dezechilibrelor mondiale.”

Banca Mondială, a cărei funcţie principală este lupta împotriva sărăciei şi susţinerea dezvoltării economice, a publicat acest raport anual de recomandări specifice la cererea ţărilor din Sud, incitate de ameliorarea capacităţilor lor de integrare economică şi utilizarea tehnologiei.

Raportul Bancii Mondiale face previziuni pe termen lung pentru tarile in curs de dezvoltare si despre importanta transferului de tehnologie, arata BBC. Conform documentului, in ultimii 15 ani, tarile in curs de dezvoltare au reusit sa mai scada diferentele tehnologice fata de tarile bogate. Cu toate acestea, tarile cu un venit mediu au ajuns doar la 50% din nivelul tehnologic al tarilor bogate, iar cele sarace, doar la unul de 25%.

Fisiere in arhiva (1):

  • Viitorul Economiei Mondiale din Diverse Perspective.ppt

Alte informatii

Universitatea din Oradea Facultatea de Stiinte Economice