Alimentatia in Sport

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3950
Mărime: 24.16KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Melenco Ionel

Extras din document

Introducere

De peste 4500 de ani succesul sportivilor depinde de aceiasi factori si anume contractia musculara,coordonarea intre sportivi si antrenor si o corecta dieta alimentara.

Unul din cele mai importante aspecte nutritionale privind activitatea sportiva,recunoscut inca din timpul competitiilor din Grecia antica este reprezentat de nevoia crescuta de energie.

Activitatiile fizice din antrenamente si concursuri cresc costul energetic zilnic cu 500 pana la 1000 Kcal pe ora in functie de gradul de antrenament,durata,timpul si intensitatea efortului.

Din acest motiv el trebuie sa-si satisfaca nevoile energetice prin cresterea consumului alimentar in vederea atingerii echilibrului dintre aportul zilnic de alimente si consumul energetic.

Acest aport alimentar crescut trebuie realizat cu multa grija atat privind elementele macronutriente cat si elementele micronutriente lucru care nu este intotdeauna usor de facut.

Alimentatia sportiva-Principii

Alimentele

Prin aliment se intelege orice produs care introdus in organism,serveste la mentinerea proceselor sale vitale,asigurandu-i cresterea si refacerea celulelor precum si activitatea depusa,contribuind la intarirea ei.

Alimentele sunt alcatuite dintr-o serie de substante sau factori nutritivi.

Din punct de vedere al rolului pe care il indeplinesc in organism,acestea se impart in doua grupe:

A: -Energetice(sau calorice)

B: -protectoare(sau de intretinere)

Din grupa “A” fac parte glucidele si lipidele.

Grupa B poate fi divizata in doua subgrupe: B1.protectoare,cu rol plastic(de refacere)in care intra protidele si unele saruri minerale: Ca,P,No,Cl,K,etc.

B2. Protectoare cu rol catalitic(de reglare) in care intra vitaminele,unele saruri minerale si apa.

Sub aspectul importantei lor in alimentatie substantele alimentare pot fi divizate in doua grupe: esentiale si neesentiale.

Cele esentiale nu pot fii elaborate in organism pe masura necesitatilor si trebuie furnizate din modul extern.

Cele neesentiale pot fi sintetizate in organism pe seama altor trofine.

Organismul are nevoie de alimente pentru cresterea si refacerea celulelor,pentru acoperirea cheltuielilor energetice,pentru a nu fi nevoit sa-si consume rezervele.

Aceasta energie ii este necesara atat pentru satisfacerea functiilor vitale si pentru adaptarea la conditiile mediului extern,cat si pentru activitatea pe care o depune,la care se adauga,in cazul sportivilor,cheltuiala energetica din timpul pregatirii si al competitiilor.

In functie de nevoile energetice ale organismului se poate vorbi de un metabolism bazal si un metabolism de efort.

Alimentatia sportivilor trebuie sa asigue urmatoarele:

-necesarul energetic bazal

-necesarul reclamat de termoreglare din ratia zilnica

-necesarul reclamat de actinea dinamica specifica alimentelor

-pierderi energetice regulate din prepararea alimentelor

-necesarul energetic in procesul de crestere

-deficit de asimilatie

-necesarul energetic ce decurge din activitatea sportiva zilnica

-necesarul energetic pentr 929e414j u activitatea intelectuala,scolara,profesionala

-deficit de asimilatie

-necesarul energetic pentr 929e414j u cheltuieli energetice neprevazute,cum ar fi boala sau existenta unui mediu stresant.

Asa cum s-a aratat in diferite lucrari de specialitate alimentele pot influenta compartimentul psihomotor sportiv.Tulburarile in nutritia azotata pot produce dereglari in emotivitate de tipul tristetei,apatiei,prin actiunea centrala a aminoacizilor aminati.

De asemenea administrarea acidului glutamic are ca efect I crestere a activitatii psihice si mentale,ca si ameliorarea performantei musculare.

Deficitul de vitamina B1 determina tulburari de tip emotivitate crescuta,depresie,lipsa de coordonare,afectari ale formei fizice.

De aceea respectarea regimului de viata si a regimului alimentar in tot timpul antrenamentului si mai ales in perioadele de concurs,reprezinta un factor de baza care conditioneaza pregatirea organismului la un nivel cat mai ridicat si realizarea unor performante superioare,in continua crestere.

Preview document

Alimentatia in Sport - Pagina 1
Alimentatia in Sport - Pagina 2
Alimentatia in Sport - Pagina 3
Alimentatia in Sport - Pagina 4
Alimentatia in Sport - Pagina 5
Alimentatia in Sport - Pagina 6
Alimentatia in Sport - Pagina 7
Alimentatia in Sport - Pagina 8
Alimentatia in Sport - Pagina 9
Alimentatia in Sport - Pagina 10
Alimentatia in Sport - Pagina 11
Alimentatia in Sport - Pagina 12
Alimentatia in Sport - Pagina 13
Alimentatia in Sport - Pagina 14
Alimentatia in Sport - Pagina 15
Alimentatia in Sport - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Alimentatia in Sport.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul Psihologului in Sportul de Performanta

INTRODUCERE „Mi se părea un lucru minunat să ştii, despre orice lucru, care e cauza pentru care ia fiinţă, pentru care piere, pentru care este....

Istoricul, Evolutia si Dezvoltarea Jocului de Handbal pe Plan Intern si International

Cap. I Introducere I.1. Istoricul, evolutia si dezvoltarea jocului de handbal pe plan intern si international Cercetarile stiintifice în domeniul...

Olimpismul

Argument Olimpismul - o doctrina a fraternitatii dintre trup si suflet, un fenomen complex care s-ar putea traduce prin sport - cultura -...

Pregătirea Biologică pentru Concurs

Capitolul I ROLUL ŞI LOCUL PREGĂTIRII ŞI BIOLOGICE ÎN CADRUL ANTRENAMENTULUI SPORTIV Motivarea alegerii temei: ceea ce ne-a determinat să alegem...

Dezvoltarea musculaturii spatelui

Introducere Ca activități sociale complexe, sportul și educația fizică generează funcții ce trebuiesc privite prin prisma efectelor lor asupra...

Dopajul în Sport

1. Introducere Dorinta de a realiza mari performante determina din ce in ce mai multi sportivi sa recurga la medicamente care le pun viata in...

Particularitatile Refacerii Organismului dupa Efort

Particularitatile refacerii organismului dupa efort 1. Refacerea specifica sportului În timpul antrenamentelor si competitiei, sistemele se pot...

Alimentatia Sportivului de Performanta

CAPITOLUL I ACTIVITATEA SPORTIVĂ sI ALIMENTAŢIA RAŢIONALĂ Alimentatia sportivilor urmareste în principal acoperirea nevoilor energetice reclamate...

Ai nevoie de altceva?