Fitness-ul si Aerobica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Fitness-ul si Aerobica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Silvia Pirau

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Educatie Fizica

Extras din document

Fitness-ul reprezintă o sinteză a capacităţii de mişcare" (A. Dragnea şi A. Bota, 1999).

"Fitness-ul este capacitatea întregului corp şi a sistemelor acestuia de a răspunde eficient tot timpul" (C. Corbin şi R. Lindsey, 1985).

Fitness-ul fizic, aflat în relaţie cu starea de sănătate, are în componenţă următoarele elemente: rezistenţa cardiorespiratorie, forţa musculară, mobilitatea şi compoziţia corporală.

Fitness-ul are multiple valențe. Cele mai importante sunt:

1) menținerea și îmbunătățirea sănătății;

2) tonifierea mulsculaturii;

3) pierderea kilogramelor în plus;

4) creșterea condiției fizice, etc.

Definirea noțiuni difera sensibil de la un autor la altul. Înțelesul este larg, iar părerile autorilor de specialitate sunt împărțite: - unii îl consideră ca o activitate de gimnastică; - alții spun că este o activitate cu greutăți și la aparate; - neinițiații il consideră un sport pentru sănătate; În traducere liberă, fitness-ul înseamnă o reglare a proceselor adaptative din corpul uman în urma efectuării unui efort.

În literatura anglo-saxonă, termenul de fitness este echivalent cu condiție fizică. În consecință, fitness-ul reprezintă o activitate motrică prin care individul obține o stare de bine indiferent de condiția sa anatomică, fiziologică sau psihică. Altfel spus, fitness-ul este pentru corpul uman ceea ce reglajul fin este pentru un aparat electronic. În urma practicării lui obținem o stare de bine.

Componentele fitness-ului:

- Capacitatea aerobă (fitness aerobic)

- Puterea şi anduranţa musculară

- Flexibilitatea

- Compoziţia corporală – procentul de ţesut adipos

- Nutriţia – cantitatea de alimente şi adaosuri consumate într-o perioada de 5-7 zile, pentru menţinerea masei corporale (după Epuran 2005)

Fitness-ul fizic conține 2 componente:

1. Fitness-ul fizic relativ la sănătate:

- Anduranţă cardio-respiratorie

- Anduranţă musculară

- Putere musculară

- Compoziţia corporală

- Flexibilitate

2. Fitness-ul fizic relativ la abilităţii:

- Agilitate

- Echilibru

- Coordonare

- Viteză

- Putere

- Timp de reacţie

Fitness-ul cardiovascular este fitness-ul care implică inima, sângele și vasele de sânge. Cardio este un cuvînt care se referă la inimă, iar termenul vascular se referă la vasele de sânge. Dintre toate tipurile de fitness, acesta este unul din cele care ajută o persoană să se simtă mai bine, să aibă o stare mai bună de sănătate și să se bucure mai mult de viață.

Fitness-ul cardiovascular contribuie la menținerea sub control a greutății și la obținerea unei siluete de invidiat. Cei care aleg acest tip de activități fizice vor avea un muschi al inimii mai puternic decât cei care nu practică exerciții fizice.

Tipuri de fitness cardiovascular:

Există diverse exerciții fizice care pot menține sănătatea inimii. Fiecare trebuie să aleagă activitatea care i se potrivește cel mai bine. Printre acestea se enumeră:

- dans aerobic sau step;

- tae bo;

- atletism;

- jogging;

- alergari rapide;

- canotaj;

- ski;

- înot;

- curse de masină (raliu);

- ciclism.

Fiecare trebuie sa ia în considerare ca unele activități pot fi mai eficiente decât altele în creșterea frecventei cardiace. Atunci cînd o persoană folosește două grupe musculare majore în cadrul unui sport (înot sau dans aerobic, de exemplu) crește șansa ca activitatea inimii să fie mai intensă și să fie menținută un ritm adecvat al batăilor inimii. Folosind doar un singur grup muscular major (cum este cazul mersului pe jos sau ciclismului) este mai dificil să se atingă o frecvență cardiacă optimă.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fitness-ul si Aerobica.docx

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA FACULTATEA „FINANŢE”