Kinetoterapie

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 72 în total
Cuvinte : 15576
Mărime: 2.72MB (arhivat)
Publicat de: Sever Ilie
Puncte necesare: 10

Extras din proiect

INTRODUCERE

Conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, termenul de handicap desemnează rolul social al persoanei cu deficienţă sau incapacitate. Handicapul este o variantă legată de elemente foarte diverse între care cel medical şi cel psihologic joacă un rol important. Datorită handicapului persoana este dezavantajată în ceea ce priveşte relaţia cu mediul social.

Este cunoscut faptul că după 1989 România a fost considerată „ţara copiilor handicapaţi". În realitate numărul copiilor handicapaţi din ţară este de aproximativ 40.000 reprezentând 4,89% din totalul persoanelor deficiente fizice. Încă de la naştere aceşti copii sunt marginalizaţi şi împinşi la periferia societăţii.În ţările dezvoltate există numeroase preocupări de încadrare socială şi profesională a acestei categorii de persoane.

În abordarea problematicii deficientei-incapacităţii-handicapului am pornit de la Regululile Standard de Egalizare a Şanselor pentru Persoanele cu Handicap. În cadrul acestor reguli standard se insistă asupra acordării îngrijirilor medicale şi a reabilităţii, a asigurării unei vieţi de familie normale a unei educaţii corespunzătoare. Scopul final este încadrarea în muncă, asigurarea serviciilor de sprijin necesare sau a protecţiei sociale atunci când este nevoie. Egalizarea şanselor presupune de asemenea şi participarea la viaţă religioasă, cultură, sportivă şi desfăşurarea unor activităţi de recreere. Toate aceste elemente depind de asigurarea accesibilităţii la mediul în care trăieşte persoană în cauză.

În sfera preocupărilor lucrării de faţă sunt cuprinse şi modalităţi de şcolarizare a copilului deficient fizic. Mulţi dintre aceşti copii sunt internaţi de timpuriu în instituţii specializate pentru ameliorarea şi consolidarea stării de sănătate. Spitalizarea este, de cele mai multe ori, de durată, copilul pierzând contactul cu familia, cu prietenii şi cu şcoala. Asistenta medicală , precum şi recuperarea funcţională a acestor copii este de neconceput fără ajutorul devotat şi conştient al familiei. Copilul handicapat îşi petrece o parte din viaţă să în instituţii specializate (spitale, sanatorii, şcoli), dar numai cei ce sunt mai apropiaţi lui pot să-l ajute, să-l ajute, să-l îndrume pentru a se forma ca om într-adevăr readaptat socialmente.

În cadrul aspectelor medicale am insistat pe reacţiile organismului în condiţiile reducerii mişcării. În condiţii de imobilizare apar tulburări fizice, metabolice şi psihice.Medicul de medicină generală care are în îngrijire astfel de pacienţi trebuie să recunoască toate aceste aspecte pentru a preveni apariţia lor. În cazul în care ele deja au apărut este necesară intervenţia promptă şi specializată. În rezolvarea acestor probleme medicul de familie trebuie să fie permanent în contact cu kinetoterapeutul, cu medicii specialişti, cu asistentul social şi cu psihologul. Echipa astfel formată va fi aptă să rezolve problemele pacienţilor cu deficienţă fizică. Mulţumim conducerii Centrului Şcolar Suceava pentru ajutorul şi sprijinul acordat şi pentru permisiunea de a testa copiii.

1. Importanţa şi actualitatea temei

Pornind de la ideea importanţei pe care condiţiile optime o au asupra evoluţiei unui copil deficient-fizic, am analizat variantele în acest domeniu prin punerea în comparaţie a sistemului românesc cu cel internaţiounal. Importanţa pe care o are mişcarea în viaţă oricărui individ este majoră, mişcarea fiind un element care-şi face simţită prezenţa încă din primele momente ale vieţii. Actul motric intră în sfera psihică datorită relaţiilor care există între sistemele de contracţii musculare şi impresiile corespunzătoare. Distingem 2 domenii cu rol important în mişcare: cel al propriului corp şi cel al legăturilor sale cu mediul înconjurător.

Psihomotricitatea îi oferă copilului gestul, îi oferă conştiinţă corpului, îl plasează în timp şi spaţiu, îi asigură capaciatatea de a-şi conduce mişcările pentru a relaţiona cu sine şi cu lumea exterioară.

Rolul kinetoterapiei în reeducarea psihomotrică este majoră. Reeducarea trebuie începută încă din primii ani de viaţă, eficienţa unui tratament dipinzând de precocitatea instalării acestuia şi de competenţă specialiştilor. Astfel, cu cât reeducarea va începe din primele momente ale descoperirii deficienţelor, ci atât obiectivul principal al kinetoterapiei în acest sens, va fi mai uşor de atins, ajungerea la o viaţă aproape independentă. Copilul deficient fizic doreşte să fie independent, să-şi întemeieze o familie, să desfăşoare o activitate profesională care să-i permită asigurarea unor condiţii optime de viaţă şi să participe activ la viata comunităţii. Pentru realizarea acestor deziderate este nevoie de o susţinere reală din partea societăţii şi a familiei.

2. Reflectarea în literatura de specialitate

În literatură de specialitate, psijomotricitatea capătă conturul unei funcţii complexe fiind văzută că o aptitudine ce înglobează aspectele activităţii motorii punând bază şi pe manifestările funcţiilor perceptive.

Psihomotricitatea, prin modalitatiile de acţionare, oferă capacitatea copilului de a-şi stăpâni corpul, de a îmbunătăţi echilibrul fizic şi mental,de a amplifica legăturile cu obiectele, cu mediul înconjurător şi conexiunile cu un alt individ.

Arlette Bourcier afirmă că „tot ceea ce copilul vede, întâlneşte, atinge, manevrează, din momentul în care el vede, atinge, manevrează...contribuie la dezvoltarea inteligenţei sale „ iar cuvintele lui J.J.Rousseau: „dacă voiţi a cultiva inteligenţa cultivaţi-va mai întâi forţele pe care ea trebuie să le guverneze" , vin în completarea celor afirmate anterior.

Mişcările sunt strâns legate de psihic şi implică personalitatea în totalitate iar psihicul este strâns legat de mişcările care îi condiţionează dezvoltarea. Deci mişcarea apare că o formă de gândire.

În România, Epuran s-a ocupat foarte mult de problematica pe care o ridică psihomotricitatea. El a definit psihomotricitatea că „expresia maturizării şi integrării funcţiilor motrice şi psihice la nivelul pretins la integrarea funcţională bună a individului în ambianţă".

Preview document

Kinetoterapie - Pagina 1
Kinetoterapie - Pagina 2
Kinetoterapie - Pagina 3
Kinetoterapie - Pagina 4
Kinetoterapie - Pagina 5
Kinetoterapie - Pagina 6
Kinetoterapie - Pagina 7
Kinetoterapie - Pagina 8
Kinetoterapie - Pagina 9
Kinetoterapie - Pagina 10
Kinetoterapie - Pagina 11
Kinetoterapie - Pagina 12
Kinetoterapie - Pagina 13
Kinetoterapie - Pagina 14
Kinetoterapie - Pagina 15
Kinetoterapie - Pagina 16
Kinetoterapie - Pagina 17
Kinetoterapie - Pagina 18
Kinetoterapie - Pagina 19
Kinetoterapie - Pagina 20
Kinetoterapie - Pagina 21
Kinetoterapie - Pagina 22
Kinetoterapie - Pagina 23
Kinetoterapie - Pagina 24
Kinetoterapie - Pagina 25
Kinetoterapie - Pagina 26
Kinetoterapie - Pagina 27
Kinetoterapie - Pagina 28
Kinetoterapie - Pagina 29
Kinetoterapie - Pagina 30
Kinetoterapie - Pagina 31
Kinetoterapie - Pagina 32
Kinetoterapie - Pagina 33
Kinetoterapie - Pagina 34
Kinetoterapie - Pagina 35
Kinetoterapie - Pagina 36
Kinetoterapie - Pagina 37
Kinetoterapie - Pagina 38
Kinetoterapie - Pagina 39
Kinetoterapie - Pagina 40
Kinetoterapie - Pagina 41
Kinetoterapie - Pagina 42
Kinetoterapie - Pagina 43
Kinetoterapie - Pagina 44
Kinetoterapie - Pagina 45
Kinetoterapie - Pagina 46
Kinetoterapie - Pagina 47
Kinetoterapie - Pagina 48
Kinetoterapie - Pagina 49
Kinetoterapie - Pagina 50
Kinetoterapie - Pagina 51
Kinetoterapie - Pagina 52
Kinetoterapie - Pagina 53
Kinetoterapie - Pagina 54
Kinetoterapie - Pagina 55
Kinetoterapie - Pagina 56
Kinetoterapie - Pagina 57
Kinetoterapie - Pagina 58
Kinetoterapie - Pagina 59
Kinetoterapie - Pagina 60
Kinetoterapie - Pagina 61
Kinetoterapie - Pagina 62
Kinetoterapie - Pagina 63
Kinetoterapie - Pagina 64
Kinetoterapie - Pagina 65
Kinetoterapie - Pagina 66
Kinetoterapie - Pagina 67
Kinetoterapie - Pagina 68
Kinetoterapie - Pagina 69
Kinetoterapie - Pagina 70
Kinetoterapie - Pagina 71
Kinetoterapie - Pagina 72

Conținut arhivă zip

  • Kinetoterapie.doc

Alții au mai descărcat și

Particularități ale Învațării Motrice în Lecțiile de Educație Fizică și Sport la Nivelul Învățămantului Gimnazial

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1 EDUCAŢIA FIZICÃ ŞI SPORTIVÃ COMPONENTÃ FUNDAMENTALÃ A EDUCAŢIEI GENERALE În comunităţile primitive de pe teritoriul...

Handbal Juniori

CAP.I TENDINŢE ACTUALE DE DEZVOLTARE ÎN JOCUL DE HANDBAL PE PLAN INTERNAŢIONAL În ultimii ani de zile, nivelul performanţelor din handbalul...

Procesului de Pregătire Musculară în Lecția de Educație Fizică

INTRODUCERE Din analiza literaturii de specialitate am constatat că potenţialul biomotric al tinerei generaţii este în continuă scădere, aspect...

Optimizarea conținutului și tehnologiei pregătirii fotbaliștilor de 12 - 14 ani

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1 Importanţa teoretică şi practică a temei Fotbalul, disciplina sportivă care se bucură de cea mai mare răspândire în...

Studii asupra îndemânării specifice în jocul de fotbal

CAPITOLUL I INTRODUCERE Jocul de fotbal, joc ce se dispută de aproape un secol si jumătate este un sport de echipă care a cucerit lumea întreagă...

Studiul privind locul și importanța antrenamentului individual și individualizat în pregătirea jucătorilor de fotbal la nivelul juniorilor I (16-18 ani)

Capitolul 1 INTRODUCERE MOTTO: “Fotbalistul nu se naşte, el se formează şi perfecţionează prin exerciţiu şi studiu perseverent. Este deci...

Studiu privind Metodologia de Organizare a Lecției de Educație Fizică la Gimnaziu

INTRODUCERE Educaţia fizică şi sportul sunt activităţi complexe, complexitatea fiind determinată de conţinutul, structura, desfăşurarea şi...

Dezvoltarea Calităților Motrice la Fotbaliști

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1 Consideraţii generale Activităţile de educaţie fizică şi sport se precizează sub forme foarte variate, atât a...

Te-ar putea interesa și

Rolul Kinetoterapiei în Recuperarea Șoldului Operat

1.1 GENERALITĂŢI Istoric. Din totdeauna, instinctiv omul a căutat să observe şi să cunoască diferite manifestări ale bolilor, să le cunoască cauza...

Studiu cu Privire la Rolul Kinetoterapeutului în Profilaxia Sindromului Varicos în Sarcină

INTRODUCERE Boala varicoasă constituie una dintre cele mai frecvente boli vasculare periferice. Varicele sunt dilatatii permanente ale venelor,...

Eficiența Programelor de Kinetoterapie Activă în Combaterea Laxității Cotului la Adultul Tânăr Sedentar

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE ÎN PROBLEMATICA CERCETĂRII 1.1 ACTUALITATEA TEMEI Deşi nu este o problemă îndelung cercetată, în momentul când...

Kinetoterapia

I. INTRODUCERE Fericirea de a purta, naşte şi ocroti o viaţă se vede în ochii viitoarei mame, în comportamentul ei mai cald, mai blând, mai...

Importanța kinetoterapiei în corectarea tulburărilor de statică vertebrală - scolioză

I. CAPITOLUL I I.1. INTRODUCERE. MOTIVAȚIA LUCRĂRII Scolioza ridică nu numai probleme de patologie legate de prezența ei, ci și de aspecte pur...

Kinetoterapia Postmeniscectomie Clasică

I. INTRODUCERE 1.1. GENERALITĂŢI: Kinetoterapia, forma de terapie de tip conservator, utilizând energia mecanică în scop funcţional, se defineşte...

Rolul kinetoterapiei în tratarea dicopatiei lombară

Introducere Discopatia lombară, cunoscută și sub denumirea de low back pain, este o afecțiune degenerativă ce se manifestă prin deteriorarea unui...

Implicații ale kinetoterapiei în optimizarea mijloacelor de recuperare în Luxația Congenitală de Șold

PARTEA I INTRODUCERE Luxaţia congenitală de şold, este considerată una din cele mai frecvente şi grave patologii ortopedice, întâlnite la copilul...

Ai nevoie de altceva?