Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 6735
Mărime: 40.46KB (arhivat)
Publicat de: Steluta H.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Herta Steluta

Cuprins

  1. CUPRINS 1
  2. ARGUMENT 2
  3. CAPITOLUL I. EFORTUL ŞI OBOSEALA 3
  4. I.1 Oboseala 5
  5. I.2 Restabilirea în antrenamentul sportiv 6
  6. I.3 Stresul – factor asociat eforturilor de rezistenţă şi anduranţă 7
  7. CAPITOLUL II. METODE ŞI PROCEDEE BAZATE PE RELAŢIA EFORT ODIHNĂ 9
  8. II.1 Procedee de exersare sub formă de circuit. 11
  9. II.2 Circuit cu intervale 11
  10. II.3 Procedeul eforturilor continue ( de durată ) 12
  11. II.4 Metoda repetărilor 12
  12. II.5 Antrenamentul cu intervale 12
  13. II.6 Tipuri de antrenamente cu intervale 13
  14. II.7 Principalele metode şi procedee metodice bazate pe relaţia efort/odihnă 14
  15. CAPITOLUL III. TERAPIA PRIN STRETCHING 26
  16. BIBLIOGRAFIE 30

Extras din proiect

Argument

În ultimele decenii, sportul a devenit o activitate care solicită organismul sportivului uneori până la limita posibilităţilor sale, micşorând capacitatea de efort a acestuia.

De aceea, în procesul continuu al activităţii sportive, refacerea organismului, în general, şi a capacităţii de efort, în special, este o condiţie esenţială, cu repercusiuni directe asupra acumulării fizice şi tehnico-tactice, fără de care reuşita procesului de instruire nu este deplină.

Refacerea (reechilibrarea biologică) reprezintă partea componentă a procesului de antrenament care reuneşte ansamblul mijloacelor naturale sau artificiale, provenite din mediul intern sau extern, utilizate dirijat şi raţional, în scopul accelerării proceselor de restabilire a „homeostaziei organismului” la nivelul anterior modificărilor acesteia, prin stresul psiho-fizic indus de efortul sportiv şi, în final, chiar în scopul depăşirii vechiului nivel funcţional.

Din punct de vedere fiziologic, refacerea organismului după efort este rezultatul unor procese metabolice anabolizante în cadrul unor corelaţii corespunzătoare dintre organism şi mediu, în care intervenţia activă a medicului şi antrenorului capătă o importanţă tot mai mare.

Organismul uman, după teoria supracompensării a lui Folbort, poate să-şi refacă spontan, pe cale naturală, capacitatea de efort, printr-o lungă perioadă de odihnă pasivă, în care predomină efectele trofotrope (vagale). În aceste condiţii au loc intensificări ale tonusului parasimpatic general, cu influenţă asupra diferitelor sisteme, aparate şi organe, care vizează în ansamblu reparaţiile subcelulare şi celulare, reîncărcarea depozitelor energetice, acumularea de mediatori chimici, hormoni, vitamine etc. Cu alte cuvinte, în timpul refacerii nu se produce o oprire sau o suspendare a metabolismului, ci acesta este comutat spre latura anabolică, de refacere şi reparaţie tisulară.

Capitolul I. Efortul şi oboseala

Procesele de refacere au caracter oscilant, ondulatoriu, cu intensitate tot mai mică odată cu îndepărtarea în timp de la momentul efortului, pentru ca apoi, după o perioadă de timp, a cărei durată este în funcţie de intensitatea şi volumul sau dificultatea efortului, să se stingă complet.

După un singur efort scurt şi nu prea intens, capacitatea de efort refăcută se situează aproape de nivelul iniţial. În schimb, după eforturi repetate, în orele în care organismul se află la nivelul cel mai înalt al supracompensării, efortul depus poate fi mai mare decât înainte; în cadrul refacerii ce urmează, supracompensarea atinge un nivel mai înalt, atestând o creştere substanţială a capacităţii de efort a sportivului.

Repetarea efortului specific de antrenament, în perioada în care traiectoria oscilantă a refacerii organismului se găseşte într-un punct aproximativ egal cu cel al capacităţii anterioare de lucru, toleranţa organismului faţă de solicitare nu este crescută şi, deci, efortul suportat nu va fi mărit. În aceste condiţii, refacerea poate asigura cel mult o recuperare a capacităţii anterioare de lucru, dar nu duce la sporirea potenţialului biologic.

Când efortul propriu-zis din antrenament survine într-o fază de subcompensare, rezultatul efortului poate duce la o epuizare mare, pe care refacerea ulterioară nu o poate ridica nici măcar la nivelul capacităţii de lucru existente anterior. Efortul propriu-zis, depus atât în antrenamente, cât şi în competiţii, cu parametrii ce definesc dificultatea lui, solicită inegal sistemele, aparatele şi organele implicate. Ca urmare, viteza şi gradul de refacere ale diferiţilor parametri funcţionali ai organismului sunt variate, primii parametri care se refac fiind cei neurovegetativi (puls, tensiune arterială, frecvenţă respiratorie etc.), urmaţi de cei metabolici şi, în final, de restabilirea sistemelor fine, enzimatice oxidoreducatoare şi neurohormonale.

Restabilirea este mai mult sub dependenţa sistemului nervos central, el însuşi restabilindu-se mai greu după funcţiile vegetative sau metabolice. De aceea trebuie să apreciem restabilirea organismului după efort nu numai prin simpla urmărire a frecvenţei cardiace sau a altor parametri neurovegetativi, ci prin urmărirea tuturor parametrilor.

După cum am mai spus, unul din obiectivele esenţiale urmărite prin antrenamentul sportiv este creşterea capacităţii de efort a organismului.

Reamintim că înţelegem prin capacitatea de efort posibilităţile organismului de a desfăşura un lucru mecanic de o intensitate cât mai mare şi de a-l menţine timp cât mai îndelungat posibil.

Cu alte cuvinte, capacitatea de efort constă în posibilităţile sistemului neuromuscular activ de a elibera, prin glicoliză sau fosforilare oxidativă, energia necesară pentru producerea unui lucru mecanic cât de mare posibil şi menţinerea acestuia timp cât mai îndelungat.

Trebuie precizat însă că suportul capacităţii de efort, al activităţii în general şi al activităţii psihice în special, îl constituie o dezvoltare adecvată a structurilor şi funcţiilor organismului, care trebuie să se adapteze efortului solicitator. Această adaptare se face treptat, prin modificările ce apar în organism sub influenţa efortului din antrenament, scopul final fiind executarea unui lucru dat, cu un efort fizic şi psihic mai mic decât în perioada anterioară începerii unei activităţi fizice. Creşterea capacităţii de efort se obţine deci prin antrenament, definit în general prin pregătirea motrică specială a sportivilor într-o anumită ramură de sport, în vederea creşterii măiestriei sportive pentru obţinerea unor performanţe valoroase.

Preview document

Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 1
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 2
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 3
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 4
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 5
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 6
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 7
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 8
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 9
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 10
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 11
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 12
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 13
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 14
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 15
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 16
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 17
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 18
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 19
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 20
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 21
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 22
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 23
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 24
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 25
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 26
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 27
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 28
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 29
Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Metode si Procedee Metodice Bazate pe Relatia Efort-Odihna.doc

Alții au mai descărcat și

Relația Antrenor-sportiv

CAPITOLUL I 1. INTRODUCERE 1.1. Motivaţia alegerii temei De-a lungul timpului, s-a dovedit fără nici o îndoială că antrenorul este una dintre...

Tehnici și Metode de Relaxare și Rolul Lor în Pregătirea Sportivilor de Performanță

CAPITOLUL I. Fundamentări teoretice ale temei 1. Fotbalul- ramură a sportului de performanţă Nu cred că există cineva născut să fie jucător de...

Profesionalismul și Etica în Managementul Activităților Sportive

INTRODUCERE „Natura este dreaptă cu oamenii.Le răsplateşte străduinţele şi îi face să fie harnici, pentru că răsplata este cu atât mai mare cu...

Soluții pentru formarea deprinderilor tehnico-tactice ale apărătorilor pentru participarea în atac

CAPITOLUL I. - INTRODUCERE 1.1. IMPORTANȚA ȘI ACTUALITATEA TEMEI Concomitent cu apariția a noi factori ce influențează procesul de antrenament și...

Contribuții Privind Stabilirea unui Raport Optim între Volum și Intensitate pe Parcursul unui An de Antrenament

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1 Introducere în problema şi problematica cercetată. Motivarea alegerii temei Atletismul, ca sport de bază pentru...

Refacerea în Fotbal

MIJLOACE DE REFACERE A ORGANISMULUI DUPĂ EFORT ÎN FOTBAL Caracteristicile efortului fizic în jocul de fotbal Alergarea cu mingea, necesitatea de...

Pregătirea Biologică pentru Concurs

Capitolul I ROLUL ŞI LOCUL PREGĂTIRII ŞI BIOLOGICE ÎN CADRUL ANTRENAMENTULUI SPORTIV Motivarea alegerii temei: ceea ce ne-a determinat să alegem...

Antrenamentul sportiv și calitățile fizice

1. Obiectul de studiu Încă din cele mai vechi timpuri, omul s-a întrecut cu animalele, aceasta pentru a-și procura hrana, dar și cu diverși...

Te-ar putea interesa și

TAS - Teoria Antrenamentului Sportiv

CURSUL NR. 1 1. Obiectul de studiu,problemele şi sarcinile T.M.A.S. Ampla dezvoltare a activităţii sportive,creşterea numărului de competiţii...

Ai nevoie de altceva?