Pregatire Sportiva - Handbal

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Pregatire Sportiva - Handbal.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 82 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Educatie Fizica

Cuprins

CAP.I – INTRODUCERE.
1.1 Prezentarea temei
1.2 Istoric privind aparitia handbalului
1.3 Scopul lucrarii
1.4 Ipotezele lucrarii:
CAP.II – FUNDAMENTAREA TEORETICO-METODICA
A LUCRARII
2.1 Tendinte actuale în jocul de handbal
2.1.1 Tendinte pozitive.
2.1.2 Tendinte negative.
2.1.3 Directii principale pentru perfectionarea jocului.
2.2 Etapizarea procesului de selectie si pregatire în handbal
2.3 Pregatirea fizica si calitatile motrice
2.4 Descrierea calitatilor motrice
2.4.1 Îndemnarea
2.4.2 Viteza
2.4.3 Rezistenta
2.4.4 Forta
CAP.III – ORGANIZAREA CERCETARII
1.1 Perioada si locul desfasurarii cercetarii.
1.2 Subiecti.
1.3 Metode de cercetare.
1.4 Metode si mijloace folosite în antrenament utile calitatilor motrice.
1.4.1 Îndemnarea
1.4.2 Viteza.
1.4.3 Rezistenta.
1.4.4 Forta.
CAP.IV – PRELUCRAREA SI INTERPRETAREA DATELOR
4.1 Descrierea experimentului.
4.2 Prezentarea datelor centralizate.
4.3 Prelucrarea datelor obtinute.
CAP.V – CONCLUZII SI PROPUNERI
BIBLIOGRAFIE

Extras din document

CAPITOLUL I

INTRODUCERE

Conceptia de pregatire unitara, a junioarelor în handbal este o cerinta tot mai des exprimata de catre numerosi tehnicieni. Ea apare cu atât mai necesara, cu cât se simte nevoia ca procesul instructiv-educativ, la nivelul acestui esalon sa fie încadrat în limitele unor coordonate corespunzatoare particularitatilor de vârsta si sex si obiectivului prioritar de crestere a unui numar cât mai mare de valori autentice pentru handbalul de înalta performanta.

Modelele prezinta profilul handbalului, cu trasaturi de ordin fizic, tehnic si tactic pe care trebuie sa-l realizam. La sfârsitul fiecarei etape este prevazut un model spre realizarea caruia trebuie sa conduca întreg procesul instructiv-educativ desfasurat în etapa respectiva.

Trebuie precizat ca indicii valorici ai tuturor loturilor modelelor se situeaza pe planuri de exigenta bine cunoscute. Aceasta exigenta a fost impusa de unele rationamente demne de luat în consideratie. Copii care încep acum instruirea (10-11ani) vor fi apti sa activeze în esalonul de performanta dupa pregatire de 6-8ani, perioada suficienta pentru atingerea acestor indici, în conditiile unei munci corespunzatoare.

Parametrul fizic(de dezvoltare si de pregatire fizica) prevazut pentru fiecare model constituie cel mai pretios plafon, reprezinta planul superior de exigenta. De altfel, între tendintele de dezvoltare a jocului de handbal pe plan international se înscrie cu prioritate cresterea valorii componentei fizice (tip somatic si calitati motrice).

Latura tehnico-tactica a modelelor are, de asemenea un nivel ridicat de exigenta. Elementele prevazute sunt esalonate gradat, în concordanta cu potentialul biomotric al vârstelor respective, având în vedere ideea ca la sfârsitul primelor doua etape, copiii-juniori sa-si fi însusit în cea mai mare parte repertoriul tehnic si tactic al jocului.

Pregatirea tehnico-tactica trebuie realizata concomitent cu dezvoltarea calitatilor motrice, întrucât între ele exista o conditionare reciproca foarte strânsa; de altfel, s-a constatat ca tratarea lor separata frâneaza îmbunatatirea performantei. Pregatirea fizica este mai legata de cea tehnica în anumite etape, decât în altele. Nu se poate realiza perfectionarea tehnicii handbalului, daca nu se obtine o crestere corespunzatoare si în ceea ce priveste nivelul pregatirii fizice, tinându-se seama de legile generale ale miscarii de paticularitatile morfo-functionale ale fiecarui sportiv în parte.

Practica ne demonstreaza ca prin folosirea unui schelet de mijloace, prezente în toate etapele dar dozat diferentiat, s-au obtinut rezultate bune.

În ultimii ani s-a observat la marile competitii internationale ritmul sustinut, dinamica disputelor datorita în special cresterii vitezei de executie a procedeelor tehnice si a actiunilor tactice. Este indicat sa nu omitem aceasta cerinta a jocului modern si sa obisnuim jucatorii înca din antrenament sa lucreze într-un ritm sustinut, cel putin egal celui din timpul jocului.

Fara cunoasterea, studierea si întelegerea în detaliu a prevederilor regulamentului de joc nu se poate forma capacitatea de a câstiga. Metodica antrenamentului solicita azi, ca element de baza care trebuie format în procesul de pregatire:

- realizarea unui ritm propriu de joc;

- schimbarea ritmului de joc ori de câte ori este necesar;

- formarea deprinderii de a juca si fara minge;

- formarea deprinderii de a gândi;

- formarea deprinderii de a anticipa atât actiunile proprii cât si cele

ale adversarului;

- folosirea contraatacului ca forma de baza a atacului;

- formarea unor jucatori completi, buni realizatori si foarte buni

aparatori;

- se cere mai mult ca oricând formarea unor jucatori cu o deosebita

personalitate în joc;

Este cunoscut nivelul la care au ajuns performantele în handbal: din ce în ce mai numeroase handbaliste au o pregatire complexa, superioara, capabila sa raspunda la interesele solicitarii nervoase la care sunt supuse.

Suprasolicitarea organismului prin eforturi exagerate, ca si excesul de prudenta, care duce la nevalorificarea posibilitatilor tinerilor, reprezinta doua aspecte negative ce pot fi evitate daca se tine seama de particularitatile anatomo-fiziologice, de psihologia copiilor si de pubertatea lor, totul întelegându-se individual.

Fisiere in arhiva (1):

  • Pregatire Sportiva - Handbal.doc