Terenul de Baschet

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Terenul de Baschet.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Walter T.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Educatie Fizica

Cuprins

Istoria baschetului 1
Capitolul I
Principii privind proiectarea terenurilor de sport 3
1.1 Clasificare 3
1.2 Caracteristicile terenurilor de sport 3
1.3 Alcătuirea constructivă a terenurilor de sport 4
1.4 Descrierea generală a tipurilor de îmbrâcăminţi pentru terenuri de sport 4
1.5 Clasificarea tribunelor 5
1.6 Amplasarea tribunelor 5
1.7 Vestiarele pentru sportivi 6
Capitolul II
2.1 Terenul de joc 7
Capitolul III
3.1 Echipamentul 11
3.2 Dotari sala de sport 15
Capitolul IV
Regurile de joc 17
4.1 Echipele 17
4.2 Jucători şi înlocuitori 17
4.3 Antrenorul 18
4.4 Timp de joc, scor egal şi prelungiri 19
4.5 Coş reuşit şi valoarea sa 19
Bibliografie 21

Extras din document

Istoria baschetului

Baschetul este unul dintre cele mai raspândite jocuri sportive din lume. Se caracterizeaza prin finetea, precizia si fantezia exercitiilor tehnice si tactice, prin talia inalta si calitatile fizice deosebite ale jucatorilor. Este o lupta sportiva, care cere spirit de echipa si de sacrificiu, inteligenta si rezistenta nervoasa.

Jocuri asemanatoare existau cu secole in urma. Vechile populatii maia si aztece practicau un joc in care mingea era aruncata intr-un inel de piatra, suspendat orizontal pe un zid. Bastinasii din Florida foloseau un cos de nuiele, iar indienii din America plasau astfel de cosuri in trunchiuri de copac. In 1891, James A. Naismith, asistent la colegiul Springfield, din Massachusetts (SUA), a combinat reguli din jocul de fotbal cu 13 reguli noi si a inlocuit poarta cu un cos suspendat pe perete. Asa a luat nastere baschetul (basket – cos, ball – minge).

La inceput, echipele aveau câte 50 de jucatori, treptat, numarul lor s-a redus pâna la cinci jucatori pe teren. Baschetul se raspândeste rapid in Europa, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904 (de la St. Louis). In 1932, ia fiinta Federatia Internationala de Baschet Amator (F.I.B.A.) si, din 1935, se organizeaza campionatele europene. Baschetul este primul joc pe echipe in care au aparut fete pe terenul sportiv.

Media de inaltime a echipelor masculine este in jur de doi metri, iar a celor feminine de 1,87 metri, fiecare echipa incercând sa aiba pe teren unul sau doi jucatori foarte inalti. Jucatorii au o pregatire multilaterala, folosesc in joc ambele mâini cu usurinta si realizeaza executii tehnice in mare viteza si derutante. Terenul de joc este o suprafata dreptunghiulara, libera de orice obstacole, având 26 de metri lungime si 14 metri latime. Zona marcata in fata fiecarui cos se numeste ÜÜsuprafata de aruncari libereÝÝ. Panoul de baschet este fabricat din lemn tare, sticla sau plastic, cu o grosime de 3 centimetri. Mingea de baschet este confectionata dintr-o camera de cauciuc, acoperita cu o anvelopa de piele, material plastic sau cauciuc, având greutatea de 600-650 grame si circumferinta de 75-80 centimetri. Jocul este condus de doi arbitri in teren, ajutati de un scorer si un cronometror. Un meci de baschet se desfasoara in doua reprize de câte 20 de minute, cu o pauza de 10 minute. La baschet se cronometreaza efectiv timpul de joc, cronometrul fiind oprit la toate intreruperile jocului. Cosul inscris este valabil numai daca mingea intra in cos pe deasupra lui si trece prin el.

Baschet in România

Istoria baschetului românesc ne conduce la staff-ul inaltului Comandament Nord-American. Acesta a decis sa importe in tara noastra, imediat dupa capitularea armatelor germane din primul Razboi Mondial, sportul inventat de profesorul Naismith. Conducerea inaltului Comandament Nord-American s-a hotarât sa nu mai care peste ocean echipamentul sportiv folosit de militarii sai pentru a-si ocupa timpul liber si l-a donat tarilor care au facut parte din Coalitie. Printre acestea se gaseau si câteva mingi de baschet si panouri din lemn, cu inele din sârma. Tot pe aceeasi filiera militara, au ajuns la Bucuresti si primele informatii despre baschet, regulamentul de joc fiind publicat in decembrie 1921. La putin timp dupa aceasta, Asociatia Americana pentru Tineret (YMCA) a construit rapid primele terenuri de baschet, pe un loc viran, situat in centrul Capitalei, in zona Hotelului Intercontinental. In 1922, apare si primul teren regulamentar din Bucuresti, amenajat in curtea Liceului Mihai Viteazu. La putin timp, este organizat si primul campionat inter-scolar. Prima intâlnire oficiala de baschet din România a fost câstigata de echipa Liceului Mihai Viteazu in disputa cu jucatorii Liceului Dimitrie Cantemir. In 1922 este organizat primul campionat regional al Munteniei. Sapte ani mai târziu, este organizat primul campionat bucurestean.

In 1931 ia fiinta Federatia Româna de Baschet si Volei, avându-l ca presedinte pe I. C. Marinescu. In anul 1932, FRBV se afiliaza la Federatia Internationala de Baschet Amator, tara noastra fiind unul dintre cei noua membrii fondatori ai FIBA, alaturi de Anglia, Argentina, Cehoslovacia, Grecia, Italia, Lituania, Elvetia si Portugalia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Terenul de Baschet.doc