Amplificatoare Audio de Putere

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Amplificatoare Audio de Putere.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 31 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Vali Stan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Electronica, Electrotehnica

Extras din document

1. Introducere

Am ales ca tema de proiect descrierea principalelor aspecte ale proiectarii amplificatoarelor audio de putere. Se porneste de la o tema de proiectare care stabileste schema bloc a amplificatorului si principalii parametri ai amplificatorului. Tema de proiectare se refera la un amplificator de audiofrecventa de mare putere realizat dintr-un etaj de iesire in clasa B polarizat cu ajutorul etajului pilot care lucreaza in clasa A. Pentru asigurarea unui curent mare de iesire tranzistoarele finale sunt realizate din doua tranzistoare in conexiune darlington. Amplificarea in tensiune si adaptarea cu sursa de semnal de intrare este realizata cu ajutorul etajului de intrare de tip diferential care lucreaza de asemenea in clasa A. Amplificarea globala a amplificatorului este stabilita prin intermediul reactiei negative.

Principalii parametri functionali ai amplificatorului audio de putere sunt:

• P Puterea nominala pe sarcina Ps (W)

• Rezistenta de sarcina Rs (Ω)

• Rezistenta de intrare Ri (KΩ)

• Amplificarea in tensiune Av (-)

Sursa de alimentare va asigura urmatorii parametri:

• Curentul maxim I0M (A)

• Rezistenta de iesire maxima R0M (Ω)

• Tensiunea de alimentare este 220Vac ± 10%.

Pentru proiectarea etajelor amplificatorului audio de putere a fost utilizat setul de parametri urmator:

Nr. Amplificator Sursa de alimentare

PS (W) RS(Ω) Ri(k Ω) AV(-) I0M(A) R0M(Ω)

8. 50 6 45 10 4.1 7.2

2. Schema bloc , descrierea functionarii, explicarea blocurilor functionale

Schema bloc a amplificatorului audio de putere este urmatoarea :

Termenul de amplificatory este foarte comun. In general, scopul unui amplificator este de a prelua un semnal de intrare si de a-i creste amplitudinea. Exista multe tipuri diferite de amplificatoare, fiecare cu un anumit scop, insa in acest proiect ma voi referi la amplificatoarele audio de putere. Acestea sunt concepute pentru a prelua un semnal de la o sursa si apoi pentru a-l actiona asupra difuzoarelor. Singurul lucru diferit intre semnalul de intrare si cel de iesire este puterea semnalului. Toate amplificatoarele de putere au o unitate de masura numita watt. O alat unitate de masura pentru amplificatoare este impedanta, care se masoara in ohmi ; cele mai des intalnite impedante sunt de 8 ohmi, 4 ohmi, 2 ohmi. Amplificatoarele moderne folosesc in marea majoritate tranzistoare in loc de tuburi. Tuburile sunt in general dispozitive “tensiune mare curent mic”, iar tranzistoarele sunt tocmai invers “tensiune mica curent mare”. Amplificatoarele cu tranzistoare au numeroase avantaje fata de amplificatoarele cu tuburi : sunt mai eficiente, mai mici, nu au nevoie de transformtor audio pentru iesire, iar tranzistoarele nu necesit inlocuirea periodica. Amplificatoarele de putere iau energia necesara pentru amplificarea semnalelor de intrare de la priza de curent la care sunt conectate, insa nici un amplificator nu este eficient 100%, pentru ca o parte din energie de la priza se pierde. Majoritatea energiei pierdute de un amplificator se transforma in caldura, de aceea este foarte important sa se asigure o ventilatie corespunzatoare in jurul echipamentului.

Amplificatoarele de putere folosite de DJ au o putere incepand de la 75 watt pe canal pana la 1000 watt pe canal.Trebuie sa fim constienti ca mai multa putere nu inseamna neaparat o amplificare superioara sau un sunet de o calitate mai buna. Un amplificator conceput foarte bine la 200 de watt pe canal poate fi mult mai bun decat un alt amplificatory conceput pentru 500 watt pe canal.

Fisiere in arhiva (1):

  • Amplificatoare Audio de Putere.doc