Aparate protecție și reglaj

Proiect
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5254
Mărime: 152.62KB (arhivat)
Cost: 9 puncte

Cuprins

Cap.I ARGUMENT 2

Cap.II GENERALITATI 4

Cap.III SOLICITARILE APARATELOR ELECTRICE 7

III.1. Solicitari electrice 7

III.2. Solicitari termice 9

III.3. Solicitari electrodinamice 12

III.4. Solicitari datorate mediului in care lucreaza 13

Cap.IV APARATE DE PROTECTIE SI REGLAJ 14

IV.1. Relee si declansatoare 14

IV.2. Relee termice 16

IV.3. Sigurante fuzibile 17

IV.4. Reostate de reglaj 19

BIBLIOGRAFIE 20

Extras din document

Cap.I ARGUMENT

Am ales tema „Aparate electrice de protectie si reglaj” deoarece prezinta o importanta deosebita intr-o instalatie electrica si este structurata pe patru capitole.

In prima parte a lucrarii am prezentat “Argumentul” care cuprinde, pe scurt, lucrarea de specialitate.

In primul capitol am prezentat cateva generalitati despre aparatele electrice. Aparatele electrice sunt sisteme si dispozitive care servesc la variatia, reglajul si controlul automat sau neautomat al parametrilor si circuitelor electrice si neelectrice. Producerea, transformarea, transportul la distante mari, distribuirea si utilizarea energiei electrice se realizeaza prin intermediul unui echipament electric extrem de variat.

Aparatele electrice au o constructie relativ complexa, avand in componenta lor mai multe elemente contructive: contacte, cai de curent, izolatoare, elecromagneti, bimetale, elemente mecanice, carcase de protectie. Unele dintre aceste elemente au rolul de a asigura trecerea curentului electric in lungul circuitului, altele asigura izolatia intre elementele conductoare, iar altele asigura fixarea diferitelor elemente si transmit miscarea partilor mobile ale aparatelor, in scopul realizarii diferitelor manevre. Dimensionarea diferitelor elemente constructive se face in functie de intrebuintare si de solicitarile la care sunt supuse in functionare.

Marimile nominale sunt: tensiunea nominala, curentul nominal, capacitatea de rupere nominala, curentul limita, curentul limita dinamic, felul curentului continuu sau alternativ si frecventa, uzura mecanica, uzura contactelor.

In cel de-al treilea capitol am prezentat solicitarile aparatelor electrice: solicitarile electrice; solicitarile termice; solicitarile mecanice; solicitarile electrodinamice; solicitarile provocate de actiunea factorilor de mediu in care lucreaza aparatul.

In functionarea aparatelor atat in conditii normale de serviciu, cat si in cazul de avarii, fiecare dintre elementele componente este supus unor anumite solicitari la care trebuie sa reziste in bune conditii timp de 10 / 20 de ani fara a fii necesare alte interventii ale personalului de exploatare decat cele prevazute a se efectua cu ocazia reviziilor periodice.

Solicitarea electrica este solicitarea la care este supus un izolant electric atunci cand doua regiuni ale sale se afla la potentiale diferite.

Solicitarile termice ale aparatelor electrice sunt solicitari provocate de variatii de temperatura. Incalzirea aparatelor este consecinta pierderilor de energie: prin efect Joule- Lenz in caile de curent, prin magnetizarea miezurilor din materiale feromagnetice, prin efect pelicular, in dielactricii aflati in campuri electrice, in mecanismele in care au loc frecari sau sunt supuse la socuri sau tensionari.

In regim normal de functionare a aparatelor la curenti nominali, solicitarile mecanice datorate fortelor electrodinamice sunt mici. La avarii in instalatii pot sa apara curenti de scurtcircuit de mii si zeci de mii de amperi asupra cailor conductoare a aparatelor exercitandu-se forte de atragere si respingere de mii dau zeci de newtoni care solicita mecanic intregul aparat si indeosebi caile conductoare de curent si izolatia de sustinere a acestora.

Mediul in care lucreaza aparatele se caracterizeaza prin prezenta diferitilor agenti fizici care le solicita intens. In functie de locul de amplasare (interior, exterior, interior – exterior) aceste solicitari sunt mai blande sau mai dure. In cele trei categorii de amplasare factorii care solicita aparatele electrice sunt: temperatura mediului ambient, presiunea atmosferica, umiditatea aerului, precipitatiile (ploaie, roua, zapada, burnita), ceata, gheata, chiciura, vantul, furtunile, poluarea aerului, vibratii, cutremure, factorii biologici.

In ultimul capitol am prezentat aparatele de protectie si reglaj: relee si declansatoare, relee termice, sigurante fuzibile, reostate de reglaj.

Releele de protectie sunt aparate electrice care au rolul de a opri functionarea instalatiei electrice pe care o protejeaza, in momentul aparitiei unui regim anormal de functionare, in scopullimitariideteriorarilor ce se pot produce in instalatie.

Releele termice au rolul de a deschide un contact indata ce a atins o anumita temperatura. Releele termice sunt folosite pentru a semnaliza sau a scoate din functie o anumita parte a unei instalatii la care temperatura a crescut peste o anumita limita, stabilita initial.

Sigurantele fuzibile sunt aparate de protectie impotriva scurtcircuitelor care intrerup circuitul protejat prin topirea unui fuzibil (fir sau banda conductoare subtire, cu sectiunea corelata cu curentul de intrerupt si cu timpul in care trebuie sa se topeasca).

Sigurantele fuzibile obisnuite folosite foarte mult in instalatiile electrice sunt aparatele de protectie cele mai simple si in general cele mai eficace.

Reostatele de reglare, spre deosebire de rezistentele de pornire, sunt solicitate permanent, avand dimensiuni mai mari. In aceste reostate sunt utilizate pentru a obtine o reglare a tensiunii sau o modificare a curentului (in cazul masinii de curent continuu se modifica curentul de excitatie). Aceste reostate sunt cunoscute sub denumirea de reostate de excitatie.

In finalul lucrarii am prezentat „Bibliografia” ce contine manualele de specialitate din care am extras material pentru lucrarea de specialitate pe care am realizat-o.

Preview document

Aparate protecție și reglaj - Pagina 1
Aparate protecție și reglaj - Pagina 2
Aparate protecție și reglaj - Pagina 3
Aparate protecție și reglaj - Pagina 4
Aparate protecție și reglaj - Pagina 5
Aparate protecție și reglaj - Pagina 6
Aparate protecție și reglaj - Pagina 7
Aparate protecție și reglaj - Pagina 8
Aparate protecție și reglaj - Pagina 9
Aparate protecție și reglaj - Pagina 10
Aparate protecție și reglaj - Pagina 11
Aparate protecție și reglaj - Pagina 12
Aparate protecție și reglaj - Pagina 13
Aparate protecție și reglaj - Pagina 14
Aparate protecție și reglaj - Pagina 15
Aparate protecție și reglaj - Pagina 16
Aparate protecție și reglaj - Pagina 17
Aparate protecție și reglaj - Pagina 18
Aparate protecție și reglaj - Pagina 19
Aparate protecție și reglaj - Pagina 20
Aparate protecție și reglaj - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Aparate Protectie si Reglaj.doc

Alții au mai descărcat și

Relee Electrice, Relee Electromagnetice, Relee Termice

Argument Acest proiect are ca temă: relee electrice, caracteristici,rol,relee electromagnetice,relee termice . Proiectul conține 5 capitole...

Amplificatoare Operationale - Aplicatii

INTRODUCERE Ştiinţa este un ansamblu de cunoştinţe abstracte şi generale fixate intr-un sistem coerent obţinut cu ajutorul unor metode adecvate şi...

Monitorul

O clasificare sumara a monitoarelor ar putea fi dupa unul din criteriile : a) dupa culorile de afisare -monitoare monocrome (afiseaza doar doua...

Te-ar putea interesa și

Funcționarea, diagnosticarea și repararea pompelor de injecție

CAPITOLUL I MEMORIU EXPLICATIV Evoluţia deosebită a industriei constructoare de autovehicule a fost posibilă atât datorită faptului că...

Centratele Termice CET

CAPITOLUL I DESCRIEREA CTE ŞI A SERVICIILOR PROPRII 1.1. Consideraţii generale Pe măsură ce societatea avansează necesităţile ei de energie apar...

Aparate electrice de joasă tensiune pentru comandă automată

Argument Aparatele electrice reprezintă ansamblurile de dispozitive electrice şi mecanice, precum şi o categorie de echipamente electrice,...

Studiul Autoporniri Motoarelor Asincrone

Introducere Un sistem electroenergetic trifazat se poate numi ideal în cazul în care în fiecare din nodurile sale sunt asigurate în orice moment...

Stabilizatoare de Tensiune

Activităţile de testare şi diagnosticare din laboratoarele de electronică precum şi necesitatea obţinerii de tensiuni de alimentare de valori...

Definirea Noțiunilor privind Calitatea Serviciului de Alimentare cu Energie Electrică

1. DEFINIREA NOŢIUNILOR PRIVIND “CALITATEA SERVICIULUI DE ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICĂ” Cuvântul “calitate” işi are originea în latinescul...

Partea electrică a centralelor și stațiilor - stația Hârlești

1. Date generale Statia electrica 110/20 kV Harlesti este situata in localitatea Trivale Mosteni, jud. Teleorman, cu acces din drumul comunal...

Remorcă autoîncărcătoare de fân

INTRODUCERE Fânul este un termen generic pentru iarba sau păstăile cosite, uscate si păstrate pentru utilizarea lor ulterioară ca nutreț pentru...

Ai nevoie de altceva?