Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS)

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Electronică
Conține 9 fișiere: docx, dwg, png, spl7
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 2830
Mărime: 382.78KB (arhivat)
Publicat de: Victor Nicolae
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mironov Bettin
Ministerul Educației Republicii Moldova Universitatea Tehnică a Moldovei Facultatea Calculatoare , Informatică și Microelectronică Catedra Microelectronică și Inginerie Biomedicală

Cuprins

  1. Introducere. 3
  2. 1.Sarcina lucrării .5
  3. 2. Considerente teoretice. .6
  4. 2.1. Inversorul MOS complimentar(CMOS) .6
  5. 2.2.Principiul de funcționare. .7
  6. 3.Minimizarea funcției.9
  7. 4. Optimizarea funcției.10
  8. 5. Schema logica a funcției.10
  9. 6.Schema electrica principiala a dispozitivului.11
  10. 7. Calculul parametrilor statici.12
  11. 8. Calculul parametrilor dinamici.13
  12. 9.Elaborarea topologiei schemei.15
  13. 10.Concluzie.15
  14. Bibliografie .15

Extras din proiect

Introducere:

Producția de componente electronice discrete a fost revoluționată în momentul apariției primelor circuite integrate. Aceste noi componente au revoluționat atât producția de bunuri de larg consum de lunga durata, precum si cea industriala, strecurându-se astăzi în cele mai neînchipuite domenii ale vieții noastre cotidiene.

Sa ne aducem aminte de primele aparate de radio, care au fost echipate cu circuite integrate în etajul audio, apariția primelor receptoare TV echipate cu circuite integrate, radiocasetofoane si multe altele, pătrunderea automatizării în procesele de producție, apariția roboților industriali.

După etapa mecanizării, omul îndeplinește în principal funcția de conducere a proceselor tehnologice de producție. Operațiile de conducere necesita un efort fizic neglijabil, în schimb necesita un efort intelectual important. Pe de alta parte unele procese tehnice se desfășoară rapid, încât viteza de reacție a unui operator uman este insuficientă pentru a transmite o comanda necesara în timp util.

Se constata astfel ca la un anumit stadiu de dezvoltare a proceselor de producție devine necesar ca o parte din funcțiile de conducere sa fie transferate unor echipamente si aparate destinate special acestui scop, reprezentând echipamente si aparate de automatizare. Omul rămâne însă cu supravegherea generala a funcționarii instalațiilor automatizate si cu adoptarea deciziilor si soluțiilor de perfecționare si optimizare.

Prin automatizarea proceselor de producție se urmărește asigurarea tuturor condițiilor de desfășurare a acestora fără intervenția operatorului uman. Aceasta etapa presupune crearea acelor mijloace tehnice capabile sa asigure evoluția proceselor într-un sens prestabilit, asigurându-se producția de bunuri materiale la parametri doriți.

Etapa automatizării presupune existenta proceselor de producție astfel concepute încât sa permită implementarea mijloacelor de automatizare, capabile sa intervină într-un sens dorit asupra proceselor asigurând condițiile de evoluție a acestora în deplina concordanta cu cerințele optime.

Totul a fost motivat și demonstrat prin creșterea performantelor tehnici, a fiabilității produselor si în scăderea prețului de cost.

Ce este de fapt un circuit integrat? Un ansamblu de componente discrete ( diode, tranzistoare, rezistente, condensatoare si chiar bobine ) montate pe un suport de siliciu miniatural numit “cip”. Acest ansamblu a fost standardizat si a căpătat forme de capsule cu diferite dimensiuni si număr de terminale. Numărul componentelor a crescut de la câteva sute, la câteva mii sau chiar zeci de mii în cazul microprocesoarelor.

Circuitele integrate TTL s-au culminat în cele mai simple microprocesoare de fabricație româneasca ca: procesorul de 1 bit PC 14500, numărătorul de program de 4 biți PC 14104 sau demultiplexor 1:8 cu memorie.

Circuitele integrate logice, care au fost folosite cu zecile de mii în primele calculatoare, dar și în alte aplicații industriale, de automatizare si robotizare, au netezit calea spre realizarea circuitelor integrate liniare, care puneau probleme noi, generate de complexitatea structurii, de particularitățile procesului tehnologic, de varietatea metodelor si a aparaturii de testare.

Circuitele integrate au fost proiectate si perfectionate pe diferite domenii de utilizare: așa s-au născut cele logice, cele analogice, ori lineare etc. În funcție de caracteristicile funcționale si de domeniul de aplicații cele analogice au fost grupate pe familii: amplificatoare operaționale (AO), circuite de uz industrial, circuite de audio, radio si TV, arii de diode si tranzistoare. Si totuși, ele nu pot fi clasificate foarte exact după niște criterii prestabilite deoarece, au domenii de aplicare foarte largi.

1.Sarcina lucrării:

De proiectat circuitul digital pe baza CMOS conform funcției

si sarcinii inițiale conform variantei I- a:

Tensiunea alimentare U,V 9

Factorul de asociere a porții SI-NU 2

Factorul de asociere a porții SAU-NU 3

Coeficientul de sortanță N 20

Capacitatea sarcinii Cs, pF 5

Frecvența iterative a semnalului fint, MHz 2

U_int^1-U_out^1-U^1, V 8.2

U_int^0-U_out^0-U^0, V 0.3

Tensiunea de prag (n-canal) Upr.n ,V 1.5

Tensiunea de prag (p-canal) Upr.p ,V -1

Panta specifica (n-canal) Sn, mA/V2 0.25

Panta specifica (p-canal) Sp, mA/V2 0.1

Setul logicii SI-NU

2.Considerente teoretice:

Informația din mediul înconjurător se prezintă sub formă analogică. Pentru a fi prelucrată și transmisă informația naturală este convertită în semnale electrice cu ajutorul unor dispozitive speciale (senzori, traductoare etc.). În cazul semnalelor analogice, informația este conținută în parametrii semnalelor (amplitudine, frecvență, fază etc.). Aceste semnale pot fi prelucrate direct cu ajutorul unor sisteme (circuite) analogice, dintre care multe pot fi realizate în tehnologia MOS. Cu toate acestea, în general se preferă prelucrarea și transmisia informației sub forma digitală (numerică), semnale electrice codificate având un număr limitat de stări logice, în caz cel mai răspândit, logica binară, aceste stări sunt în număr de două "0" și "l", "fals" și "adevărat", sau starea "joasă" și stare "înaltă".

În acest mod, un semnal analogic poate reprezenta mult mai multă informaţie, de exemplu 16 biţi. Motivul acestui aparent sacrificiul este acela că la trecerea unui semnal analogic printr-un lanţ de elemente de prelucrare (sau printr-o linie de comunicaţie), fiecare element introduce în mod inevitabil zgomot şi distorsiuni. Aceste abateri de la cazul ideal se acumulează direct sub formă de erori în semnalul de ieşire. Prelucrarea informaţiei necesită uneori milioane sau chiar miliarde de etape consecutive. Semnalele analogice nu pot suporta un număr atît de mare de transformări fără că erorile acumulate să distrugă informaţia. În schimb, un semnal digital poate parcurge un lanţ nelimitat de etape de prelucrare logică, fără ca informaţia să fie alterată. Prin urmare, sistemele electronice digitale sînt teoretic extensibile nelimitat.

Inversorul MOS este cel mai simplu circuit logic binar. El trebuie să poată comanda intrarea etajului următor cu mai multă energie decît a primit la intrarea proprie. Urmează că energia necesară comutaţiei nu poate fi obţinută din semnalul de intrare, fiind necesară o sursă separată de alimentare cu energie.

Preview document

Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS) - Pagina 1
Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS) - Pagina 2
Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS) - Pagina 3
Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS) - Pagina 4
Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS) - Pagina 5
Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS) - Pagina 6
Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS) - Pagina 7
Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS) - Pagina 8
Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS) - Pagina 9
Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS) - Pagina 10
Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS) - Pagina 11
Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS) - Pagina 12
Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS) - Pagina 13
Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS) - Pagina 14
Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS) - Pagina 15
Circuite integrate digitale (proiectarea circuitului digital pe baza CMOS) - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Circuite Integrate Digitale (Proiectarea Circuitului Digital pe Baza Cmos).docx
  • diagrama Karnaugh.spl7
  • Functii.spl7
  • lucrare an Stadnic.dwg
  • Schema electrica.png
  • Schema logica.png
  • schema logica.spl7
  • Tabela de adevar.png
  • Tabela de adevar.spl7

Alții au mai descărcat și

Proiectarea și Simularea de Sisteme cu Microcontrolere în Mediul CAD

CAPITOLUL I Introducere in medii de simulare Introducere Introducerea tehnicii moderne de calcul în laboratoarele de cercetare şi proiectare a...

Multiplexoare și Demultiplexoare

În electronică multiplexorul (sau prescurtat”MUX”) este un dispozitiv care selectează un semnal din mai multe semnale analogice sau digitale de...

Inversarea sensului de rotație la motoarele monofazate

Argument Lucrarea de faţa przintă datele necesare realizări prin proiectare şi execuţie a instalaţiilor electrice din domeniul electro-mecanic....

Sisteme cu Microprocesor

CAPITOLUL 1 Analiza procesului ca obiect al automatizării 1.1 Formularea specificaţiilor tehnico- funcţionale Se va realiza un sistem pentru...

Microprocesoare - structură și fuctionare

La începutul anului 1971, în laboratoarele firmei INTEL se realiza primul microprocesor cu lungimea cuvintelor de 4 biţi ( 4004 ). În acel monent...

Convertorul Analog - Digital ADC

Convertorul ANALOG DIGITAL ADC Un convertor analog – digital (ADC) este un circuit electronic care converteste o tensiune analogica de la...

Proiectarea Procesorului Intel 8086

În proiectul de curs cu tema ,,Proiectarea unui sistem pe baza procesorului I8086“ vom studia cum se poate de proiectat unitățile de baza ale SMP...

Ceas digital folosind microcontroler 8051

Capitolul 1. Proiectare hardware Date de proiectare: Sa se realizeze un ceas digital cu ajutorul microcontrolerului 8051. In acest ceas digital...

Te-ar putea interesa și

Casa calității la energie electrică

INTRODUCERE Conform noii concepţii privind măsurarea şi evidenţa energiei electrice se impune stabilirea de priorităţi în îmbunătăţirea sistemului...

Studiul porților logice

1 Caractere generele 1.1 Definiţie Porţile logice sunt circuite electronice capabile să efectueze operaţii logice simple sau compuse cu semnalele...

Proiectarea Nucleului de Microsistem

1. Introducere Proiectul dat reprezinta structura de proiectare a nucleului unui microcalculator didactic care realizeaza programul de triere a...

Electronică digitală

1Schema bloc GIFV - Generator de impulsuri cu frecventavariabila - furnizeazaimpulsurile de tact - este un circuit basculantastabil, amplitudinea...

Circuite Integrate Digitale

Consideratii teoretice Decodificatorul este un circuit logic care transformă o informaţie dintr-un anumit cod în alt cod recunoscut de receptor....

Bazele Sistemelor Mecatronice

1. INTRODUCERE 1.1 Conceptul de mecatronica: definitie; modele Termenul mecatronica (MECAnica + elecTRONICA) a fost conceput în 1969 de un...

Circuite Integrate Digitale

DIGITALE UTILIZÂND CIRCUIT MAKER 1. INTRODUCERE În momentul actual, evolutia tehnicii de calcul face posibilã utilizarea computerului pentru...

Ai nevoie de altceva?