Circuitele Integrate Peliculare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 6618
Mărime: 369.37KB (arhivat)
Publicat de: Sorin-Vasile G.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gresanu Sorin-Vaile

Cuprins

  1. Argument
  2. Capitolul I
  3. Notiuni generale despre numaratoare binare cu circuite integrate.
  4. Cum functioneaza numaratoarele binare cu circuite integrate.
  5. Capitolul II
  6. Numaratoare binare cu circuite integrate.Clasificari.
  7. Scheme.
  8. Capitolul III
  9. Unde folosim anumite numaratoare binare cu circuite integrate?
  10. Prezentare pe ansamblu.
  11. Capitolul IV
  12. Norme de tehnica a securitatii muncii
  13. Bibliografie

Extras din proiect

Tema aleasă , „ Circuitele integrate peliculare sunt circuitele ale caror elemente sunt realizate prin depunerea unor pelicule pe suprafata unui material dielectric ce are ca scop atingerea standardelor curiculare solicitate de specializarea pe care am făcut-o în timpul liceului contribuind astfel la o bună formare profesională în domeniu.

* Contribuţia personală privind elaborarea proiectului constă în selectarea informaţiilor tehnice/practice şi teoretice specifice specializării, structurarea pe capitole a acestora.

* Lucrarea prezintă în mod sintetic şi actualizat sub forma unor scheme principalele aspect ale valorilor elaborate pe diferite teme.

Capitolul I

Numaratoare binare cu circuite integrate.

Numaratoarele sunt circuite care evolueaza periodic (ciclic) între anumite stari. Numarul starilor distincte dintr-un ciclu se numeste modulul numaratorului si se noteaza cu m. Numaratoarele în inel sau Johnson, realizate cu registre de deplasare formate din bistabile D, studiate anterior aveau modulul m = n respectiv m = 2n; (n era numarul de bistabile a registrului). În acest caz m £ 2n.

Se pune problema obtinerii cu acelasi numar de bistabile n a unui numar cât mai mare de stari distincte în cadrul unui ciclu, adica a maririi modulului m. Numarul n de bistabile necesare pentru realizarea unui numarator modulo m este n ³ log2 m.

Circuitele integrate peliculare sunt circuitele ale caror elemente sunt realizate prin depunerea unor pelicule pe suprafata unui material dielectric în functie de grosimea peliculelor depuse. Circuitele integrate hibride sunt circuitele care au unele elemente de circuit montate pe un substrat dielectric, iar restul elementelor se realizeaza prin depuneri de pelicule pe suprafata acestuia. Corespunzator grosimii peliculelor depuse, circuitele integrate hibride pot fi cu pelicule subtiri sau cu pelicule groase.

Din punct de vedere functional, circuitele integrate se împart în doua clase: circuite integrate liniare si circuite integrate digitale (logice). Circuitele integrate liniare sunt acele circuite care prelucreaza sau genereaza semnale cu variatie continua în amplitudine, polaritate sau frecventa pentru realizarea unor functiuni analogice (generare, amplificare, modulare demodulare etc). Circuitele integrate digitale (sau logice) sunt acele circuite care prelucreaza semnale cu variatie discreta pentru realizarea unor functiuni logice sau functiuni de memorare.

Domeniul telecomunicatii reprezinta domeniul semnalelor electrice. Prin semnal electric se intelege variatia unei tensiuni sau intensitati in timp. Generatoarele de functii produc semnale sinusoidale dreptunghiulare si triunghiulare. In multe aplicatii sunt necesare semnale care prezinta o alta variatie in timp.

Circuitele de derivare si integrare sunt utilizate pentru modificarea formei semnalului de intrare .

Aceste circuite sunt necesare pentru a obtine semnalul de forma dorita necesar pentru functionarea corecta a altor circuite ,de exemplu :

Porti logice ,numaratoare ,amplificatoare ,circuite de masura etc.

Aceste circuite pot fi realizate ,atat cu componente discrete cat si cu ajutorul circuitelor integrate.

Circuitele de derivare si integrare sunt utilizate si in structura aparatelor de masura ,de exemplu : voltmetru pentru masurarea tensiunii alternative nesinusoidale .

Circuitele de derivare si integrare fac parte din structura regulatoarelor ,care la randul lor fac parte din sisteme de reglare automata in care una sau mai multe marimi sunt mentionate la valoarea constanta .

In lucrarea de fata prezint atat circuite simple realizate cu rezistoare si condensatoare, cat si cele realizate cu amplificatoare operationale care integreaza respectiv deriveaza semnalul de intrare indiferent de forma acestuia. Pentru realizarea acestor operatii matematice exista o stransa legatura a circuitului si perioada semnalului de intrare.

Stabilizatoare cu circuite integrate

Producţia de componente electronice discrete a fost revoluţionată în momentul apariţiei primelor circuite integrate. Aceste noi componente au revoluţionat atât producţia de bunuri de larg consum de lunga durată, precum şi cea industrială, strecurându-se astăzi în cele mai neînchipuite domenii ale vieţii noastre cotidiene.

Să ne aducem aminte de primele aparate de radio, care au fost echipate cu circuite integrate în etajul audio, aparitia primelor receptoare TV echipate cu circuite integrate, radiocasetofoane şi multe altele, pătrunderea automatizării în procesele de producţie, apariţia roboţilor industriali.

Preview document

Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 1
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 2
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 3
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 4
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 5
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 6
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 7
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 8
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 9
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 10
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 11
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 12
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 13
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 14
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 15
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 16
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 17
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 18
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 19
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 20
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 21
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 22
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 23
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 24
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 25
Circuitele Integrate Peliculare - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Circuitele Integrate Peliculare.DOC

Te-ar putea interesa și

Materiale utilizate în instalații electrice cabluri și conducte electrice

Capitolul 1 Cabluri si conducte electrice 1.1. Prezentare generală Pentru transpotrul energiei electrice si pentru distributia acestuia la...

Circuite Logice Integrate

Circuite integrate logice In tehnica actuala de productie a semiconductoarelor se disting doua mari familii de circuite integrate fabricate pe...

Circuite de Impulsuri și Formatoare de Undă

Argument Automatica este ansamblul metodelor şi mijloacelor de realizare a unor legături (corelaţii) intre diferite elemente şi instalaţii ale...

Tehnologia realizării circuitelor electronice

Argument Rezistentele sunt piese cu o foarte larga intrebuintare in constructia aparatelor electrice. Astfel, de exemplu, numarul lor poate ajunge...

Tipuri de procesoare și caracteristicile lor

Introducere Calculatorul este un ansamblu de sisteme mecanice, electromagnetice şi electronice destinate prelucrării informaţiei. În 1945 apare...

Materiale și componente electronice

Materialele dielectrice se caracterizeaza prin stari de polarizatie electrica, care sunt stari de electrizare suplimentara si apar în prezenta...

Depunerea straturilor metalice prin evaporarea termică în vid

Date teoretice: În circuitele integrate straturile metalice sunt necesare pentru a asigurara interconectarea dispozitivelor, pentru a forma...

Maiștrii electroenergetici

Câteva noțiuni de management general - La origine cuvântul latin MANUS = strunirea cailor care trag la un car sau o căruță, cu ajutorul hățurilor....

Ai nevoie de altceva?