DCE

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza DCE.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bondor Karoly

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domenii: Electronica, Economie

Extras din document

Sa se proiecteze un stabilizator de tensiune cu circuit integrat bA723 si tranzistor extern.

Date de proiectare:

– Tensiunea de iesire stabilizata: US = 15 V

– Curentul de iesire maxim: ISMAX = 300 mA

– Variatia procentuala a tensiunii retelei ce alimenteaza redresorul este de –10%…+5%

– Temperatura maxima a mediului: tamax = 30 C

CONSIDERATII TEORETICE

Circuitul integrat BA723 este utilizat la relaizarea stabilizatoarelor de tensiune de putere mica (fara tranzistor de reglare extern) si de putere medie (cu tranzistor de reglare extern). Necesitatea tranzistorului extern este evidenta pentru cazul când trebuie realizat un curent de sarcina ISMAX ³ 150 mA (curentul maxim de iesire al circuitului inetgrat bA723 este de 150 mA). În cazul curentilor de sarcina mai mici decât acesta, necesitatea tranzistorului extern se stabileste numai dupa calculul puterii disipate maxime pe circuitul integrat.

În figura 1 se prezinta schema bloc a circuitului iar în fig. 2 conexiunile la capsula. În fig. 1 este indicata numerotarea terminalelor pentru ambele tipuri de capsule. (în paranteze pentru TO 100).

Circuitul se utilizeaza ca stabilizator de tensiune pozitiva si stabilizator de tensiune negativa, ambele în regim normal sau în regim flotant. (pentru tensiuni mari). Dintre aplicatiile date în literatura de specialitate pentru circuitul integrat bA723, cea mai raspândita în practica este aceea de stabilizator de tensiune pozitiva cuprinsa între 2…33 V. O tensiune de 37 V cât citeaza cataloagele nu se poate obtine practic cu un redresor cu l ³ 0,1 si în conditiile variatiei tensiunii retelei. În fig. 3.a. , 3.b. si 3.c. se prezinta trei variante de stabilizator de tensiune pozitiva fara tranzistor de reglare extern:

– stabilizator de tensiune cuprinsa între 2…6,8 V (Urefmin)

– stabilizator de tensiune cuprinsa între 7,5 (Urefmax)33V

– stabilizator de tensiune variabila cuprinsa între 2,2…33V

Tensiunea stabilizata nu se poate coborâ sub 2 V deoarece amplificatorul de eroare nu mai functioneaza corect cu tensiuni la intrari mai mici decât 2 V.

Tensiunea de referinta pentru un curent de 1 mA consumat de la iesirea respectiva este cuprinsa între 6,8…7,5 V, având valoarea tipica de 7,15 V. De aceasta dispersie, precum si de toleranta rezistentei variabile Rv trebuie tinut cont la calculul divizoarelor de tensiune din circuitele stabilizatoare.

Este indicat sa se utilizeze în divizoare atât rezistenta fixa cât si semivariabila cu pelicula metalica deoarece prezinta o mai buna stabilitate în timp si cu temperatura mediului.

Condensatorul CF (de obicei ceramic de 10…100 nF sau electrolitic pâna la 5 mF )are rolul de filtraj, reducând ondulatiile provenite de la intrare si zgomotul tensiunii de referinta si deci al tensiunii stabilizate.

Fisiere in arhiva (1):

  • DCE.doc