Generatorul de Semnal de Audiofrecventa

Imagine preview
(9/10 din 6 voturi)

Acest proiect trateaza Generatorul de Semnal de Audiofrecventa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dragos Dobrescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Electronica, Electrotehnica

Extras din document

Oscilatorul este acel circuit operational ce produce o tensiune alternativa variabila, in timp pe o sarcina RL, pe baza energiei electrice preluata de la o sursa de tensiune continua.

Etajul separator

Se considera un repetor pe emitor (deoarece are o rezistenta de iesire foarte mica), permitând cuplarea directa a sarcinii si prezinta distorsiuni foarte mici, din cauza reactiei negative a montajului. Repetorul pe emitor este un amplificator în curent, amplificarea în tensiune fiind egala cu unitatea.

Pentru reglaj fin al amplitudinii tensiunii de iesire se alege P=48k . astfel pentru P=0 avem V0=1V si daca P=48k , avem , rezulta V0=90mV. alternatorul va asigura variatia bruta a tensiunii. Se asigura astfel si suprapunerea gamelor de variatie a amplitudinii.

Tranzistoarele T2 si T3 si rezistentele R1, R2, R3 formeaza o sursa de curent constant io. Calculam io=Vo/Ro=180mA si alegem io=90mA si ioRL=VRL=9V, deci RL=100 .

Se stie ca IR1=IoR2/R1=9mA, deci R1=1k .

Calculam Ec=0,6V+IR1(R3+R1), deci R3=(Ec-0,6V)/IR1-R1, de unde luam R3=0,6k . Pentru a calcula R4 si R5 folosim 0,6V=EcR5/(R4+R5), deci R4=24R5 si se alege R4=120k si R5=5k .

Tranzistoarele se aleg de tipul BC107. Când oscilatorul nu este un oscilator de putere, el nu se conecteaza la o impeddanta de sarcina externa pentru ca ar produce modificarea frecventei de oscilatie si distorsionarea semnalului generat si de aceea între oscilato si sarcina se introduce un etaj separator (repetor pe emitor pentru RL mic).

Fisiere in arhiva (1):

  • Generatorul de Semnal de Audiofrecventa.doc

Alte informatii

Facultatea de Electronica si Telecominicatii Bucuresti Dispozitive si circuite electronice Anul III, sem. 1 Tema proiectului:Sa se proiecteze un generator de semnal sinusoidal pentru domeniul de audiofrecventa.