Generatorul de Semnal Sinusoidal cu Retea de Reactie Pozitiva Wien

Imagine preview
(7/10 din 6 voturi)

Acest proiect trateaza Generatorul de Semnal Sinusoidal cu Retea de Reactie Pozitiva Wien.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 36 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Electronica, Electrotehnica

Extras din document

Oscilatorul ce va fi proiectat nu va putea fi conectat direct la o sarcina exterioara, deoarece acest lucru ar putea produce o modificare a frecventei de oscilatie si o distorsionare a semnalului generat . De aceea intre sarcina si oscilator se intercaleaza un etaj separator care va avea :

- Rezistenta de intrare (Ri) foarte mare; (mult mai mare decat

rezistenta de iesire a oscilatorului (Roosc)

- Rezistenta de iesire (Ro) mica; (mult mai mica decat rezistenta de sarcina (Rs) )

- Eventual sa amplifice (daca rezistenta de sarcina are valoare mare) sau sa fie de forma unui repetor pe emitor (pentru valori mici ale impedantei sarcina)

Proiectarea etajului de iesire va fi facuta satfel incat circuitul ales pentru polarizarea trazistoarelor sa mentina PSF-ul acestora constant in conditiile in care temperatura variaza intr-un interval dat TÎ[Tmin,Tmax] si unei dispersii tehnologice a parametrilor componentelor.

Aleg:

- Tmin=00C

- Tmax=600C

- To=250C (temperatura de functionare)

In aceste conditii se impune ca variatia curentului de colector sa nu depaseasca 5%

OSCILATORUL CU RETEA WIEN

Tinand cont de conditiile impuse de etajul de iesire rezulta ca este necesar ca oscilatorul ce va fi proiectat sa fie alimentat la o tensiune de

19.4 V ( @20 V) si sa aiba o rezistenta de iesire mult mai mica decat rezis- tenta de intrare in etajul de iesire . Deasemeni luand in cosiderare faptul ca amplificarea pe care o are etajul de iesire este mai mica decat 1 (0.993) pentru a obtine un semnal sinusoidal cu amplitudinea de 3. 5V va trbui ca amplitudinea maxima a semnalului la iesirea oscilatorului sa fie 3. 52 V.

Reteaua WIEN va trbui sa ofere posibilitatea reglarii frecventei semnalului sinusoidal in domeniul 0.9 kHz «900 kHz. Acest lucru va fi facut mai intai brut ,pe decade, apoi fin.

Reactia negativa a ampificatorului ofera o stabilitate a amplificarii si o marire a rezistentei de intrare in amlpificator.

Reteaua WIEN este conectata la amplificator astfel incat sa realize o reactie pozitiva . Deoarece defazajul intrdos de retea este nul, este necesar ca defazajul amplificatorului sa fie egal cu 2kp; deci amlpificatorul trebuie sa aiba un numar par de etaje (de obicei doua).

Fisiere in arhiva (1):

  • Generatorul de Semnal Sinusoidal cu Retea de Reactie Pozitiva Wien.doc

Alte informatii

Facultatea de Electronica si Telecomunicatii Bucuresti Dispozitive si circuite electronice Anul III, sem. 1