Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 6256
Mărime: 1.66MB (arhivat)
Publicat de: Iustinian Costache
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Teofil Teodorescu
Universitatea Politehnica Bucureşti - Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei - Proiect la disciplina S.O.

Cuprins

  1. 1. Aspecte generale despre managerele de fişiere 3
  2. 1.1. Consideraţii generale 3
  3. 1.2. Alegerile linii de comandă 4
  4. 1.3. Alegerile grafice generice 4
  5. 1.4. Alegerile în mediul desktop 5
  6. 1.5. Alegerea de managere de fişiere 6
  7. 2. Managere de fişiere pentru Linux 7
  8. 2.1. Managere de fişiere bazate pe console 7
  9. 2.1.1. Fdclone 7
  10. 2.1.2. Midnight Commander 8
  11. 2.1.3. Vifm 10
  12. 2.2. Managere de fişiere bazate pe GUI 11
  13. 2.2.1. X File Explorer 11
  14. 2.2.2. FileRunner 12
  15. 2.2.3. Gentoo 13
  16. 2.2.4. Gnome commander 14
  17. 2.2.5. Krusader 15
  18. 2.2.6. Worker 16
  19. 2.3. Managere de fişiere pe desktop 17
  20. 2.3.1. Desktop File Manager 17
  21. 2.3.2. TKDesk 18
  22. 2.3.3. ROX-Filer 18
  23. 2.3.4. Konqueror 19
  24. 3. Glosar 24
  25. 4. Bibliografie 25

Extras din proiect

1. Aspecte generale despre managerele de fişiere

1.1. Consideraţii generale

La sfarşitul secolului trecut s-au purtat multe discuţii (dintre care multe continuă încă) cu privire la importanţa diferitelor descoperiri ale omenirii.În orice fel de top, Internetul şi-a gasit locul (binemeritat) ca fiind un element esenţial al civilizaţiei moderne. Internetul poate fi un element de transport pentru orice fel de informaţie. Pentru a găsi si vizualiza această informaţie este nevoie de programe specializate care ştiu să traducă informaţia care circulă pe firele de diverse tipuri ale Internetului în text, imagini, filme, sunete. Nu e de mirare că acest tip de programe au devenit la rândul lor extrem de importante, de multe ori aducând dupa ele definiţia calităţii unui mediu de lucru. Mulţi oameni tind sa devină sentimentali când vorbesc despre browserul lor preferat susţinând cu pasiune calitaţile acestuia.

Această descriere nu încearcă să intre în categoria textelor "angajate" în această competiţie. Programele din zona "Open Source" sunt dezvoltate de oameni entuziaşti in timpul lor liber, care au ajuns sa aibă o complexitate si o calitate similară şi de multe ori superioară alternativelor comerciale

Apariţia şi evoluţia managerelor de fişiere din Linux este puternic legată de istoria GNU⁄Linux-ului. La început, acestea au fost sub formă de linie de comandă şi mijloace grafice generice şi au progresat la cele specifice desktop-ului, devenind tot mai sofisticate pe parcurs (s-au adaugat, de exemplu, butoane noi şi uzul mouse-ului). Astăzi, mai mult de o duzină de opţiuni subliniate aici vor servi utilizatorilor cu interese din cele mai variate şi mai extinse.

Managerul de fişiere este un prgram care permite lucrul cu acestea. El este necesar pentru a avea acces mai uşor la informaţie structurand-o după dorinţele utilizatorului. Informaţia fiind organizată sub formă de fişiere şi directoare, majoritatea timpului pe care îl petrecem în faţa computerului este dedicat creerii si organizării diferitelor tipuri de fişiere si directoare. Aproape toate programele pe care le folosim conduc în cele din urmă la creerea unuia sau mai multor fişiere. Frecvent simţim nevoia să schimbăm locul unor fişiere sau să le ştergem sau să le redenumim. În decizia de a şterge, muta sau copia un fişier, de mare folos este posibilitatea de a vedea ce conţine acel fişier. Managerele de fişiere au avut întotdeauna anumite posibilităţi de vizualizare a conţinutului fişierelor, posibilităţi de evaluare a spaţiului ocupat de directoare, posibilităţi de selecţie avansată a fişierelor după anumite criterii, etc.

Multe managere de fişiere moderne nu mai încearcă să devină aplicaţii care să integreze toate opţiunile, începand cu copierea de fişiere, până la arhivarea lor, în acelaşi pachet unic. În unele cercuri, acestea chiar par a fi considerate demodate, judecând după faptul că multe distribuiţii nu mai includ un manager pe desktop şi unii utilizatori par a prefera instrumente de căutare ca Beagle pentru a-şi organiza fişierele în directoare. Cu toate acestea, chiar şi cele mai vechi managere de fişiere rămân utile, şi pot funcţiona chiar mai bine decât opţiuni mai noi pentru unii utilizatori, depinzând de preferinţele lor în privinţe ce de exemplu avantajele relative ale folosirii tastelor cheie versus click-urilor mouse-ului.

1.2. Alegerile linii de comandă

Utilizând un manager de fişiere în linie de comandă e ca şi cum te-ai întoarce în timp. Cele mai multe dintre ele sunt bazate pe Norton Commander, vechiul standard pentru DOS. Atât Midnight Commander, cât şi FD Clone afişează două panouri şi folosesc atât tastele funcţionale, cât şi tastele cheie pentru a manipula fişierele selectate. Midnight Commander merge atât de departe încât împrumută schema de culori albastru cu albastru deschis a Norton Commander-ului.

Managerele de fişiere linie de comandă nu doar compactează o mare funcţionalitate în programe mici, dar şi includ frecvent funcţii care nu se găsesc în multe managere desktop de fişiere, cum ar fi un client FTP în măsura în care împrumută funcţiile tastelor. Chiar dacă îţi petreci majoritatea timpului pe desktop, ar trebui probabil să te familiarizezi cu un manager de fişiere linie de comandă pentru cazurile rare în care îţi va trebui. Din fericire, acest lucru nu este greu de făcut.

1.3. Alegerile grafice generice

În distribuţiile mari şi bine împământenite ca Debian poţi găsi pachete pentru aproximativ o duzină de de managere de fişiere concepute pentru X Window System sau sisteme de operare gen Unix, mai degrabă decât pentru un manager fereastră specific sau desktop sau pentru GNU/Linux în particular. Unele, cum ar fi Desktop File Manager (DFM), sunt reminiscenţe ale vederii spaţiale moderne în GNOME.

Totuşi, pentru un utilizator modern, multe dintre aceste alegeri arată extrem de învechite, fără opţiunea drag-and-drop, fonturi clasice, sau printare CUPS. Managerul de fişiere Gentoo (a nu fi confundat cu distribuţia aceluiaşi nume) suportă doar caractere ASCII, şi nu poate sorta unele din caracterele într-un modern UTF-8 local.

Multe dintre managerele de fişiere generice disponibile sunt mai mult sau mai puţin tranziţii directe de la perechile lor în linie de comandă. Multe, cum ar fi emelfm, suportă tastele cheie la fel ca echivalentele lor în linie de comandă, în timp ce altele, cum ar fi FileRunner şi Worker, includ o paletă de opţiuni cu o formidabilă acoperire prin butoane. Principala diferenţă între aceste programe şi perechile lor în linie de comandă e că managerele generice de fişiere includ memorarea paşilor făcuţi într-un istoric, însemnarea paginilor de interes, recunoaşterea pentru securitate – deşi în unele cazuri prin configurare manuală – şi o mare varietate de vederi ale listelor de subdirectoare şi ale atributelor fişierelor.

Managerele generice de fişiere reflectă nevoile utilizatorilor de GNU⁄Linux la momentul în care acestea au fost scrise pentru prima dată, în urmă cu şapte sau opt ani, cu opţiuni integrate pentru comenzi ca diff, mount şi symlink – aspecte la care managerele de fişiere mai recente au renunţat. O alegere mai meticuloasă este TkDesk, care, pe langă oferirea simultan de vedere arborescentă şi două panouri adiţionale, deasemenea include o fereastră flotantă configurabilă pentru aplicaţii folosite în mod curent. În general, cu cât eşti mai tocilar şi mai puţin dependent de mouse, cu atât este mai probabil că vei aprecia aceste aplicaţii.

Preview document

Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 1
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 2
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 3
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 4
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 5
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 6
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 7
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 8
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 9
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 10
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 11
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 12
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 13
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 14
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 15
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 16
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 17
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 18
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 19
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 20
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 21
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 22
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 23
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 24
Gestionare de Fișiere și Ferestre în Linux - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Gestionare de Fisiere si Ferestre in Linux.doc

Alții au mai descărcat și

Monitorul

O clasificare sumara a monitoarelor ar putea fi dupa unul din criteriile : a) dupa culorile de afisare -monitoare monocrome (afiseaza doar doua...

Stabilizator de Tensiune

3. Functionarea În general, pentru realizarea stabilizatoarelor de tensiune se folosesc proprietatile diodelor. Cel mai simplu tip de...

Te-ar putea interesa și

Sisteme de Operare

1.1 Sisteme de calcul. Structura sistemelor de calcul Sistemele de operare sunt colecţii de programe existente pe sistemele de calcul . Prin...

Curs Word

Primul obiectiv specific Participantii trebuie sa aiba o vedere de ansamblu asupra functionarii, caracteristicilor de performanta ale sistemului...

Ai nevoie de altceva?