Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6523
Mărime: 557.58KB (arhivat)
Publicat de: Daniel R.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Gheorghiu, Andrei Florin

Cuprins

  1. Argument. 1
  2. I. DISPOZITIVELE SEMICONDUCTOARE. Generalităţi 2
  3. 1.1. Dioda Semiconductoare 3
  4. Dioda redresoare 3
  5. Dioda Zener 3
  6. Dioda cu contact punctiform 3
  7. Dioda Varicap 4
  8. Dioda Tunel 4
  9. Fotodioda 4
  10. Dioda electroluminiscentă (LED) 4
  11. 1.2. Tranzistorul bipolar 5-6
  12. Tranzistorul npn 5-6
  13. Tranzistorul pnp 5-6
  14. 1.3. Tranzistorul unipolar sau tranzistorul cu efect de câmp (TEC) 7-8
  15. Tranzistorul TEC-MOS 7
  16. Tranzistorul Unijoncţiune TUJ 8
  17. 1.4. Tiristorul 9
  18. 1.5. Triacul 10
  19. 1.6. Diacul 11
  20. II. VERIFICAREA DISPOZITIVELOR SEMICONDUCTOARE 12
  21. 2.1. Verificarea diodelor semiconductoare 12
  22. 2.2. Verificarea tranzistoarelor bipolare 13
  23. 2.3. Verificarea tranzistoarelor TEC-MOS 14
  24. 2.4. Verificarea tranzistoarelor TUJ 15
  25. 2.5. Verificarea Tiristorului 15
  26. 2.6. Verificarea Triacului 16
  27. 2.7. Verificarea Diacului 16
  28. III. Parametrii principali ai dispozitivelor semiconductoare. Echivalenţe 17
  29. IV. Bibliografie 18

Extras din proiect

ARGUMENT

Ramura industriei electronice a cunoscut şi cunoaşte o evoluţie extraordinară, cu multiple implicaţii economico-sociale.

Electronica este azi principalul „generator” de progres tehnic, în contextul industrial al ţărilor dezvoltate, contribuind în mod hotărâtor la creşterea productivităţii muncii, la ridicarea calităţii produselor, la introducerea în fabricaţie a tehnologiilor noi, la perfecţionarea metodelor de conducere şi de organizare a producţiei.

Progresele rapide înregistrate in ultimul timp pe plan mondial, în elaborarea de componente microminiaturizate au fost concretizate în dezvoltarea, cu prioritate şi în ţara noastră, a domeniului componentelor semiconductoare.

De remarcat totodată faptul că în perioada 1966-1977 producţia industriei electrotehnice şi electronice a înregistrat un ritm mediu anual de creştere de 17.1%, superior mediei pe ramura industriei construcţiilor de maşini, producţia industriei electrotehnice şi electronice din anul 1977 a fost de 8.6 ori mai mare decât cea din anul 1965; producţia de televizoare ce revine la 1000 de locuitori în aceeaşi perioadă a fost de 4.4 ori mai mare, iar cea de aparate radio de 2 ori.

Privind atât retrospectiv cât şi în perspectivă dezvoltarea dinamică, ascendentă, a celor două mari ramuri ale industriei electronice – fabricaţia de componente şi fabricaţia de echipamente electronice – asistăm la un profund şi complex proces de transformări care relevă multiple mutaţii care au avut loc în strucura industriei electronice, tendinţa evolutiv – istorică pe parcursul diferitelor etape de dezvoltare fiind ca fabricantul de componente electronice să preia din ce în ce mai multe sarcini ale fabricantului de echipamente.

Devenite din ce în ce mai specializate, cu performanţe electrice tot mai ridicate şi cu siguranţă în funcţionare ridicată, componentele electronice semiconductoare au o largă utilizare în construcţia de echipamente. De exemplu: calculatoare, televizoare, aparate radio, aparate foto, camere video. etc.

Generaţiile care au urmat, au adăugat fiecare câte ceva la acest efort de eliberare a omului de activităţile dificile, obositoare, importanţa dispozitivelor create fiind în directă evoluţie cu nivelul cunoştinţelor tehnice.

Proiectul este structurat pe trei capitole a căror componenţă o prezint mai jos:

o Capitol I – DISPOZITIVE SEMICONDUCTOARE. GENERALITĂŢI. În acest capitol sunt prezentate generalităţi ale dispozitivele semiconductoare: definiţii, clasificări, imagini şi simboluri.

o Capitolul II – VERIFICAREA DISPOZITIVELOR SEMICONDUCTOARE - aici am prezentat câteva metode simple pentru verificarea componentelor semiconductoare.

o Capitolul III - PARAMETRII PRINCIPALI AI DISPOZITIVELOR SEMICONDUCTOARE. ECHIVALENŢE - în acest capitol am prezentat modalitatea de a găsi echivalenţa unei componente pe baza parametrilor principali.

Capitolul I

DISPOZITIVELE SEMICONDUCTOARE. GENERALITĂŢI

Semiconductoarele constituie o categorie de materiale electrotehnice, a căror conductivitate electrică are o valoare intermediară între cea a metalelor şi cea a izolatorilor, şi conduc curentul electric doar în anumite condiţii.

Semiconductoarele se deosebesc fundamental de conductoare deoarece: conductivitatea lor electrică creşte cu temperatura, în timp ce la conductoare scade; valoarea conductivităţii lor este puternic influenţată de defectele existente în structura reţelei cristaline, în timp ce la conductoare prezenţa acestor defecte de structură nu au practic nici o influenţă.

În construcţia componentelor semiconductoare sau a dispozitivelor semiconductoare se utilizează materiale semiconductoare cu impurităţi introduse special pentru a obţine o serie de efecte dorite. Procedeul prin care într-un semiconductor (pur) se introduc impurităţi se numeşte dopare. În procesul de dopare al cristalelor, atomii impurităţilor vor substitui o serie de atomi din reţeaua cristalului semiconductor.

Dacă în acelaşi cristal se creează prin impurificare, de o parte şi de alta a unei suprafeţe de separaţie, două regiuni de tip opus – una P şi cealaltă N – se spune că s-a obţinut o joncţiune P-N

Fabricarea unui dispozitiv semiconductor se poate realiza cu mai multe materiale semiconductoare, dar cele mai des utilizate şi cele mai importante sunt Germaniul (Ge) si Siliciul (Si).

În cele ce urmează voi prezenta dispozitivele semiconductoare. Există mai multe categorii de componente semiconductoare printre care cele mai importante sunt:

O primă componentă ar fi dioda semiconductoare care este un dispozitiv electronic, format dintr-o joncţiune P-N, la extremităţile căreia sunt fixate conductoare de legătură, în contact metalic cu regiunile P, respectiv N.

Diodele semiconductoare nu pot servi la amplificarea semnalelor, pentru această funcţie se folosesc tranzistoarele. Ele se împart în două mari categorii: tranzistoare bipolare si tranzistoare unipolare sau unijoncţiune.

Apoi urmează tiristorul care este un semiconductor de Germaniu sau Siliciu în care au fost formate patru zone de conductivităţi alternate.

O altă componentă semiconductoare este triacul care are în componenţa lui două tiristoare montate în antifază în aceeaşi pastilă semiconductoare, prevăzut cu o singură poartă şi cu două borne pentru curentul principal.

Ultima componentă semiconductoare este diacul care este o diodă simetrică care prezintă în ambele sensuri, începând de la o anumită tensiune UBR (în general cuprinsă între 25 şi 40 volţi) o rezistenţă negativă.

1.1. DIODA SEMICONDUCTOARE

Dioda semiconductoare este un dispozitiv cu două terminale, furnizată de către producători sub diverse forme, una din cele mai uzuale fiind prezentată în Figura 1.

Cele două terminale ale diodei au “roluri” diferite, motiv pentru care poartă denumiri diferite şi anume ANOD, respectiv CATOD. Pentru a utiliza corect dioda în circuit, CATODUL este indicat pe capsula diodei prin intermediul unui INEL desenat, ca în Figura 1. Diodele se pot realiza atât din germaniu cât şi din siliciu.

Diodele semiconductoare se împart în următoarele categorii:

- Dioda redresoare;

- Dioda Zener; - Dioda cu contact punctiform; Figura 1

- Dioda Varicap;

- Dioda Tunel;

- Fotodioda.

Preview document

Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 1
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 2
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 3
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 4
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 5
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 6
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 7
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 8
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 9
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 10
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 11
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 12
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 13
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 14
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 15
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 16
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 17
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 18
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 19
Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Metode de Verificare a Dispozitivelor Semiconductoare.doc

Alții au mai descărcat și

Monitorul

O clasificare sumara a monitoarelor ar putea fi dupa unul din criteriile : a) dupa culorile de afisare -monitoare monocrome (afiseaza doar doua...

Stabilizator de Tensiune

3. Functionarea În general, pentru realizarea stabilizatoarelor de tensiune se folosesc proprietatile diodelor. Cel mai simplu tip de...

Te-ar putea interesa și

Sistem de autoexcitație compound pentru pornirea unui motor sincron

Prefata In aceasta lucrare, s-a urmarit în primul rând o prezentare clara a aspectelor legate de problemele practice si aplicatiile din domeniul...

Invertoare PWM

Invertoare 1.1. Introducere. Definiţii, clasificare şi mărimi caracteristice Invertoarele sunt convertoare statice ce transformă energia de...

Panouri Fotovoltaice Thin-Film

I.Introducere 1.1.Energia regenerabilă Energia regenerabila se refera la acele forme de energie ce sunt produse prin transferul energetic al...

Depanarea și programarea microsistemelor cu MCU ARM Freescale - Interfața JTAG

ISTORIC Privind evoluția istorică a operației de comandă a unui proces putem contura imaginea unui microcontroller (MC - se va folosi în...

Depunerea straturilor metalice prin evaporarea termică în vid

Date teoretice: În circuitele integrate straturile metalice sunt necesare pentru a asigurara interconectarea dispozitivelor, pentru a forma...

Fiabilitate

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Fiabilitatea este o disciplina din domeniul ingineriei care utilizeaza cunostinte stiintifice pentru asigurarea unor...

Ridicarea Caracteristicilor și Determinarea Parametrilor Diodelor Semiconductoare

1. Scopul lucrarii : studierea experimentală a caracteristicilor curetnt-tensiune (V-A) ale diodelor semiconductoare si determinarea parametrilor...

Teoria transmisiunii informației

Scopul lucrării: Analiza şi sinteza semnalelor periodice şi aperiodice. Mersul lucrării: 1.Să se efectueze calculul spectrului discret a...

Ai nevoie de altceva?