Preamplificator Audio de Intrare

Imagine preview
(10/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Preamplificator Audio de Intrare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Electronica

Cuprins

1. Tema de proiectare
2. Seturi de date de intrare
3. Schema electronica
4. Etajele de amplificare
5. Reactia negativa si retelele de adaptare
6. Simularea functionarii preamplificatorului audio
7. Sursa de alimentare
8. Lista de componente

Extras din document

1. Tema de proiectare

Tema de proiectare se refera la un preamplificator de audiofrecventa de intrare avand schema bloc prezentata în figura 1. Amplificatorul audio de intrare este compus dintr-o retea de adaptare la intrare cu principalele surse de semnale audio (microfon, pick-up cu doza magnetica, pick-up cu doza ceramica, radio, magnetofon sau alte iesiri de semnal ale aparatelor audio electronice) si doua etaje de amplificare în clasa A, respectiv etajul de intrare si etajul de iesire care realizeaza amplificarea în tensiune a semnalului.

Amplificarea globala a amplificatorului audio de intrare este stabilita de reactie negativa serie la intrare – paralel la iesire, iar alimentarea celor doua etaje de amplificare este realizata de sursa de alimentare.

2. Seturi de date de intrare

Principalii parametri ai amplificatorului audio de intrare sunt:

- Sensibilitatea minima de intrare Vin [mV]

- Rezistenta de intrare Ri [K©]

- Rezistenta de iesire maxima ROM [K©]

- Tensiunea nominala la iesirea amplificatorului audio de putere Vn (Vef)

Sursa de alimentare va asigura urmatorii parametri:

- Curentul nominal I0 [mA]

- Rezistenta de iesire maxima ROM [©]

- Coeficientul de stabilizare

- Tensiunea de alimentare este 220 Vac±10%.

3. Schema electronica

Preamplificatorul este partea care influenteaza cel mai pregnant raportul semnal-zgomot, caracteristica de frecventa si factorul de distorsiuni într-un lant de amplificare de audiofrecventa.

In practica exista adesea si alte semnale numite semnale false, care tind sa interfereze cu semnalele dorite si acestea se numesc în general semnale de zgomot. Un obiectiv important în proiectare este realizarea unui bun raport semnal zgomot, cu toate ca zgomotul nu poate fi eliminat complet.

Un preamplificator sensibil si relativ putin zgomotos constituie o problema importanta daca urmeaza ca la iesire zgomotul sa fie minim, deoarece orice zgomot din preamplificator este amplificat de fiecare etaj care urmeaza.

Din aceste considerente pentru intrarea de pick-up cu doza magnetica si microfon dinamic la care nivelul semnalului de intrare precum si raportul semnal zgomot sunt minime, au fost prevazute filtre de compensare care actioneaza prin intermediul sistemului de reactie negativa.

Reteaua de adaptare la intrare cu diverse surse de semnal este alcatuita din divizoarele R11, R12 pentru intrarea de radio si magnetofon si R13, R14 pentru intrarea de pick-up cu doza de tip piezoelectric.

Amplificarea în tensiune este realizata de etajul de intrare si cel de iesire. Etajul de intrare este de tipul emitor comun cu sarcina distribuita si este realizat cu tranzistorul T1.

Etajul de iesire este cuplat galvanic cu etajul de intrare si este de tip emitor comun, realizat cu tranzistorul T2.

Comutarea de la o categorie de surse de semnal la alta se face prin schimbarea atenuatorilor de intrare si a retelei de reactie pentru ajustarea amplificarii la nivelul corespunzator.

Fisiere in arhiva (1):

  • Preamplificator Audio de Intrare.doc